De plasticwatermaffia Paperback

De plasticwatermaffia
 

Samenvatting

Woede over de vervuiling van Bali en de Bali Zee met plastic. Zo begon het. Snorkelend voelen toeristen met weerzin slierten plastic en flessen op hun rug en duikend zien ze vervuild koraal. Er is een goed bedoeld initiatief om...Meer De plasticwatermaffia Lees meer

Product Informatie

Auteur

Derk Izaks

Taal

Nederlands

Uitgever

U2pi BV

ISBN

9789087597771

Productsoort

Boek

Categorie

Vertaalde literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

juni 2018

Pagina's

279

Formaat

208 x 140 x 25 mm

Samenvatting

Woede over de vervuiling van Bali en de Bali Zee met plastic. Zo begon het. Snorkelend voelen toeristen met weerzin slierten plastic en flessen op hun rug en duikend zien ze vervuild koraal. Er is een goed bedoeld initiatief om...Meer De plasticwatermaffia Lees meer

Paperback
279 pagina's
€ 19 95

Bekijk alles van Derk Izaks
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Woede over de vervuiling van Bali en de Bali Zee met plastic. Zo begon het. Snorkelend voelen toeristen met weerzin slierten plastic en flessen op hun rug en duikend zien ze vervuild koraal. Er is een goed bedoeld initiatief om plastic te verzamelen, iemand maakt er zelfs tasjes van, intussen krijgen de Balinezen de schuld. Villa eigenaar Kees Dijkman bestrijdt op zijn manier het gebruik van plasticwater: hij deelt zijn bronwater met de dorpelingen en legt zelfs een leiding aan. 'We hebben waterleiding,' was hun blije reactie, toeristen vulden er hun waterfles en kochten geen plasticwater meer. Dit 'begin van waterleiding' haalde de pers, zelfs in Nederland. Niet lang daarna weigerde hond Max het bronwater van de villa nog langer te drinken, hing er een chemische lucht boven het zwembad en vertrokken de gasten. De strijd rondom plasticwater is de rode draad van het boek en neemt de lezer mee naar een met plastic flessen bezaaid strand in Bali, leidt door de bestuurskamer van Danesto International in Amsterdam en voert via de sloppenwijken van New Delhi en de 'high tech' van Singapore naar de historie van 'bottled water' in Java. Derk Izaks laat zien hoe een multinational maffiapraktijken gebruikt om zijn belangen te verdedigen en toont een keihard gevecht om de macht in de bestuurskamer. Tussendoor is er een moordenaar die groot gelijk had, een liefde die inslaat als een bliksemschicht en genegenheid die uitgroeit tot liefde.


Product Informatie

Auteur

Derk Izaks

Taal

Nederlands

Uitgever

U2pi BV

ISBN

9789087597771

Productsoort

Boek

Categorie

Vertaalde literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

juni 2018

Pagina's

279

Formaat

208 x 140 x 25 mm

Beoordelingen

‘De plasticwatermaffia’- Derk Izaks1 / 5

Tegenvaller

De verwachtingen voor dit boek waren hoog. Maffiapraktijken in combinatie met de grootste industrie in Azië, die van verpakt water, leek heel aannemelijk. Als je ooit in Azië bent geweest dan weet je van deze problematiek en van de lokale initiatieven dit terug te dringen. Nergens ter wereld zie je zoveel plastic drijven als in de Pacific, witte bountystranden liggen vol met die rotzooi. Dus het idee van een boek met dit thema sprak meteen aan.

De auteur heeft een actueel thema verwerkt in een roman. Fictie mag daarin volop de ruimte krijgen mits het een aannemelijke combinatie oplevert met wat zich afspeelt. Hij is helaas het verhaal volledig uit het oog verloren en heeft zich laten gaan in kinderlijke dialogen tussen hoofdpersonages en onwaarschijnlijkheden die echt niet kunnen, zelfs niet in fictie. Met vlagen haast onmogelijk om door te lezen.

Toch ben je nieuwsgierig, want waar gaat de auteur heen met zijn verhaal? Het wordt helaas niet beter. Maffiajongens, waar de grootste man wegzwijmelt met gedachten aan opa zaliger, die ineens last van hun geweten krijgen tijdens een snorkeltochtje door al dat plastic in het water, maar vervolgens hun hand niet omdraaien om de problematiek te verergeren? Of het nu gaat om De Houtman, zijn bestuurders, zijn P.A. Saskia of de Golden Boy Steve. Bijna niets van wat er gebeurt is aannemelijk te noemen. De auteur heeft zich volledig laten gaan en geen maat gehouden met ‘wat zou kunnen’. En dat is enorm jammer.

De Trash Heroes op Bali bestaan echt. De afvalberg ligt er daadwerkelijk. Waarom heeft de auteur zich niet gehouden aan de fictieve schrijfmogelijkheden die daar lagen? Maar dan resten nog de vele fouten in het boek. Hoofdletters en leestekens ontbraken of staan op de verkeerde positie. Heel veel grammaticale fouten, kromme zinnen en onlogische perspectiefwisselingen tijdens een dialoog. De auteur herhaalt zichzelf vervolgens meerdere malen door een draai aan een zin te geven en deze vervolgens, nagenoeg identiek, weer toe te passen. En dat alles in dezelfde alinea! Het zijn er teveel, het is meer dan storend. Cursieve teksten, dan weer wel en dan niet. En wanneer woorden dan ook nog eens willekeurig worden afgebroken t.b.v. de bladspiegel, Meyer als Meier en Albert Heijn als Albert Hein wordt geschreven… Ergens houdt het op.

Al met al is De plasticwatermaffia een grote teleurstelling. Het is allemaal té. De auteur heeft gevoelsmatig geen maat gehouden en heeft alles dat voor handen kwam gebruikt. Niets is te gek, alles mag en kan. Helaas uit zich dat niet in spanning of als verrassing. De strijd aan de top van Danesto zou zoveel meer mogelijkheden hebben gehad, maar nagenoeg alles richt zich op kinderachtige dialogen tussen CEO’s en criminelen, een absurde bedrijfshiërarchie die een multinational onwaardig is en bad guy becomes good guy, omdat de stoute man ineens last krijgt van een geweten? Soms ga je zelfs voor fictie te ver en schrijf je fantasy, daar kan alles. Voor een roman sla je de plank volledig mis.

Het enige pluspuntje aan dit alles is dat de lezer zich, hopelijk, bewuster wordt van de afvalberg die hij/zijn produceert en de schadelijke effecten voor mens en natuur van de plasticindustrie. De auteur is goed op hoogte van Balinese gebruiken en buit dat tot vervelens toe uit door middel van toelichtingen en vertalingen. Maar hij maakt geen gebruik van de actualiteit door een ongeloofwaardig verhaal rondom deze problematiek neer te zetten. Al zullen sommige praktijken niet eens zo vergezocht zijn.

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
De plasticwatermaffia
De plasticwatermaffia
Derk Izaks
Paperback  279 paginas
1995