Brein in brand Paperback

hoe mijn lichaam mijn hersenen aanviel

Brein in brand
 

Samenvatting

De 24-jarige journaliste Susannah Cahalan wordt op een dag wakker in het ziekenhuis. Ze ligt vastgebonden aan haar bed, staat onder strenge bewaking en kan nauwelijks praten of nadenken. Ze is gek geworden. Een paar weken daarvoor...Meer Brein in brand Lees meer

Product Informatie

Auteur

Susannah Cahalan

Taal

Nederlands

Uitgever

Maven Publishing

ISBN

9789491845024

Productsoort

Boek

Categorie

Mens en maatschappij algemeen

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

december 2013

Formaat

210 x 144 x 22 mm

Vertaler

Willem van Paassen

Samenvatting

De 24-jarige journaliste Susannah Cahalan wordt op een dag wakker in het ziekenhuis. Ze ligt vastgebonden aan haar bed, staat onder strenge bewaking en kan nauwelijks praten of nadenken. Ze is gek geworden. Een paar weken daarvoor...Meer Brein in brand Lees meer

Paperback
€ 19 00
eBook € 10,00

Bekijk alles van Susannah Cahalan
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


De 24-jarige journaliste Susannah Cahalan wordt op een dag wakker in het ziekenhuis. Ze ligt vastgebonden aan haar bed, staat onder strenge bewaking en kan nauwelijks praten of nadenken. Ze is gek geworden. Een paar weken daarvoor was ze nog kerngezond: een ambitieuze, succesvolle journaliste bij de New York Post. In 'Brein in brand' beschrijft Cahalan het meeslepende en waargebeurde verhaal van haar 'maand van waanzin'. Ze reconstrueerde haar verloren maand aan de hand van ziekenhuisbeelden, aangrijpende dagboeken van familie en medisch specialisten. Het was begonnen met kleine dingen: ze werd achterdochtig en beeldde zich dingen in. Binnen een week werd het erger: ze dacht dat ze met haar hersenen mensen ouder kon maken en hallucineerde dat haar vader zijn vrouw vermoordde. Daarna werd ze catatonisch en gleed langzaam af naar de dood. Artsen zochten wanhopig naar een oorzaak, tot een briljant neuroloog op het laatste moment ontdekte dat Cahalan leed aan een zeldzame auto-immuunziekte waarbij het lichaam het brein aanvalt. Haar verhaal leest als een medische thriller en biedt een uniek perspectief op de werking van het brein en de kwetsbaarheid van ons gezond verstand.


Product Informatie

Auteur

Susannah Cahalan

Taal

Nederlands

Uitgever

Maven Publishing

ISBN

9789491845024

Productsoort

Boek

Categorie

Mens en maatschappij algemeen

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

december 2013

Formaat

210 x 144 x 22 mm

Vertaler

Willem van Paassen

Beoordelingen

‘Brein in brand’- Susannah Cahalan5 / 5

Recensie

Dit bizarre verhaal boeit je vanaf het begin tot het eind en maakt het erg moeilijk om te stoppen met lezen. Absoluut een aanrader!


5 / 5

Recensie

Dit bizarre waargebeurde verhaal van Susannah Cahalan leest als een medische thriller. De 24-jarige Susannah woont en werkt als journaliste bij The New York Post in New York als ze langzaam meer zeker compleet gek wordt. Ze wordt paranoïde en krijgt last van wanen, waarvoor ze hulp zoekt bij een psychiater. Dit gaat van kwaad tot erger en uiteindelijk wordt ze na een epileptische aanval opgenomen in het ziekenhuis. Daar gaat het steeds slechter met haar en wordt ze uiteindelijk zelfs catatonisch. Een aantal (psychische) diagnoses en neurologen verder heeft ze het geluk dat ze onder behandeling komt van dr. Sauhel Najjar. Hij ontdekt dat haar ziekte geen psychische oorzaak heeft maar het gevolg is van een auto-immuunziekte die haar hersenen aantast. Het gaat om de nog redelijk ombekende ziekte anti-NDMA libische encefalitis. Een ziekte waarvan je weer kan genezen.
Van de periode dat zij gek was, kan Susannah zich niets meer herinneren. Zij heeft deze tijd door middel van gesprekken met artsen, haar ouders en vriend en videobeelden in het ziekenhuis kunnen reconstrueren wat resulteerde in dit heftige verhaal. Het doet je afvragen of er niet nog veel meer mensen zijn, die onterecht een psychische diagnose hebben gekregen, maar eigenlijk een auto-immuunziekte hebben die te genezen is. Zeker als Susannah tijdens het schrijven van haar boek in een gesprek met haar eerste psychiater vertelt aan welke ziekte zij uiteindelijk leed. Hij was daar ondanks vele publicaties hierover in vaktijdschriften nog altijd niet mee bekend. Dit boek zou eigenlijk verplichte literatuur moeten zijn voor psychologen, psychiaters, (huis)artsen en artsen op de spoedeisende hulp. Maar ook voor een leek is dit heftige verhaal een aanrader. Het is zeer goed gesc


5 / 5

Recensie

Het zal je maar gebeuren dat je wakker wordt en je ligt in het ziekenhuis vastgebonden op bed. Gek geworden, een nachtmerrie. Dit overkwam Savannah een journaliste bij de New York Post. Dit hele proces duurde zeven maanden, maar ze is er nog niet helemaal. Ongelofelijk. Susannah heeft geprobeerd om die hele periode terug te halen, door gesprekken te voeren met doktoren, specialisten, ouders, familie en vrienden. En de dagboeken te lezen die haar ouders hadden bijgehouden en videobeelden te bijkijken die van haar gemaakt zijn. Gelijkertijd is het een oefening dit boek te schrijven om te bevatten van wat er verloren is gegaan. Een kerngezonde jonge vrouw, vol met ambities, een eigen flatje en gelukkig met haar vriend.

Het begon in 2009, ze werd wakker met twee rode stipjes op het bloedvat van haar linkerarm. Verder ging het met kleine dingen, achterdocht, dingen inbeelden, vergeetachtig, migraine. Daar kwam geweldadigheid bij en tot slot gleed ze helemaal af zodat de dood om een hoekje kwam kijken. Iedereen stond voor raadsels. Niets was te zien op MRI en EEG, bloed was goed er werd zelfs gedacht dat ze teveel dronk, maar dat was niet zo.

Totdat er een hele slimme neuroloog Dr.Najjar, Savannah een klok liet tekenen, waarin zij de cijfers allemaal rechts zette. Wat inhield dat er een ontsteking in haar rechter hersenhelft zat. Haar hersenen werden aangevallen door haar eigen lichaam. Een auto-immuumziekte. Dit betekende haar redding.

Deze ziekte, anti-NMDA-receptor encefalitis is nog niet zolang geleden ontdekt. Nu kunnen ze ook allerlei voorvallen uit het verleden verklaren, waarvan ze eerst zeiden dat de mensen door de "duivel bezeten waren.".

Het boek is moeilijk weg te leggen. Zo "spannend".

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Brein in brand
Brein in brand
Susannah Cahalan
Paperback
1900