Lieveling Paperback

naar het verhaal van Pauline Barendregt

Lieveling
 

Samenvatting

Een van de sterkste en meest gedurfde debuten die ik ooit heb gelezen. Dit verhaal over misbruik en veerkracht is zowel hartverwarmend als ondraaglijk, zowel vitaal als buitengewoon angstwekkend, en krijgt vleugels door zijn...Meer Lieveling Lees meer

Product Informatie

Auteur

Kim van Kooten

Taal

Nederlands

Uitgever

Overamstel Uitgevers

ISBN

9789048830244

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur , Deze boeken waren recent in de media

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

november 2015

Pagina's

224

Formaat

210 x 135 x 23 mm

Samenvatting

Een van de sterkste en meest gedurfde debuten die ik ooit heb gelezen. Dit verhaal over misbruik en veerkracht is zowel hartverwarmend als ondraaglijk, zowel vitaal als buitengewoon angstwekkend, en krijgt vleugels door zijn...Meer Lieveling Lees meer

Paperback (2015)
224 pagina's
€ 19 99
Paperback € 13,50
eBook € 9,99
Cd € 16,95

Bekijk alles van Kim van Kooten
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Een van de sterkste en meest gedurfde debuten die ik ooit heb gelezen. Dit verhaal over misbruik en veerkracht is zowel hartverwarmend als ondraaglijk, zowel vitaal als buitengewoon angstwekkend, en krijgt vleugels door zijn vertederende heldin' Michel Faber, auteur van Lelieblank, scharlakenrood en Het boek van wonderlijke nieuwe dingenPuck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man - die door Puck 'ome Meneer' wordt genoemd - ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto.Puck is zijn lieveling. Het is hun geheim. Maar soms worden geheimen te groot om te bewaren en willen ze gevonden worden.In Lieveling - gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt - geeft Kim van Kooten een stem aan het meisje Puck, en weet ze dankzij haar lichtvoetige, maar haarscherpe toon het onvoorstelbare voorstelbaar te maken. Ze laat licht schijnen op een donker thema en weet een heftig verhaal met humor te vertellen - een prestatie van formaat.Na het lezen van Lieveling wil je Puck nooit meer alleen laten.


Product Informatie

Auteur

Kim van Kooten

Taal

Nederlands

Uitgever

Overamstel Uitgevers

ISBN

9789048830244

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur , Deze boeken waren recent in de media

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

november 2015

Pagina's

224

Formaat

210 x 135 x 23 mm

Beoordelingen

‘Lieveling’- Kim van Kooten4 / 5

Bijzondere roman!

Op de vijfde verjaardag van Puck gaat haar moeder samen met ‘ome meneer’ samenwonen. ‘Ome meneer’ heeft veel geld en is erg gecharmeerd van de de kleine Puck. Ze wordt overladen met cadeaus, maar helaas wordt voor de lezer al snel duidelijk dat ‘ome meneer’ zijn handen niet kan thuishouden en Puck misbruikt. Jarenlang wordt Puck misbruikt wanneer haar moeder niet in de buurt is.

Misbruik bij jonge kinderen is een zwaar onderwerp, toch weet Kim van Kooten met Lieveling een heftig verhaal op een luchtige manier te vertellen, met zelfs een vleugje humor erin verwerkt. Van een slachtofferrol is geen sprake. Ondanks de luchtige vertelwijze of misschien juist daardoor komt het verhaal van Puck heftig binnen. Jarenlang is Puck misbruikt door haar stiefvader, zonder dat iemand dat doorheeft. Haar moeder heeft niets door en kijkt weinig om naar haar dochter. De vrouw geniet van het vele geld van haar man en winkelt graag. Het lijkt alsof de vrouw niet wil zien wat haar nieuwe man doet met haar dochter.

Puck gaat in dit boek een ontwikkeling door van een onschuldig meisje tot een puber die zich wel verzet tegen haar nieuwe ‘vader’. Als jong meisje heeft Puck niet door dat wat haar nieuwe ‘vader’ doet niet door de beugel kan. Later begint ze zich wel te verzetten tegen het misbruik, door niet meer te eten hoopt ze dat haar stiefvader haar onaantrekkelijk vindt en niet meer zal lastigvallen.

Als lezer leef je mee met Puck die lijdt onder haar pedofiele nieuwe ‘vader’ en haar domme, egoïstische moeder. Haar moeder gedraagt zichzelf nog als kind en Puck is eigenlijk de volwassene van de twee. Ook heeft Puck geen vrienden of familie bij wie ze echt zichzelf kan zijn zodat ze haar verhaal kwijt kan.

Lieveling is een ontroerend verhaal over misbruik. Confronterend om te zien dat zoveel mensen bewust of onbewust hun ogen sluiten voor de situatie van dit meisje. Het is goed als er meer aandacht komt voor dit onderwerp. Misbruik komt veel voor, maar wordt vaak niet opgemerkt, maar heeft grote effecten op een kind. Het is te hopen dat aandacht voor dit onderwerp leidt tot eerdere signalering van misbruik en een afname van de hoeveelheid misbruikte kinderen.


5 / 5

Indrukwekkend debuut

In ‘Lieveling’ lees je het verhaal vanuit Puck, die in het begin van het boek vijf jaar is geworden. Het lijkt alsof Puck en haar moeder een geweldig leven krijgen als ze bij “ome Meneer” komen te wonen. Maar je merkt vrij vlot dat schijn bedriegt. “Ome meneer” blijkt meer belangstelling voor Puck te hebben dan voor haar moeder. Tussen de regels door lees je al snel over het kindermisbruik. “Ome meneer” heeft zo zijn trucjes om niet gepakt te worden, alhoewel je als lezer ontzettend hoopt dat iemand het toch doorheeft… en er iets tegen zal doen.

Ondanks het heftige onderwerp vertelt Kim van Kooten het verhaal op een vrij luchtige manier. Dat komt mede doordat ze het verhaal vanuit Puck vertelt. Puck weet ergens wel dat het niet klopt wat er gebeurt, maar ze weet niet goed hoe ze het moet laten stoppen zonder dat “ome Meneer” boos wordt. Aan haar moeder heeft ze niets; en tegen haar meester – de enige die ze lijkt te vertrouwen – durft ze niets te zeggen. Als lezer wil je het liefste in het boek kruipen en Puck uit haar onveilige wereldje halen.

Van Kooten schroomt niet om hier en daar humor te gebruiken. Dat maakt het contrast in ‘Lieveling’ des te groter. Het boek is heftig en indrukwekkend, maar leest wel vlot weg. Ontzettend knap hoe de auteur dit verhaal zo op papier heeft gekregen en hoe hard het uiteindelijk allemaal bij je binnenkomt. Ik kan het alleen maar eens zijn met de slotzin van de flaptekst: Na het lezen van ‘Lieveling’ wil je Puck nooit meer alleen laten.


5 / 5

Uitmuntend

Een zeer krachtig boek! Tranen om Puck. Ook lachen om de grappen. Krankzinnige dialogen. Potverdorie wat kan die Kim van Kooten schrijven zeg! Excusez le krachtterm.


5 / 5

Gruwelijk (goed)!

Puck is 4 jaar oud als zij met haar (wulpse) moeder intrekt bij de nieuwe partner van haar moeder.
Hij is erg rijk en erg oud. Maar hij blijkt een pedofiel, en dat weet alleen Puck. Wat begint als drie keer per week de haren wassen van Puck door hem, eindigt in vrijwel iedere dag misbruik als ze 14 jaar oud is.
Hoewel het onderwerp niet eenvoudig, zeer beladen en enorm pijnlijk is, weet Kim van Kooten heel veel humor door het verhaal te verweven. Ten eerste zijn daar de volkse moeder en oma van Puck. Zij zorgen voor heel wat glimlachjes op je gezicht. En ook Puck zelf is niet vies van humor. Dat houdt haar op de been, lijkt het.
Door de ‘kinderlijke’ wijze waarop wij – via Puck - langzaam maar zeker in kennis worden gesteld van het misbruik, komt het des te harder binnen. Maar groter nog is de pijn die je voelt als Puck eindelijk haar mond open doet en zegt wat er al 10 jaar tussen haar en ‘pappa’ gebeurd is. Goddank gelooft men haar wel direct, maar de reacties en acties zijn tekenend voor de egoïstische en sociaal gehandicapte (familie van haar) moeder. Tenenkrommend is het verhoor van Puck bij de politie.
En ja, de ‘hulpverlening’ laat Puck natuurlijk ook totaal in de steek. (Het is dan 1984, overigens.)
Dit boek moet je gelezen hebben. Onder andere om iets te begrijpen van misbruik en het effect dat het heeft op het kind in kwestie. En hoe goed je de signalen kunt duiden, als je er maar alert op bent.
Meesterlijk boek dat ik in een ruk op een dag heb uitgelezen.
Om alle goede redenen: vijf sterren.


4 / 5

Heftig verhaal

Het boek kreeg ik binnen en een paar dagen later begon ik er al in. Binnen een dag was het uit. ‘Lieveling’ is geen boek dat makkelijk leest, het verhaal is hartverscheurend. Maar de schrijfstijl van Kim van Kooten zorgt er wel voor dat je het makkelijk kunt lezen.

‘Lieveling’ is compleet geschreven vanuit het oogpunt van Puck, waarbij het begint toen ze 5 jaar werd. Ze gaat met haar moeder bij ‘ome meneer’ wonen en dan begint het misbruik al. Dat beschrijft Puck heel kinderlijk en dat zorgt ervoor dat ik het boek echt met tranen in mijn ogen zat te lezen. Het kinderlijke verliest ze vrij snel, eigenlijk zodra ze erachter komt dat haar situatie niet normaal is. Het heftige blijft helaas het hele boek door, tot een bepaald punt en dan lijkt het wel goed te komen, hoewel het einde best onverwachts komt en onvoorstelbaar is.

En kunnen we het ook nog even over de cover hebben? Zoals je ziet staat er een poezieplaatje op, maar deze is in relief gedrukt. Echt een krachtige cover die heel goed past bij het boek.

‘Lieveling’ is een heftig boek, waarbij het misbruik van Puck een grote rol speelt, maar de schrijfstijl van Kim van Kooten zorgt ervoor dat het op de een of andere manier prettig leest. Ik vind het heel lastig om uit te leggen, want het is zo’n heftig verhaal, maar toch kon ik het boek niet neerleggen.

Bereid je maar voor als je ‘Lieveling’ gaat lezen, het is heel heftig. Maar ga het zeker lezen, door de schrijfstijl leest het vrij makkelijk en daarom is het ook zo’n prachtig boek. Het verhaal van Puck zal nog dagen bij je blijven.
Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Lieveling
Lieveling
Kim van Kooten
Paperback  224 paginas
1999