De arrogantie van het doorgeefluik Paperback

De arrogantie van het doorgeefluik

Samenvatting

Liffert Klooker (Utrecht, 1952), de hoofdpersoon in De arrogantie van het doorgeefluik, groeit op in een katholiek, militair milieu. Al vroeg vertoont hij de neiging tot ontsporend gedrag. Dit escaleert na twee ingrijpende...Meer De arrogantie van het doorgeefluik Lees meer

Product Informatie

Auteur

Willem Frederik Erné

Taal

Nederlands

Uitgever

DeWielen2

ISBN

9789082765304

Productsoort

Boek

Categorie

Vertaalde literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

november 2017

Pagina's

412

Formaat

217 x 140 x 37 mm

Samenvatting

Liffert Klooker (Utrecht, 1952), de hoofdpersoon in De arrogantie van het doorgeefluik, groeit op in een katholiek, militair milieu. Al vroeg vertoont hij de neiging tot ontsporend gedrag. Dit escaleert na twee ingrijpende...Meer De arrogantie van het doorgeefluik Lees meer

Paperback
412 pagina's
€ 19 99

Bekijk alles van Willem Frederik Erné
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Liffert Klooker (Utrecht, 1952), de hoofdpersoon in De arrogantie van het doorgeefluik, groeit op in een katholiek, militair milieu. Al vroeg vertoont hij de neiging tot ontsporend gedrag. Dit escaleert na twee ingrijpende ervaringen. Bimmer Goorhuis, gevierd theaterartiest, trakteert in zijn show De Arrogantie van het Doorgeefluik zijn publiek op geestige maar indringende manier op maatschappelijk relevante thema's, zoals de macht van de tussenpersonen, de ontmensing van de samenleving, de verloedering van de taal, de onmondigheid van de buren en Europa. En passant lost hij de moord op JFK op. Wanneer er problemen ontstaan tussen Liffert en Bimmer, wordt de eerste gedwongen ons zowel het verhaal van zijn veelbewogen jeugd als Goorhuis' show te vertellen. De twee parkoersen van De arrogantie van het doorgeefluik convergeren in 1968 in Parijs, tijdens de studentenonlusten en de vredesbesprekingen over Vietnam, waarna het boek uitmondt in een verrassende apotheose in het heden.


Product Informatie

Auteur

Willem Frederik Erné

Taal

Nederlands

Uitgever

DeWielen2

ISBN

9789082765304

Productsoort

Boek

Categorie

Vertaalde literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

november 2017

Pagina's

412

Formaat

217 x 140 x 37 mm

Beoordelingen

‘De arrogantie van het doorgeefluik’- Willem Frederik Erné4 / 5

Een bijzondere roman!

De monologen van Liffert (Joop) zijn steeds prachtig om te lezen. Door de beheerste manier van schrijven zorgt Erné voor een rustige achtergrond bij alle onderwerpen, hoe heftig deze ook zijn.

“Maar hoe hoger Bimmer steeg, des te dover hij werd voor de woorden van zijn factotum en inmiddels lijkt het wel alsof niets van wat ik zeg zijn gehoorgang nog bereikt.”

De onderwerpen in deze roman zijn legio: de enige Nederlandse Paus ooit wordt aan de lezer voorgesteld, we worden mee terug in de tijd genomen met ‘Ik heb geen zin om op te staan’, maar ook pesten en de gevolgen daarvan worden beschreven in 'De arrogantie van het doorgeefluik'.

Bimmer noemt de Finnen als hij het heeft over zijn favoriete Europeanen:
“Omdat ze hun verstand gebruiken, gevoel voor humor hebben en hun mond kunnen houden. Dat ze hun verstand gebruiken, kun je niet alleen zien aan het feit dat ze het beste onderwijssysteem ter wereld hebben opgebouwd. Wat natuurlijk een zelfversterkend iets is, want wanneer je onderwijs top is, krijg je steeds meer verstandige mensen en met steeds meer verstandig mensen wordt je onderwijs steeds topper enzovoort.”

Ook de actualiteit wordt niet geschuwd door de auteur. Het belang van gebruik van woorden en goed taalonderwijs wordt hiermee nog eens benadrukt:
“En pas op, consumentenbond met een d. Anders krijg je last met de antibontbond.”

Een andere eye-opener las ik in het hoofdstuk waarin Bimmer vertelt over Dwight ‘Ike’ Eisenhower. Deze Republikein, generaal en voorganger van JFK nam in zijn toespraak waarmee hij afscheid nam van het Amerikaanse volk geen blad voor de mond toen hij waarschuwde voor het militair-industrieel complex. Dat is een bundeling van de belangen van het politieke leiderschap, het militair leiderschap en de wapenindustrie!
Hoe actueel wil je het hebben?

In deze bijzondere roman worden ook ervaringen met pedofilie besproken; binnen de familie Klooker werden de kinderen met medeweten van de moeder misbruikt en dat heeft hen gevormd tot de mensen die ze werden bij het ouder worden.

De pers wordt door Erné gezien als de vierde macht, naast de wetgevende macht (eerste), de uitvoerende macht (tweede) en de rechterlijke macht (derde) waardoor onze democratie gevormd wordt. Ook de lobbyisten en ambtenaren mogen hier zeker niet uitgesloten worden naar mijn mening.
Overal en in alle gedaanten kom je doorgeefluiken tegen, en ja… ze zijn arrogant!

'De arrogantie van het doorgeefluik' is de moeite waard voor iedereen die een roman wil lezen die ergens over gaat. Over heel veel...


4 / 5

De arrogantie van het doorgeefluik: origineel!

‘De arrogantie van het doorgeefluik’ is het verhaal van Liffert Klooker, een jongen uit een katholiek middenklasse milieu. Liffert is een nakomertje met een vader die, ondanks dat hij zijn opleiding niet heeft afgemaakt, het in het leger toch schopt tot majoor. Zijn moeder is een liefdeloze vrouw die haar kinderen weinig warmte te bieden heeft. Haar zwangerschap tijdens de afwezigheid van haar man, brengt haar overspel aan het licht. Wanneer eerst Lifferts broers en zussen het huis uit gaan en niet veel later ook zijn vader vertrekt, blijft Liffert alleen over met zijn moeder. Als Lifferts oom, met medeweten van zijn moeder, zich seksueel aan hem vergrijpt, komt hij in verzet, ontspoort en wordt in een instituut geplaatst. Daar vertoont Liffert uiterst recalcitrant gedrag. Uiteindelijk neemt zijn zuster hem mee naar Parijs waar hij verliefd wordt.

“Even dacht ik, staande in de dakgoot, dat ik misschien beter achter het schuine had kunnen kruipen om, wanneer oom Tjeer mijn kamer binnen was gegaan, via het overloopje te ontsnappen.”

Liffert ontmoet in Parijs theaterartiest, Bimmer Goorhuis en wordt diens manager. In de theatershow van Bimmer, ‘De arrogantie van het doorgeefluik’, komen tal van maatschappelijke thema’s aan de orde, zoals de macht van de tussenpersonen, de ontmensing van de samenleving en de verloedering van de taal.

Verleden en heden lopen parallel aan elkaar in ‘De arrogantie van het doorgeefluik’, maar komen bijeen in 1968 in Parijs tijdens de studentenonlusten en de vredesbesprekingen over Vietnam. Vervolgens mondt het verhaal uit in een verrassende ontknoping in het heden.

“En krijgt mijn niet onaanzienlijke bijdrage aan het programma, mijn input zoals Gingko zou zeggen, de waardering die het verdient? Krijg ik dank voor de stukken die ik heb geschreven, bijvoorbeeld door middel van een vermelding in het programmaboekje, een royaltybetaling en achting, ja, gewoon ouderwetse achting voor mijn persoon en zijn bijdrage?”

‘De arrogantie van het doorgeefluik’ is een bijzondere roman met interessante en originele thema’s. De schrijfstijl van Erné is vlot en doorspekt met een flinke dosis humor. De karakterisering van zijn (bijzondere!) personages zijn bijzonder en duidend. Het verhaal kent veel dialoog.

Boeiend is het feit dat het boek allerlei actuele thema’s herbergt en een sneer uitdeelt richting de zogenaamde ‘doorgeefluiken’ die men overal tegenkomt. Wanneer je er oog voor hebt, ontdek je ze overal; de doorgeefluiken in onze samenleving. Op subtiele wijze gebruiken zij hun niet te onderschatten invloed.

Kortom, een bijzondere roman voor wie eens een boek wil lezen dat zich niet gemakkelijk laat vangen in de begrenzing van een genre.

Over de auteur
Willem Frederik Erné (Utrecht, 1953) is schrijver en vertaler. Hij studeerde musicologie in Utrecht en werkte lang als musicus in het theater. Hij is getrouwd met Marguerite en woont in Duitsland.

Uitvoering
Uitgever: Dewielen2
ISBN 9789082765304
Paperback, 412 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
http://ht-c-communicatie.nl/

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
De arrogantie van het doorgeefluik
De arrogantie van het doorgeefluik
Willem Frederik Erné
Paperback  412 paginas
1999