Kolja Gebonden

Stilte kent voor Kolja geen geheimen

september 2017 1 recensie
Kolja

Samenvatting

De waarheid wordt verzwegen. Maar stilte kent voor de dove 8-jarige Kolja geen geheimen.Meer Kolja Lees meer

Product Informatie

Auteur

Arthur Japin

Taal

Nederlands

Uitgever

De Arbeiderspers

ISBN

9789029509916

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur , Bestsellers van eigen bodem , Bruna's Boeken Festival

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

september 2017

Pagina's

344

Formaat

223 x 145 x 34 mm

Samenvatting

De waarheid wordt verzwegen. Maar stilte kent voor de dove 8-jarige Kolja geen geheimen.Meer Kolja Lees meer

Gebonden
344 pagina's
€ 22 50
eBook € 12,99
Cd € 24,99

Bekijk alles van Arthur Japin

  Ontvang een e-mail wanneer het product weer beschikbaar is

  Recent bekeken producten


   

  Samenvatting


  Kolja is acht jaar oud en doofstom als de broers Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Vele jaren reizen ze met de jongen door Europa en bevrijden hem uit zijn isolement. 

  Wanneer de beroemde componist onverwacht overlijdt, twijfelt Kolja direct aan de officiële doodsoorzaak. De ware toedracht wordt angstvallig verzwegen, maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen. Hij heeft drie dagen - tot de staatsbegrafenis - om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Sint-Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski's, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen.


  Product Informatie

  Auteur

  Arthur Japin

  Taal

  Nederlands

  Uitgever

  De Arbeiderspers

  ISBN

  9789029509916

  Productsoort

  Boek

  Categorie

  Nederlandse literatuur , Bestsellers van eigen bodem , Bruna's Boeken Festival

  Leeftijd

  Volwassenen

  Verschenen

  september 2017

  Pagina's

  344

  Formaat

  223 x 145 x 34 mm

  Beoordelingen

  ‘Kolja’- Arthur Japin  4 / 5

  Meeslepende en ontroerende historische roman

  De hoofdfiguren in Kolja zijn de doof geboren Nikolaj (Kolja) Konradi en de broers Tsjaikovski (de bekende componist Pjotr en zijn jongere broer en dramaturg Modest), die zich over hem ontfermen.

  Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zou in 1893 na het drinken van besmet water gestorven zijn aan cholera. Anderen veronderstellen dat hij zelfmoord heeft gepleegd, om een groot schandaal te voorkomen. De onderdrukte homoseksualiteit heeft Pjotr erg gehinderd. In Sint-Petersburg worden verschillende verhalen verteld over de doodsoorzaak van de componist. Kolja wil de geruchtenmolen stoppen en is op zoek naar de juiste toedracht kennen.

  Het boek heeft twee verhaallijnen: we lezen om en om een hoofdstuk vanuit het perspectief van de vijfentwintigjarige Kolja, net wanneer Pjotr Tsjaikovski is overleden en jaren eerder, wanneer Kolja nog acht jaar is, vanuit het perspectief van zijn opvoeder Modest Tsjaikovski. Zo leest het boek als een puzzel, waarin de losse stukjes op het eind geheel in elkaar passen.
  Japin brengt de emoties en ervaringen van de dove Kolja op een schitterende manier onder woorden. Om dit goed te kunnen doen, heeft hij over doof zijn en het dovenonderwijs veel gelezen en een ervaringsdeskundige geraadpleegd.

  “Dat ik Petja's muziek niet horen kan, wil niet zeggen dat ik die niet heb ervaren. Tot in de longen trilt een symfonieorkest, golvend door het lichaam. Hoe dichterbij je komt, hoe meer je ervan meekrijgt. Op ruggengraat en botten breken ritmes. De buikholte vangt de intensiteit, crescendo, decrescendo. Zo drong Tsjaikovski tot mij door. […] Speels probeerden muzikanten, die er plezier in kregen, mij voor de trilling van hun instrument te winnen. Violen ervoer ik beter pizzicato dan gestreken, ontdekten we, het getokkel op de snaren gaf een tinteling tussen mijn schouderbladen; hoorns kietelden mijn middenrif, een beetje zoals lachen. De tuba leek mij in mijn maag te porren, de harp doorwoei kriebelend de krullen in mijn nek. Al deze instrumenten, zelfs tezamen, leverden ongelijke strijd tegen de cimbalen. Die hadden mijn hersenpan niet raker kunnen binnendringen als mijn neus ertussen had gezeten.[…] Geen idee hoe mijn ‘horen’ zich verhoudt tot dat van horenden, maar ik ervóér. Niet alleen vibratie vang ik op, maar ook passie, ritme flakkerend als vlammen, de stuwing achter de muziek en tastbaarder, een dwang, misschien de noodzaak zelfs die Petja voelde toen hij zijn noten schreef. Het vervlechten en vermengen van de trilling van instrumenten kan me verrukken. Ik merk momenten van extase, jubelend, maar ook eenzaamheid, wanneer een sectie wegsterft, verlies. Het slot raakt mij het machtigst.”

  Ook historisch gezien klopt het boek, de auteur heeft grondig onderzoek verricht. Japin geeft de tegenstrijdigheden en twijfels over de werkelijke doodsoorzaak van de componist op een prachtige manier weer. Hij hanteert een fraaie, empathische schrijfstijl. Als lezer krijg je het gevoel, persoonlijk betrokken te zijn bij de hoofdfiguren.

  Kortom: een prachtig geschreven boek, verhelderend hoe er met homoseksualiteit in de tijd van Tsjaikovski werd omgegaan. Het boek geeft daarnaast inzicht in hoe het voelt om doof te zijn. Zeer boeiend!

  Recent bekeken producten


  checklist

  HiSchool de plek voor alle schoolspullen

  • Rekenmachine en bureau accessoires
  • Prisma woordenboeken
  • Etui
  • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
  • Etiketten
  • Schriften
  • Schooltas, rugzak en shopper
  • Ringbanden
  • Schoolspullen voor in je etui
  • 0 producten op checklist
  • - 0 online te bestellen
  • - 0 alleen in de winkel

  Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

  Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

  Promo HiSchool Alt Text
  Kolja
  Kolja
  Arthur Japin
  Gebonden  344 paginas
  2250