De oplichters Paperback

Zou je liegen om de waarheid te onthullen?

De oplichters
 

Samenvatting

Een spectaculair plan, met een bijzonder kleine slagingskans. 'De oplichters' vertelt het verhaal van drie vrienden die zijn bedrogen. Maar misschien is er een uitweg..Meer De oplichters Lees meer

Product Informatie

Auteur

John Grisham

Taal

Nederlands

Uitgever

A.W. Bruna

ISBN

9789400509122

Productsoort

Boek

Categorie

Vakantiethrillers , Thriller , Voordelig geprijsde boeken voor 15,00 per stuk

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

oktober 2017

Pagina's

392

Formaat

235 x 156 x 29 mm

Vertaler

Jolanda te Lindert

Samenvatting

Een spectaculair plan, met een bijzonder kleine slagingskans. 'De oplichters' vertelt het verhaal van drie vrienden die zijn bedrogen. Maar misschien is er een uitweg..Meer De oplichters Lees meer

Paperback
392 pagina's
€ 21 99
Gebonden € 24,99
eBook € 4,99
14,99

Bekijk alles van John Grisham
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Drie vrienden, Mark, Todd en Zola, zijn rechten gaan studeren om de wereld te verbeteren. Ze hebben zich alle drie zwaar in de schulden gestoken, maar met het einde van hun studie in zicht ziet hun toekomst er somber uit. De universiteit is zo middelmatig dat de afgestudeerden vrijwel nooit in aanmerking komen voor een goede baan. Sterker nog, amper de helft slaagt voor het examen om in een rechtbank te mogen pleiten. En wanneer de drie vrienden erachter komen dat de universiteit het eigendom is van een dubieuze hedgefondsmanager, een man die tevens eigenaar is van een bank gespecialiseerd in studentenleningen, beseffen ze dat ze zijn bedrogen. Maar misschien is er een uitweg. Misschien is er een manier om onder de schulden uit te komen, de zwendel aan het licht te brengen en daarnaast nog wat geld te verdienen ook. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten ze hun studie afbreken, zich voordoen als beëdigde advocaten en het opnemen tegen een miljardair én de FBI. Het is een spectaculair plan, met een bijzonder kleine slagingskans...


Product Informatie

Auteur

John Grisham

Taal

Nederlands

Uitgever

A.W. Bruna

ISBN

9789400509122

Productsoort

Boek

Categorie

Vakantiethrillers , Thriller , Voordelig geprijsde boeken voor 15,00 per stuk

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

oktober 2017

Pagina's

392

Formaat

235 x 156 x 29 mm

Vertaler

Jolanda te Lindert

Beoordelingen

‘De oplichters’- John Grisham3 / 5

Spannende roman voor de liefhebbers van het juridische genre

'Een nieuwe juridische thriller van de hand van Grisham, dat is toch duimen dat hij weer op zijn oude niveau presteert en een plot van formaat aflevert. De cover van De oplichters is niet bijzonder opvallend maar past wel goed bij de eerdere boeken van Grisham. Het plot op de achterflap is wel intrigerend en doet denken aan de TV serie Suits, waar ook een jongeman zich voor advocaat uitgeeft zonder hiervoor afgestudeerd te zijn. Hoofdpersonages in De oplichters zijn de drie jonge studenten Mark, Todd en Zola. De beide heren zijn het meest voortvarend, terwijl Zola veel terughoudender is, moeite heeft om zich anders voor te doen en moeite heeft om het grijze gebied van de wet op te zoeken. Zij is de enige van de drie die steeds weer kijkt naar haar eigen aandeel in de situatie waarin ze zijn beland. Mark komt over als een stabiele jongeman, behulpzaam en charmant en een doorzetter voor wat hij bedacht heeft. Todd is de snelle prater van de drie, de jongeman die het met zijn snelle babbel wel voor elkaar krijgt. Vanaf het moment dat het drietal stopt met hun opleiding om daadwerkelijk als juristen aan de slag te gaan weet Grisham de lezer te geboeid te houden doordat je weet dat er een oplichtingsstunt aan zit te komen terwijl je steeds maar in het ongewisse blijft over hoe ze dit daadwerkelijk voor elkaar weten te krijgen. De wijze waarop het plot in elkaar zit is zeker ingenieus te noemen, al laat de spanningsboog wat te wensen over om het een echte thriller te kunnen noemen. Vooral de laatste hoofdstukken kennen flink wat spannende momenten, waarbij je als lezer echt kunt meeleven met het drietal. Een echte thriller is De oplichters helaas niet, maar een spannende roman en een aanrader voor de liefhebbers van het juridische genre om te lezen is het zeker wel.


2 / 5

EEN DOFFE PAREL TUSSEN DE JUWEELTJES

[RECENSIE] De oplichters van John Grisham

Oorspronkelijke titel: The Rooster Bar
ISBN: 9789400509122
Uitgeverij: A.W. Bruna
Pagina’s: 392
Beoordeling: 2,5 ster

‘Zoals gebruikelijk heb ik het niet zo nauw genomen met de waarheid, vooral niet met betrekking tot de juridische kwesties, wetten, rechtbanken, procedures, verordeningen, advocatenkantoren, rechters en hun rechtszalen, advocaten en hun gewoonten, zijn allemaal fictief om in het verhaal te passen.’, aldus het nawoord van John Grisham in De oplichters. Als je dit tot je laat doordringen kun je je afvragen wat de bedoeling dan van het verhaal is.

Mark Frazier, Todd Lucero, Gordon Tanner en Zola Maal studeren rechten op de Foggy Bottom Law School. Naast hun studie zijn het ook vrienden, wonen in hetzelfde appartementengebouw en zitten allen met dezelfde problemen; de studieresultaten zijn niet om over naar huis te schrijven en ze hebben ieder een studieschuld van enkele tonnen. Tanner (Gordy) is bipolair en heeft medicijnen om zijn manisch-depressieve buien te onderdrukken.
Verder heeft ieder zijn persoonlijke problemen die veelal ook met het thuisfront hebben te maken.
Gordy heeft, zonder medeweten van de andere drie, onderzoek gedaan naar de gelden die aan de Law School worden betaald en waar ze uiteindelijk blijven. Hij ontdekt dat de bekende Wall Street advocaat Hinds Rackley, een constante geldstroom via allerlei duistere brievenbusfirma’s, naar rekeningen boekt die op zijn naam staan.
Om toch enigszins te kunnen voldoen aan de lastige rappels van de schuldeisers, bouwen ze aan een ingenieus plan om zonder de benodigde papieren, toch geld te genereren als advocaat. Daaarnaast proberen ze meer zicht te krijgen op de legitimiteit van de geldstromen van Rackley.

Grisham heeft met De oplichters een verhaal opgezet waarin de jonge studenten een laatste strohalm proberen vast te grijpen om uit hun bizar hoge studieschuld af te komen. Omdat de auteur het verhaal voornamelijk vanuit het perspectief van de vriendenclub beschrijft, is het hoofdonderwerp ‘geld’ en hoe daar, in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk van te genereren. De spanning is flauw en leidt ook niet tot verhoging van de verhaalsnelheid, eerder zakt het naar een zekere saaiheid. Er gebeuren wel een paar ernstige dingen maar omdat het verhaal je niet echt grijpt, gaan ze ook als gebeurtenis langs je heen.
Op die eentonige wijze wandelt dit avontuur naar het einde en mocht ja nog denken dat het daar nog enkele korte momenten spannend wordt….helaas, ook dat niet.

Wellicht had dit verhaal beter niet gepubliceerd kunnen worden, ik denk niet dat zijn fans hier heel blij van worden. Terwijl zijn bibliografie zoveel boeken bevat die er wel toe doen en waar hij ook zijn wereldbekendheid door heeft verkregen. Misschien is het een goed idee om dit maar snel te vergeten en op een opvolger te wachten waar de wenkbrauwen wel weer van op en neer gaan.

Eindoordeel: 2,5 ster

Spanning: 2 sterren
Plot: 3 sterren
Leesplezier: 3 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 2 sterren
Psychologie: 2 sterren


3 / 5

De Oplichters

Mark, Todd en Zola zitten op Foggy Bottom Law School, een diplomafabriek met mooie carrièrebeloftes. Met een gemakkelijk leenstelsel dat voorziet in studie- en levensgeld zijn de drie rechtenstudenten begonnen aan het waarmaken van hun dromen. Helaas valt het allemaal tegen, de schuld loopt hard op en de banen liggen niet zoals beloofd voor het oprapen. Met nog een half jaar te gaan lijken de drie studenten straks te eindigen met een torenhoge schuld en zonder baan. Na de zelfmoord van hun studiegenoot en vriend besluiten de drie vrienden het roer om te gooien en zijn eer te redden.

Wat volgt is een pakkend verhaal over drie vrienden die voortdurend achterom moeten kijken om niet betrapt te worden bij hun oplichtingspraktijken. Vanaf het begin zit je als lezer in het verhaal en volg je Mark, Todd en Zola. Het is geen bloedstollend verhaal, maar wel meeslepend, waardoor je door blijft lezen. Het laatste deel van het boek bevat de meeste spanning.

Het onderwerp van het boek: de diplomafabrieken in Amerika is zeer interessant en origineel gekozen. Het zijn bizarre omstandigheden met hoge leningen en lage slagingskansen, waardoor veel oud-studenten in geldproblemen komen. Dit heeft John Grisham fraai uitgewerkt in dit boek.

Het verhaal is door de auteur zorgvuldig opgebouwd waardoor je wordt meegezogen in het verhaal en het als film voor je ziet. Net als in veel van zijn andere boeken zie je terug dat de schrijver veel weet van recht en juridische zaken in Amerika.

Hier en daar wordt in De Oplichters het randje van geloofwaardigheid wel overschreden, want de drie kunnen zeker in het begin wel erg makkelijk hun gang gaan en weten alles mooi uit te spelen, maar als je dit loslaat is het een pakkend verhaal om te lezen. Het eind van het boek is redelijk open en maakt je nieuwsgierig naar het verdere leven van de drie vrienden, maar dit wordt verder niet ingevuld door de schrijver.

John Grisham heeft sterkere boeken geschreven, maar De Oplichters is een goed opgebouwd boek en erg interessant door het onderwerp van de diplomafabrieken dat hij gekozen heeft.


2 / 5

Weinig diepgang

Het begin pakt het boek je meteen en vraag je echt hoe gaan ze dit doen maar na verloop van tijd had ik het gevoel van hmm ( net zoiets als een kind zijn aardappelen en groente niet lust gooi er appelmoes over heen en het eet) ... het is meer een boek voor een lange luie vakantie zonder echt diepgang makkelijk te lezen


3 / 5

Bizar en ongeloofwaardig

John Grisham schrijft altijd fijne thrillers, die over het algemeen over recht en juridische aangelegenheden te maken hebben. ‘De oplichters’ is een iets ander verhaal en niet per se een thriller. De drie rechtenstudenten zitten zwaar in de financiele problemen en zoeken verschillende uitwegen om van hun leningen af te komen. Als ze erachter komen dat er achter de leningen en de universiteit een zwendel zit, ondernemen ze acties. Die acties zijn niet helemaal zuiver en ze komen dan ook steeds verder in de problemen.

Om heel eerlijk te zijn en gelijk met de deur in huis te vallen, kan ik je vertellen dat ik ‘De oplichters’ niet het beste boek van John Grisham vond. Op sommige momenten vond ik het ongeloofwaardig en vergezocht, hoewel ik wel door bleef lezen. Ik wilde graag weten hoe het met de drie studenten af zou lopen, maar ook het einde was niet geheel bevredigend.

‘De oplichters’ is een origineel verhaal, dat zeker. Het lijkt me bizar als je erachter komt hoe slecht je slagingskansen zijn, maar ook de leningen die zo torenhoog zijn dat je ze onmogelijk af kunt betalen, voelt bizar aan. Als John Grisham dit maar voor een klein stukje op de waarheid heeft gebaseerd, is dat bijna te gek voor woorden. Kortom, ondanks dat het verhaal misschien ongeloofwaardig aanvoelde, vond ik het wel een boek wat me aan het denken zette. Dat doet John Grisham dan wel weer goed.

‘De oplichters’ van John Grisham is zeker niet een van zijn beste boeken. Het voelt ongeloofwaardig en bizar aan, maar zet je wel aan het denken.

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
De oplichters
De oplichters
John Grisham
Paperback  392 paginas
2199