De vioolbouwer
Nederlands
352

'Wat een prachtig boek! Het leest als een muziekstuk, vol onverwachte wendingen, het blijft boeien.'
- Boekhandel Riemer, Groningen

Al van jongs af aan droomt Lars Olsen ervan om de kapitein van zijn eigen schip te worden. Maar nu de Napoleontische oorlogen woeden, lijken alle wegen geblokkeerd voor een boerenzoon op een kleine boerderij diep in een West-Noorse fjord. Dan, kort na zijn belijdenis, wordt hij ingelijfd in het leger, en samen met een grote groep andere jonge mannen marcheert hij zuidwaarts door Noorwegen en Zweden naar Denemarken, waar hij in 1801 in de Slag om Kopenhagen wordt gestort. Als hij gevangen wordt genomen door de Britten, brengt vijf jaar door op een gevangenisschip buiten Plymouth. Tijdens deze ellendige jaren ontmoet hij een Fransman die hem violen leert bouwen.

Als hij eindelijk naar huis terugkeert, vestigt hij zich in Kristiansund en ontmoet hij een jonge vrouw genaamd Gunhild. Ze wil niet dat hij naar zee terugkeert, ze trouwen en krijgen kinderen – en zo begint het lange en moeizame proces van het opbouwen van een leven als vioolbouwer en als vader van een groot gezin.

In de pers:
'Een hartverwarmend verhaal. De weergave van de bijna religieuze toewijding van Lars aan de viool, met haar emotionele kracht, vormt de kern van de roman. In de viool als symbool komen het verlangen naar de geliefde, de mystieke ervaring van de zee, de wolken en de grootsheid van de seizoenswisselingen bij elkaar.'
- Het Friesch Dagblad

'De woest golvende en kalm kabbelende momenten, Hoem beschrijft ze even liefdevol gedetailleerd.'
- VPRO Boeken

‘Edvard Hoem heeft zichzelf met De vioolbouwer bijna overtroffen. Ik aarzel niet om het als een meesterwerk te begroeten.’
– De Noorse krant Nettavisen

‘Als deze roman een concert was, zouden velen hebben geantwoord met een staande ovatie.’
– De Noorse krant Verdens Gang

Over Het verhaal van mijn vader en mijn moeder (Oevers, 2021):
‘Een knappe, liefdevolle roman.’
– Peter Swanborn in de Volkskrant (4 sterren)

Edvard Hoem (1949) is een van de belangrijkste literaire schrijvers van Noorwegen. Vier keer werd hij genomineerd voor de prestigieuze Nordic Council’s Literature Prize, waaronder in 2005 voor Het verhaal van mijn vader en mijn moeder. In 2019 kreeg hij de ereprijs voor zijn gehele oeuvre tijdens de uitreiking van de Brageprisen (Noorse literatuurprijs).

0 | 0

  • : 9789492068972
  • : Nederlands
  • : Paperback
  • : 352
  • : september 2022
  • : 488
  • : 210 x 137 x 33 mm.
  • : Vertaalde fictie