De gloriedagen van Walter Gom Paperback

De gloriedagen van Walter Gom
 

Samenvatting

De 26-jarige Iris Hauser begint met haar vreemde, intrigerende buurman Walter Gom een adviesbureau. Dat wordt een groot succes. Walter Gom heeft een oplossing voor elk probleem. Op zijn eigen onorthodoxe wijze helpt hij uitgebluste...Meer De gloriedagen van Walter Gom Lees meer

Product Informatie

Auteur

Marcel Vaarmeijer

Taal

Nederlands

Uitgever

Luitingh Sijthoff

ISBN

9789024565610

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2015

Pagina's

336

Formaat

215 x 140 x 29 mm

Samenvatting

De 26-jarige Iris Hauser begint met haar vreemde, intrigerende buurman Walter Gom een adviesbureau. Dat wordt een groot succes. Walter Gom heeft een oplossing voor elk probleem. Op zijn eigen onorthodoxe wijze helpt hij uitgebluste...Meer De gloriedagen van Walter Gom Lees meer

Paperback (2015)
336 pagina's
€ 19 99
Paperback € 12,50
eBook € 7,99

Bekijk alles van Marcel Vaarmeijer
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


De 26-jarige Iris Hauser begint met haar vreemde, intrigerende buurman Walter Gom een adviesbureau. Dat wordt een groot succes. Walter Gom heeft een oplossing voor elk probleem. Op zijn eigen onorthodoxe wijze helpt hij uitgebluste schrijvers, mislukte kunstenaars en stuurloze acteurs en vastgelopen huwelijken. Het BIB (Briljante Ideeën Bureau) verovert Nederland en het succes reikt zelfs tot in de hoogste maatschappelijke kringen. Wanneer een advies aan een minister volledig uit de hand loopt, beginnen de media een klopjacht op de mysterieuze adviseur. Wie is Walter Gom eigenlijk? Marcel Vaarmeijer (1963) is schrijver en freelancejournalist. Hij debuteerde in het studentenblad Propria Cures. Hij publiceerde romans, een thriller en jeugd- en kinderboeken, waaronder Wendy's moeder en Su-su-superster. Marcel Vaarmeijer woont in Amsterdam. Over De gloriedagen van Walter Gom: 'Walter Gom is onvergetelijk! Kon niet stoppen met lezen!' Sjoerd Agterhof, Boekhandel Jaspers 'Met zijn ogenschijnlijk simpele adviezen wist Walter Gom mijn hart te stelen.' Mabel van Zijl, Boekhandel Veenendaal 'Een boek met twee gezichten! Walter Gom is een modern orakel van Delphi. Knap opgezet. Met veel genoegen gelezen.' Wim Krings, Boekhandel Krings 'Intrigerend en tegelijkertijd inspirerend.' De Telegraaf


Product Informatie

Auteur

Marcel Vaarmeijer

Taal

Nederlands

Uitgever

Luitingh Sijthoff

ISBN

9789024565610

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2015

Pagina's

336

Formaat

215 x 140 x 29 mm

Beoordelingen

‘De gloriedagen van Walter Gom’- Marcel Vaarmeijer4 / 5

Humor, realiteit, verdriet: een succesverhaal!

“Ik ben een man zonder talent” Het zijn de woorden van Walter Gom. Tevens is het de eerste zin uit ‘De gloriedagen van Walter Gom’, het boek van Marcel Vaarmeijer. Het boek wordt door verschillende boekhandels aangeprezen. Woorden als ‘humoristisch’, ‘simpel’, ‘intrigerend’ en ‘inspirerend’ worden in één adem genoemd met dit boek. Is dat terecht? Volgens mij wel! Marcel Vaarmeijer laat met ‘De gloriedagen van Walter Gom’ zien dat hij past in de wereld van goede auteurs.

Walter Gom komt boven Iris Hauser wonen; hij is de ‘onbekende’ buurman. Wanneer Iris een tijdje contact met hem heeft, ontdekt ze dat hij overal goede oplossingen voor heeft. Samen met een vriendin van haar besluit Iris een bedrijfje op te zetten: BIB. Walter Gom moet bij dat bedrijf ‘adviezen’ geven aan klanten. Alles lijkt goed te gaan, maar dan gooit de moeder van Walter roet in het eten. Niemand mag weten wie Walter is en eigenlijk mag hij niet met Iris om gaan. Iris moet beloven Walter in het ‘geheim’ naar en van zijn werk te brengen. Een lange tijd lijkt BIB goed te gaan, maar dan veranderen er zaken. Wie komt er achter de identiteit van Walter Gom? Hoe loopt het af met BIB?

‘De gloriedagen van Walter Gom’ is zeer aantrekkelijk, mede door de schrijfstijl. Vaarmeijer kiest voor simpele zinnen, zonder al te veel poespas. De gesprekken die hij laat plaatsvinden in het boek, geeft hij levensecht weer. Door er op verschillende plaatsen humor aan toe te voegen weet Vaarmeijer de lezer naar zich toe te trekken. Dit zie je vooral terug in de dialogen met Walter Gom. De simpelheid, de nuchterheid en de objectiviteit zorgen voor veel identificatie.
“Moet ik dan stoppen met optreden?” vroeg Eddie.
“U moet uw vrolijke masker afzetten.”
“En dan?”
“Dan gaat u het podium op en vertelt u uw levensverhaal.”
“Mijn levensverhaal is helemaal niet grappig.”
Walter boog zich voorover. “Wedden van wel?”
“Mijn moeder zat aan de drank, mijn vader was een rokkenjager van mei tot september runden we een pension aan huis, ik ben opgevoed door twee bazige zussen, in de winter woonde mijn blinde oma bij ons…”
“Bingo, Bliss” riep Walter uit.
“Bingo?”
“Uw carrière zit weer in de lift!”

Naast de aantrekkelijke schrijfstijl bevat dit boek ook een hele reeks unieke, soms absurde, maar bovenal sprookjesachtige gebeurtenissen. Te denken valt aan de start van het bedrijf BIB, de enorme groei binnen het bedrijf, de goedbedoelde adviezen-die-altijd-goed-uitpakken, de liefdesperikelen en ga zo nog maar even door. Dat maakt het verhaal tot een verhaal waar je als lezer lekker bij weg kunt dromen.

Maar geen boek is een goed boek, zonder een plotselinge omslag. Waar je deze omslag van mijlenver aan kunt zien komen, is hij niet meer zo plotseling. Echter, de reden achter de omslag is wel uniek. Vaarmeijer weet de lezer hier te verrassen. Na deze omslag verloopt de tijd in het verhaal sneller; het tempo gaat omhoog. Ook hier heeft Vaarmeijer een goede keuze gemaakt. Door het hogere tempo blijft de lezer geboeid, ook al is de informatie wat minder boeiend. Vaarmeijer had hier – wat mij betreft – ook een andere keuze mogen maken. Het laatste deel, het beschrijvende deel, had wat mij betreft veranderd mogen worden. Er mochten wel wat vraagtekens blijven staan.

‘De gloriedagen van Walter Gom’ geeft op een mooie wijze het verhaal van Iris en Walter weer. Vaarmeijer heeft met dit verhaal laten zien een zeer mooi boek te kunnen schrijven. Het tempo, de schrijfstijl en de gebeurtenissen maken het verhaal aantrekkelijk. De laatste regels van het verhaal blijven nadreunen in mijn hoofd, helaas is het boek uit. Ik had nog wel even weg willen dromen. Het verhaal van Gom is over. Om in de woorden van Walter te eindigen: “Svenson,’ zei hij met gesloten ogen, ‘de Gom-jaren zijn voorbij.”


5 / 5

Marcel Vaarmeijer – De gloriedagen van Walter Gom – l.s. – 3

Walter Gom… het leven van een mysterieuze man. Een figuur dat je zal bijblijven, net als sommige andere figuren zoals een tuinman die de leider van een land bijstaat met raad, een man die kaas gaat verkopen,… figuren die zo wat buiten de maatschappij staan, en toch wel een impact hebben op deze maatschappij… bewust of onbewust gebruik makend van hun eigenheden. Walter Gom is een wat eigenzinnige man, die met zijn buurmeisje een adviesbureau opstart en hier al snel een razendsnel succes weet te boeken, net omdat hij als adviseur op een totaal onverwachte wijze alle mogelijke problemen weet te begeleiden tot even onverwachte oplossingen. Succes dat heel snel de ronde doet, en hierdoor door meer en meer mensen wordt gezien, waardoor ons duo overdonderd worden door de toevloed van vragen. Maar dan komt het advies te veel, een raad dat werd gegeven aan een minister en totaal misloopt. Voldoende om van deze succesvolle adviseur een prooi te maken van een lastercampagne, want de pers zoekt uit wie hij eigenlijk is, van waar hij komt, en hoe goed hij eigenlijk wel echt is… Plots krijgen we een totaal ander verhaal… Maar als lezer leren we vooral een beminnelijke man ontdekken, een filosoof met boerenverstand die ook zijn lezer weet te doen dromen en de eenvoud van een aantal zaken doet inzien. Het is een zeer vlotte doorlezer dat een echt plezier verleent aan de lezer. Een absoluut tussendoortje dat je niet mag negeren… Een boek waar je op een verrassende wijze echt door betoverd wordt… en eigenlijk een vorm van een modern sprookje.

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
De gloriedagen van Walter Gom
De gloriedagen van Walter Gom
Marcel Vaarmeijer
Paperback  336 paginas
1999