Rokjesdag Paperback

Rokjesdag

'Rokjesdag is een wonderlijke dag. Als bij toverslag zijn de straten ineens gevuld met blote benen. Het wonder is dat de bijbehorende dames hierover van tevoren geen overleg hebben gevoerd. Er is ook geen oproep op televisie...... Meer

Paperback
121 pagina's
€ 995

eBook € 5,99

Bekijk alles van Martin Bril
Haal je bestelling op en betaal in de winkelKies jouw Bruna winkel
1 werkdag -  Op werkdagen voor 23:00 besteld, de volgende dag in huis
Recent in de media
collectie

Recent in de media

Bekijk alle boeken

Samenvatting


'Rokjesdag is een wonderlijke dag. Als bij toverslag zijn de straten ineens gevuld met blote benen. Het wonder is dat de bijbehorende dames hierover van tevoren geen overleg hebben gevoerd. Er is ook geen oproep op televisie geweest, of een speciaal radiobericht. Ze voelen aan dat het kan. Vrouwen en hun gevoel, er is veel over gezegd. Veel onzin ook, door de eeuwen heen. Maar dat ze feilloos aanvoelen wanneer ze met blote benen onder een rokje, rok, jurk of kniebroek de deur uit kunnen, is een ding dat zeker is. In vergelijking met hen zijn mannen gevoelloze wezens.' In 1996 schreef Martin Bril voor het eerst over rokjesdag. Zoals hij erover schreef, kon niemand het. Rokjesdag is het eigenlijke begin van de lente, het is een optimistische dag. In dit boek zijn Martin Brils mooiste stukken over de lente opgenomen, over de ontluikende natuur, over parken en terrassen, over zingende vogels en open auto's, en natuurlijk over rokjesdag zelf, de dag die door toedoen van Martin Bril zelfs Van Dale haalde.

Product Informatie

Auteur Martin Bril
Taal Nederlands
Uitgever Prometheus, Uitgeverij
ISBN 9789044619317
Productsoort Boek
Categorie Nederlandse literatuur
Leeftijd Volwassenen
Verschenen mei 2011
Pagina's 121
Formaat 200 x 124 x 15 mm

Beoordelingen

‘Rokjesdag’- Martin Bril1 / 5

Een blijvertje

Misschien wel de meest geciteerde quote van wijlen Martin Bril: ROKJESDAG. Niet zomaar een dag in het leven, die hij zoals zoveel andere belevenissen en dagelijkse kleine juweeltjes van zijn opmerkzaamheid uit zijn pen liet vloeien, maar rokjesdag. De dag waarop hij zich verheugde zodra de eerste zonnestralen de moeite namen om de aarde op te warmen.
Rokjesdag is dan ook een bundel die in het teken staat van zomer en lente, met verhalen over vrouwen die met de benen bloot flaneren of terrassen bezetten; van natuur die zich weer manifesteert na een winterslaap; van alles dat een mens vrolijker maakt als het mooie weer aanbreekt.
De helaas te jong overleden Bril kon het als geen ander (nou ja, Carmiggelt kon er natuurlijk ook wat van), op een speciale manier kijken naar de stad, de mensen die het bevolken en naar de wereld om je heen. Het was in veel gevallen eigenlijk niet meer dan constateren wat de lezer, net als hij, zelf kon zien, maar Martin Bril was wel in staat om er een aandoenlijk, smeuïg, vrolijk of besmuikt verhaal van te maken die met plezier door velen gelezen werd. Columns die in de categorie Rokjesdag vallen waren binnen dit alles een apart fenomeen en voor een groot publiek heel direct met Bril verbonden, maar mag niets afdoen aan al die andere schrijfsels van zijn hand die over heel andere zaken gaan, maar net zo de moeite waard zijn om gelezen te worden.
Moest ik even kwijt opdat zijn prachtige verhaaltjes niet vergeten worden.