Een ongewoon huwelijk Paperback

Een ongewoon huwelijk
 

Samenvatting

'Je rent via hartroerende interacties vol liefde, zelfopoffering en feilbaarheid richting climax. Een weergaloze les in perspectief en empathie.' - ★★★★½ HUMO Celestial en Roy zijn jong, verliefd en pas getrouwd. Zijn carrière in...Meer Een ongewoon huwelijk Lees meer

Product Informatie

Auteur

Tayari Jones

Taal

Nederlands

Uitgever

HarperCollins

ISBN

9789402730005

Productsoort

Boek

Categorie

Vertaalde literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

november 2018

Pagina's

352

Formaat

216 x 31 x 31 mm

Vertaler

Elvira Veenings

Samenvatting

'Je rent via hartroerende interacties vol liefde, zelfopoffering en feilbaarheid richting climax. Een weergaloze les in perspectief en empathie.' - ★★★★½ HUMO Celestial en Roy zijn jong, verliefd en pas getrouwd. Zijn carrière in...Meer Een ongewoon huwelijk Lees meer

Paperback
352 pagina's
€ 19 99
eBook € 13,99

Bekijk alles van Tayari Jones
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


'Je rent via hartroerende interacties vol liefde, zelfopoffering en feilbaarheid richting climax. Een weergaloze les in perspectief en empathie.' - ★★★★½ HUMO Celestial en Roy zijn jong, verliefd en pas getrouwd. Zijn carrière in de zakenwereld zit in de lift, zij is een veelbelovende artiest. Ze zijn net aan het wennen aan de routine van hun leven samen als ze uit elkaar gerukt worden door omstandigheden die ze zich nooit hadden kunnen inbeelden. Roy wordt gearresteerd en veroordeeld tot twaalf jaar cel voor een misdaad waarvan Celestial weet dat hij die niet heeft gepleegd. Wrong race, wrong place. Ondanks haar sterke onafhankelijkheid, voelt Celestial zich ontheemd. Ze zoekt troost bij André, haar jeugdvriend en getuige op haar huwelijk. Ondertussen ontdekt Roy in zijn isolement een heel nieuwe wereld. Kan liefde standhouden op het scherpst van de snede? Een ongewoon huwelijk is een eigentijdse, briljante en ontroerende roman over onvoorwaardelijke liefde en de complexiteit van relaties. Over Een ongewoon huwelijk Genomineerd voor de National Book Award 'Hartveroverend.' - The Washington Post 'Indrukwekkend, overweldigend en diepgaand.' - The New Yorker 'Een van de beste boeken van 2018.' - Elle 'Een fascinerend boek' - Oprah Winfrey 'Een ontroerend portret van de gevolgen van een onterechte veroordeling voor een jong Afro-Amerikaans stel' - Barack Obama 'Spannend, confronterend, puur. Alsof het in een helder moment is geschreven.' - Zin


Product Informatie

Auteur

Tayari Jones

Taal

Nederlands

Uitgever

HarperCollins

ISBN

9789402730005

Productsoort

Boek

Categorie

Vertaalde literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

november 2018

Pagina's

352

Formaat

216 x 31 x 31 mm

Vertaler

Elvira Veenings

Beoordelingen

‘Een ongewoon huwelijk’- Tayari Jones4 / 5

Houdt liefde echt stand?

Een ongewoon huwelijk. De cover is echt heel mooi. Oprah Winfrey prijst het boek aan, dus mag je dan verwachten dat dit echt een fantastisch boek moet zijn. Zij heeft immers al heel wat boeken gelezen. Begint dus lovend.

Het verhaal gaat over een jong Afro-Amerikaans stel genaamd Celestial en Roy. Ze zijn net getrouwd en beide timmer hard aan hun eigen carrière. Hij in de zakenwereld en zij als artiest. Zij zijn in hun bloei van hun leven. Tot Roy wordt gearresteerd en voor 12 jaar de gevangenis in moet.
Vanuit daar schrijft hij brieven naar Celestial en zij schrijft hem trouw terug. Ook bezoekt ze hem geregeld. Maar het valt hun beide erg zwaar. Zo van elkaar gescheiden zijn en wetend dat ze dat ook nog een hele tijd zullen zijn. Roy kan nergens heen. Terwijl Celestial haar toevlucht zoekt bij haar beste vriend André. Hij is en wordt haar steun en toe verlaat.

De brieven worden minder en het bezoek wordt ook steeds minder. Is hun liefde echt onvoorwaardelijk? Is hun huwelijk hier bestand tegen? Je krijgt een kijkje in hun leven. het verhaal wordt in het eerste deel echt bekeken uit het oogpunt van Celestial en Roy. In het tweede en derde deel komt daar ook André bij. Alle drie worstelen met hun gevoelens. Je wordt als lezer daar in meegesleept.
De afwisseling van de manier van schrijven is wat de een zal aanspreken en de ander juist niet. Voor mezelf vond ik het wel fijn om te lezen. Heel veel raakvlakken met mijn eigen huwelijk destijds. Vandaar dat mij dit boek ook aansprak.
Al met al een mooi omschreven boek. Dat je een inkijk geeft op 3 jonge mensen en hun gevoelens voor elkaar.


3 / 5

Een ongewoon huwelijk

‘Een ongewoon huwelijk’ gaat over Celestial en Roy. Het koppel is jong, verliefd en pas getrouwd. Het gaat hen voor de wind. De carrière van Roy vertoont een stijgende lijn en Celestial timmert aan de weg als artiest. Het enige dat zo nu en dan voor wat ‘kreukels’ zorgt is het feit dat de twee het niet eens zijn over het moment van gezinsuitbreiding.

“Hielden we die nacht zo nadrukkelijk van elkaar omdat we het wisten of omdat we het niet wisten? Rinkelden er een alarmbel vanuit de toekomst, een razende bel zonder klepel? Kreeg die hopeloze bel het voor elkaar om een briesje te genereren, waardoor ik op de grond naar mijn slip reikte en die aantrok?”

Dan wordt Roy gearresteerd op verdenking van aanranding. Hij wordt veroordeeld tot twaalf jaar gevangenschap. Het lijkt een geval van op de verkeerde tijd op de verkeerde plek zijn; Roy zegt onschuldig te zijn.

In haar verwarring, verdriet en eenzaamheid zoekt Celestial troost bij haar jeugdvriend André. Roy ontdekt tijdens zijn gevangenschap een geheel nieuwe wereld. Kan liefde in dergelijke extreme omstandigheden overleven? Is de briefwisseling die de twee delen voldoende om hun huwelijk in stand te houden?

‘Een ongewoon huwelijk’ is niet slechts een romantisch en dramatisch, het is een verhaal over het Amerikaanse rechtssysteem, racisme, liefde en complexe relaties.

“Ons verhaal was een liefdesgeschiedenis van het soort dat zwarte meisjes tegenwoordig niet meer beleven. Een vintage romance die na Dr. King zeldzaam was geworden, evenals kledingzaken, drogisterijen en cafetaria’s met zwarte eigenaren.”

Jones is sterk in het verwoorden van de vele emoties die in ‘Een ongewoon huwelijk’ voorbij komen. Die omschrijft zij zó goed dat ze bijna tastbaar worden. Bovendien heeft de auteur een plezierige, eigentijdse manier van schrijven en zijn de karakteriseringen van haar personages goed. De verhaalstructuur had echter beter gekund. De vaart bevindt zich voornamelijk in het begin en kabbelt daarna voort om richting het einde wat dood te bloeden.

‘Een ongewoon huwelijk’ is ontegenzeggelijk een mooi geschreven boek, het wordt de lezer echter wat lastig gemaakt om tot het einde geboeid te blijven, ondanks het feit dat hij aan het eind nog even wakker wordt geschud.

Over de auteur
Tayari Jones (1970) woont in Brooklyn en werkt aan de MFA faculteit van Rutgers University. ‘Een ongewoon huwelijk’ is haar vierde roman. Zij sleepte met haar eerste boek de Hurston-Wright Legacy Award for Debut Fiction in de wacht.

Uitvoering
Uitgever HarpersCollins
ISBN 9789402730005 , 9789402756623
Paperback, 352 pagina’s
Vertaald door Elvira Veenings

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
http://ht-c-communicatie.nl/


4 / 5

In liefde gevangen

Mijn mening

Een ongewoon huwelijk is voor mij een ongewone leeservaring. Het is ver buiten mijn gebruikelijke leespatronen (lees: comfortzone) en maakt mij nieuwsgierig. Het boek is getipt door Oprah Winfrey, een vrouw die ik enorm waardeer voor haar volhardende strijd tegen discriminatie op basis van geslacht en etnische achtergrond. Anderzijds heeft ze jarenlang een talkshow gehad waarbij ik niet tot de vaste kijkersschare behoorde. Ik ben een beetje huiverig voor een boek vol rassenhaat en discriminatie omdat dit mij altijd naast verdrietig, vreselijk boos maakt.
Het boek heeft een prachtige omslag die zelfs een beetje schittert in het najaarszonnetje.
Het boek begint met een weergave van de start van de relatie en de arrestatie van Roy. Vervolgens wordt het verhaal verteld door een weergave van de briefwisselingen tussen de veroordeelde en de achterblijvers. Zeer fraai gedaan. Je kruipt in de belevingswereld van de wisselende ik-persoon waardoor je na verloop van tijd een stukje van alle personages bent.Want daartoe is de auteur wel in staat; het vertellen van een verhaal vanuit het eigen perspectief en vanuit de eigen persoonlijkheid. Gezamenlijk wordt door de drie hoofdpersonages het liefdesverhaal van Celestial en Roy Junior verteld. Door henzelf en door hun allerbeste vriend Andre.
Los van de gebeurtenissen is het neerzetten van de personages het meest opzienbarende aan deze roman. Iedereen is wie hij is. Maar wanneer er iets verschrikkelijks gebeurt, waardoor je uit je kracht en vaste structuur wordt geplaatst, heb je alleen jezelf nog en verander je. Ongewild en onbedoeld. Dat is meesterlijk verwoord.
De personages waren niet per definitie sympathiek of afstandelijk en niemand heeft gelijk. Daar gaat het ook niet om. Het is vooral echt. Niet omdat ze alleen maar dingen doen en zeggen waar ik achter sta, integendeel. Soms gebeuren er dingen waarbij ik denk: ‘Nee, gebruik je verstand’ of ‘Nee, doe het niet’. En op dat moment realiseer ik me: Ik lees niet. Ik belees.

Eindoordeel

Wat begon als een ongewone leeservaring is verworden tot een buitengewone leeservaring. Dit is een love story, zonder het zoetsappige deel. Dit boek is hartverscheurend en hartverwarmend.
Niet alleen de omslag schittert, ook het verhaal heeft glans. Voor liefhebbers van Wuthering Heights, The Color Purple en vanaf vandaag: Een ongewoon Huwelijk.
Ik geef dit boek vierenhalf ongewone sterren.


3 / 5

Levensecht en toch wat twijfels..

'Op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats'. Dat is precies wat hoofdpersonage Roy overkomt in het boek 'Een ongewoon huwelijk' van Tayari Jones als hij onschuldig wordt vastgehouden vanwege het verkrachten van een vrouw. En vanuit daar is een interessant verhaal geschreven: Het is eens niet een zeikboek over het falende rechtssysteem maar een boek over de liefde. Liefde voor je vrienden, familie en je partner op een toegankelijk maar indringende manier verpakt. Dat maakt dit boek - dat bejubeld wordt door mensen als Oprah Winfrey en Barack Obama - zowel krachtig door de thema's als door de levensechte personages. Je staat misschien niet in hun schoenen, maar door de eenvoudige en toch mooie manier van schrijven, krijg je wel een inzicht hoe ze zich allemaal moeten voelen. En dit had ik allemaal niet verwacht op basis van alleen de flaptekst. Helaas wist het mij niet tot het einde te boeien omdat het vrij lang duurde totdat het tot een ontknoping kwam. Maar dan moet ik er wel bij zeggen dat het boek mij in het slot nog even wist te verrassen. En dat is ook mooi meegenomen.


3 / 5

De kracht van liefde en familie

Een ongewoon huwelijk is de vierde roman van de Amerikaans Tayari Jones en de eerste die is vertaald in het Nederlands. Het belandde in Amerika direct op de bestseller lijsten en ook Oprah Winfrey pikte het op voor haar Book club selection.

In dit boek draait het om (little) Roy en Celestia. Ze hebben elkaar leren kennen op de universiteit en zijn getrouwd. Het is geen rozengeur en maneschijn, Roy is niet erg trouw en ze hebben regelmatig ruzie maar de liefde overwint. Dan maken ze een keuze die alles veranderd, een overnachting in een motel in plaats van bij de ouders van Celestia zorgt indirect voor de arrestatie van Roy. Hij wordt veroordeeld voor 12 jaar gevangenis terwijl hij onschuldig is. Celestia gaat verder met haar leven en zoekt troost bij haar jeugdvriend Andre, waardoor een driehoeksverhouding ontstaat. Dan komt Roy vrij en wil zijn leven terug.

Het is een heftig thema, wat als je onschuldig wordt veroordeeld tot 12 jaar gevangenschap. Het is het lot van little Roy, maar jaarlijks zijn er met hem vele anderen die in Amerika in deze positie terecht zijn gekomen. “Het is het lot van de Afro-Amerikaanse man in Amerika”. Want ook al is Roy opgeklommen van niets tot een afgestudeerde self-made man en is zijn vrouw ook afgestudeerd en succesvol kunstenares, een moment van op de verkeerde tijd, op de verkeerde plek (en in dit geval ook het ‘verkeerde ras’) en alles wordt anders. Roy was al veroordeeld voordat hij voor de jury stond.

Het boek is opgebouwd in verhalen van Celestia, Roy en Andre. Afwisselend vertellen deze personages in ik-vorm hun verhaal, hun gevoelens, ideeën, hun plannen en hun keuzes. Het geeft zo een goed beeld van de gebeurtenissen, maar het komt traag op gang. Na een paar hoofdstukken gaat dit over in briefwisseling tussen Celestia en Roy vanuit de gevangenis. De brieven zijn nogal stijf en onpersoonlijk van toon. Ook is er geen duidelijk verschil in schrijfstijl tussen Celestia en Roy wat jammer is.
De brieven hebben geen datum, daardoor is het moeilijk inschatten hoeveel tijd er tussen de brieven zit. Toch is de informatie essentieel, met name voor Roy want Celestia komt niet meer op bezoek.

Na de vele brieven krijgt het boek meer vaart. De personages gaan nu meer leven en het feit van Roy vervroegd vrijkomt, zet alles op z’n kop. Dan wordt duidelijk hoe het is gesteld met de relatie van Roy en Celestia en tussen Celestia en Andre en wordt het nog even spannend.

Toch is dit maar een deel van het verhaal. Waar het vooral omgaat is het belang van familie. Een moeder die overlijdt en vaders die verdwijnen wat een grote impact heeft op het achterblijvende gezin. Dan blijkt ook dat het niet altijd zo zwart wit is en bij latere contacten met verdwenen vaders blijkt toch de familieband sterk te zijn.

Een boek over hoe een keuze grote gevolgen kan hebben, en hoe men daarmee omgaat, het resulteert in een indrukwekkend verhaal over de kracht van liefde en familie in de Afro Amerikaanse gemeenschap in Amerika.

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Een ongewoon huwelijk
Een ongewoon huwelijk
Tayari Jones
Paperback  352 paginas
1999