Als we elkaar terugzien Paperback

Hoe het onbewuste ons gedrag bepaalt

Als we elkaar terugzien
 

Samenvatting

Een meeslepende familiegeschiedenis, voor de lezers van De bakkersdochter, Het familieportret en De nachtegaal.Meer Als we elkaar terugzien Lees meer

Product Informatie

Auteur

Kristin Harmel

Taal

Nederlands

Uitgever

Boekerij

ISBN

9789022583418

Productsoort

Boek

Categorie

Bruna Top 100 , De 25 beste literatuur en romans , Vertaalde literatuur , Voordelig geprijsde boeken voor 10,00 per stuk , Bruna's Boeken Festival

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2018

Pagina's

384

Formaat

215 x 140 x 32 mm

Vertaler

Daniëlle Stensen

Samenvatting

Een meeslepende familiegeschiedenis, voor de lezers van De bakkersdochter, Het familieportret en De nachtegaal.Meer Als we elkaar terugzien Lees meer

Paperback
384 pagina's
€ 10 00
Paperback € 19,99
eBook € 7,99

Bekijk alles van Kristin Harmel
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Columniste Emily ontvangt van een geheime afzender een prachtig, mysterieus schilderij: een portret van haar onlangs overleden grootmoeder. Er zit alleen een handgeschreven briefje bij met de boodschap: 'Hij is altijd van haar blijven houden'. Emily gaat op onderzoek uit en komt op het spoor van dramatische gebeurtenissen in Amerikaanse kampen met Duitse krijgsgevangenen uit de Tweede Wereldoorlog. Door wat ze ontdekt komt ook haar eigen levensverhaal in een ander licht te staan... De pers over Als we elkaar terugzien 'Kristin Harmel heeft me met Als we elkaar terugzien een vriendin gegeven, een verhaal dat me van begin tot eind heeft geraakt en waarbij ik heel hard heb zitten huilen.' Moredelight.com 'Een prachtig en ontroerend verhaal over een vrouw die op zoek gaat naar het verleden van haar oma en daarbij ook meer over haar eigen leven ontdekt.' Boekenbeschrijfster.nl 'Harmel heeft met kennis van zaken feiten en fictie met elkaar verweven tot een ontroerend verhaal.' Charlottesboeken.blogspot.nl 'Misschien wel een van de meest ontroerende, krachtigste verhalen ooit, en tot nu toe Harmels beste roman.' RT Book Reviews 'Een meeslepende, aansprekende familiesaga die generaties met elkaar verbindt en het belang van liefde bevestigt.' Kirkus Reviews 'Een hartverscheurend mooi verhaal over liefde, vergeving en de waarde van familiebanden. Leest als een tierelier.'  Nederlands Dagblad


Product Informatie

Auteur

Kristin Harmel

Taal

Nederlands

Uitgever

Boekerij

ISBN

9789022583418

Productsoort

Boek

Categorie

Bruna Top 100 , De 25 beste literatuur en romans , Vertaalde literatuur , Voordelig geprijsde boeken voor 10,00 per stuk , Bruna's Boeken Festival

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2018

Pagina's

384

Formaat

215 x 140 x 32 mm

Vertaler

Daniëlle Stensen

Beoordelingen

‘Als we elkaar terugzien’- Kristin Harmel5 / 5

Spraakmakend

Dit boek heb ik in 1 week uitgelezen, in een woord: Wow!
Het is een boek met een mooie en tragisch liefdesverhaal maar met een eind wat ik totaal niet had verwacht.
Zeker een aanrader om te lezen zowel in de Ebook versie als Papier versie.


4 / 5

Hij bleef altijd van haar houden

In haar nieuwe roman Als we elkaar terugzien onthult Kristin Harmel ons een onbekend stukje Amerikaanse geschiedenis. We reizen af naar het Florida van 1944. Als we goed door de suikerrietvelden turen zien we tientallen mannen aan het werk. Wie zijn deze mannen? Zijn het wrede Duitse SS´ers? Of jonge Duitse mannen, slechts tieners nog, die door hun leider gedwongen waren om te vechten? Peter Dahler is opgepakt in Afrika, waar hij maandenlang door hitte, honger, dorst en dood was omringd. Het werk op het Amerikaanse krijgsgevangenenkamp is zwaar, maar Peter is opgelucht dat hij weg is uit de Afrikaanse hel. Op een dag ontmoet hij op de suikerrietplantage het meisje van zijn dromen, Margaret. Als de oorlog voorbij is moeten de krijgsgevangenen het land verlaten. Peter beloofd Margaret dat ze elkaar weer terug zullen zien.

Het is 2014, de 36-jarige journaliste Emily Emerson is zojuist ontslagen en zit thuis te treuren. Haar leven is tot nu toe een opeenstapeling van ellende geweest. Tot voor kort kon ze met al haar zorgen bij haar grootmoeder terecht, maar nu ze overleden is, voelt Emily zich ellendig en eenzaam. Dan ontvangt Emily een prachtig schilderij waarop ze een jonge versie van haar oma herkent. Er zit een handgeschreven briefje bij met de tekst “Hij bleef altijd van haar houden”. Wie heeft dit pakje gestuurd? Wie heeft het mooie schilderij gemaakt? Zou de grote liefde van haar oma nog leven? Waarom had oma eigenlijk nooit contact met haar familie? Wat gebeurde er allemaal in het krijgsgevangenenkamp? Emily besluit om na twintig jaar weer contact op te nemen met haar vader. Samen gaan ze op zoek naar antwoorden.

Wat mooi is aan deze familiegeschiedenis is dat schrijfster Kristin Harmel in haar boek enkele zeer gevoelige onderwerpen bespreekbaar maakt, zoals: het hebben van een relatie met de vijand, het afstaan van een kind, tienerzwangerschappen en het bestaan van krijgsgevangenenkampen in Amerika.

Gelukkig heeft uitgeverij “De Boekerij” niet voor dezelfde coverfoto gekozen als de Engelstalige versie van het boek. Deze foto is namelijk al twee keer eerder gebruikt, bij “Margie” van Jillian Cantor en “Flora” van Gail Godwin. Maar ook met de foto van de Nederlandse versie ben ik niet zo tevreden. De foto is mooi, maar past niet zo goed bij het verhaal. Er komt helemaal geen jong meisje in voor. Zelf zou ik voor een foto van het geheimzinnige schilderij gekozen hebben; een jonge vrouw in een rode jurk op een suikerrietplantage. De schilderijen van de onbekende schilder worden door Harmel zo levensecht beschreven dat je ze het liefst met eigen ogen wilt zien.

Wat heel bijzonder aan het verhaal is, is dat de woorden die op het briefje staan eigenlijk voor alle hoofdpersonen gelden. Ook Emily en oma bleven hun hele leven van hun jeugdliefde houden. De mooie brief die Emily’s vader, aan het eind van het verhaal, aan zijn (ter adoptie afgestane) kleindochter schrijft maakt het verhaal van de familie prachtig rond. Zal Emily haar dochter ooit nog terugzien?


4 / 5

Emotionele roman

Als Emily op onderzoek gaat en ook de hulp van haar vader inroept komt er althans voor mij een totaal nieuwe geschiedenis boven. Natuurlijk wist ik van gevangen genomen geallieerde soldaten, mede door Colditz en geschiedenis. Maar in ‘Als we elkaar terugzien’ spelen Duitse krijgsgevangen een hoofdrol. Duitse krijgsgevangenen in Amerika werden te werk gesteld op het platteland en volgens de oorlogswetten ontvingen zij loon en werden goed werden behandeld. Veel mannen waren de oorlog ingegaan en er was een groot tekort aan mankracht, vrouwen konden een groot deel opvangen, maar niet alles. De geallieerden waren zo slim om hun krijgsgevangen te werk te stellen op het platteland, vanuit een kamp waar de regels niet zo streng waren, wel rechtvaardig. Zeker de Duitsers die gevangen waren genomen in Afrika waren blij dat ze in Amerika konden werken en voedsel kregen. En net zoals er in Nederland vrouwen verliefd werden op een Duitser, gebeurde dat ook in Amerika.

In ‘Als we elkaar terugzien’ is een aantal hoofdrolspelers, elk in zijn of haar tijd en met een eigen verhaal. Harmel tovert met heden en verleden en ze helpt de lezer door de hoofdstukken die over het verleden gaan jaartallen mee te geven. Het is een emotionele zoektocht, zoveel verdriet komt er boven. Maar de liefde speelt een grote rol. Helaas is er veel bitterheid, onmacht en spijt.
‘Als we elkaar terugzien’ speelt zich af in Amerika met uitstapjes naar Europa. Harmel heeft met kennis van zaken feiten en fictie met elkaar verweven tot een ontroerend verhaal waarin een schilderij de hoofdrol speelt. Hoe alles uiteindelijk samenkomt, is aan U lezer, dat mag U zelf ervaren.


4 / 5

Het maakte me nieuwsgierig!

Het is een heerlijk leesbaar verhaal dat je meeneemt in de situaties. Het overschakelen van de hoofdstukken heden en verleden, kostte mij totaal geen moeite. Ik vind echter de omslag niet passen bij het verhaal.
Het boek maakte mij erg nieuwsgierig naar de afloop alhoewel ik de laatste hoofdstukken iets te langdradig vond. Mijn aandacht verslapte en ik schakelde over op snel lezen. Neemt echter niet weg dat ik het een prachtig boek vind.


4 / 5

Een hartverscheurend mooi verhaal

Een prachtig schilderij dat door een anonieme afzender voor Emily,  vrijgezelle freelance journaliste, wordt afgeleverd blijkt het begin te zijn van een emotioneel, intiem en uiteindelijk bevrijdend onderzoek naar haar eigen familiegeschiedenis, die zijn oorsprong heeft in de Tweede Wereldoorlog.

Rode draad in dit hartverscheurend mooie verhaal is het onderwerp van een van de columns die Emily heeft geschreven: de manier waarop de beslissingen van een ouder invloed hebben op de generaties die erna komen. En daar wordt Emily herhaaldelijk mee geconfronteerd als ze op zoek gaat naar de herkomst van het schilderij dat ze heeft ontvangen. Op het schilderij is haar oma te zien als jonge vrouw, staand in een veld, omgeven door een prachtige paarse lucht. Aangezien haar oma onlangs is overleden kan ze haar niets meer vragen, dus besluit ze na lange tijd weer contact met haar vader op te nemen. Tijdens haar zoektocht leert ze beetje bij beetje meer over haar familie, en komt ze erachter in hoeverre de beslissingen van haar ouders en grootouders invloed hebben gehad op haar eigen keuzes, en leert ze dat als je het verleden niet kunt loslaten, je nooit echt de toekomst in kunt gaan.

De wijze waarop in dit boek de (veelal) pijnlijke relaties tussen familieleden wordt beschreven is boeiend; hoe haat, onwetendheid en egoisme kunnen leiden tot totaal ontwrichte verhoudingen en gemiste kansen, en hoe weggestopte gevoelens een enorme impact op het verloop van zowel je eigen leven als dat van je kinderen kan hebben. Daar staat tegenover dat de kracht van liefde en vergeving sterker is dan welke tegenslag ook.

Het boek zet aan tot nadenken door citaten van de hoofdpersonen:
"... dat als je je leven laat bepalen door het verleden, je jezelf eigenlijk vastbindt aan een versie van de wereld die niet meer bestaat".

 "Jezelf zijn in een wereld die voortdurend probeert iets anders van je te maken is een geweldige prestatie." (Ralph Waldo Emerson)

Door de afwisseling tussen heden en verleden zit er een prettige voortgang in het boek.
Op een kleine al te toevallige ontwikkeling na, die dan wel weer mooi wordt onderbouwd, is dit boek een pareltje met mooie wendingen en een prachtig pleidooi voor de liefde:

" Ik ben van plan de eeuwigheid met je door te brengen, dit is pas het begin."


Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Als we elkaar terugzien
Als we elkaar terugzien
Kristin Harmel
Paperback  384 paginas
1000