Het Pilgrim Fathers complot Paperback

Het Pilgrim Fathers complot
 

Samenvatting

Zes moorden, drie continenten, een wereldwijde cultus en een verborgen manuscript Het anders zo rustige Leiden schrikt op wanneer de voorzitter van de plaatselijke vrijmetselaarsloge op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht....Meer Het Pilgrim Fathers complot Lees meer

Product Informatie

Auteur

Jeroen Windmeijer

Taal

Nederlands

Uitgever

HarperCollins

ISBN

9789402701623

Productsoort

Boek

Categorie

Literaire thrillers , Zomerlezen Nederland , Thriller top 10

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

augustus 2018

Pagina's

496

Formaat

229 x 41 x 41 mm

Samenvatting

Zes moorden, drie continenten, een wereldwijde cultus en een verborgen manuscript Het anders zo rustige Leiden schrikt op wanneer de voorzitter van de plaatselijke vrijmetselaarsloge op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht....Meer Het Pilgrim Fathers complot Lees meer

Paperback
496 pagina's
€ 19 99
eBook € 6,99
13,99

Bekijk alles van Jeroen Windmeijer
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Zes moorden, drie continenten, een wereldwijde cultus en een verborgen manuscript Het anders zo rustige Leiden schrikt op wanneer de voorzitter van de plaatselijke vrijmetselaarsloge op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. Bijna tegelijkertijd wordt er in een archief een manuscript gevonden waarin een anonieme auteur de tot dan toe verborgen geschiedenis vertelt van de Pilgrim Fathers, de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Van 1609 tot 1620 woonden zij in Leiden, waarna een deel van hen naar Amerika vertrok. Ongewild raakt universitair docent Peter de Haan bij deze zaken betrokken. Waarom bleef zo'n groot deel van de Pilgrim Fathers in Leiden achter? Wat hebben de vrijmetselaars daarmee te maken? En welke relatie onderhield Peters vriendin met de vermoorde voorzitter? In razende vaart neemt Windmeijer je mee van de nauwe steegjes van Leiden naar de weidse wateren van Cape Cod in de Nieuwe Wereld tot aan de verzengend hete Sinaïwoestijn in Egypte. Daar kom je er elke keer weer achter dat de geschiedenis nooit is zoals de boeken ons willen doen geloven. 'Ontzettend goed. Puur vertelplezier gepaard met groot vakmanschap.' Maarten 't Hart 'Een intelligente intrige met meer respect voor religie en subtieler dan De Da Vinci Code.' ****Vrij Nederland 'Spannend en tot in detail herkenbaar.' Alexander Pechtold Over Het Pilgrim Fathers complot 'Een spannende cocktail vol historische en religieuze wetenswaardigheden' - ★★★½ Telegraaf 'De boeken van Windmeijer zijn onmiskenbaar thrillers, pageturners die je niet weg wilt leggen' - LEVEN 'Windmeijer levert met dit boek wel degelijk een thriller met diepgang af' - Dagblad van het Noorden


Product Informatie

Auteur

Jeroen Windmeijer

Taal

Nederlands

Uitgever

HarperCollins

ISBN

9789402701623

Productsoort

Boek

Categorie

Literaire thrillers , Zomerlezen Nederland , Thriller top 10

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

augustus 2018

Pagina's

496

Formaat

229 x 41 x 41 mm

Beoordelingen

‘Het Pilgrim Fathers complot’- Jeroen Windmeijer5 / 5

Wetenschap in thrillervorm

Het derde boek waarin Windmeijer moord, historie, religie en Leiden met elkaar verbindt. Feiten en fictie lopen weer door elkaar, werkelijkheid en het verhaal omarmen elkaar.

Universitair docent Peter de Haan wordt al op pagina 1 geconfronteerd met een moord. Op een ontmoetingsavond bij de vrijmetselaars vindt hij het ontzielde lichaam van de voorzitter van de Ishtar loge en krijgt hij weer de rol van verdachte toebedeeld. Inspecteur Rijsbergen en collega Van de Kooij onderzoeken de zaak. Er dient zich een tweede lijk aan. Is er een relatie met de vermoorde voorzitter? Ook vindt rechercheur Van de Kooij een mogelijke link met 2 moorden in Jeruzalem, 4 jaar eerder.
Peter, geschrapt als verdachte, kan het niet laten het onderzoek te volgen. Hij gaat naar Boston, bezoekt de vrijmetselaars loge, waar hij hoort over de vermissing van hun meester en zijn protegé en de moorden in Jeruzalem. Hij doet daar navraag naar Tony Vanderhoop. Speelt deze Tony die, op bezoek bij vrijmetselaars in Leiden en het Pilgrim Fathers museum, met Peter kennismaakte, een bescheiden rol of weet hij meer? Peter bezoekt met Tony bezienswaardigheden van de Pilgrim Fathers en krijgt antwoorden op vragen tegen een hoge prijs. Nieuw inzicht luidt een nieuwe zoektocht in. Peter gaat naar het Catharinaklooster in Egypte en zijn zoektocht lijkt ten einde. Maar niet zonder nog meer moorden.

De - echte- vondst in 2017 van verborgen pagina's van een incompleet 7-delig verslag van een onbekende Pilgrim Father is onderdeel van deze thriller en werpt nieuw licht op de Pilgrim Fathers. Hun vlucht uit Engeland, de 11 jaar dat zij in Leiden woonden, de beslissing om naar Amerika te gaan totaan de eerste jaren daar.
Een geweldig boek waarin de schrijver qua plot, verhaalopbouw, verhaallijnen, gedetailleerde locaties en speculaties van wat mogelijk zou kunnen zijn, duidelijk gegroeid is t.o.v. zijn vorige boeken, net als zijn hoofdpersoon.


4 / 5

Het Pilgrim Fathers complot

Universitair docent Peter de Haan raakt betrokken bij een reeks gebeurtenissen die voortvloeien uit de gewelddadige moord op de voorzitter van de plaatselijk vrijmetselaarsloge in Leiden. Vrijwel gelijktijdig aan de moord wordt er in het archief een manuscript gevonden waarin een anonieme auteur de tot dan toe verborgen geschiedenis onthult van de Pilgrim Fathers, de Founding Fathers van de Verenigde Staten die van 1609 tot 1620 in Leiden woonden, waarna een deel van hen naar Amerika vertrok.

Waarom bleef een groot deel van de Pilgrim Fathers in Leiden achter? Wat hebben de vrijmetselaars daarmee te maken? En welke relatie onderhield Peters vriendin met de vermoorde voorzitter? Je leest het in ‘Het Pilgrim Fathers complot’.

“Het waren toch altijd weer dezelfde vragen die gesteld werden, logisch natuurlijk. Op basis van wat hij van Willem opgevangen had, zou hij inmiddels zelf in staat zijn een rondleiding te geven.

Een intrigerende combinatie van feit en fictie. Een beeldende schrijfstijl en een bijzonder kunstige en intelligente verhaalconstructie vanuit verschillende perspectieven belicht. Dát is ‘Het Pilgrim Fathers complot’ in een notendop. Het grootste talent van deze auteur is echter met afstand het vertellend vermogen waarmee hij zijn lezers overtuigt.

“Een van de agenten in het bootje had het slachtoffer bij de kraag van zijn jas gevat. De boot ging in zijn achteruit en zo sleepten ze het lichaam langzaam mee. Met een aantal man hesen ze het de kade op.”

Auteur Windmeijer laat aan het begin van het boek zijn lezers op een sneltrein stappen. Uitstappen is geen optie. Afremmen doet deze trein ook niet. Er trekt wél een geweldig verhaal aan de reizigers voorbij, dus ga achterover zitten en laat u meevoeren! De reis gaat door nauwe straatjes in Leiden tot aan het weidse Cape God tot aan de Sinaïwoestijn in Egypte. Overigens brengt Windmeijer diverse hiaten in de Bijbelse en vaderlandse geschiedenis aan het licht en laat zien wat er zou gebeuren als deze ontdekkingen aan het licht zouden komen.

Is Jeroen Windmeijer onze eigen Dan Brown? Wat mij betreft kan Windmeijer deze ‘krachtmeting’ aan.

Over de auteur
Antropoloog Jeroen Windmeijer (1969) debuteerde in 2015 succesvol met ‘De bekentenissen van Petrus’, een thriller waarin Romeinse en Bijbelse geschiedenis verweven worden met de geschiedenis van zijn woonplaats Leiden. Met het ‘Pauluslabyrint vestigt Windmeijer zijn naam definitief.

Uitvoering
Uitgever: HarperCollins
ISBN 9789402701623
Paperback, 496 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
http://ht-c-communicatie.nl/


4 / 5

Leiden opnieuw ontdekken

Vanaf het moment dat ik hoorde van het boek, het pilgrim fathers complot werd ik erg enthousiast. Al geruime tijd staan de boeken van Jeroen Windmeijer op tbr maar telkens is er iets anders voor in de plaats gekomen. Ik lees vooral YA boeken maar wonende in Leiden en kort stage gelopen hebbende in het archief van Leiden, wist ik ergens wel dat ik er een keer tijd vrij voor moest maken. Voor een boek geschreven met het verleden van Leiden in de hoofdrol. Toen het boek door de postbode gebracht werd ben ik dan ook gelijk gaan lezen.

Het 495blz tellende boek is geschreven vanuit een combinatie van verschillende personen en speelt zich af in het heden met terug blikken naar 1609-1620. Zo volg je vooral Peter de Haan (58jaar) docent Archeologie en Geschiedenis in Leiden. Met Rechercheur Rijsbergen geeft Jeroen Windmeijer ook een blik op de andere kant van het verhaal. Het verhaal neemt je in een wervelwind mee door Leiden. Jeroen Windmeijer nam me mee naar plekken in Leiden waar ik wel geweest ben, maar waar ik duidelijk nog nooit echt goed had gekeken. Bijvoorbeeld: “Hij passeerde de poort met daarbovenop het beeld van Sint Joris te paard, die de reeds op de grond liggende draak een laatste fatale slag toebracht met een speer.” Maar Jeroen Windmeijer heeft niet alleen gezorgd dat ik beter wil kijken als ik door de stad loop, ook het verhaal waarbij je met Peter de Haan als geschiedenis leraar door Leiden, Boston (en omgeving) en de Sinaïwoestijn reist. En zo de geschiedenis van de Pilgrims leert kennen. Met een open blik. De mening van de oorspronkelijke inwoners van America Native Nations word gelukkig ook belicht. Tijdens de reis van Peter de Haan zijn er vele gebeurtenissen die dit boek tot een triller maken. Waar ook gelijk de rol van Rechercheur Rijsbergen om de hoek komt kijken. Of het beeld dat er in Leiden weinig van dit soort dingen gebeuren echt klopt, hoop ik maar. Het verhaal leest bij vlagen heel gemakkelijk weg en nam me mee op het puntje van mijn stoel.

De samenwerking met het gevonden document door Piet van Vliet, maakt het moeilijk werkelijkheid en fictie uit elkaar te halen. Maar geeft voor mij wel een extra dimensie aan het boek. Dat er vertaalde fragmenten in voor komen die echt 400jaar geleden geschreven zijn. Ik denk dat deze teksten op deze manier door veel meer mensen gelezen gaan worden en ik ben blij dat Piet van Vliet Jeroen Windmeijer heeft durven aanspreken hier over. Als YA lezer werd ik erg blij met de verwijzingen die hier en daar voorkomen naar andere boeken. Zoals: “Harry Potter!’ riep Van de Kooij. ‘Dáár doet het me aan denken!”

Na het lezen van het pilgrim fathers complot, wil ik meer boeken van Jeroen Windmeijer gaan lezen, maar dat niet alleen, ik wil mijn fototoestel meenemen de stad in en ik ga gewoon toerist in eigen stad spelen. Op zeker ga ik kennissen en vrienden dan waarschijnlijk een ander soort rondleiding door Leiden geven als voorheen. En voor ze weg gaan druk ik ze zeker op het hart het pilgrim fathers complot ook te gaan lezen, de stukjes in het midden die misschien iets wat minder vlot lopen door heen lezen, het einde is het zeker waard.


4 / 5

Spannend Nederlands complottheorie boek!

Dan Brown is er bekend mee geworden: boeken die ons door complotten en geheime genootschappen anders laten kijken naar de geschiedenis. Het zou immers zo maar kunnen…
Dat geldt ook voor het Pilgrim Father’s complot. Het verhaal in het boek is handig vervlochten met feiten en daardoor zet het je toch aan het denken.
In het boek raakt universitair docent Peter de Haan betrokken bij een reeks moorden die te maken hebben met de vrijmetselaars en de Pilgrim Fathers. Als Peter met zijn vriendin meegaat naar een open avond van de vrijmetselaars loge waar zij lid van is, eindigt de avond dramatisch. De voorzitter wordt op gruwelijke wijze vermoord en dat zet een stroom van gebeurtenissen in gang waar Peter ongewild bij betrokken raakt. Meer moorden volgen. Wat hebben de vrijmetselaars ermee te maken? Hoe hebben de gebeurtenissen uit de 17e eeuw geleid tot een hedendaags bloedbad? En tot hoever strekt dit complot zich eigenlijk?
Het feit dat het boek zich in Nederland, in Leiden, afspeelt geeft het voor mij een extra interessant tintje. Ik wist bijvoorbeeld helemaal niet dat de Pilgrim Fathers een poos in Nederland hebben gewoond. Erg interessant en ook zeker iets waar ik wel meer van wil weten!
Verder vond ik het fijn dat het boek afwisselende perspectieven had. Je volgt Peter, maar ook de rechercheur die op de moordzaak gezet is. Zo krijg je beide kanten van het verhaal te lezen.
Het boek leest lekker weg en blijft tot op het einde spannend!
Wel vond ik het boek op sommige stukken een tikje te filosofisch en ik vond het jammer dat bepaalde zaken op het einde wat onafgerond voelen. Toch mag dat de pret niet drukken en ik ga zeker ook eens kijken naar de andere boeken van Jeroen Windmeijer.
Voor de liefhebbers van het Dan-Brown-genre zeker een aanrader!


4 / 5

Spannend Nederlands complottheorie boek!

Dan Brown is er bekend mee geworden: boeken die ons door complotten en geheime genootschappen anders laten kijken naar de geschiedenis. Het zou immers zo maar kunnen…
Dat geldt ook voor het Pilgrim Father’s complot. Het verhaal in het boek is handig vervlochten met feiten en daardoor zet het je toch aan het denken.
In het boek raakt universitair docent Peter de Haan betrokken bij een reeks moorden die te maken hebben met de vrijmetselaars en de Pilgrim Fathers. Als Peter met zijn vriendin meegaat naar een open avond van de vrijmetselaars loge waar zij lid van is, eindigt de avond dramatisch. De voorzitter wordt op gruwelijke wijze vermoord en dat zet een stroom van gebeurtenissen in gang waar Peter ongewild bij betrokken raakt. Meer moorden volgen. Wat hebben de vrijmetselaars ermee te maken? Hoe hebben de gebeurtenissen uit de 17e eeuw geleid tot een hedendaags bloedbad? En tot hoever strekt dit complot zich eigenlijk?
Het feit dat het boek zich in Nederland, in Leiden, afspeelt geeft het voor mij een extra interessant tintje. Ik wist bijvoorbeeld helemaal niet dat de Pilgrim Fathers een poos in Nederland hebben gewoond. Erg interessant en ook zeker iets waar ik wel meer van wil weten!
Verder vond ik het fijn dat het boek afwisselende perspectieven had. Je volgt Peter, maar ook de rechercheur die op de moordzaak gezet is. Zo krijg je beide kanten van het verhaal te lezen.
Het boek leest lekker weg en blijft tot op het einde spannend!
Wel vond ik het boek op sommige stukken een tikje te filosofisch en ik vond het jammer dat bepaalde zaken op het einde wat onafgerond voelen. Toch mag dat de pret niet drukken en ik ga zeker ook eens kijken naar de andere boeken van Jeroen Windmeijer.
Voor de liefhebbers van het Dan-Brown-genre zeker een aanrader!

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Het Pilgrim Fathers complot
Het Pilgrim Fathers complot
Jeroen Windmeijer
Paperback  496 paginas
1999