Het einde van de eenzaamheid Gebonden

Het einde van de eenzaamheid
 

Het veelgeprezen meesterwerk van een jong Duits talent Als de tijd nu eens niet bestond? Als alles wat je beleeft eeuwig was en als niet de tijd aan jou voorbijging, maar jijzelf aan de dingen die je beleeft? Wanneer Jules... Meer Het einde van de eenzaamheid

Gebonden
304 pagina's
€ 19 99
eBook € 12,99

Bekijk alles van Benedict Wells
 • Gratis verzending vanaf € 20
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 
 

Samenvatting


Het veelgeprezen meesterwerk van een jong Duits talent Als de tijd nu eens niet bestond? Als alles wat je beleeft eeuwig was en als niet de tijd aan jou voorbijging, maar jijzelf aan de dingen die je beleeft? Wanneer Jules Moreau na een ernstig motorongeluk in het ziekenhuis belandt, wordt hij geconfronteerd met herinneringen uit zijn jeugd. Al vroeg verloren Jules, zijn broer Marty en zijn zus Liz hun ouders door een tragisch ongeval. Op hen alle drie laat dit verlies zijn sporen na, en in de jaren die volgen groeien zij gaandeweg uit elkaar. Vooral de eens zo zelfbewuste Jules trekt zich steeds meer in zijn eigen wereld terug. Alleen met de mysterieuze Alva kan hij vriendschap sluiten; jaren later zal hij echter pas begrijpen wat ze voor hem betekent - en wat ze altijd voor hem heeft verzwegen. Als ze volwassen zijn verschijnt Alva weer in zijn leven. Even ziet het ernaar uit dat ze de verloren jaren kunnen goedmaken, tot ze toch weer door het verleden worden ingehaald. Het einde van de eenzaamheid is een ontroerende, prachtige roman over het verwerken van verlies en eenzaamheid, en over de vraag wat onveranderlijk is in de mens. En bovenal een grootse liefdesgeschiedenis. De pers over Het einde van de eenzaamheid 'Het verhaal dat Wells vertelt is wonderschoon, sprookjesachtig bijna.' Frankfurter Allgemeine Zeitung 'De beste John Irving-roman die niet door John Irving geschreven is. Wells construeert uitermate zorgvuldig zijn drie decennia omspannende familiekroniek, hij schept geloofwaardige personages met psychologisch fascinerende liefdesgeschiedenissen en onvergetelijke beelden. Wells heeft een dijk van een roman geschreven.' Der Tagesspiegel 'Hij is amper de dertig gepasseerd, maar Benedict Wells schrijft als een oude meester, wijs en vol medeleven met zijn personages.' Literaturspiegel 'Een boek dat je kippenvel bezorgt.' Freies Wort

Product Informatie

Auteur

Benedict Wells

Taal

Nederlands

Uitgever

Meulenhoff Boekerij B.V.

ISBN

9789029091787

Productsoort

Boek

Categorie

Vertaalde literatuur , Literatuur en roman top 10 , Linda magazine zomeractie 2017 , DWDD boek van de maand

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

mei 2017

Pagina's

304

Formaat

218 x 142 x 33 mm

Vertaler

Gerda Baardman

Beoordelingen

‘Het einde van de eenzaamheid’- Benedict Wells4 / 5

Een bijzonder boek

“Het einde van de eenzaamheid” van Benedict Wells is een bijzonder boek. En wel omdat het verhaal met al zijn aspecten voor iedereen zeer herkenbaar is. Het boek gaat over dood en verdriet, verliefdheid en afwijzing, over keuzes in het leven voor een partner of voor kinderen en over het verleden dat blijft opspelen.
De hoofdpersoon Jules en zijn zus Liz en broer Marty verliezen al vroeg hun ouders. Alle drie de kinderen groeien op in een internaat, onderling gescheiden. Ze verwerken hun verdriet op heel verschillende wijze. Jules heeft steun aan een vriendin Alva die zelf een zus verloren heeft. De hoofdpersonen groeien als ze volwassen zijn weer naar elkaar toe, maar ook dan blijft ziekte, dood en zelfmoord hen –direct of indirect- niet bespaard.
De stijl van het boek is mooi maar niet opvallend. Het verhaal leest heel vlot (misschien iets te vlot), maar dat kan ook als tegenhanger bedoeld zijn voor de zware gebeurtenissen. Maar er staan ook mooie zinnen in zoals ‘Het was alsof ik voor elk woord een schep in een stijf bevroren akker moest rammen’. Opmerkelijk is ook dat hij belangrijke gebeurtenissen, zoals het ongeluk van de ouders of de zelfmoord van een vriend in enkele, treffende zinnen beschrijft.
Heel bijzonder is de liefdevolle manier waarop hij de personen beschrijft en ook de (levens)wijsheden (de schrijver is 33 jaar) waarmee hij zijn verhaal verrijkt. Bijvoorbeeld over het verdriet om een verloren liefde, ‘maar dat was een mooi soort verdriet, de enige goed soort’. Of ‘een moeilijke jeugd is een onzichtbare vijand, dacht ik. Je weet nooit wanneer hij toeslaat’.
Het verleden, dat wat toen gebeurd is en de verhoudingen die tussen de gezinsleden zijn ontstaan en de eenzaamheid. Ze spelen een rol in het leven, maar ze kunnen overwonnen worden, zoals de titel aangeeft. Een bijzonder boek.


4 / 5

Prachtig "einde van de eenzaamheid".

Wat een schrijver!
Zo liefdevol en krachtig, schrijft hij over zijn personages.
Vanuit de ikvorm, weet hij de tragiek en ellende op zo'n manier te beschrijven, dat het op geen enkel moment sentimenteel overkomt.
Des te heftiger beleef je dan wat er gebeurd in het leven van de hoofdpersoon.
Ik was tevreden over het einde, want tijdens het lezen, hoop je telkens weer, dat het goed komt.
Voor mij mocht het nog wel even doorgaan, ik vond het jammer, dat ik het uit had.


4 / 5

Prachtig "einde van de eenzaamheid".

Wat een schrijver!
Zo liefdevol en krachtig, schrijft hij over zijn personages.
Vanuit de ikvorm, weet hij de tragiek en ellende op zo'n manier te beschrijven, dat het op geen enkel moment sentimenteel overkomt.
Des te heftiger beleef je dan wat er gebeurd in het leven van de hoofdpersoon.
Ik was tevreden over het einde, want tijdens het lezen, hoop je telkens weer, dat het goed komt.
Voor mij mocht het nog wel even doorgaan, ik vond het jammer, dat ik het uit had.


4 / 5

Groter dan het leven zelf

Sommige liefdes zijn zo alomvattend dat het lijkt alsof ze de hele wereld willen omhelzen. Flauberts Madame Bovary is zo’n boek. Wuthering Heights van Charlotte Brontë ook. Om maar te zwijgen over Liefde in tijden van cholera, waarin thema’s als (onmogelijke) liefde, dood, noodlot en begeerte op meesterlijke wijze worden gebeeldhouwd tot een roman die levensechter lijkt dan het echte leven. Het einde van de eenzaamheid, het laatst verschenen boek van de Duits-Zwitserse schrijver Benedict Wells (Benedict von Schirach) houdt zich in de buurt van dat rijtje op. Het is een van die boeken die groter zijn dan het leven zelf, maar die een mondiaal thema terugvoeren tot de intimiteit van een handvol mensen.
De tijd speelt bij wijlen een sardonisch spel met de hoofdpersonen van dit verhaal. Het verleden, dat zo rigoureus heeft ingegrepen in de levens van Jules en Alva, de centrale personages in de roman, het heden en de toekomst spelen struikelend haasje-over met elkaar en laten daarbij heel wat schade achter op hun beider levenspad. Want zo gaat dat in een mensenleven. Momenten van geluk worden maar al te vaak ingehaald door momenten van tegenspoed, zelfs als die tegenspoed zich in het verleden heeft afgespeeld. Het is alsof Wells wil aantonen dat er niet zoiets bestaat als de voltooid verleden tijd. Dat blijkt ook uit het motto van dit boek: ‘Als de tijd nu eens niet bestond? Als alles wat je beleeft eeuwig was en als niet de tijd aan jou voorbijging, maar jijzelf aan de dingen die je beleeft?’ Alsof we vanuit een rijdende trein naar de gebeurtenissen in ons leven kijken.
Wells werkt deze brede thematiek uit in een zorgvuldig opgebouwd verhaal, geschreven in een soepele stijl, voorzien van enkele zeer fraaie observaties en verteld met een grote overtuigingskracht. Als hij zichzelf had kunnen opleggen – of laten opleggen door een strenge redacteur – om zijn verhaal iets minder omstandig te vertellen (het boek is naar mijn gevoel een bladzijde of 50 te lang) dan had Het einde van de eenzaamheid zich mogen meten met bovengenoemde titels en had het door de jaren heen kunnen uitgroeien tot een meesterwerk. Dat zit er voor Wells nu nét niet in. Maar dat neemt niet weg dat hij een excellente roman heeft geschreven.


5 / 5

een spiegel van het leven

het einde van de eenzaamheid is een spiegel van het leven.

Een prachtig geschreven verhaal dat je pakt en niet meer loslaat.
Het is me lang niet overkomen dat ik zo geraakt ben door een verhaal dat op een zeker moment de tranen in mijn ogen stonden.
Heerlijk om zo meegenomen te worden in een boek waarbij je steeds de drang voelt het te spiegelen aan je eigen levensverhaal.
Prachtige zinnen zoals “ het tegengif voor eenzaamheid is geborgenheid” en “ ik en alleen ik ben de architect van mijn bestaan”. Zo zijn er zeer veel in het boek te vinden. Buitengewoon mooi.
Kan maar 1 ding van de daken schreeuwen, LEZEN,LEZEN,LEZENRecent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Het einde van de eenzaamheid
Het einde van de eenzaamheid
Benedict Wells
Gebonden  304 paginas
1999