Het einde van de eenzaamheid Gebonden

indrukwekkende, veelgeprezen meesterwerk

Het einde van de eenzaamheid
 

Samenvatting

Wat als de tijd nu eens niet bestond? En als alles wat je beleeft eeuwig was en als niet de tijd aan jou voorbijging, maar jijzelf aan de dingen die je beleeft? Lees 'Het einde van de eenzaamheid', het indrukwekkende, veelgeprezen...Meer Het einde van de eenzaamheid Lees meer

Product Informatie

Auteur

Benedict Wells

Taal

Nederlands

Uitgever

J.M. Meulenhoff

ISBN

9789029091787

Productsoort

Boek

Categorie

Vertaalde literatuur , DWDD boek van de maand

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

mei 2017

Pagina's

304

Formaat

218 x 144 x 35 mm

Vertaler

Gerda Baardman

Samenvatting

Wat als de tijd nu eens niet bestond? En als alles wat je beleeft eeuwig was en als niet de tijd aan jou voorbijging, maar jijzelf aan de dingen die je beleeft? Lees 'Het einde van de eenzaamheid', het indrukwekkende, veelgeprezen...Meer Het einde van de eenzaamheid Lees meer

Gebonden
304 pagina's
€ 19 99
Paperback € 12,50
eBook € 9,99

Bekijk alles van Benedict Wells
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Wanneer Jules Moreau na een ernstig motorongeluk in het ziekenhuis belandt, wordt hij geconfronteerd met herinneringen uit zijn jeugd. Al vroeg verloren Jules, zijn broer Marty en zijn zus Liz hun ouders door een tragisch ongeval. Op hen alle drie laat dit verlies zijn sporen na, en in de jaren die volgen groeien zij gaandeweg uit elkaar. Vooral de eens zo zelfbewuste Jules trekt zich steeds meer in zijn eigen wereld terug. Alleen met de mysterieuze Alva kan hij vriendschap sluiten; jaren later zal hij echter pas begrijpen wat ze voor hem betekent - en wat ze altijd voor hem heeft verzwegen. Als ze volwassen zijn verschijnt Alva weer in zijn leven. Even ziet het ernaar uit dat ze de verloren jaren kunnen goedmaken, tot ze toch weer door het verleden worden ingehaald. 

'Het einde van de eenzaamheid' betekende de grote doorbraak voor Benedict Wells (München, 1984). De sublieme roman werd bekroond met verschillende prijzen, stond direct hoog in de bestsellerlijsten en de vertaalrechten werden aan meer dan twintig landen verkocht. 

Een ontroerende, prachtige roman over het verwerken van verlies en eenzaamheid, en over de vraag wat onveranderlijk is in de mens. En bovenal een grootse liefdesgeschiedenis. 

‘Een onbetwist literair meesterwerk, doet denken aan Jonathan Franzen.’ 
Jeroen Vullings

‘Wells weet grote thema’s te bezielen, op een persoonlijke manier, op maat van het specifieke personage en op maat van de lezer. Zijn roman over drie familieleden raakt de lezer voluit.’ 
Vrij Nederland

‘Een opmerkelijk goede roman. Wells bouwt in de eerste helft van zijn boek een intrigerend mysterie op, dat hij in de tweede helft op vaak ontroerende wijze ontrafelt.’ 
NRC Handelsblad

‘Grootse roman die diep raakt. Dit intens gevoelige verhaal laat je ademloos en een tikje triest achter.’ 
Zin Magazine

'Prachtig melancholiek boek.' 
Linda

'Als je er eenmaal in begint laat het je niet meer los'
DWDD-boekenpanel

'Het verhaal dat Wells vertelt is wonderschoon, sprookjesachtig bijna.' 
Frankfurter Allgemeine Zeitung 

'De beste John Irving-roman die niet door John Irving geschreven is. Wells construeert uitermate zorgvuldig zijn drie decennia omspannende familiekroniek, hij schept geloofwaardige personages met psychologisch fascinerende liefdesgeschiedenissen en onvergetelijke beelden. Wells heeft een dijk van een roman geschreven.' 
Der Tagesspiegel 

'Hij is amper de dertig gepasseerd, maar Benedict Wells schrijft als een oude meester, wijs en vol medeleven met zijn personages.' 
Literaturspiegel

'Een boek dat je kippenvel bezorgt.' 
Freies Wort


Product Informatie

Auteur

Benedict Wells

Taal

Nederlands

Uitgever

J.M. Meulenhoff

ISBN

9789029091787

Productsoort

Boek

Categorie

Vertaalde literatuur , DWDD boek van de maand

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

mei 2017

Pagina's

304

Formaat

218 x 144 x 35 mm

Vertaler

Gerda Baardman

Beoordelingen

‘Het einde van de eenzaamheid’- Benedict Wells5 / 5

Het einde van de eenzaamheid

'Waardoor komt het dat een leven wordt zoals het wordt?'
'Het einde van de eenzaamheid'
Benedict Wells - uitgeverij Meulenhoff.
Het is geen vrolijk boek, de cover is zwart met profiel van een oog en wit en gouden letters geven titel aan.
Het gaat over Jules Moreau die 'na een ernstig motorongeluk wordt geconfronteerd met herinneringen uit zijn jeugd'.
Het gaat 'over het verwerken van verlies en eenzaamheid, wat onveranderlijk is in de mens' en 'bovenal een grootse liefdesgeschiedenis'.

Het begint in ieder geval met het ongeluk en vroege jeugdherinneringen van vakantie in Frankrijk in een dorp ter hoogte van Montpellier.

Kerstavond december 1983:
Vader zegt tegen zijn zoon Jules: 'Het belangrijkste is dat je je echte vriend vindt, Je echte vriend is iemand die er altijd is, die je hele leven naast je meeloopt'.

Moeder pakte haar gitaar 'eindelijk begon ze te spelen en haar stem vulde de kamer'
'Moon river, wider than a mile,
I'am crossing you in style some day,
O, dream maker, you heart breaker,
Wherever you're going, I'am going your way’
https://youtu.be/L_jgIezosVA (Moon river Andy Williams)

Na Nieuwjaar 1984
Moeder zegt tegen haar zoon: •'Jules, let op,' 'Als je een meisje wilt, dan moet je dit draaien en met haar dansen. Met dit liedje krijg je haar geheid'.
https://youtu.be/0o_rGhcBgME (Via con me Paolo Conte)

Later 'in de vlucht van de tijd' 2005-2006 zegt Alva tegen Jules: •'Misschien schrijf je niet op papier, maar in je hoofd wel' 'Dat heb je altijd gedaan. Je bent een herinneraar en een bewaarder en dat weet je'.
Naarmate de tijd verstrijkt worstelen we met Jules door het leven.
Tussen alle tijden door blijft het sporadisch contact met Alva, hoe pijnlijk soms ook, een vast baken in zijn leven.
Bijna ademloos aangekomen op blz. 198: •'Er waren dingen die ik niet kon zeggen, alleen schrijven. Want als ik praatte, dacht ik en als ik schreef, voelde ik'.
Toen ik aan het boek begon kon ik onmogelijk weten dat het uiteindelijk zo confronterend zou worden.
Even verloor het verhaal zijn magie. Even kon ik niet meer in alle vrijheid genieten van die ontzettende prachtige schrijfwijze, die eenvoudige veelzeggende woorden, die mooie muziek, dat hartverscheurende verhaal.
'Het einde van de eenzaamheid'
Benedict Wells (München 1984)
Onvergetelijk boek.


4 / 5

Benedict Wells een oude ziel in een jong lichaam

De beste John Irving-roman die niet door Irving geschreven is. Als binnenkomer kan dat wel tellen. Benedict Wells schrijft op zijn 32-jarige leeftijd een boek die sommige schrijvers zelfs op hun zestigste niet zouden kunnen produceren. Benedict Wells lijkt een oude ziel in een jong lichaam.

Voor mij is dit boek duidelijk de revelatie van het jaar. Met de regel: “Ik ken de dood al heel lang, maar nu kent de dood mij ook”, grijpt hij je vast en laat je niet meer los tot de laatste regel.

Het einde van de eenzaamheid is een diep treurige roman waar vergankelijkheid centraal staat. Het vertelt de geschiedenis van een familie kinderen die al op vrije jonge leeftijd hun ouders verliezen. Het wordt vertelt uit de mond van Jules, de jongste van de drie die allen op hun eigen manier met het verlies van hun ouders proberen om te gaan, een verlies die hen voor de rest van hun leven tekent. Het mooie aan het verhaal is misschien dat het niet eindigt in een bepaalde tijd. Het gaat door. De fouten uit je jeugd probeer je goed te maken in de rest van je leven. Vooral wanneer Jules eindelijk het geluk waar hij al zo lang naar hunkerde lijkt gevonden te hebben en dan opeens wel heel drastisch terug aan de dood moet afgeven, heb je zin om Benedict Wells door elkaar te schudden, want dit wil je echt niet. Je gunt het paar zo echt het geluk. Ook de manier waarop de beginnende dementie van één van de personages beschreven wordt is zo indringend dat het je letterlijk naar de strot grijpt. En dit alles wordt in zijn wondermooie taal verhaald dat je niet anders kan je identificeren met de hoofdpersonages. Waar Humo vandaan haalt dat dit boek vol platitudes staat is mij in ieder geval een raadsel.

benedict-wells-1280x937Als je één boek leest dit jaar, laat het dan deze zijn. Maar bereid je voor op een hobbelige rit waar geluk uitermate relatief is en waar de dood altijd de rust komt verstoren


4 / 5

Een bijzonder boek

“Het einde van de eenzaamheid” van Benedict Wells is een bijzonder boek. En wel omdat het verhaal met al zijn aspecten voor iedereen zeer herkenbaar is. Het boek gaat over dood en verdriet, verliefdheid en afwijzing, over keuzes in het leven voor een partner of voor kinderen en over het verleden dat blijft opspelen.
De hoofdpersoon Jules en zijn zus Liz en broer Marty verliezen al vroeg hun ouders. Alle drie de kinderen groeien op in een internaat, onderling gescheiden. Ze verwerken hun verdriet op heel verschillende wijze. Jules heeft steun aan een vriendin Alva die zelf een zus verloren heeft. De hoofdpersonen groeien als ze volwassen zijn weer naar elkaar toe, maar ook dan blijft ziekte, dood en zelfmoord hen –direct of indirect- niet bespaard.
De stijl van het boek is mooi maar niet opvallend. Het verhaal leest heel vlot (misschien iets te vlot), maar dat kan ook als tegenhanger bedoeld zijn voor de zware gebeurtenissen. Maar er staan ook mooie zinnen in zoals ‘Het was alsof ik voor elk woord een schep in een stijf bevroren akker moest rammen’. Opmerkelijk is ook dat hij belangrijke gebeurtenissen, zoals het ongeluk van de ouders of de zelfmoord van een vriend in enkele, treffende zinnen beschrijft.
Heel bijzonder is de liefdevolle manier waarop hij de personen beschrijft en ook de (levens)wijsheden (de schrijver is 33 jaar) waarmee hij zijn verhaal verrijkt. Bijvoorbeeld over het verdriet om een verloren liefde, ‘maar dat was een mooi soort verdriet, de enige goed soort’. Of ‘een moeilijke jeugd is een onzichtbare vijand, dacht ik. Je weet nooit wanneer hij toeslaat’.
Het verleden, dat wat toen gebeurd is en de verhoudingen die tussen de gezinsleden zijn ontstaan en de eenzaamheid. Ze spelen een rol in het leven, maar ze kunnen overwonnen worden, zoals de titel aangeeft. Een bijzonder boek.


4 / 5

'Misschien schrijf je niet op papier, maar in je hoofd wel.'

Wat heb ik nog toe te voegen als het DWDD Boekenpanel bestaande uit Arno Koek, Brecht Russchen, Lenneke de Ruijter en Manda Heddema Benedict Wells roman Het einde van de eenzaamheid als Boek van de Maand kiest? Ik zie de indrukwekkende animatie van Janneke Swinkels en Tim Frijsinger. Superlatieven schieten bijna te kort als ik later lees dat het de beste ‘de beste John Irving-roman die niet door John Irving geschreven is.’ Dit is nog niet genoeg; ‘Wells slaagt erin de lezer vanaf de eerste pagina mee te sleuren in een boeiende reis langs de dood, verlies, eenzaamheid en de vraag of alles in het leven voorbestemd is.’ En Monique Burger van de Nieuwe Boekhandel noemt het een evenwichtig boek, dat getuigt van een groot psychologisch inzicht en dat met veel empathie is geschreven.’ Als lezer blijf ik achter, moet nog beginnen. Ik twijfel voor een moment. Maar dan gebeurt er iets. Ook ik word meegezogen door het verhaal dat gaat over een drietal familieleden, Jules, (de ik-verteller), zijn oudere zus Liz en eveneens oudere broer Marty. Jules ligt in het heden bij te komen van een ernstig motorongeluk in een ziekenhuis en dat afgedwongen rustmoment in zijn bestaan brengt hem ertoe balans op te maken van de verloren tijd. Wells schrijft in sprankelende zinnen, soms wonderschoon. Heden en verleden blijven elkaar steeds raken. ‘Ik ken de dood al heel lang, maar nu kent de dood mij ook. (..) Voor het ongeluk …Was er toen niet nog iets heel anders.’ Dan weet ik dat het inderdaad niet zomaar een roman is. De superlatieven moet ik proberen te vergeten. Het is nu aan mij. Wells roman raakt me vanaf het begin. Al gauw heb ik het gevoel dat ik met Wells roman zijn reis in de tijd zelf meemaak. Ik lees met een potlood in de hand, onderstreep soms zinnen. Waarom? Omdat ze gewoon schitterend zijn. Bij een tweede lezing zal ik nog weten waarom ik bepaalde zinnen onderstreepte. ‘Misschien schrijf je niet op papier, maar in je hoofd wel,’ zei ze met haar zachte stem en ze raakte mijn arm aan. ‘Dat heb je altijd gedaan. Je bent een herinneraar en een bewaarder en dat weet je.’ Het einde van de eenzaamheid is een bestseller, een pageturner. Zelden lees ik bestsellers. Benedict Wells roman werd me in de schoot geworden. Ik begon te lezen en ben niet meer opgehouden. Een meesterlijk roman waar ik eigenlijk niets aan toe te voegen heb. Behalve misschien dan wel dit: Gerda Baardman vertaalde Benedict Wells vierde roman heel mooi. Ook dat mag gezegd worden. Lees en herlees Het einde van de eenzaamheid. Lezen met een potlood in je hand is niet verplicht.


4 / 5

Prachtig "einde van de eenzaamheid".

Wat een schrijver!
Zo liefdevol en krachtig, schrijft hij over zijn personages.
Vanuit de ikvorm, weet hij de tragiek en ellende op zo'n manier te beschrijven, dat het op geen enkel moment sentimenteel overkomt.
Des te heftiger beleef je dan wat er gebeurd in het leven van de hoofdpersoon.
Ik was tevreden over het einde, want tijdens het lezen, hoop je telkens weer, dat het goed komt.
Voor mij mocht het nog wel even doorgaan, ik vond het jammer, dat ik het uit had.


Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Het einde van de eenzaamheid
Het einde van de eenzaamheid
Benedict Wells
Gebonden  304 paginas
1999