De kracht van betekenis Paperback

hoe zin te geven aan je leven

De kracht van betekenis

Samenvatting

In 'De kracht van betekenis' stelt Emily Esfahani Smith dat we het verkeerde doel hebben nagejaagd. De westerse cultuur is geobsedeerd door geluk. Toch voelen veel mensen zich vervreemd en doelloos, soms zelfs wanhopig. Niet geluk,...Meer De kracht van betekenis Lees meer

Product Informatie

Auteur

Emily Esfahani Smith

Taal

Nederlands

Uitgever

Ten Have

ISBN

9789025904463

Productsoort

Boek

Categorie

Psychologie , Shortlist beste spirituele boek 2018

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

april 2017

Pagina's

320

Formaat

216 x 136 x 26 mm

Vertaler

Karl van Klaveren / Indra Nathoe

Samenvatting

In 'De kracht van betekenis' stelt Emily Esfahani Smith dat we het verkeerde doel hebben nagejaagd. De westerse cultuur is geobsedeerd door geluk. Toch voelen veel mensen zich vervreemd en doelloos, soms zelfs wanhopig. Niet geluk,...Meer De kracht van betekenis Lees meer

Paperback
320 pagina's
€ 20 99
eBook € 12,99

Bekijk alles van Emily Esfahani Smith
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
2 dagen levertijd 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


In 'De kracht van betekenis' stelt Emily Esfahani Smith dat we het verkeerde doel hebben nagejaagd. De westerse cultuur is geobsedeerd door geluk. Toch voelen veel mensen zich vervreemd en doelloos, soms zelfs wanhopig. Niet geluk, maar betekenis maakt het leven de moeite waard. Op basis van recent psychologisch onderzoek en inzichten uit de filosofie en de literatuur laat Esfahani aan de hand van vier pijlers zien hoe we een zinvol leven kunnen vormgeven. Ook voerde ze talloze gesprekken met onder anderen een dierenverzorgster, een ex-crimineel en een astronaut, om erachter te komen hoe je zin geeft aan je leven. Esfahani's vier pijlers voor een zinvol leven: 1. Ergens bij horen, of dat nu je familieleden, milieuactivisten of leden van een boekenclub zijn. 2. Een doel dat ons motiveert iets aan de wereld bij te dragen, hoe bescheiden die bijdrage ook is. 3. Een coherent verhaal over je leven kunnen vertellen, waardoor ervaringen samenhang en betekenis krijgen. 4. Transcendentie, gebeurtenissen waardoor je boven het alledaagse uitstijgt, bijvoorbeeld wanneer je naar mooie muziek luistert, naar de sterrenhemel kijkt of een mystieke ervaring hebt.


Product Informatie

Auteur

Emily Esfahani Smith

Taal

Nederlands

Uitgever

Ten Have

ISBN

9789025904463

Productsoort

Boek

Categorie

Psychologie , Shortlist beste spirituele boek 2018

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

april 2017

Pagina's

320

Formaat

216 x 136 x 26 mm

Vertaler

Karl van Klaveren / Indra Nathoe

Beoordelingen

‘De kracht van betekenis’- Emily Esfahani Smith4 / 5

Boek over 'de zin' van het leven

De kaft nodigt niet per se uit tot lezen, maar daar zou ik doorheen kijken. De kracht van betekenis is een zeer interessant boek over geluk en zingeving of eigenlijk het verschil daartussen. Door deze begrippen uit elkaar te halen is het een aanvulling op geluks-literatuur dat er al is.

Mijn eerste indruk en de eerste hoofdstukken is dat ik er een beetje in moet komen. Zeker het eerste hoofdstuk is zeer algemeen. Als je al veel boeken over geluk hebt gelezen dan zijn delen uit dit hoofdstuk soms een open deur.

Ik had verwacht dat het boek meer zou gaan over 'geluk' en hoe je dat zou kunnen bereiken, aangevuld met verhalen van mensen die gelukkig zijn of geluk hebben gevonden (als dat al mogelijk is). Het klopt dat er veel verhalen van mensen in staan en hoe zij geluk vinden of hebben gevonden, maar dit wordt vaak wel ingeleid of uitgelegd met onderbouwing vanuit de wetenschap. Zo gaat bijna elk hoofdstuk. Emily pakt weer in ieder hoofdstuk een nieuwe invalshoek van zingeving, onderbouwd met wetenschappelijke onderzoeken en ervaringsverhalen, waardoor ze laat zien hoe anderen 'zin geven' aan hun leven. En waardoor zij dus meer geluk ervaren.

Emily komt niet met een methode of filosofie, de verhalen die ze vertelt, die niet per se heel diepgaand zijn biedt wel inspiratie voor de lezer. Ik heb zeker nieuwe dingen gelezen en ben vooral bevestigd dat het leven gaat om persoonlijk groei, maar vooral ook om anderen. Ik moest denken aan de spreuk van Oscar Wilde: De meeste mensen zijn andere mensen. Het gaat om anderen en hen helpen in lijn met je eigen idealen. Ook vond ik de onderbouwing vanuit de wetenschap interessant. Veel boeken over geluk missen een link met de wetenschap.

Wat ik minder vond is dat het dus niet heel diepgaand is. Daarbij blijven verhalen van totaal verschillende mensen en het is dus lastig als je hier voor jezelf bepaalde lessen uit wilt halen. Als dat je doel is. Het zijn wel mooie en soms inspirerende verhalen. Hoewel dit voor iedereen heel persoonlijk zal zijn. Ook miste ik een zekere diepgang en samenhang tussen de hoofdstukken. Het zijn allemaal losse verhalen die wel met elkaar te maken hebben, want hetzelfde thema, maar niet een geheel vormen.

Ik denk niet dat het boek voor iedereen is. Ik zou het aanraden aan iedereen die een luchtig inspirerend boek wil lezen over hoe je meer zin en daarmee geluk aan je leven kunt geven, maar verwacht geen handleiding hoe je dit moet bereiken.

Voor mij krijgt het boek een 7. Ik vond het leuk boek, vooral door het onderscheid tussen zin en geluk te maken en door de link met de wetenschap hier en daar, maar als het een boek was geweest met meer diepgang had het mij meer geraakt. Een les heb ik wel goed in mijn oren geknoopt door Emily en zal ik ook niet snel vergeten: het leven draait om anderen. En dat instant geluk het niet haalt bij zingeven aan je leven.


5 / 5

verrijkend en zinvol

Dit is een van de beste boeken die ik de afgelopen 10 jaar gelezen heb. Het kwam bij toeval in mijn bezit. Ik zou het nooit gekocht hebben als ik het in een boekwinkel zou zien staan. De kaft oogt als het zoveelste ‘oppervlakkige’ zelfhulpboek. Zo armetierig als de omslag was, zo rijk bleek tot mijn verassing de inhoud. De schrijfster is zeer goed academisch geschoold en maatschappelijk betrokken.
Centraal in dit boek staat de vraag. Wat is de zin of de waarde van menselijk leven? Hoe komt het dat mensen soms geen zin in hun leven meer ervaren en liever willen sterven? Deze schrijfster weet een heldere analyse te geven van de academische ontwikkelingen rondom dit vraagstuk in de laatste decennia.
De schrijfster betoogt dat de sociale wetenschappen met hun onderzoek naar menselijk geluk mogelijk een verkeerde afslag genomen hebben. Ze maakt net als de Griekse filosoof Aristoteles een helder onderscheid tussen ‘hedonia’ (je goed voelen) en ‘eudaimonia’ (voldoening). In 2010 kreeg een groep studenten de opdracht om geluk (hedonia) of zin (eudaimonia) na te jagen. Direct na het experiment hadden de studenten die geluk hadden meer positieve gevoelens. Maar drie maanden later was die piekervaring verdwenen. De groep die zin had nagejaagd, voelde zich direct na het onderzoek niet echt gelukkiger, maar drie maanden later bleek dat deze groep zich ‘verrijkt’ en ‘geïnspireerd’ voelde en minder last had van negatieve stemmingen dan de eerste groep.
Dit boek laat zien dat het nastreven van geluk, door te investeren in activiteiten waarbij je je prettig gaat voelen (uitslapen, ontspannen met een game, winkelen of snoepen) korte termijn bevrediging is. Zodra het prettige gevoel is uitgewerkt moet je weer opnieuw beginnen. Het nastreven van geluk, door te investeren in activiteiten waarbij je vooral zinvol bezig bent (vergeven van een vriend, studeren, nadenken over waarden waar je voor staat en een ander opvrolijken) zorgen voor bevrediging op de lange termijn. Dit onderscheid helpt ook om te begrijpen waarom mensen kiezen voor het nemen van kinderen, terwijl onderzoek laat zien dat het hebben van kinderen ervoor zorgt dat het geluksgevoel van ouders achteruit gaat. De ‘hedonia’ neemt af bij ouderschap maar de ‘eudaimonia’ neemt juist toe. Het biedt ook een verklaring hoe het komt dat in welvarende landen de suïcidecijfers hoger liggen dan in arme landen. Iets dat vanuit klassiek geluksonderzoek een vreemde discrepantie lijkt.
Dit boek is een aanrader voor academici die onderzoek doen naar menselijke zingeving, maar ook voor mensen die werken met een doelgroep die zingevingproblematiek ervaart, zoals jongeren, ouderen en terminaal zieken. Ten slotte is dit boek heel zinvol voor iedereen die zijn leven de moeite waard wil maken.

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
De kracht van betekenis
De kracht van betekenis
Emily Esfahani Smith
Paperback  320 paginas
2099