Het negende gebod Paperback

Het negende gebod
 

Samenvatting

Over de debuutthriller van Chris Houtman, Akte van berouw, genomineerd voor De Gouden Strop: 'Een voltreffer. Grote klasse!' - Algemeen Dagblad Als bij een antiquariaat in Parijs een onbekende tekst van de Romeinse schrijver...Meer Het negende gebod Lees meer

Product Informatie

Auteur

Chris Houtman

Taal

Nederlands

Uitgever

Karakter Uitgevers BV

ISBN

9789045215686

Productsoort

Boek

Categorie

Thriller

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

mei 2018

Pagina's

400

Formaat

236 x 36 x 36 mm

Samenvatting

Over de debuutthriller van Chris Houtman, Akte van berouw, genomineerd voor De Gouden Strop: 'Een voltreffer. Grote klasse!' - Algemeen Dagblad Als bij een antiquariaat in Parijs een onbekende tekst van de Romeinse schrijver...Meer Het negende gebod Lees meer

Paperback
400 pagina's
€ 17 99
eBook € 8,99

Bekijk alles van Chris Houtman
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Over de debuutthriller van Chris Houtman, Akte van berouw, genomineerd voor De Gouden Strop: 'Een voltreffer. Grote klasse!' - Algemeen Dagblad Als bij een antiquariaat in Parijs een onbekende tekst van de Romeinse schrijver Plinius de Jongere te koop wordt aangeboden, beseft Anthony Mulligan, conservator van het British Museum, dat hij op een historisch unicum is gestuit. Tegelijkertijd wordt de Nederlandse scenarioschrijfster Esther van Baerle gevraagd voor een internationale speelfilm die de vrouwenhaat binnen de Rooms-Katholieke Kerk aan de kaak wil stellen op basis van ditzelfde Plinius-document. Als Esther voor haar research op bezoek gaat bij haar vroegere professor, expert op het gebied van manuscripten uit de oudheid, treft ze hem aan in zijn werkkamer, badend in het bloed, vermoord. Ze doet vervolgens een beroep op de geschiedkundige expertise van Anthony Mulligan, die vroeger luitenant in het elite-SAS-corps van het Britse leger blijkt te zijn geweest. Samen worden ze meegezogen in een meedogenloze intrige, waarbij zij de militante en duistere kanten ontdekken van de oerconservatieve katholieke organisatie het Legioen van Christus. Niet alleen ontdekken zij hoe Maria Magdalena en andere belangrijke vrouwen in de eerste eeuwen van het christendom werden verketterd, maar ook hoe gevaarlijk fake news uit de christelijke oudheid zelfs vandaag nog kan zijn. Worden zij slachtoffer van religieuze fanatici die 'het ware geloof' en de onderdrukking van de vrouw verdedigen?


Product Informatie

Auteur

Chris Houtman

Taal

Nederlands

Uitgever

Karakter Uitgevers BV

ISBN

9789045215686

Productsoort

Boek

Categorie

Thriller

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

mei 2018

Pagina's

400

Formaat

236 x 36 x 36 mm

Beoordelingen

‘Het negende gebod’- Chris Houtman3 / 5

Minder spannend dan zijn eerste boek

Plinius de jongere heeft veel teksten geschreven, die we als de waarheid zien. Maar er duikt een nieuwe tekst op, die de kerk ten gronde kan richten. Het document is echt en wordt te koop aan geboden. Elk museum wil dit innhanden krijgen.

Esther van Baerle wordt benaderd om een filmscenario te schrijven over deze nieuwe kijk op Jezus en de katholieke kerk. Ze vraagt een oud leraar om hulp, ze wil meer informatie vinden. Maar voordat hij haar kan helpen, ziet ze hem dood in zijn kantoor liggen. Hij is vermoord! Op haar zoektocht krijgt ze hulp van een moeder met een terminaal zieke dochter en Anthony van het British Museum. Deze film moet er komen, maar de kerk laat het er niet bij zitten en wil ze allemaal uit de weg ruimen. En de film moet gestopt worden. Deze mag het daglicht nooit zien. Er doen grote acteurs mee zoals Merryll Streep. Zijn zij wel veilig opmde set?

Dat de kerk niet van slechte reclame houdt is overduidelijk, als ze een geheime organisatie achter de filmmakers en verkopers van de tekst aansturen. De kerk gaat over lijken. Feminisme kunnen ze niet gebruiken, dus het probleem moet verdwijnen. Ik kijk er niet van op. Vrees dat ze in het echt ook veel duistere zaakjes zo oplossen. Na de Inquisitie zijn ze nog steeds niet veranderd. Al doen ze zich wel zo voor. Dit boek laat je erover nadenken. Het kan gewoon echt zijn. Eng idee eigenlijk.

Na akte van berouw, lag de lat hoog. Omdat ik dat een steengoed boek vond. In deze zit een stuk minder spanning en wat meer droge stof. Over Plinius en Maria Magdalena, lees je veel dingen. Het past is het mysterie van het verhaal, maar de vaart gaat er hierdoor flink uit. Hele lappen tekst van brieven die Plinius schreef. Het is ouderwets geschreven, dus een flinke hap om te lezen steeds. Ik was hierdoor zo nu en dan echt even uit het verhaal.

Je wilt verder lezen, want je moet weten of de waarheid wereldkundig wordt gemaakt. Het einde zag ik aankomen, omdat ik hetzelfde idee had als de personages. Dus dat was niet echt verrassend. Ik geef het 3 sterren***.

*** geschiedenis Thriller


4 / 5

Het negende gebod

Bij een antiquariaat in Parijs wordt van de Romeinse schrijver Plinius de Jongere een onbekende tekst aangeboden. De conservator, Anthony Mulligan van het Brits Museum, beseft dat het om een unieke tekst gaat.

De Nederlandse scenarioschrijfster Esther van Baerle wordt gevraagd mee te werken aan een internationale film die de vrouwenhaat binnen de Rooms-katholieke kerk aan de kaak stelt op basis van hetzelfde document en
als ze op bezoek gaat bij haar vroegere professor, een expert op het gebied van manuscripten uit de oudheid, treft ze hem badend in het bloed in zijn werkkamer aan.

Esther doet een beroep op de geschiedkundige expertise van Anthony Mulligan, voormalig luitenant van de elite –SAS-corps van het Britse leger.
Samen worden ze meegezogen in een meedogenloze intrige en ontdekken ze de duistere kanten van de oerconservatieve katholieke organisatie ‘Het Legioen van Christus’.

Ze ontdekken niet alleen hoe Maria Magdalena en andere belangrijke vrouwen in het Christendom werden verketterd, maar ook hoe gevaarlijk fake nieuws uit de oudheid zelfs vandaag de dag nog van invloed is.
Worden zij slachtoffers van de religieuze fanatici die de onderdrukking van de vrouw verdedigen?

Aan de cover zie je meteen dat het verhaal te maken heeft met de Rooms-katholieke kerk en nadat ik de tekst op de achterflap had gelezen, was mijn interesse gewekt.

Na het begin van de twee verhaallijnen zie je al vrij snel het verband ertussen. Dat de auteur, Chris Houtman, kennis van zaken heeft is duidelijk te merken en de combinatie van informatie uit het heden en verleden geven het verhaal een soepele compactheid, waardoor het vlot en zonder moeilijk taalgebruik leest.

De meeste karakters, uitzonderingen daargelaten, ondergaan in het verhaal geen grote veranderingen en dragen genoeg bij om het geheel compleet te maken.

Het verhaal is een goede combinatie van fictie en non-fictie, waardoor ik me helemaal kon verliezen in het verhaal, maar het deed me ook realiseren dat de Rooms-katholieke kerk niet erg blij zal zijn met de wijze waarop de religie wordt vertolkt..

Boeken met een onderwerp over de kerk scheppen bij mij altijd een bepaalde verwachting qua opbouw van het plot en de spanning en “Het negende gebod” voldeed geheel aan die voorstelling.

Chris Houtman heeft een feministische rol in “Het negende gebod” ingebracht en is een waardige opvolger van zijn debuut “Akte van berouw”.


4 / 5

Een overtuigende thriller

Het negende gebod (****)
Chris Houtman

Met nog 49 andere buzzers heb ik deze Thriller voor de Hebbanbuzz gelezen. Door middel van buzzfoto's en berichtjes komt er op deze manier een leuke verzameling tot stand rondom dit boek op social media. Vooral op facebook en instagram.

Korte inhoud
Als bij een antiquariaat in Parijs een onbekende tekst van de Romeinse schrijver Plinius de Jongere te koop wordt aangeboden, beseft Anthony Mulligan, conservator van het British Museum, dat hij op een historisch unicum is gestuit.
Tegelijkertijd wordt de Nederlandse scenarioschrijfster Esther van Baerle gevraagd voor een internationale speelfilm die de vrouwenhaat binnen de Rooms-Katholieke Kerk aan de kaak wil stellen op basis van ditzelfde Plinius-document. Als Esther voor haar research op bezoek gaat bij haar vroegere professor, expert op het gebied van manuscripten uit de oudheid, treft ze hem aan in zijn werkkamer, badend in het bloed, vermoord.
Ze doet vervolgens een beroep op de geschiedkundige expertise van Anthony Mulligan, die vroeger luitenant in het elite-SAS-corps van het Britse leger blijkt te zijn geweest. Samen worden ze meegezogen in een meedogenloze intrige, waarbij zij de militante en duistere kanten ontdekken van de oerconservatieve katholieke organisatie het Legioen van Christus.
Niet alleen ontdekken zij hoe Maria Magdalena en andere belangrijke vrouwen in de eerste eeuwen van het christendom werden verketterd, maar ook hoe gevaarlijk fake news uit de christelijke oudheid zelfs vandaag nog kan zijn. Worden zij slachtoffer van religieuze fanatici die 'het ware geloof' en de onderdrukking van de vrouw verdedigen?

Over de auteur
Chris Houtman was na een carrière in het Amsterdamse Theater De Engelenbak jarenlang werkzaam bij IDTV als eindredacteur en scenarioschrijver. Hij maakte daar onder meer programma's als Taxi, de dramaserie Finals voor BNN en Westside voor AT5/NPO. Daarnaast schreef en regisseerde hij verschillende theaterproducties en was hij betrokken bij historische festivals. Akte van berouw was zijn thrillerdebuut.
****
Met zijn fijne schrijfstijl zet de auteur een overtuigend verhaal op papier. Met historische personen, documenten en plaatsen waar je direct kennis mee wil maken, komt deze thriller tot leven.
Het verhaal begint in volle vaart met een gruwelijke moord op professor van Rooijen, de arrestatie van Esther en de inbraak in haar woning, maar verliest helaas na 1/3 van het boek zijn spanning. Langzaam kabbelt het verhaal verder terwijl de hoofdpersonen zich herhaaldelijk verplaatsen naar verschillende locaties om hun achtervolgers te ontlopen. Naar het einde toe gaat de spanningsboog gelukkig weer omhoog en met een sterke plottwist is het toch een geweldige thriller.
De personages worden helaas niet genoeg uitgediept en blijven oppervlakkig. Ik had graag meer diepgang in hun levens gezien. Toch kun je, op sommige momenten, je goed in ze verplaatsen. En door de momenten die ze samen ervaren krijg je toch een (kleine) band met ze.

Weer een leuke Hebbanbuzz en een echte aanrader.
****


5 / 5

Een heerlijk boek om te lezen, in de stijl van Dan Brown.

Dit boek begint met een bijzondere tekst die te koop wordt aangeboden: brieven van Plinius de Jongere. Het bijzondere zit hem in de inhoud van deze tekst. De katholieke kerk heeft liever niet dat deze inhoud openbaar gemaakt wordt en een conservatieve organisatie werkt dit met alle middelen tegen.
Een moeder (Naira) en dochter (Helena) zijn voornemens de inhoud wel bekend te maken, door er een film van te maken. Zij schakelen Esther in, een Nederlandse scenarioschrijfster.
Dan ontstaat een spannend verhaal waarbij ver verleden (de brieven), de levensgeschiedenis van Naira en Helena en het heden (lukt het de film te maken en de tekst uit handen van de kerk te houden?) een rol spelen. Bovendien krijgt Esther een liefdesrelatie met Anthony een deskundige die is ingehuurd vanwege zijn kennis rond oude geschriften.
Door de uitgebreide beschrijvingen lees je alsof je er bij bent, wat het lastig maakt om het boek weg te leggen…
Tegen het eind van het boek komt de titel naar voren : ‘Het negende gebod’. Dit geeft een onverwachte wending aan het verhaal.
Kortom: een heerlijk boek om te lezen.


5 / 5

Het negende gebod

Wat een fijn boek,aangename schrijfstijl, veel achtergrond en menselijke verhalen en historische weetjes

Het plot is verrassend,en had ik op deze manier niet zien aankomen. In het begin moest ik er even in komen maar toen ik eenmaal goed in het verhaal zat wilde ik alleen maar doorlezen. Er gebeurde veel en de schrijver gaf veel achtergrond informatie.
Het begint met de duistere verkoop van een tekst uit de oud Romeinse tijd. Hierdoor zijn er diverse partijen, waaronder de Rooms-Katholieke kerk, die meer dan gezonde interesse hebben in deze tekst en die koste wat het kost het in handen willen krijgen. Ook komen we Esther van Baerle tegen, een scenarioschrijfster die betrokken raakt bij een internationaal filmproject. Dit film project is van feministische aard en of de kerk daar zo blij mee is, is de grote vraag. Wat heeft dit alles met elkaar te maken? Waarom alles zo geheimzinnig en is Esther nog wel veilig?
Tijdens het lezen ontdek je dat alles in dit verhaal met elkaar verbonden is op een ingenieuze manier
Ik vind het boek een aanrader,het boek is nergens saai en leest heerlijk weg!
Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Het negende gebod
Het negende gebod
Chris Houtman
Paperback  400 paginas
1799