Vijf vragen aan Ralph Lazar

ralph lazar interview

Ralph Lazar woont samen met zijn vrouw Lisa Swirling in Californië. Het duo staat op de New York Times-bestsellerlijst met hun project Geluk is..., dat in meer dan twintig talen vertaald is en online meer dan drie miljoen volgers heeft. Afgelopen jaar kwam Ralph Lazar met een nieuwe serie voor kinderen: Totale waanzin. Wij mochten hem vijf vragen stellen!

1. Kan je de serie Totale waanzin in het kort toelichten?

In elk boek beleeft Dex één schooldag. Er verschijnen dus in ieder geval vijf boeken! Op zijn school worden allerlei gekke lessen gegeven door absurde leraren. Zo leert hij broccoli-taal, de sport wiebelbal en papieren vliegtuigjes vouwen. Tussendoor wordt hij aangevallen door worstelschurken, een tweestaartige Duivelkat of moet hij een puisterig probleem oplossen. Kortom: het is bizar.

ralph lazar interview 2

2. Hoe kwam je op het idee?

Ik was geïnspireerd door mijn achtjarige petezoon, waar Dex ook naar is vernoemd en die dol is op samen worstelen! Tijdens covid ben ik deze verhalen voor hem gaan schrijven. Om de paar dagen zette ik een nieuw hoofdstuk online. En het leuke was: hij vond ze geweldig! Dus ging ik er mee door.

3. Wat vind je het leukste aan het hoofdpersonage Dex?

Hij is nieuwsgierig, optimistisch, dapper en een ingenieuze probleemoplosser! Wist je dat hij ook een bodemloze rugzak heeft vol briljante gadgets?

ralph lazar interview 3

4. Je werkt samen met Lisa Sterling. Jouw vrouw. Hoe gaat dat in zijn werk?

De verhalen en tekeningen komen van mijn hand. De verhalen schrijf ik in een paar dagen. Daarna begin ik met de tekeningen. Dat duurt wat langer hoor! Mijn vrouw Lisa verandert de verhalen in boeken. Zij is mijn redacteur én controleert of de boeken leuk genoeg zijn.

5. Wat hoop je met jouw kinderboeken te bereiken?

De boeken staan vol waanzinnige avonturen met als doel om kinderen aan het lachen te krijgen. En minstens net zo belangrijk! Om ze überhaupt aan het lezen te krijgen. Ik hoop dat kinderen deze serie zo leuk vinden, dat het verslavend wordt om te lezen