Diep onder zee Paperback

de geschiedenis van de onderzeeboot ( 325 v. Chr.-1906)

Diep onder zee

Samenvatting

Aan het eind van 1869 publiceert Jules Verne (1828-1905), de grote ziener, het boek Twintig duizend mijlen onder zee dat hem onsterfelijk zal maken. Met dit werk bewijst Verne eens te meer dat uitvindingen waarvan iedereen denkt...Meer Diep onder zee Lees meer

Product Informatie

Auteur

Graddy Boven

Taal

Nederlands

Uitgever

Aspekt B.V., Uitgeverij

ISBN

9789059118874

Productsoort

Boek

Categorie

Geschiedenis

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

juli 2010

Pagina's

162

Formaat

216 x 135 x 17 mm

Samenvatting

Aan het eind van 1869 publiceert Jules Verne (1828-1905), de grote ziener, het boek Twintig duizend mijlen onder zee dat hem onsterfelijk zal maken. Met dit werk bewijst Verne eens te meer dat uitvindingen waarvan iedereen denkt...Meer Diep onder zee Lees meer

Paperback
162 pagina's
€ 18 95

Bekijk alles van Graddy Boven
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
6 dagen levertijd 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Aan het eind van 1869 publiceert Jules Verne (1828-1905), de grote ziener, het boek Twintig duizend mijlen onder zee dat hem onsterfelijk zal maken. Met dit werk bewijst Verne eens te meer dat uitvindingen waarvan iedereen denkt dat deze onuitvoerbaar zijn later toch realiseerbaar blijken te zijn. Dankzij de Nautilus bereikt de onderzeeboot haar status van onaantastbaarheid. In Diep onder zee wordt de ontwikkeling van het onderwaterschip gevolgd vanaf het moment waarop Alexander de Grote (356-323 v. Chr.) zich in de Perzische Golf in een glazen ton onder water laat zakken, waarna vindingen en innovaties van onder andere Leonardo da Vinci (1452-1519), Jan Adriaansz. Leeghwater (1575-1650), Cornelis Jacobsz. Drebbel (1572-1633), Giovanni Alfonso Borelli (1608-1679), David Bushnell (1742-124), Robert Fulton (1765-1815), Horace Lawson Hunley (1823-1863), Gustave Zédé (1825-1891), Claude Désiré Goubet (1838-1914), John Philip Holland (1841-1914) en Simon Lake (1866-1945) volgen. Eindpunt van dit boek ligt in 1906. Vanaf dat jaar start de periode waarin het persoonlijke initiatief plaats maakt voor fabrieksmatige bouw van onderzeeboten als uitvloeisel van een steeds meer technisch-wetenschappelijke benadering. De onderzeeboot, duikend en stijgend volgens de wet van Archimedes van Syracuse (287-212 v. Chr.) is een onder water varend zeemonster die haar aantrekkingskracht nimmer zal verliezen en een rijke schare van trouwe fans kent. Vreemd genoeg is de beschrijving van haar ontstaansgeschiedenis in publicaties steeds incompleet gebleven. Diep onder zee maakt aan die incompleetheid een einde en mag alleen al daarom in geen enkele maritieme bibliotheek ontbreken.


Product Informatie

Auteur

Graddy Boven

Taal

Nederlands

Uitgever

Aspekt B.V., Uitgeverij

ISBN

9789059118874

Productsoort

Boek

Categorie

Geschiedenis

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

juli 2010

Pagina's

162

Formaat

216 x 135 x 17 mm

Beoordelingen

‘Diep onder zee’- Graddy Boven5 / 5

Recensie

Diep onder zee
De geschiedenis van de onderzeeboot (325 v.Chr. -1906)
Auteur: Graddy Boven
Uitgever: Aspect
ISBN: 978-90-5911-887-4
Prijs: ? 18,95
Omvang: 162 blz. geïllustreerd
Al van ver voor de jaartelling tot op de dag van heden heeft de mens, in zijn eeuwige drang tot ontdekken, behoefte gehad om gecontroleerd onderwater te gaan en gecontroleerd weer boven water te komen.

In het boek Diep onder zee wordt de geschiedenis van het maken en gebruiken van hulpmiddelen om de wereld onder de waterspiegel te exploreren op een meesterlijke wijze verwoord. Het boek is een waardevolle aanvulling op incomplete en niet eerder gepubliceerde ontstaansgeschiedenis van onderzeeboten.

De ontwikkeling van een onderwatervaartuig wordt belicht vanaf het moment dat Alexander de Grote zich rond 325 v. Chr. in een primitieve glazen duikerklok, in de havenmonding van Pattala, laat afdalen tot op de zeebodem om walvissen onder water te zien zwemmen.
Het experimenteren gaat verder en bekende namen die een bijdrage hebben geleverd aan de geboorte van de onderzeeboot, worden door de auteur onder de loupe genomen. Leonardo da Vinci, Archimedes, aan wiens bekende wet het succes van de onderzeeboot ten grondslag ligt, Jan Adriaansz. Leeghwater en Cornelis Drebbel, die wordt gezien als de eigenlijke grondlegger van de onderzeeboot. Ondanks dat vanaf de 17e eeuw enthousiaste en ambitieuze uitvinders vele experimenten uitvoeren alvorens de ultieme onderzeeboot een feit is, zullen er ongetwijfeld heel wat vindingen zijn die voor eeuwig in nevelen gehuld blijven.
Adel en kerk worden nauw betrokken bij de ontwikkeling van de onderzeeboot en zijn zelf vaak de opdrachtgever en geldschieter voor onderzoek en experiment. De bisschop van Chester zet in 1668 een zienswijze uiteen die heden nog actueel is: Het is mogelijk dat een mens kusten kan benaderen zonder gezien of ontdekt te worden. Hetgeen veel voordeel op zal leveren tegen vijandelijke marines. Deze kunnen op deze manier verrast en tot zwijgen gebracht worden. Ook is het mogelijk dat op deze manier in de bevoorrading van legereenheden voorzien kan worden. Onderzeeboten zijn veilig. Geen last van zeerovers, kapers en drijfijs. De ontwikkeling van onderzeeboten zal bijdragen aan nieuwe experimenten en ontdekkingen. Onderzeeboten zullen eveneens geschikt blijken voor onderwaterarcheologie.

De grote ziener en schrijver Jules Verne laat in zijn boek Twintigduizend mijlen onder zee ook nog eens zien dat uitvindingen, waarvan eenieder denkt dat ze utopie zijn, niet ver van de werkelijkheid blijken te liggen en technisch en praktisch uitvoerbaar zijn.
Waar de auteur het eindpunt van dit boek in 1906 legt, wordt het startpunt gelegd voor het bouwen van onderzeeboten op grotere schaal door de industrie. Technische- wetenschappelijke benaderingen worden steeds meer toegepast en persoonlijk initiatief verdwijnt naar de achtergrond.
Van onderzeeboten houden. Het lijkt bijna onmogelijk maar het bestaat, de liefde voor het fenomeen is groot, ook al betreft het de liefde voor een potentiële sluipmoordenaar. De liefde zit in de techniek, het indrukwekkend zijn en het behoren tot een groep van uitverkorenen die de geheimen van een onderzeeboot kennen.
Het boek Diep onder zee is een ware verrijking van de maritieme bibliotheek en de privé collectie van eenieder die van onderzeeboten houdt of er op welke wijze dan ook iets mee heeft.

Henk Arends, officier van de technische dienst b.d.

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Diep onder zee
Diep onder zee
Graddy Boven
Paperback  162 paginas
1895