In dienst van hare majesteit en de paarden
In dienst van hare majesteit en de paarden
In dienst van hare majesteit en de paarden
In dienst van hare majesteit en de paarden
Nederlands
160
14.90

Tijdelijk niet voorradig

In dienst van Hare Majesteit en de paarden.

Had hij het verkeerde paard verkocht of was de door het publiek en de pers opgelegde druk te hoog geweest? Na de ontgoocheling over zijn rit bij de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam schoten deze vragen door het hoofd van Nederlands eerste grote springruiter Charles Henri Labouchere. Om zijn teleurstelling te verwerken moest hij op zoek naar antwoorden die de kern van zijn bestaan als wedstrijdruiter raakten.
Wat is er sindsdien veranderd in de paardensport? Heel veel en toch ook weer niet. Druk en spanning zijn voor de wedstrijdruiters hetzelfde gebleven, evenals de afhankelijkheid van hun paarden en het omgaan met teleurstellingen. Maar de omstandigheden op concoursen en vooral bij het reizen met paarden is nu volkomen anders. Aan het begin van de vorige eeuw trokken de internationale wedstrijdruiters met hun paarden per schip en trein de wereld over op weg naar concoursen. Bij storm sloegen de golven soms over de aan dek vastgesjorde paardenboxen en bij ruw rangeren vielen de paarden over elkaar in de wagons. Labouchere ging het avontuur niet uit de weg, maar in het wedstrijdklaar maken van zijn paarden deed hij geen enkele concessie. Hij had een rotsvast vertrouwen in zichzelf, zijn manier van rijden en zijn paarden. Ruiter en militair Labouchere was een pionier met een bijzonder leven in een turbulente tijd. Samen met vele andere cavaleristen legde hij de basis voor de latere successen in de Nederlandse paardensport.

Publicist Ed Pielkenrood schrijft voor magazines en bedrijfsbladen. Als ghostwriter schrijft de eigenaar van een communicatiebureau ook columns, inleidingen en speeches uit naam van anderen. In zijn vrije tijd organiseert Pielkenrood evenementen en zet hij zich in voor verschillende organisaties, onder andere op het gebied van erfgoed en historie. Vanaf zijn jeugd rijdt hij paard. Bij een bezoek aan het Cavaleriemuseum in Amersfoort raakte hij onder de indruk van de officieren die voor de Tweede Wereldoorlog op hippisch gebied mondiaal een hoofdrol speelden. Met name de grote hoeveelheid materiaal van en over Charles Henri Labouchere trok zijn belangstelling. Bij het doornemen daarvan ontstond als vanzelf het beeld van ruiter, militair en mens Labouchere, dat er om vroeg om opgeschreven te worden.
Eerder schreef Pielkenrood onder andere de boeken Maison d'Essence, een huis met een luchtje over de geschiedenis van het geur- en smaakstoffenbedrijf Polak & Schwarz (IFF), Specerijenmolen de Huisman, samengesteld volgens kruidig recept over de geschiedenis van deze molen in Zaandam en Zaken in Zaandijk over de geschiedenis van een Zaanse ondernemersfamilie.

0 | 0