Het eiland Paperback

Het eiland
 

Samenvatting

Bij een brutale roof uit de zwaarbeveiligde bibliotheek van de universiteit van Princeton worden vijf manuscripten van F. Scott Fitzgerald ontvreemd. Hoewel de toegesnelde politie er met de neus bovenop staat, weten de daders te...Meer Het eiland Lees meer

Product Informatie

Auteur

John Grisham

Taal

Nederlands

Uitgever

Bruna Uitgevers B.V., A.W.

ISBN

9789400509504

Productsoort

Boek

Categorie

Thriller

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

juli 2018

Pagina's

312

Formaat

215 x 140 x 25 mm

Vertaler

Jolanda te Lindert

Samenvatting

Bij een brutale roof uit de zwaarbeveiligde bibliotheek van de universiteit van Princeton worden vijf manuscripten van F. Scott Fitzgerald ontvreemd. Hoewel de toegesnelde politie er met de neus bovenop staat, weten de daders te...Meer Het eiland Lees meer

Paperback
312 pagina's
€ 9 99
Gebonden € 41,00
eBook € 9,99

Bekijk alles van John Grisham
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Bij een brutale roof uit de zwaarbeveiligde bibliotheek van de universiteit van Princeton worden vijf manuscripten van F. Scott Fitzgerald ontvreemd. Hoewel de toegesnelde politie er met de neus bovenop staat, weten de daders te ontkomen. De waarde van de unieke werken wordt op enkele tientallen miljoenen dollars geschat en de diefstal is groot nieuws. Maar ondanks alle inspanningen van de FBI, blijven de manuscripten spoorloos. Zes maanden na de spectaculaire diefstal reist schrijfster Mercer Mann af naar Camino Island in het zonnige Florida, waar zij een deel van haar jeugd heeft doorgebracht. Mercer is echter niet teruggekeerd om herinneringen op te halen. Haar missie is om contact te leggen met Bruce Cable, de charismatische eigenaar van de Bay Books-boekwinkel. Bruce heeft een voorkeur voor mooie vrouwen, fijne spijzen en goede dranken. En voor zeer zeldzame boeken...


Product Informatie

Auteur

John Grisham

Taal

Nederlands

Uitgever

Bruna Uitgevers B.V., A.W.

ISBN

9789400509504

Productsoort

Boek

Categorie

Thriller

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

juli 2018

Pagina's

312

Formaat

215 x 140 x 25 mm

Vertaler

Jolanda te Lindert

Beoordelingen

‘Het eiland’- John Grisham2 / 5

Grisham op chicklit-tour

[RECENSIE] Het eiland van John Grisham

Oorspronkelijke titel: Camino Island
ISBN: 9789400508996
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Pagina’s: 312
Beoordeling: 2,5 sterren

Hij heeft zo’n goede reputatie met de tientallen legal thrillers die de afgelopen jaren van zijn hand zijn verschenen. Dat ze niet allemaal kunnen bogen op eenzelfde goede beoordeling moge duidelijk zijn. Maar als de Amerikaanse bestsellerauteur zich nu ook op de chicklit-achtige verhalen gaat werpen en daar het label ‘thriller’ aan hangt, wordt de waarheid wel een beetje geweld aangedaan. Geen beste beurt voor een voormalig advocaat.

De Firestone bibliotheek van de Princeton University bewaart onder klimatologisch perfecte omstandigheden, vijf handgeschreven manuscripten van F. Scott Fitzgerald. Er is buiten de universiteit een bloeiende markt voor deze oude werken en Mark gaat onder valse naam een oriënterend bezoek aan de bibliotheek brengen. Met vier gespecialiseerde mannen pleegt hij een geraffineerde diefstal en de manuscripten zijn verdwenen.
FBI-agenten hielden de groep al langere tijd in de gaten en de kraak lijkt heel snel opgelost te worden. Er worden enkele leden opgepakt maar de manuscripten blijven spoorloos.
Op Camino Island is Bruce Cable druk met de overname en herinrichting van boekwinkel Bay Books. Zijn aanpak wordt een succes en veel bekende auteurs weet hij te strikken voor signeersessies en nog iets meer. Elaine Shelby overreedt auteur Mercer Mann ook een bezoek te brengen aan het eiland en een afspraak met Cable te maken. Mann heeft veel jeugdherinneringen op het eiland achtergelaten en wil er maar wat graag terug naar toe.

Het verhaal in Het eiland draait om de verdwijning van de vijf manuscripten en het vermoeden waar ze terug te vinden zijn. De verhaallijn is flinterdun en moet gekleurd worden met allerlei onbenulligheden van personages die van belang kunnen zijn voor het verhaal. Met veel omtrekkende bewegingen die nooit spannend worden, moet informatie op tafel gebracht worden die vermoedens bevestigen waardoor de waardevolle manuscripten terug kunnen naar de oorspronkelijke eigenaar.
Die bewegingen worden door Grisham gevuld met willekeurige informatie over de boekindustrie, auteurs en uitgeverijen alsook over de problemen van boekwinkeleigenaren. Is zeker wel interessant om die informatie op te zuigen maar past niet zo goed bij de voorkeuren van de doorsnee thrillerlezer.

Omdat er ook veel romanachtige verhaaltjes zijn opgenomen en er echt weinig spanning te beleven valt is de vernoeming van het genre ‘Thriller’ op de cover niet helemaal terecht maar zou ‘Roman’ beter op zijn plaats zijn.
Hier doet de uitgever de grote groep thrillerlezers geen plezier mee. Ook het imago van Grisham die met zijn laatste paar verschenen boeken weer terug in de belangstelling kwam te staan, krijgt met Het eiland even een klein dipje te verwerken. Aan hem de taak om deze kleine misser te compenseren met een groot succes.

Eindoordeel: 2,5 sterren

Spanning: 2 sterren
Plot: 3 sterren
Leesplezier: 2 sterren
Schrijfstijl: 3 sterren
Originaliteit: 2 sterren
Psychologie: 2 sterren


4 / 5

Heerlijke slowread

Ik lees al zo lang ik me kan herinneren (nou ja…) boeken van John Grisham. Toch is het al even geleden dat ik voor het laatst een boek van hem las. Toen ik begon in ‘Het eiland’ wist ik weer waarom ik zo’n fan ben van de boeken van John Grisham. Het voelde namelijk echt aan als een ouderwetse John Grisham.

Het is een echte slowread, het tempo ligt laag maar vanaf het begin wil je weten wat er met die manuscripten is gebeurd. Het mysterie houdt je nieuwsgierig en Mercer was ook een personage waar ik me mee kon identificeren. Er zit een vleugje romantiek in en het einde is tof opgezet.

‘Het eiland’ geeft je (naar mijn idee) een realistisch kijkje in de wereld van eerste drukken, kunstdiefstal en het werken in een kleine boekhandel. Het straalt soms gemoedelijkheid uit, maar er blijft altijd op de achtergrond een vleugje spanning hangen, dat vind ik zo tof gedaan. Daarnaast was het een soort trip down memory lane, naar de tijd dat ik echt heel veel John Grisham boeken las. Heerlijk!

‘Het eiland’ van John Grisham is een ouderwetse John Grisham. Gemoedelijk maar altijd met een vleugje spanning op de achtergrond. Genieten van begin tot eind.


3 / 5

Ondanks soms ontbrekende spanning het lezen zeker waard

Grisham is een gevierd auteur, maar uiteindelijk blijft de vraag of hij met deze zijstap dezelfde kwaliteit weet te bereiken als bij een groot aantal van zijn legal thrillers. De cover van Het eiland oogt rustig maar trekt nu niet bepaald de aandacht als hij op de tafel in de boekhandel ligt. Op de achterflap een inleiding het in verhaal die uitnodigt om te lezen en een korte bio met foto van Grisham. Het verhaal wordt grotendeels in logische volgorde vertelt, met in het eerste deel de roof die heeft plaatsgevonden. Grisham weet hier een spannende start te maken met aandacht voor details waarbij je als lezer door wil blijven lezen. Het tweede deel is een introductie van één van de protagonisten, Bruce Kable, waarbij je als lezer meegenomen wordt in zijn leven en de manier waarop hij beslissingen neemt. De charismatische man lijkt precies te weten wat hij wil en hoe hij het kan krijgen. In deel 3 introduceert Grisham de jonge auteur Mercer Mann, die ooit een goed boek uitbracht maar daarna tegen een langdurig writers block aanliep. Werkzaam als docente met een grote schuld die als een baksteen om haar nek hangt, is ze de ideale persoon om gerekruteerd te worden om contacten te leggen in de boekenwereld. Mercer is een bescheiden, teruggetrokken, ietwat verlegen mooie jonge vrouw en als protagonist een interessant personage dat zich gedurende het verhaal ontwikkeld door de keuzes die ze moet maken. Wanneer Mercer op onderzoek uit gaat weet Grisham zijn personages tot leven te brengen en blijvend ze boeiend om te volgen, ondanks dat er in dat deel van het verhaal geen enorme spanning hangt. Afgewisseld met enkele hoofdstukken waarin één van de overvallers zijn criminele activiteiten voortzet en daarmee de spanningsboog steeds weer even laat stijgen, kijk en puzzel je als lezer vanaf de zijlijn mee met de zoektocht naar de manuscripten. Richting de climax laat Grisham helaas toch wat puntjes liggen om zijn thriller nog enige spannende elementen mee te geven, doordat de mogelijke confrontatie niet dat biedt wat spannend had kunnen zijn. Toch bewijst John Grisham ook nu weer zijn schrijverstalent, want Het eiland is zeker de moeite waard om te lezen en weet tot het einde toe te boeien.


3 / 5

Anders dan we gewend zijn

Korte inhoud

Bij een brutale roof uit de zwaarbeveiligde bibliotheek van de universiteit van Princeton worden de vijf manuscripten van F. Scott Fitzgerald ontvreemd. Hoewel de toegesnelde politie er met de neus bovenop staat, weten de daders te ontkomen. De waarde van de unieke werken wordt op enkele tientallen miljoenen dollars geschat en de diefstal is groot nieuws. Maar ondanks alle inspanningen van de FBI, blijven de manuscripten spoorloos.

Zes maande na de spectaculaire diefstal reist schrijfster Mercer Mann af naar Camino Island in het zonnige Florida, waar zij een deel van haar jeugd heeft doorgebracht. Mercer is echter niet teruggekeerd om herinneringen op te halen. Haar missie is om contact te leggen met Bruce Cable, de charismatische eigenaar van de Island Books-boekwinkel. Bruce heeft een voorkeur voor mooie vrouwen, fijne spijzen en goede dranken. En voor zeer zeldzame boeken…

Auteur

John Grishams carrière als schrijver begon toen hij op een dag in de rechtbank het schokkende relaas hoorde van een twaalfjarig meisje dat was verkracht.Het zette hem aan tot het schrijven van een thriller, De jury, waarin hij beschreef wat er gebeurd zou zijn als de vader van het meisje de verkrachters had vermoord. In de daaropvolgende decennia is John Grisham uitgegroeid tot een van de succesvolste thrillerschrijvers aller tijden. Zijn boeken zijn in meer dan 40 talen vertaald en wereldwijd zijn er meer dan 300 miljoen exemplaren van verkocht.

Mijn mening

Allereerst wil ik A.W. Bruna uitgevers bedanken voor het recensie-exemplaar van dit boek.

In dit boek volgen we een vijftal gestolen manuscripten van een van de grootste auteur aller tijden; F. Scott Fitzgerald. Na een spectaculaire diefstal lijken de meesterwerken van de aardbodem verdwenen. Wanneer er aanwijzingen zijn dat ze te vinden zijn op Camino Island, worden kosten noch moeite gespaard ze te vinden.

Het eiland is een boek die in niks lijkt op de boeken die we gewend zijn van John Grisham. Het boek maakt een snelle en veelbelovende start met een zeer spectaculaire en memorabele diefstal, maar lijkt dan zo’n 180 graden om te draaien en zelfs zijn rug toe te keren naar het thriller genre. Iets wat ik totaal niet ken van Grisham. Buiten dat is de schrijfstijl van Grisham nog altijd even prettig. De hoofdstukken zijn relatief kort en hij wisselt deze af tussen de diverse personages waardoor het boek uiteindelijk een groot geheel vormt. Ook probeert hij alle personages een karakter te geven, en ondanks dat de beschrijving een goed beeld vormt van hun persoontje, lijkt het allemaal wat te kort. Te veel personages worden voorzien van een verleden waardoor het allemaal wat versneld lijkt.

Nu lijkt het allemaal onwijs negatief wat ik hier schrijf, maar ik wil benadrukken dat dat zeker niet mijn intentie is. Ondanks dat het boek anders is dan anders en ook lijkt te switchen in het boek van thriller naar iets wat lijkt op een roman, had het verhaal iets wanneer ik door moest lezen. Ik kan er mijn vinger niet opleggen maar het had een aantrekkende werking op mij. Of het nou de zoektocht was naar de manuscripten of de duistere kant van de literaire wereld dat weet ik niet, maar hoe dan ook is het Grisham wel gelukt mij als lezer te binden aan zijn boek.

"Ik geef elk boek honderd bladzijden een kans, en als de auteur dan mijn aandacht niet kan vasthouden leg ik het weg. Er zijn te veel goede boeken die ik wil lezen om mijn tijd te verspillen aan een slecht boek."

Ik geef de voorkeur aan de thrillers van Grisham, maar mocht hij besluiten een soortgelijk boek uit te geven, zou ik niet twijfelen die weer te lezen. Thriller? Nee, maar wel een boek met een goed verhaal.

Ze zeggen altijd: “Schoenmaker blijf bij je leest”, maar in dit geval ben ik er nog niet helemaal honderd procent van overtuigd.

“There is something about the book”

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Het eiland
Het eiland
John Grisham
Paperback  312 paginas
999