Ivanov Paperback

Ivanov
 

Samenvatting

'Ivanov' van Hanna Bervoets gaat over Felix, een jonge, homoseksuele student die voor een halfjaar naar New York vertrekt om een seminar journalistiek te volgen. Hij ontmoet virologe Helena Frank. Helena doet onderzoek naar de...Meer Ivanov Lees meer

Product Informatie

Auteur

Hanna Bervoets

Taal

Nederlands

Uitgever

Atlas Contact

ISBN

9789025446451

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

januari 2016

Pagina's

320

Formaat

210 x 135 x 30 mm

Samenvatting

'Ivanov' van Hanna Bervoets gaat over Felix, een jonge, homoseksuele student die voor een halfjaar naar New York vertrekt om een seminar journalistiek te volgen. Hij ontmoet virologe Helena Frank. Helena doet onderzoek naar de...Meer Ivanov Lees meer

Paperback
320 pagina's
€ 12 50
eBook € 9,99

Bekijk alles van Hanna Bervoets
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


'Ivanov' van Hanna Bervoets gaat over Felix, een jonge, homoseksuele student die voor een halfjaar naar New York vertrekt om een seminar journalistiek te volgen. Hij ontmoet virologe Helena Frank. Helena doet onderzoek naar de oorsprong van het hiv-virus: aids moet tijdens de experimenten van Ilya Ivanov in 1924 van aap op mens zijn overgegaan, toen Ivanov menselijk DNA met dat van een aap probeerde te combineren, aldus Helena. Felix besluit een artikel te schrijven over Helena. Naarmate zijn research vordert bouwt hij een intense relatie op met de hoogleraar. Dit tot ongenoegen van Lois, Helena's jongere assistente. Algauw raakt Felix verstrikt in een complex machtsspel met Lois en Helena, waarbij de rollen voortdurend veranderen en de drijfveren lang ongewis blijven. Gebruikt Helena Felix voor haar experiment of gebruikt hij haar voor zijn studie? En wat verbergen de twee vrouwen; welke rol spelen de controversiële ideeën van Ivanov bij hun onderzoek? Op soepele wijze vermengt Bervoets de bizarre maar waargebeurde geschiedenis van de Russische held Ivanov met de memoires van Felix. Dit maakt 'Ivanov' tot een verbluffende roman over de invloed van cultuur op onze moraal en over de grenzen die we trekken om te bepalen wie of wat we zijn.


Product Informatie

Auteur

Hanna Bervoets

Taal

Nederlands

Uitgever

Atlas Contact

ISBN

9789025446451

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

januari 2016

Pagina's

320

Formaat

210 x 135 x 30 mm

Beoordelingen

‘Ivanov’- Hanna Bervoets5 / 5

Briljante roman

In deze knap geschreven roman heeft Hanna Bervoets meerdere lagen gecreëerd. Het boek beschrijft eigenlijk het verhaal van de hoofdpersoon Felix, die in 1994 in New York een aantal vakken journalistiek gaat volgen, maar er het boek gaat al snel behoorlijk de diepte in, zonder de lezers af te schrikken. “Ivanov” gaat over ziekte, wetenschap, biologie, homoseksualiteit en Bervoets gaat stevige filosofische (ethische) vragen niet uit de weg. Sterker nog: ze zoekt ze bewust op. Dat maakt dit boek zo’n onweerstaanbare roman. Dit is geen verhaaltje dat je even leest en vervolgens weglegt. Dit boek laat je nadenken over behoorlijk zware (filosofische) onderwerpen. Toch is het geen moeilijk boek om te lezen. De vertelstijl van Bervoets is lichtvoetig en het verhaal is, ondanks meerdere verhaallijnen in diverse decennia, erg leesbaar. Hanna Bervoets heeft met “Ivanov” een ijzersterke roman geschreven, die waarschijnlijk hoog zal scoren in de de Top-10-lijstjes van beste boeken van 2016. Dit was mijn eerste kennismaking met het werk van Hanna Bervoets, maar ze heeft er in mij in ieder geval weer een fan bij.


5 / 5

een boeiende mix van feit en fictie

Het gaat ver om in januari te zeggen dat een zojuist gelezen boek behoort tot een van de beste van het jaar, maar ongetwijfeld blijft dit boek staan in mijn favoriete lijstje van 2016. Dit boek is een voorbeeld waarom ik zo graag lees. Hanna Bervoets roept in het begin van haar roman behoorlijk wat vragen op. Langzaam maar zeker begrijp je steeds beter waar het over gaat en tot het einde toe worden steeds meer vragen beantwoord. Als lezer bleef ik mezelf steeds afvragen of ik nu echt snapte hoe het precies zat. Het thema van het boek vond ik verrassend en interessant en was totaal nieuw voor me, en dan blijkt Ilja Ivanov echt te hebben gestaan, waardoor het boek opeens veel realistischer werd en het ethische vragen bij me bleef oproepen. Het boek hield me bezig. Daarbij hanteert Bervoets een zeer prettige schrijfstijl waarbij ze een talent heeft voor het spelen met taal. Voorbeelden hiervan zijn ‘koetsiers in hun sierkoetsen’ (blz 167), ‘ mijn weerzin tegen een weerzien’ (blz 235) en de beschrijving van de bedbugs (blz 187). Ik houd daarvan, zo lees ik het allerliefst. Ik vind dit boek een absolute aanrader!


4 / 5

Sterke combinatie van wetenschap en gevoel

Hanna Bervoets is een bekende Nederlandse schrijfster en Ivanov is haar vijfde roman. Eerdere romans, zoals Lieve Céline werden goed ontvangen. Belangrijke thema’s in haar boeken zijn: welke zekerheden en ideologieën liggen ten grondslag aan ons handelen en is echtheid, of authenticiteit wel zo zaligmakend? Om deze vragen te beantwoorden houdt Hanna Bervoets zich bezig met groepsgedrag en wetenschap en dat zie je zeker terug in haar nieuwe roman Ivanov.

Het boek Ivanov draait om Felix van der Elsken. Als student journalistiek heeft hij in 1994 een half jaar in New York gestudeerd. Daar komt Felix door zijn werk voor een studentenkrant in contact met universiteitsdocent en virologe Helena Frank. Zij beweert de oorsprong te hebben ontdekt van de aids-epidemie en dit baseert zij op de onderzoeken van de Russische onderzoeker Ilya Ivanov, waar de titel van het boek ook naar refereert. Deze Ivanov heeft geprobeerd mensen met apen te kruisen. Een groot deel van zijn onderzoeken is mislukt, maar van zijn onderzoeken in Afrika is niet bekend of de kruisingen tussen mens en aap gelukt zijn. Helena gelooft dat bij deze experimenten van Ivanov, de ziekte aids is overgegaan van aap op mens.

Felix raakt gefascineerd door Helena en haar assistente Lois. Gedreven om een goed artikel te schrijven praat hij veel met Helena over haar ideeën. Lange tijd blijft het voor hem onduidelijk wat voor onderzoeken zij precies uitvoeren, maar jaren later komt hij achter het ware verhaal van Helena Frank.

Naast de aandacht voor de wetenschap draait dit boek vooral om de zoektocht van Felix naar zichzelf, wie hij is en wil zijn. Hanna Bervoets geeft in mooi verwoorde, beeldende beschrijvingen de gedachten van Felix weer, zoals: ‘Misschien verhouden emoties zich tot onze daden als rozetten tot de borst van prijswinnaars: we spelden ze na afloop van de actie op om ons handelen te classificeren, maar we kunnen niet zeggen dat ze onze verrichting veroorzaakten’. Het boek staat er vol mee en voert je mee in de wereld van Felix. Het boek is grotendeels geschreven vanuit zijn perspectief en deze worden afgewisseld met korte fragmenten uit de waargebeurde geschiedenis van onderzoeker Ivanov, dit zorgt voor een interessante afwisseling in het boek.

Ivanov is weer een heel mooie roman van Hanna Bervoets, met daarin een een sterke combinatie van wetenschap en de gevoelswereld van Felix, die beide sterk worden neergezet met schitterend gebruik van de Nederlandse taal.


4 / 5

Apen en mensen kruisen........

In het begin zijn het twee verhaallijnen. De eerste gaat over een man die mensen met apen wil kruisen en andersom. Hij gaat erg ver met zijn vreemde praktijken en er vallen onschuldige slachtoffers, zowel apen als mensen. Van deze man gaan mijn haren overeind staan. Hij wil een nieuw ras maken. Deze man heeft echt bestaan en rond 1931 is er niets meer van zijn onderzoek vernomen. Wat is hem overkomen?
De tweede verhaallijn gaat over Felix. Hij is gay en gaat een jaar naar Amerika om te studeren. Hij wil dolgraag journalist worden. Als hij Lois ontmoet staat zijn leven op zijn kop. Hij komt dan in een wereld terecht…..Wil hij dat eigenlijk wel? Hij ruikt een goed verhaal en besluit erachter aan te gaan. Zo komt hij in de wereld van Ivanov terecht. Hij komt ook dichtbij een van zijn grootste angsten: Aids. Maar is er misschien een oplossing om deze ziekte de wereld uit te krijgen? En hoe ver mag men daarin gaan? Wat is ethiek? En wanneer ga je die grens over en kun je nooit meer terug?
Dit gedeelte speelt zich af in de jaren 90. De tijd dat Aids een groot taboe was en een ziekte die alleen gay-mensen zouden krijgen. Men wist er nog niet zoveel van af. Daarom deed men veel onderzoek. En gingen daar misschien, echt veel te ver in!
Je volgt Felix en zijn leven op college en zijn onderzoek om het ultieme artikel te schrijven. Het is door zijn ogen gezien en hij heeft best veel zelfspot en humor! Spannend is het niet, maar wel mysterieus, je wilt toch echt weten waar het heengaat. Als de verhaallijnen dan samenkomen en je snapt wat het met elkaar te maken heeft, lees je deze roman in een ruk uit.

Geschreven in vlot Nederlandse met af en toe Engelse zinnen en uitspraken tussendoor. De ene verhaallijn is cursief gedrukt, de andere normaal. Ik heb het met plezier gelezen en heb haar andere boeken opgezocht! Ik moet zeggen: Die lijken me ook wel wat. Allemaal een mysterieus tintje of Wetenschappelijke/SF-achtige verhalen in de vorm van een roman.

De cover vind ik alles behalve mooi. Ik zou het boek nooit oppakken in de winkel omdat ik de tekening voorop me echt niet aanspreekt. Van de titel zelf zou je ook niet het verhaal verwachten, dat ik net beschreven heb!
Het was alweer eventjes geleden voor mij: Een roman lezen. Dit is originele roman met wetenschappelijke SF. Het is niet echt in een hokje te duwen. Dit boek kwam als een verrassing en ik ben blij dat ik het mocht lezen! Als ik het sterren mag geven, dan zijn dat er 4****.

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Ivanov
Ivanov
Hanna Bervoets
Paperback  320 paginas
1250