Kolja Gebonden

Stilte kent voor Kolja geen geheimen

Kolja

Samenvatting

De waarheid wordt verzwegen. Maar stilte kent voor de dove 8-jarige Kolja geen geheimen.Meer Kolja Lees meer

Product Informatie

Auteur

Arthur Japin

Taal

Nederlands

Uitgever

De Arbeiderspers

ISBN

9789029509916

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur , Bestsellers van eigen bodem

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

september 2017

Pagina's

344

Formaat

223 x 145 x 33 mm

Samenvatting

De waarheid wordt verzwegen. Maar stilte kent voor de dove 8-jarige Kolja geen geheimen.Meer Kolja Lees meer

Gebonden
344 pagina's
€ 22 50
Paperback € 12,50
eBook € 7,99
Cd € 24,99

Bekijk alles van Arthur Japin
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Kolja is acht jaar oud en doofstom als de broers Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Vele jaren reizen ze met de jongen door Europa en bevrijden hem uit zijn isolement. 

Wanneer de beroemde componist onverwacht overlijdt, twijfelt Kolja direct aan de officiële doodsoorzaak. De ware toedracht wordt angstvallig verzwegen, maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen. Hij heeft drie dagen - tot de staatsbegrafenis - om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Sint-Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski's, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen.


Product Informatie

Auteur

Arthur Japin

Taal

Nederlands

Uitgever

De Arbeiderspers

ISBN

9789029509916

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur , Bestsellers van eigen bodem

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

september 2017

Pagina's

344

Formaat

223 x 145 x 33 mm

Beoordelingen

‘Kolja’- Arthur Japin5 / 5

Japin op z'n best!

Ik ben een groot Japin-fan. Zijn meesterlijke manier van schrijven, van vertellen, doet mij soms letterlijk rillen van plezier. Wanneer ik weer eens een prachtig geformuleerde zin tegenkom krijg ik meteen kippenvel. (Hoe bedoel je, ik lijk op een booknerd). Ik zeg over de boeken van Arthur Japin altijd: ‘100 pagina’s inkomen, zo’n 300 pagina’s leesplezier.’ Dat ging voor dit boek niet helemaal op. In positieve zin. Dit boek was naar mijn idee anders dan de andere Japins. Het was geen 100 pagina’s inkomen, maar meteen 342 pagina’s leesplezier. Het verhaal was luchtiger dan ik gewend was. Niet zoals in ‘De zwarte met het witte hart’ (wat overigens ook een prachtig boek is).
Een detective zou ik het boek niet noemen. En toch waren er steeds weer die vragen waar Kolja naar op zoek ging. Hij onderzocht. ‘Wie? Wat? Waarom?’ Ook opnieuw iets dat ik van Arthur Japin niet helemaal gewend ben. En toch zie je in dit boek opnieuw ook de kracht van Japin. Uit een klein feitje uit de geschiedenis, waar bijna geen mens weet van heeft, weet hij een ongelofelijk mooi verhaal te scheppen. Japin is een man door wiens verhalen ik hele dagen achter Wikipedia zit. Onder het lezen van zijn verhalen zoek ik altijd even de personen op, om hun gezicht te zien, om mij een voorstelling van het geheel te maken. En dit blijf ik doen, ook al heb ik het boek al lang dichtgeslagen. Arthur weet mij te boeien en de verhalen in mijn hoofd vast te spijkeren.

Zoals eerder vermeld was mijn ervaring met dit boek anders dan mijn eerdere ervaringen met Japin. Dit gaat niet alleen over dit verhaal, maar ook over de schrijver. Steeds had ik het gevoel dat Japin zelf tot mij sprak. De tekst klonk zo enorm eerlijk in mijn hoofd, dat ik mij een paar keer afvroeg: komt hier Arthur Japin nou dichter naar zijn lezers toe? Dit was een wonderlijk gevoel. Iets dat mij in de greep hield. Ik geef Kolja 5 sterren.


5 / 5

Recensie KOLJA

Kolja (voluit Nikolaj Hermanovitsj Konradi), van hoge komaf, wordt doofstom geboren in 1868 en komt vanaf zijn achtste jaar onder de hoede van Modest Iljitsj Tsjaikovski. Modest begeleid hem via de Dovenschool van dokter Jacques Hugentobler naar een wereld die tot dan toe ondenkbaar leek voor Kolja: een wereld vol interacties. Samen met de gouvernante Sofja Alexksandrovna en zijn broer Pjotr Iljitsj Tsjaikovski vormen zij jarenlang iets dat het meest wegheeft van een gezin (zie foto onderaan).

Het boek start in het heden en reeds op pagina 11 laat de auteur ons al subtiel weten dat Kolja doofstom is.

"Anderen dachten dat ik voor de ophef kwam en klampten mij aan om mij op de hoogte te brengen van de laatste geruchten, maar ik sloeg mijn blik neer, zodat ik niet wist wat ze zeiden."

Het verhaal wisselt tussen het heden (direct na het overlijden van de componist Pjotr Iljitsj Tsjajkovski) en wordt verteld door Kolja, en het verleden, welke wordt verteld door Modest (vanuit zijn aantekeningen). Hiermee dwingt de auteur ons om telkens een pas op de plaats te maken als het verhaal weer wisselt en het bouwt tegelijk de spanning op in het boek.

Kolja keert na jaren van afwezigheid uit het leven van zowel Modest als Pjotr terug naar het huis van Modest omdat hij een brief heeft ontvangen van Pjotr. Kolja begint al gauw een zoektocht naar de waarheid rondom het overlijden van Pjotr. Cholera zou de officiele doodsoorzaak zijn en de geruchten hierover werden bewust verspreid maar Kolja kan en wíl dit niet geloven. Hij blijft zoeken naar antwoorden waardoor dit boek minstens even spannend als een misdaadroman leest. Daarbij wordt er tijdens het lezen een beeld gevormd van die tijd, hoe werd er tegen homoseksualiteit aangekeken, hoe conservatief was men en hoe dekte men zaken met de zogenaamde mantel der liefde?

"Is iemand voor een geheime ereraad van jaargenoten verschenen, dan zal het echte hof zijn zaak zo goed als zeker seponeren. Op deze manier blijft het blazoen van de School voor Jurisprudentie onaangetast."

Japin heeft feiten gebruikt om zijn boek te construeren: de personages zijn echt, de homoseksuele gevoelens van Modest en Pjotr zijn echt en ook de vele vraagtekens rondom de dood van Pjotr. Achterin het boek staan de Dramatis personae, ik houd van dit soort dingen in een boek, het helpt om na het einde te resumeren.

Ik vind Kolja een aanrader, ik heb genoten van dit boek, de schrijfstijl van Japin is zo mooi, sierlijk en dan zijn aforismen, ik houd zijn boeken! Toch bleef ik mijzelf afvragen of Kolja wel de echte hoofdpersoon is in dit boek en die gedachte bleef nog lang rondzingen in mijn hoofd.


4 / 5

Meeslepende en ontroerende historische roman

De hoofdfiguren in Kolja zijn de doof geboren Nikolaj (Kolja) Konradi en de broers Tsjaikovski (de bekende componist Pjotr en zijn jongere broer en dramaturg Modest), die zich over hem ontfermen.

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zou in 1893 na het drinken van besmet water gestorven zijn aan cholera. Anderen veronderstellen dat hij zelfmoord heeft gepleegd, om een groot schandaal te voorkomen. De onderdrukte homoseksualiteit heeft Pjotr erg gehinderd. In Sint-Petersburg worden verschillende verhalen verteld over de doodsoorzaak van de componist. Kolja wil de geruchtenmolen stoppen en is op zoek naar de juiste toedracht kennen.

Het boek heeft twee verhaallijnen: we lezen om en om een hoofdstuk vanuit het perspectief van de vijfentwintigjarige Kolja, net wanneer Pjotr Tsjaikovski is overleden en jaren eerder, wanneer Kolja nog acht jaar is, vanuit het perspectief van zijn opvoeder Modest Tsjaikovski. Zo leest het boek als een puzzel, waarin de losse stukjes op het eind geheel in elkaar passen.
Japin brengt de emoties en ervaringen van de dove Kolja op een schitterende manier onder woorden. Om dit goed te kunnen doen, heeft hij over doof zijn en het dovenonderwijs veel gelezen en een ervaringsdeskundige geraadpleegd.

“Dat ik Petja's muziek niet horen kan, wil niet zeggen dat ik die niet heb ervaren. Tot in de longen trilt een symfonieorkest, golvend door het lichaam. Hoe dichterbij je komt, hoe meer je ervan meekrijgt. Op ruggengraat en botten breken ritmes. De buikholte vangt de intensiteit, crescendo, decrescendo. Zo drong Tsjaikovski tot mij door. […] Speels probeerden muzikanten, die er plezier in kregen, mij voor de trilling van hun instrument te winnen. Violen ervoer ik beter pizzicato dan gestreken, ontdekten we, het getokkel op de snaren gaf een tinteling tussen mijn schouderbladen; hoorns kietelden mijn middenrif, een beetje zoals lachen. De tuba leek mij in mijn maag te porren, de harp doorwoei kriebelend de krullen in mijn nek. Al deze instrumenten, zelfs tezamen, leverden ongelijke strijd tegen de cimbalen. Die hadden mijn hersenpan niet raker kunnen binnendringen als mijn neus ertussen had gezeten.[…] Geen idee hoe mijn ‘horen’ zich verhoudt tot dat van horenden, maar ik ervóér. Niet alleen vibratie vang ik op, maar ook passie, ritme flakkerend als vlammen, de stuwing achter de muziek en tastbaarder, een dwang, misschien de noodzaak zelfs die Petja voelde toen hij zijn noten schreef. Het vervlechten en vermengen van de trilling van instrumenten kan me verrukken. Ik merk momenten van extase, jubelend, maar ook eenzaamheid, wanneer een sectie wegsterft, verlies. Het slot raakt mij het machtigst.”

Ook historisch gezien klopt het boek, de auteur heeft grondig onderzoek verricht. Japin geeft de tegenstrijdigheden en twijfels over de werkelijke doodsoorzaak van de componist op een prachtige manier weer. Hij hanteert een fraaie, empathische schrijfstijl. Als lezer krijg je het gevoel, persoonlijk betrokken te zijn bij de hoofdfiguren.

Kortom: een prachtig geschreven boek, verhelderend hoe er met homoseksualiteit in de tijd van Tsjaikovski werd omgegaan. Het boek geeft daarnaast inzicht in hoe het voelt om doof te zijn. Zeer boeiend!

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Kolja
Kolja
Arthur Japin
Gebonden  344 paginas
2250