De Johansons Paperback

Is echte vriendschap bestand tegen de grillen van het lot?

De Johansons
 

Samenvatting

Een prachtige psychologische roman over vriendschap, liefde, passie, verraad, verlies en verzoening Anne groeit als slim meisje op in een liefdevol arbeidersgezin waar ze zich een vreemde eend in de bijt voelt. Dan ontmoet ze...Meer De Johansons Lees meer

Product Informatie

Auteur

Carla de Jong

Taal

Nederlands

Uitgever

Boekerij

ISBN

9789022555927

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur , Voordelig geprijsde boeken , Voordelig geprijsde boeken voor 15,00 per stuk

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2017

Pagina's

320

Formaat

216 x 138 x 29 mm

Samenvatting

Een prachtige psychologische roman over vriendschap, liefde, passie, verraad, verlies en verzoening Anne groeit als slim meisje op in een liefdevol arbeidersgezin waar ze zich een vreemde eend in de bijt voelt. Dan ontmoet ze...Meer De Johansons Lees meer

Paperback
320 pagina's
€ 15 00
eBook € 11,99

Bekijk alles van Carla de Jong
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Een prachtige psychologische roman over vriendschap, liefde, passie, verraad, verlies en verzoening Anne groeit als slim meisje op in een liefdevol arbeidersgezin waar ze zich een vreemde eend in de bijt voelt. Dan ontmoet ze de welgestelde, ontwikkelde Johansons, en ze voelt zich meteen thuis bij dit gezin. Ze raakt innig bevriend met Daphne, de dochter, en haar twee broers. Samen worden ze volwassen, maar hun vriendschap, die meer en meer onder druk komt te staan, strandt door een reeks dramatische gebeurtenissen. Dertig jaar later kruisen de paden van de Johansons en Anne elkaar weer. Kunnen ze elkaar vergeven? De Johansons is een familieroman, maar ook een verhaal over volwassen worden, over familiebanden, ontworteling, jeugdillusies en de onvermijdelijke desillusies die het ouder worden met zich meebrengt. Aangrijpend, ontroerend, spannend, en vol geestige scènes: een verhaal dat je met weemoed uitleest omdat de personages stuk voor stuk onder je huid zijn gaan zitten. Over De Johansons 'Een aangrijpende roman over de knellende, ondoordringbare en bij vlagen destructieve familieband.' Astrid Harrewijn 'Een meeslepend boek! Allereerst omdat het goed geschreven is en daarnaast vind ik de manier waarop de geestelijke problemen van Werther zijn beschreven heel indrukwekkend.' Michelle Visser 'De Johansons blijven je bij; na lezen (liefst in één ruk) denk je nog lang over ze na. Een geweldige familieroman die je niet mag missen.' Jackie van Laren 'Prachtig onderwerp, leest als een trein.' Dorine Hermans


Product Informatie

Auteur

Carla de Jong

Taal

Nederlands

Uitgever

Boekerij

ISBN

9789022555927

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur , Voordelig geprijsde boeken , Voordelig geprijsde boeken voor 15,00 per stuk

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2017

Pagina's

320

Formaat

216 x 138 x 29 mm

Beoordelingen

‘De Johansons’- Carla de Jong4 / 5

4,5/5* Aangrijpend realistisch

Annie de Gooyer groeit op in een heel eenvoudig en liefdevol gezin in een stadje waar niets gebeurt, maar ze voelt zich daar toch niet op haar plaats. Ze gaat niet uit en leest liever boeken met verhalen die zich vaak afspelen in wereldsteden zoals Moskou, New York of Amsterdam. Haar cijfers op school liegen er niet om; in de zesde klas van de lagere school behaalt ze de hoogste Cito-score van het jaar en komt op het Gymnasium terecht waar ze negens en tiende haalt. Die cijfers laat ze thuis niet zien omdat ze haar dan maar weer een rare meid zullen vinden; een vreemde eend in de bijt.
Na lang aandringen van haar moeder gaat Annie, inmiddels zestien, samen met medescholier Veronique naar een disco met de naam Dancenight. Daar ziet ze twee jongens en een meisje binnenkomen. Veronique vertelt Annie wie het zijn;
'De Johansons. Die zijn zo geweldig. Iedereen kent ze. Hun vader is een bekend architect, ze wonen in een kasteel.'

Daphne Johanson is onder de indruk van Annie, waarna deze zich aan haar voorstelt; 'Ik ben... Anne. Anne de Gooyer'.
Annie klinkt zo gewoontjes.
Anne is een slimme dame, ze voelt zich helemaal thuis bij de Johansons en ze raakt hecht bevriend met Daphne en haar twee broers.

In 'De Johansons' lees je over de groei naar volwassenheid van deze vier jongelui.
De auteur weet te boeien door de goede uitwerking van de personages en de geloofwaardigheid van het ontroerende verhaal. De karaktertrekken van de personages zijn psychologisch goed weergegeven waardoor je hier en daar zeker iets herkenbaars tegen zult komen.

De hoofdstukken die verteld worden vanuit verschillende personages, verhalen over gebeurtenissen in de provincie in de jaren 1980 tot en met 1983 en worden afgewisseld met hoofdstukken die zich stuk voor stuk afspelen in Amsterdam in 2015.
Omdat het vrij lange hoofdstukken zijn heb ik deze afwisseling van zowel tijd als verhaallijn ervaren als een verfrissing, die het leesplezier nog vergroot heeft.

Wanneer de vriendschap van het viertal onder druk komt te staan wordt steeds meer duidelijk dat ieder toch een eigen agenda heeft.
Ook dementie komt aan de orde. Hier wordt ook duidelijk dat rang of stand geen verschil maakt bij deze ziekte.
Verwachtingen en toekomstdromen worden helaas niet altijd werkelijkheid. Soms door eigen toedoen zoals het maken van verkeerde keuzes maar meestal door de omstandigheden van dat moment.
Hoe menselijk kan een verhaal zijn?

Ik was onder de indruk van de humor die aanwezig is maar vooral van de aangrijpende en ontroerende scenes en gedachten;
'Haar hand gaat naar de richtingaanwijzer en hangt dan even in de lucht. Ze kan naar Amsterdam rijden en haar huis warm stoken terwijl ze wacht op de pizzabezorger. Ze kan ook omkeren en naar het huisje gaan waar de kachel altijd brandt, waar de muren geel zijn en waar ze Annie heet.'

'De Johansons' is een aangrijpende psychologische roman over volwassen worden en het groeien als mens in een veranderende wereld.


5 / 5

Zooooo.... die kwam binnen!

Bij binnenkomst van dit boek werd ik al helemaal blij, op de zijkant van het boek staan allemaal muzieknoten gedrukt! Ik ben gek van dit soort aparte dingetjes op of aan boeken en elke keer als ik De Johansons in de boekenkast zie staan, maakt mijn hart een huppeltje! Maar nu natuurlijk nog lezen…. want is het boek net zo mooi als de buitenkant doet vermoeden?

Deze roman heeft mij helemaal opgezogen in het gezin van De Johansons. Ik voelde hun emoties zoals liefde, boosheid, onvermogen en natuurlijk hun onverwoestbare band. Daarnaast voelde ik de enorme hunkering van Anne om bij het gezin te horen. Schrijfster Carla de Jong heeft de karakters zo goed uitgediept dat het als het ware echte mensen voor mij zijn geworden.

Het boek is toegankelijk en prettig leesbaar en daarnaast doorspekt met bijzonder fijne zinnen zoals: “Rond Frederiks lippen speelde een spottend lachje dat de wilde kat in haar uit haar schuilplaats lokte. Het dier haalde uit, diep vanuit haar borstkast“. En wat dacht je van dit pareltje: “Haar taille zwelgt in de sporen van haar gemakzucht“. Ja, echt genieten voor deze leesliefhebber ♥ De ontwikkelingen worden prachtig gedoseerd in het boek, er wordt vanuit het heden wisselend terug naar de jeugd van de Johansons en Anne geblikt. Alle facetten van het leven komen voorbij in deze prachtige familieroman en na het uitlezen hiervan kon ik een zucht van spijt niet onderdrukken….

Ik denk dat mijn vijf sterren niet als verrassing zullen komen, zelden een boek gelezen wat zo binnenkwam!


4 / 5

prachtig boek

Het is een mooi en verrassend boek.Tijdens het uitgaan ontmoet Anne Daphne Johanson.Ze raken bevriend.Samen met de broers van Daphne vormt ze een band "de Johansons,als blijkt dat Anne goed kan zingen.Door omstandigheden wordt de vriendschap verbroken.
Na 30 jaar ontmoeten ze elkaar weer,Het is een beetje ongemakkelijk.Het blijkt dat de verbroken vriendschap invloed op ieders leven heeft gehad.


2 / 5

De Johansons

Lang geleden dat ik een roman gelezen heb en nadat ik de eerste hoofdstukken echt heb moeten doorbijten ben ik blij dat ik het boek uitgelezen heb. De verhaallijn goed bedacht is. Ook het switchen tussen heden en verleden is erg leuk gedaan. Niet verwarrend of storend en door deze opzet bleef het mij ook boeien. Voor mijn gevoel hadden de personages wel meer diepgang mogen hebben. Ook bleef ik achter met het gevoel dat er een hoofdstuk of 2 bij hadden gemogen. Al met al een aanrader, maar dan met name voor romanliefhebbers!


5 / 5

Mooi psychologisch drama over liefde en vriendschap

Wat een plaatje is dit boek! Een mooie cover, die intrigeert. En het schijnt toch een soort trend te worden om de bladzijden aan de zijkant te bedrukken, zodat je bij een gesloten boek een mooie afbeelding (in dit geval muzieknoten) ziet.
Carla de Jong weet als geen ander hoe ze een goede psychologische roman moet afleveren! Wat een meesterwerk is dit weer. Dit is een ontroerend verhaal, met zowel komische als verdrietige gebeurtenissen. Carla de Jong weet je mee te slepen in het verhaal, het is soms net alsof je zelf een van de personages bent.
Zelf heb ik als meisje uit een “arbeidersgezin” ook op een gymnasium gezeten, maar ik heb me nooit beter gevoeld bij rijkere families dan thuis. In dat opzicht kan ik me dus niet verplaatsen in Anne, maar verder herken ik veel van mezelf: niet de behoefte hebben om uit te gaan, willen studeren, altijd met de neus in de boeken zitten en dan niet alleen voor de studie, maar ook voor de lol boeken lezen. Een feest van herkenning dus, wat maakte dat ik me misschien wel makkelijker in het verhaal kon inleven.
De Johansons zijn heel goed neergezette personages. Zeer geloofwaardig en ik denk dat het zelfs nu nog zo gaat in dat milieu. Wat is het dan ook prachtig om te zien dat, zodra dementie om de hoek komt kijken, afkomst en verwantschap er nauwelijks nog toe doen en iedereen gelijk is.
Het boek is opgedeeld in 10 (vrij) lange hoofdstukken, die elk opgedeeld zijn in stukken die vanuit een ander personage verteld worden. De ene helft blikt terug op de gebeurtenissen tussen 1980 en 1983 en de andere helft speelt in 2015, als Ronald Johanson, de pater familias, opgenomen moet worden in een verzorgingshuis. Hoe verder het verhaal komt, hoe nieuwsgieriger je wordt waar het vroeger is misgegaan en wat er dan precies is misgegaan. Stukje bij beetje geeft Carla de Jong het verhaal prijs. Prachtig gedoseerd en mooi verteld.
De Johansons verdient van mij absoluut de volledige 5*****! Carla de Jong heeft zich met dit boek weer overtroffen. Ik kan alleen maar zeggen: ga zo door! Ik wil de volgende van haar nu alweer lezen.
Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
De Johansons
De Johansons
Carla de Jong
Paperback  320 paginas
1500