De ondergrondse spoorweg Paperback

De ondergrondse spoorweg
 

Samenvatting

In Colson Whiteheads 'De ondergrondse spoorweg' is Cora slavin op een katoenplantage in Georgia. Haar helse leven staat op het punt om nog erger te worden: de wrede eigenaar heeft zijn oog op haar laten vallen. Ze besluit om te...Meer De ondergrondse spoorweg Lees meer

Product Informatie

Auteur

Colson Whitehead

Taal

Nederlands

Uitgever

Atlas Contact

ISBN

9789025449124

Productsoort

Boek

Categorie

Populaire nieuwe boeken , Vertaalde literatuur , Literaire tips tijdens Boekenweek

Leeftijd

Volwassenen

Pagina's

352

Formaat

231 x 150 x 29 mm

Samenvatting

In Colson Whiteheads 'De ondergrondse spoorweg' is Cora slavin op een katoenplantage in Georgia. Haar helse leven staat op het punt om nog erger te worden: de wrede eigenaar heeft zijn oog op haar laten vallen. Ze besluit om te...Meer De ondergrondse spoorweg Lees meer

Paperback
352 pagina's
€ 12 50
Paperback € 12,50
eBook € 9,99
Dwarsligger € 12,99

Bekijk alles van Colson Whitehead

  Ontvang een e-mail wanneer het product weer beschikbaar is

  Recent bekeken producten


   

  Samenvatting


  In Colson Whiteheads 'De ondergrondse spoorweg' is Cora slavin op een katoenplantage in Georgia. Haar helse leven staat op het punt om nog erger te worden: de wrede eigenaar heeft zijn oog op haar laten vallen. Ze besluit om te vluchten, en met hulp van de Ondergrondse Spoorweg (in Amerika het begrip voor het clandestiene netwerk van antislavernijactivisten) begint ze een lange, huiveringwekkende reis door de zuidelijke staten van Amerika richting het vrije Noorden, met de slavenpatrouille op haar hielen. 'De ondergrondse spoorweg' is bekroond met de National Book Award. 'Fantastisch, aangrijpend.' - Barack Obama 'Een overweldigende roman.' - NRC Handelsblad


  Product Informatie

  Auteur

  Colson Whitehead

  Taal

  Nederlands

  Uitgever

  Atlas Contact

  ISBN

  9789025449124

  Productsoort

  Boek

  Categorie

  Populaire nieuwe boeken , Vertaalde literatuur , Literaire tips tijdens Boekenweek

  Leeftijd

  Volwassenen

  Pagina's

  352

  Formaat

  231 x 150 x 29 mm

  Beoordelingen

  ‘De ondergrondse spoorweg’- Colson Whitehead  5 / 5

  Dappere Cora!

  Dit verhaal begint met Ajarry, Cora’s grootmoeder die gevangen is genomen en zo op de katoenplantage van de Randalls is terecht gekomen. Zij beschrijft haar gevangenschap en hoe het er in de plantage aan toe gaat. Ook al leven ze onder ellendige omstandigheden met elkaar, eenieder is tenslotte op zichzelf aangewezen en deze eigenschap erft Cora ook als haar moeder Mabel verdwijnt.
  Tussen de hoofdstukken van de staten waar Cora zich bevindt, zijn er hoofdstukken van alle mensen met wie ze in contact is gekomen. Deze personages geven je zo een kijk op hun eigen verhaal. Ook dit is met momenten heel schokkend.
  Het leven op de plantage is een hel voor de slaven en de auteur weet dit heel goed neer te pennen. Verschrikkelijk hoe de blanken met de slaven omgingen; een varken had nog een beter leven dan zij. Martelingen en verkrachtingen waren alledaagse dingen. En het gaat er barbaars aan toe als het op straffen aankomt. De slaven worden gekocht en doorverkocht zoals het hun meesters uitkomt. Deze slaven worden niet aangezien als mensen maar als werk- en fokmachines en hebben geen enkel recht noch vrijheid. Het is heel onthutsend te moeten lezen hoe de blanken deze mensen hebben behandeld. De auteur vermijdt het ook niet om de situatie met de Indianen te vermelden.
  In sommige staten zoals North Carolina bestond het zwarte ras niet behalve bungelend aan een touw. De abolitionisten deden er alles aan om slaven te helpen naar een beter en vrij bestaan en de auteur neemt ons mee in hun beweging waar zij verdomd hun best doen met soms de dood tot gevolg. Het is dankzij deze mensen dat Cora weet te ontsnappen maar waar ze ook meerdere malen moet vrezen voor haar eigen leven.
  Colson weet heel goed de geschiedenis uiteen te zetten met heel schokkende, ontroerende en dappere momenten. Hij heeft een zeer vlotte en poëtische schrijfstijl wat het toch enigszins gemakkelijk maakt om door het verhaal heen te komen. Cora is een sterk personage ondanks hetgeen ze allemaal moet doorstaan. Ze wordt achtervolgd en geconfronteerd met de verschrikkingen en ze is niet dom. Ze moet en ze zal vrij zijn!
  Dit boek deed me onmiddellijk denken aan de tv-serie ‘Roots’ die ik in mijn tienerjaren heb gezien. Het staat op je netvlies gegrift en deze beelden kwamen mij direct terug voor de geest. Als je deze serie ook hebt gezien dan kun je je al een beeld vormen hoe het boek is.
  Dit is zonder meer Amerika’s zwarte bladzijde. Het is een schokkend verhaal waar je bij tijden zo nijdig van wordt. Het gaat over het vernietigen van niet een maar twee rassen. Het is hartverscheurend maar wel de moeite waard om te lezen! Dit literaire meesterwerk verdient dan ook zijn 5 sterren


  5 / 5

  De ondergrondse spoorweg

  De ondergrondse spoorweg van Colson Whitehead, het boek wordt overal gepromoot en is een ontzettende hype. Vaak vallen boeken dan toch tegen, ze kunnen de hype niet waarmaken. Maar dit boek absoluut wel. Het is een prachtig, indrukwekkend en heftig verhaal over het leven van slavin Cora. De gruwelijkheden van de slavernij worden erg gedetailleerd omschreven. Afschuwelijk om te lezen wat mensen elkaar aan kunnen doen onder het mom van superioriteit.
  Ik zat compleet in het verhaal, durfde af en toe niet verder te lezen omdat ik bang was voor wat komen ging. Zou Cora het redden of wordt ze uiteindelijk toch nog opgepakt? Ook het principe van de ondergrondse spoorweg (al wordt het hier als daadwerkelijke spoorweg beschreven, wat het in werkelijkheid niet was) wordt duidelijk uitgelegd. Respect voor de vele mannen en vrouwen die hun nek uitstaken en het soms met de dood moesten bekopen om anderen hun vrijheid terug te geven.
  De schrijfstijl is erg prettig, het is op een erg aansprekende manier geschreven. Cora en de andere personages gingen voor mij leven, ze kregen een gezicht en ik leefde met ze mee.
  Laat je dus niet afschrikken door de hype, dit boek is de hype meer dan waard. Een absolute aanrader wat mij betreft!


  5 / 5

  Andere kijk op slavernij

  Colson Whitehead is geboren op 6 november 1969 in New York waar hij nog steeds woont. Hij heeft 6 boeken geschreven waaronder dit boek die de de national book award won.

  Je zal je afvragen waarom nog een boek over de slavernij er is toch al genoeg over geschreven. Ik had dit in eerste instantie ook maar het feit van een ondergrondse spoorweg voor de ontsnapping van slaven triggerde mij. Ik had daar nog nooit van gehoord en daarom ben ik toch gaan lezen in dit behoorlijk omvangrijke manuscript en heb geen spijt gehad. Verder denk ik dat er nooit genoeg geschreven kan worden over slavernij. Discriminatie en slavernij komen nog steeds voor en zijn aan de orde van de dag. Als je de serie gezien hebt van Eva Jinek over Amerika dan besef je dat de zwarte Amerikanen dan wel vrij zijn maar nog steeds niet echt vrij. Daarom is het belangrijk om te blijven schrijven om mensen wakker te schudden en Colson Whitehead heeft dat fantastisch gedaan.

  Het verhaal gaat over Cora. Cora haar oma Ajarry was als slaaf al diverse malen verhandeld voor ze in Georgia belandde op de plantage van de Randalls. Haar dochter, de moeder van Cora, die onsnapte van de plantage. Cora was toen ongeveer 11 jaar oud en stond er toen alleen voor. Binnen de groep slaven valt ze niet goed en staat ze laag in de pikorde. Ze wordt op een gegeven moment uitgestoten uit de groep en het gaat heel slecht met haar. Samen met Ceasar en op zijn initiatief besluiten ze samen te vluchten. Dat is een groot risico want de straf voor vluchten is de dood, na vele martelingen. Ze besluiten te vluchten via het ondergrondse netwerk, een netwerk van ‘betrouwbare’ contacten maar in het boek voorgesteld als een daadwerkelijk ondergronds netwerk. Ze weten vanaf de plantage ‘het station’ te bereiken met veel moeite en geluk en dan wacht een reis vol verschrikkingen, achter na gezeten door de beroemde slavenjager Arnold Ridgeway.

  Het boek is prachtig geschreven, het voelt alsof je ook in Amerika bent. Je wilt zo graag weten hoe het verder gaat dat je niet kan ophouden met lezen. Soms zucht je diep zo van he he gelukkig en soms houdt je je adem even in. Het is een gruwelijk verhaal op sommige punten maar dan besef je ook gelijk dat dit nooit meer mag gebeuren!

  Kortom een echt klassieker en een aanrader om te lezen alleen al vanuit de vraag hoe is het mogelijk dat een mens een ander mens iemand zo iets aan doet.


  5 / 5

  Slavernij - Hoop - Vrijheid

  Titel : De ondergrondse spoorweg
  Auteur : Colson Whitehead
  Uitgeverij : Atlas contact

  Ajatty, meerdere malen verkocht door en aan slavenhandelaars. Verkracht, mishandeld en uiteindelijk terecht gekomen op de plantage van Randall in Georgia aan de oostkust van Amerika.
  Zij heeft drie mannen en meerdere kinderen gehad en haar opvoeding was streng. Een van deze kinderen is Mabel, deze krijgt een dochter Cora. Dit boek vertelt het trieste en dappere levensverhaal van deze dochter.
  Mabel vlucht van de plantage waar zij als slaaf werkzaam is en laat Cora alleen achter. Zij heeft als kind een zwaar en hard leven op de katoenplantages en mist haar moeder.
  Zij woont samen met andere slaven in ( De Keet ) op de plantage onder erbarmelijke omstandigheden.
  Randall is een pachter van het ergste soort, met name zijn zonen James en Terrance deinzen nergens voor terug. Slaven die maar iets verkeerds doen ( of soms niet eens ) worden vreselijk zwaar gestraft.
  Dit kan een ernstige mishandeling zijn met stokken tot het uitsnijden van de tong of het afsnijden van de mannelijke geslachtsdelen. De zelfmoord onder de slaven is dan ook groot.
  De slaven zijn de ene keer solidair met elkaar en de andere keer kiest iedereen voor zijn eigen hachje. Als Cora het voor een mede slaaf opneemt en zelf zwaar mishandeld wordt, besluit zij te vluchten en op zoek te gaan naar haar moeder. Cesar ook een slaaf, maakt prachtig houtsnijwerk, kan lezen en komt zo in contact met mijnheer Fletcher. Deze man haat de slavernij en besluit Cesar en Cora te helpen vluchten. Tijdens de vlucht gebeurt er iets dat haar voor de rest van haar leven blijft achtervolgen.
  Fletcher helpt hen via de ondergrondse spoorweg te vluchten. De ondergrondse spoorweg is een netwerk van sporen onder de grond met als doel slaven te helpen vluchten. Deze mensen doen dit met gevaar voor eigen leven.
  Na het ontdekken van hun verdwijning krijgt Ridgeway een gevreesde en meedogenloze slavendrijver opdracht hen te zoeken, hij gaat daarbij over lijken.
  Zij vinden regelmatig goede mensen op hun weg die helpen en het beste met hen voor hebben. Cora vind werk onder een andere naam en heeft het naar haar zin. Krijgt dan andere baan en komt er achter dat goede bedoelingen niet altijd goed blijken te zijn. Er worden op de slaven ( zonder hun medeweten ) medische experimenten uitgevoerd die schokkend zijn.
  In het hele boek is Cora op de vlucht, op zoek naar vrijheid en haar moeder. Als dan ook de laatste plek waar Cora zich veilig waant, niet zo blijkt te zijn lijkt alles verloren.
  Wat Cora en de anderen slaven meemaken is onthutsend en met geen woorden te beschrijven. De veerkracht, de hoop en doorzettingsvermogen houd hen steeds op de been. Ook jaloezie en leugens onder de slaven spelen een rol. Vrijheid is een groot goed voor iedereen en zeker voor de mensen die van hun vrijheid beroofd zijn. Tijdens het lezen van dit boek heb ik mijzelf regelmatig beschaamd gevoeld, dat mensen elkaar dit kunnen aandoen.
  Je kunt dit boek niet zomaar lezen, je voelt dit boek tot in je botten.
  Je ben geschokt, voelt boosheid , pijn en ook hoop.
  Het boek is ook een stukje van de Amerikaanse politiek van die tijd.
  Het is indringend , duidelijk en goed leesbaar.
  Dit boek krijgt van mij 5 sterren

  Recent bekeken producten


  checklist

  HiSchool de plek voor alle schoolspullen

  • Rekenmachine en bureau accessoires
  • Prisma woordenboeken
  • Etui
  • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
  • Etiketten
  • Schriften
  • Schooltas, rugzak en shopper
  • Ringbanden
  • Schoolspullen voor in je etui
  • 0 producten op checklist
  • - 0 online te bestellen
  • - 0 alleen in de winkel

  Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

  Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

  Promo HiSchool Alt Text
  De ondergrondse spoorweg
  De ondergrondse spoorweg
  Colson Whitehead
  Paperback  352 paginas
  1250