Het schaduwspel Gebonden

Het schaduwspel
 

Samenvatting

In de nieuwe historische roman Het schaduwspel beschrijft Simone van der Vlugt de levens van Eva Ment en Jan Pieterszoon Coen, en een belangrijke periode uit de Nederlandse geschiedenis, de 17e eeuw. Eva Ment verkeert in de betere...Meer Het schaduwspel Lees meer

Product Informatie

Auteur

Simone van der Vlugt

Taal

Nederlands

Uitgever

AmboAnthos

ISBN

9789026337031

Productsoort

Boek

Categorie

Historische roman

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

juni 2018

Formaat

223 x 150 x 33 mm

Samenvatting

In de nieuwe historische roman Het schaduwspel beschrijft Simone van der Vlugt de levens van Eva Ment en Jan Pieterszoon Coen, en een belangrijke periode uit de Nederlandse geschiedenis, de 17e eeuw. Eva Ment verkeert in de betere...Meer Het schaduwspel Lees meer

Gebonden (2018)
€ 20 00
Gebonden € 27,50
eBook € 9,99
Dwarsligger € 17,99

Bekijk alles van Simone van der Vlugt
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


In de nieuwe historische roman Het schaduwspel beschrijft Simone van der Vlugt de levens van Eva Ment en Jan Pieterszoon Coen, en een belangrijke periode uit de Nederlandse geschiedenis, de 17e eeuw. Eva Ment verkeert in de betere kringen van Amsterdam. Op een bijeenkomst ontmoet ze Jan Pieterszoon Coen, een man van aanzien, die op zoek is naar een echtgenote. Ze trouwen en in het voorjaar van 1627 reizen Jan en Eva met hun pasgeboren dochtertje naar de Oost. Na een zeereis vol ontberingen worden ze als vorsten onthaald in Batavia. Er volgt een periode van gewenning, maar vooral van vele verliezen. Gedesillusioneerd reist Eva na een verblijf van bijna drie jaar terug naar Amsterdam. Simone van der Vlugt kan als geen ander een historisch verhaal tot leven wekken en Het schaduwspel biedt een magistrale inkijk in een periode uit de Nederlandse geschiedenis die meer dan ooit onderwerp van discussie is.


Product Informatie

Auteur

Simone van der Vlugt

Taal

Nederlands

Uitgever

AmboAnthos

ISBN

9789026337031

Productsoort

Boek

Categorie

Historische roman

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

juni 2018

Formaat

223 x 150 x 33 mm

Beoordelingen

‘Het schaduwspel’- Simone van der Vlugt4 / 5

Mooi verhaal

Het is oktober 1623 te Amsterdam wanneer in Huize De Korendrager VOC gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen en Eva Ment elkaar ontmoeten. Het is duidelijk dat Jan zeer gecharmeerd is van de veel jongere Eva. Hij zoekt tijdens zijn bezoek aan Nederland een echtgenote die zich met hem wil vestigen in het door hem opgerichte Batavia op Java. Hier heeft hij het alleenrecht veroverd op de specerijhandel en hij moet terug om zijn stad en handel onder controle te houden en te beschermen. Hij vraagt onverwacht om de hand van Eva maar zij wil liever niet weg bij haar hechte familie. Wanneer Jan haar een aanbod doet waardoor dat niet hoeft, gaat ze in op zijn voorstel.

Ondanks de vele vertragingen en de verrassing van gezinsuitbreiding is het uiteindelijk zover. Samen met Jan vertrekt Eva met haar reisgezelschap naar Java. Ze ondergaat alle ontberingen die de bootreis met zich meebrengt. Het is een lange reis die van iedereen zijn tol vraagt. Maar dat is nog niets vergeleken met wat gaat komen. Van de comfortabele luxe in Amsterdam naar de tropen. Eva had zich er vooraf niets bij kunnen voorstellen maar de werkelijkheid tart al haar verwachtingen. Ondanks dat Jan zijn best doet is de onrust in Batavia voelbaar aanwezig. Eva ziet en ervaart dingen die ze niet kent en ze heeft moeite met zich mentaal staande te houden, ze heeft moeite met het gebrek aan mensenrechten, de klassenjustitie waarvan ze ook zelf onderdeel uitmaakt. Ze probeert op haar eigen manier een positieve bijdrage te leveren aan de plaatselijke samenleving maar een vrouw in die tijd had maar zoveel bewegingsvrijheid. Daarbij is haar veiligheid ook een punt van aandacht waar Jan zich nogal bewust is. Eva is wat naïef op dat vlak en vertrouwt volledig op haar echtgenoot. Maar wanneer er zich tijdens een voorval een zeer onaangename kant van Jan zich openbaart doet haar dat verder wankelen en vraagt Eva zich af hoe goed ze haar man eigenlijk kent. Jaren volgen waarin ziektes, verlies, spanningen, hoop en vrees elkaar gestaag afwisselen. Ze kennen eigenlijk geen rust en worden nergens in ontzien. Eva verlangt terug naar Amsterdam, naar huis, een echt thuis. Alles wat Batavia niet blijkt te zijn.

Simone van der Vlugt is een grondig researcher en begenadigd auteur. Haar thrillers kunnen steevast op veel liefhebbers rekenen maar persoonlijk lees ik liever haar historische romans. Ze weet door middel van een uiterst zorgvuldige afweging fictie en historische feiten met elkaar te verweven tot een prachtig verhaal. Ze leent zich de vrijheid alles dusdanig in te vullen zonder de waargebeurde feiten uit het oog te verliezen. Daarmee creëert ze wederom een prachtig en beeldend verhaal dat bijna tot leven komt op het papier. Van der Vlugt weet de sfeer zó neer te zetten dat je je in de periode 1623-1630 waant. De schepen van de V.O.C. zie je voor de kust liggen, je proeft het zilte zeewater als het ware echt.

De reputatie van Jan Pieterszoon Coen is vandaag de dag nog steeds aanleiding voor discussie. De harde hand waarmee hij Batavia zou hebben bestuurd komt overtuigend maar ingetogen over. Dat is een pluspunt van het verhaal geworden. Less is more is hier wel heel goed toegepast. Je weet, of je denkt te weten, hoe hij was en de fantasie doet de rest. Maar het gaat verder dan dat. Met elke historische roman die ze schrijft weet Van der Vlugt me te verleiden tot het uitspitten van internet. Batavia, de V.O.C., de manier van leven, de kleding, de steden, het is fascinerend en de informatie lijkt oneindig. Des te knapper is het dat deze roman ‘klein’ is gebleven en dat het verhaal niet onnodig uitweidt. Het is het verhaal van Jan en Eva en hun levens geworden. Een hard leven in een tijd waar de pest genadeloos hard kon toeslaan en de Nederlandse koopvaardij berucht en nog volop in ontwikkeling.
Vier mooie sterren.


5 / 5

Meeslepend

Simone weet weer een hele historische wereld tot leven te brengen in dit verhaal. Je reist echt even mee terug in de tijd en ziet alles zo voor je. De locaties zijn levensecht en de personages al helemaal. Eva en Jan zijn mensen van vlees en bloed, waarmee je echt meeleeft en waar je veel sympathie voor voelt, ja zelfs voor de omstreden J.P. Coen.
Wat een woelige tijden, wat een barre overtocht en wat een hartverscheurende verliezen… Ik heb wel wat traantjes gelaten voor Eva!

Wat een prachtig meeslepend verhaal is Het schaduwspel. Ik verdween er helemaal in en kwam er met een diepe zucht en een WOW-gevoel weer uit… Het is zo mooi, zo realistisch en zo aangrijpend! Van mij had het verhaal wel twee keer zo lang mogen duren en dan had ik me nog niet verveeld. Ik had best nog wel wat meer tijd door willen brengen met Eva… Echt weer een historische topper dus!


5 / 5

Het Schaduwspel van Simone van der Vlugt

De schrijfster kan als geen ander je laten terugkeren naar de tijd van weleer! Ook weer in dit verhaal komen de welbekende personen uit het geschiedenisboek weer helemaal tot leven!

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Het schaduwspel
Het schaduwspel
Simone van der Vlugt
Gebonden
2000