Het Brussel syndroom Paperback

maakt de Brexit deel uit van een duivels plan

Het Brussel syndroom
 

Samenvatting

Zij is een bekende Europa-journaliste. Hij een Brits toponderhandelaar. Samen met de kersverse Europese president krijgen ze een vreemd ultimatum. Wanneer zes eurocommissarissen gelijktijdig worden ontvoerd, moet het trio verplicht...Meer Het Brussel syndroom Lees meer

Product Informatie

Auteur

Marc Buelens, Raf Vermeiren

Taal

Nederlands

Uitgever

Houtekiet

ISBN

9789089245526

Productsoort

Boek

Categorie

Thriller

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

maart 2017

Formaat

220 x 140 x 26 mm

Samenvatting

Zij is een bekende Europa-journaliste. Hij een Brits toponderhandelaar. Samen met de kersverse Europese president krijgen ze een vreemd ultimatum. Wanneer zes eurocommissarissen gelijktijdig worden ontvoerd, moet het trio verplicht...Meer Het Brussel syndroom Lees meer

Paperback
€ 19 99

Bekijk alles van Marc Buelens , Raf Vermeiren
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
2 dagen levertijd 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Zij is een bekende Europa-journaliste. Hij een Brits toponderhandelaar. Samen met de kersverse Europese president krijgen ze een vreemd ultimatum. Wanneer zes eurocommissarissen gelijktijdig worden ontvoerd, moet het trio verplicht samenwerken. Zij is haar bewegingsvrijheid kwijt. Hij is gewoon om met de duivel te onderhandelen. De president zit verstrikt in het Europese machtsweb. De ontvoerders bespelen de media met perfect geregisseerde onthullingen. Is de journaliste een marionet in de manipulatieve handen van de ontvoerders? Wat verbergt de Britse onderhandelaar? Welk spel speelt de Europese president? Wat zijn de motieven van de Britse politica die onverwacht de Europese publieke opinie op haar hand krijgt? Was de brexit maar een eerste stap in een alomvattend destructief plan?


Product Informatie

Auteur

Marc Buelens, Raf Vermeiren

Taal

Nederlands

Uitgever

Houtekiet

ISBN

9789089245526

Productsoort

Boek

Categorie

Thriller

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

maart 2017

Formaat

220 x 140 x 26 mm

Beoordelingen

‘Het Brussel syndroom’ - Marc Buelens, Raf Vermeiren3 / 5

Is de EU nog te redden?

Een journaliste (Marie Vaerewwyck), een toponderhandelaar (David Fox Cabane) en de Europese president (Thomas van de Broeck) krijgen een mailtje waarin een vreemd ultimatum staat. Hun wordt gezegd voor een bepaalde tijd een antwoord te publiceren op de vraag: “Hoe kan de EU het verloren vertrouwen van haar kiezers terugwinnen”.
Geen van drieën gaat op dit mailtje in.
Dan worden gelijktijdig zes eurocommissarissen ontvoerd en er komt een nieuw ultimatum, waarin ook gezegd wordt dat Marie, David en Thomas verplicht worden samen te werken om aan het ultimatum te voldoen.
Ook de laatste Britse eurocommissaris is ontvoerd. De laatste, want de Brexit is aanstaande.
Het is duidelijk dat de ontvoerders, die aangeduid worden met de Dark Force, de actie goed hebben voorbereid en de zes eurocommissarissen blijken allemaal een duister verleden te hebben of doen in het heden dingen die niet goed te praten zijn. Deze feiten worden via internet wereldkundig gemaakt. Een macaber spel begint, waarbij de hoofdpersonen hun best moeten doen aan de eisen van de ontvoerders te voldoen om het leven van de ontvoerde eurocommissarissen niet op het spel te zetten.
Het bordspel Diplomacy wordt genoemd, kan volgens de regels hiervan een oplossing worden gevonden?
En hebben Marie en David ook iets te verbergen en kunnen zij dat geheim houden of wordt dat ook naar buiten gebracht? En wat is de rol van Thomas?
De Britse Karen McGillen, voorzitster van de denktank GEBTE (Give Europe Back to the Europeans) gaat een steeds belangrijker rol spelen in het geheel, maar hoe oprecht is zij in wat ze zegt en doet?
Zal de Europese Unie ten onder gaan of is zij nog te redden?
Veel vragen waarop in Het Brussel-syndroom om een antwoord komt.

Het Brussel-syndroom is een politieke thriller met een actueel tintje, omdat de Brexit en de invloed van Rusland op de Europese politiek erin verwerkt zijn.
De korte hoofdstukken, telkens vanuit het perspectief van een van de hoofdpersonen, maakt dat het boek redelijk vlot leest.
Wat het nut is van het regelmatig vermelden van het bordspel Diplomacy is niet duidelijk. Er wordt verder niets mee gedaan in de uitwerking van de plot.

Jammer genoeg heeft het boek weinig diepgang en spanning, al is de plot wel goed gevonden.
Al met al is het boek geen topper. Als er wat meer uitgediept zou zijn, was dat wel mogelijk geweest. Het onderwerp is er interessant genoeg voor.


2 / 5

Als je van asperges met chocolade houdt...

Thomas, Marie en David. President, journaliste, onderhandelaar. Wat deze drie mensen gemeen hebben, is dat ze op dezelfde dag een absurd mailtje van een onbekende afzender hebben gekregen. Of ze de volgende vraag kunnen beantwoorden: Hoe kan de EU het verloren vertrouwen van de kiezers terugwinnen? Bij geen respons zal de EU recht in het hart getroffen worden. En hoe…

Dat het verhaal zich in Brussel afspeelt, is duidelijk. De Belgische sferen in deze stad zijn duidelijk te voelen, aangezien zich hier het Binnenhof of Kremlin van de Europese Unie bevindt. Ook dansen de Vlaamse op het papier, want zo hebben de personages het niet telkens over hun beroep, werk of hun baan, maar over hun ‘job’. Storend is deze taal zeker niet, want als oer-Hollandse is het goed te begrijpen. Bovendien zijn het maar enkele stukjes waarin zo’n woordje voorkomt, wat het interessant maakt om te lezen.
‘Het Brussel-syndroom’ is de meest toffe boektitel van 2017. Mysterie, ministerie en manipulatie lijken centraal te staan. Aan ministerie en manipulatie geen gebrek, maar het begrip mysterie mocht nog verder aangedikt worden. Spanning is er namelijk weinig. Er is weinig variatie in tempo en er worden constant lange zinnen gebruikt. Hierdoor gaat de snelheid in het lezen weg, waardoor je het gevoel krijgt door een blok beton te moeten bijten om de bladzijdes door te komen. De ontknoping, die volgens verwachtingen spectaculair zou zijn, is grijs en wattig. Dit had concreter gemogen, want nu kun je het eigenlijk geen ontknoping noemen. Je vliegt door de nutteloze delen 2 en 3 van het boek heen, maar de vonken spatten er niet vanaf. Echter: de ontknoping is wel realistisch. Er komt, zowel letterlijk als figuurlijk, geen bloed uit, maar als het een waargebeurd verhaal zou zijn, zou dit waarschijnlijk ook niet gebeuren. Als het echt is, zou het ook met een grote, fake glimlach opgelost worden.
Gelukkig helpt het feit dat er korte hoofdstukken zijn enorm in het vergroten van de motivatie om door te lezen. Daarbij het verschil in perspectieven, waardoor je na een paar bladzijdes weer met een frisse blik in een nieuwe situatie belandt. Vooral voor de vrouwelijke personages zoals Marie en Zoë krijgt de vrouwelijke lezer empathie, maar bij de mannen is het lastig ze te leren kennen. Daarnaast is het onwijs moeilijk de namen uit elkaar te houden, want pas na driekwart deel van het boek begin je het door te krijgen.
Zoals hierboven al genoemd is er niets te klagen aan de titel van het boek. Het is echter goed speuren voor je de titel kunt verklaren, maar als je het gevonden hebt, kun je zeggen dat het gaat over het verdwenen vertrouwen van de burgers. Helaas is er geen hoofdstuk waarin er verteld wordt vanuit het perspectief van de burgerij. Zo wordt er dus aangenomen dat de inwoners van België of de Europese Unie geen mespuntje vertrouwen meer hebben, maar als lezer kun je dit niet onderzoeken.

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
,
Het Brussel syndroom
Het Brussel syndroom
Marc Buelens, Raf Vermeiren
Paperback
1999