Nachtschade Paperback

Nachtschade

Samenvatting

Carmen is een jonge succesvolle journaliste die de band met haar zus Irene probeert te versterken nadat ze elkaar een aantal jaren uit het oog zijn verloren. Op het eerste gezicht lijken Carmen en Irene weer dichter tot elkaar te...Meer Nachtschade Lees meer

Product Informatie

Auteur

Angelique van der Bijl

Taal

Nederlands

Uitgever

Ellessy, Uitgeverij

ISBN

9789086603329

Productsoort

Boek

Categorie

Thriller

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

maart 2017

Formaat

200 x 125 x 30 mm

Samenvatting

Carmen is een jonge succesvolle journaliste die de band met haar zus Irene probeert te versterken nadat ze elkaar een aantal jaren uit het oog zijn verloren. Op het eerste gezicht lijken Carmen en Irene weer dichter tot elkaar te...Meer Nachtschade Lees meer

Paperback
€ 19 95

Bekijk alles van Angelique van der Bijl
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Carmen is een jonge succesvolle journaliste die de band met haar zus Irene probeert te versterken nadat ze elkaar een aantal jaren uit het oog zijn verloren. Op het eerste gezicht lijken Carmen en Irene weer dichter tot elkaar te komen, maar dat verandert wanneer de dubieuze zakenman Ivan in hun leven opduikt. Als op een dag Ivan plotseling samen met haar zus verdwijnt, gaat Carmen op onderzoek uit. Ze raakt verstrikt in een crimineel netwerk wat ooit is begonnen bij de moord op een Servische politicus waarna zijn vrouw met hun tienjarig zoontje naar Nederland vluchtte. Het eens zo evenwichtige bestaan van Carmen komt in schril contrast te staan met de machtsstrijd tussen twee zakenpartners. In haar zoektocht naar de waarheid ontdekt ze dat de psychologische strijd tussen haar en Irene een lange familiegeschiedenis met zich meedraagt. Angelique van der Bijl (1982) woont in Geertruidenberg en werkt als Business Analist. Nachtschade heeft zij geschreven tijdens de cursus Creatief Schrijven die zij volgde bij journaliste en schrijfster Esther Kreukniet. Na het insturen van een fragment werd ze geselecteerd om de cursus 'Literair Debuteren' bij het agentschap Sebes & Bisseling Literary Agency te volgen waarna zij de laatste hand heeft gelegd aan haar thrillerdebuut Nachtschade.


Product Informatie

Auteur

Angelique van der Bijl

Taal

Nederlands

Uitgever

Ellessy, Uitgeverij

ISBN

9789086603329

Productsoort

Boek

Categorie

Thriller

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

maart 2017

Formaat

200 x 125 x 30 mm

Beoordelingen

‘Nachtschade’- Angelique van der Bijl2 / 5

Van der Bijl zal nog moeten groeien

De schrijfstijl van het boek Carte Blanche van Esther Kreukniet was voor Angelique van der Bijl de aanleiding om bij haar een cursus creatief schrijven te volgen. Jaren daarvoor droomde ze er al van om te gaan schrijven. Het was er nog nooit van gekomen. Tijdens deze cursus schreef ze aan haar debuutthriller Nachtschade. Van het manuscript stuurde ze een fragment naar het literaire agentschap Sebes & Bisseling en vervolgens werd ze geselecteerd om daar de cursus Literair Debuteren te volgen. Hierna was haar debuut definitief een feit.

De zussen Carmen en Irene hebben elkaar een aantal jaren niet gezien. Carmen probeert de onderlinge band weer wat aan te trekken en het lijkt erop dat dit ook gaat gebeuren. Tijdens een foto-expositie ontmoet ze de succesvolle zakenman Ivan. Carmen, journaliste van beroep, neemt een opdracht van Ivan aan om een folder voor zijn vastgoedbedrijf te maken. Daarnaast gaan de twee samenwonen. Als op een dag blijkt dat Ivan en haar zus verdwenen zijn, gaat Carmen op onderzoek uit. Dan komt ze terecht in een criminele wereld en ontdekt ze dat haar relatie met haar zus verder terug gaat dan ze had gedacht.

Na een korte proloog die zich in het heden afspeelt, wordt het al snel duidelijk dat Nachtschade uit twee verhaallijnen bestaat waarbinnen nog een kort derde verhaal voorkomt. De hoofdverhalen spelen zich in verschillende perioden af, dat van Carmen in 2013 en het andere veertig jaar eerder. Deze tweede verhaallijn maakt flinke sprongen in de tijd en uiteindelijk smelten beide samen tot één geheel. Voor het zover is, wordt steeds meer uit de doeken gedaan wat beide verhalen met elkaar te maken hebben.

De proloog, in het overigens in vlotte stijl geschreven verhaal, zorgt ervoor dat je nieuwgierig wordt naar wat er gebeurd kan zijn, het intrigeert. Dat geldt in mindere mate voor de rest van het verhaal, wat overigens niet wil zeggen dat het niet boeit. Toch zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen, want het komt regelmatig voor dat aan het eind van een hoofdstuk al enigszins te voorspellen valt wat er in het hoofdstuk daarop gaat gebeuren. Dit gaat ten koste van het verrassingselement en daardoor ook het spanningsveld.

Het aantal personages dat het verhaal draagt, is beperkt. Dat zorg voor overzicht. Van der Bijl heeft er echter niet voor gekozen deze personages gedegen uit te diepen. Daardoor blijft het allemaal wat aan de oppervlakkige kant. Ze zijn echter wel interessant genoeg om het verhaal lopend te houden, zorgen hoe dan ook voor een aantal boeiende, interessante en enigszins spannende momenten, maar de echte diepgang ontbreekt.

De ontknoping komt nogal onrealistisch over, is te ver gezocht en er zijn momenten die plotseling uit de lucht komen vallen. Omdat het ook nog eens slordiger wordt, krijg je de indruk dat de plot in die fase steeds meer afgeraffeld is. Angelique van der Bijl heeft met Nachtschade geen onaardig debuut geschreven en toont ze ook aan dat ze het wel in zich heeft om zich verder te bekwamen in het schrijven van boeken. Een eventuele volgende thriller zal, wanneer Van der Bijl meer ervaring heeft en ook de juiste begeleiding krijgt, heel anders kunnen uitpakken.


5 / 5

Top debuut deze thriller! Kijk uit naar meer van Angelique!

Prachtig thriller debuut van Angelique van der Bijl! Goede schrijfstijl en spannend tot het einde... je wil weten hoe het afloopt en hoe alles samen hangt. Je wordt steeds op een ander spoor gezet met een onverwacht einde.
Ik kijk uit naar meer van Angelique van der Bijl!
Ik vind deze thriller vergelijkbaar met boeken van Saskia Noort, Linda Jansma, Esther Verhoef!


5 / 5

Op het verkeerde been

Op de cover staat dat het een uitgave is van Ellessy Relax. Nou laat dat relax maar weg! Het is een op-het-puntje-van-mijn-stoel-nagelbijtend-spannend boek.
Het verhaal speelt zich in verschillende landen en verschillende tijdsperiodes af. Op deze manier wordt het verhaal opgebouwd naar een climax die je met open mond achterlaat. Mij tenminste wel.
Tijdens het lezen vorm je natuurlijk je eigen idee van hoe het allemaal zou kunnen zitten. Beetje bij beetje geeft Angelique stukjes informatie weg. Net genoeg om je verder te willen laten lezen.
De ontknoping was werkelijk een verrassing voor mij. Ik had toch hele andere dingen bedacht.
Carmen en Irene zijn als zussen totaal anders. Ik vind persoonlijk Carmen een beetje een verwend nest, terwijl ik ondanks haar destructieve gedrag wel sympathie voor Irene heb. Al zullen de meesten juist sympathie voor Carmen hebben. Zij lijkt het slachtoffer, terwijl Irene dat net zo goed is.
De zakenpartners Ivan en Daan zijn ook totaal anders, al hebben ze beiden een moeilijk verleden. De een gaat daar beter mee om dan de ander.
De personages hebben echt inhoud en maken zeker een ontwikkeling door. Zeker 1 personage doet aan het einde iets dat niet bij het karakter, tot dan toe, past. Mooi vind ik dat.
Het is een debuut dat smaakt naar meer en veel lezers verdient!
4,5 sterren


4 / 5

Een aangename kennismaking

'Ooit, ooit zal de waarheid aan het licht komen. Ooit zal het verleden opnieuw verteld worden, maar voor nu zal de waarheid samen met haar begraven worden...'

Carmen is een jonge, succesvolle journaliste. Haar kracht ligt in het vastleggen van beleving in beeldvorm. Tijdens het bezoeken van een expositie botst er een man tegen haar op. Hij stelt zich voor als Ivan Meesters en vraagt haar of ze wat mee gaat drinken. Een ontmoeting die verregaande gevolgen zal hebben. Terwijl Carmen druk is met haar werk probeert ze ondertussen meer contact te krijgen met haar zus Irene. Ze zijn elkaar een aantal jaren uit het oog verloren en Carmen wil graag de banden aanhalen. Maar dit gaat niet zo gemakkelijk. Ondertussen raakt Carmen verliefd op Ivan maar er gebeuren vreemde dingen. En dan raken en Ivan en Irene vermist. Carmen gaat op onderzoek uit maar raakt verstrikt in een crimineel netwerk.

Nachtschade heeft meerdere verhaallijnen waarvan het verband tussen twee lijnen onduidelijk is en lang verborgen blijft. Irene, de zus van Carmen, is een vrouw die al in haar jeugd veel meegemaakt heeft. Als Carmen de banden probeert aan te halen lijkt het op het eerste gezicht redelijk te lukken, maar Irene is meer beschadigd dan Carmen zich kan voorstellen en Irene is geobsedeerd. Als Ivan in hun leven opduikt, raakt Irene alleen maar erger in de war.

Het verhaal pakt meteen en juist omdat het verband tussen twee lijnen niet duidelijk is, blijft de nieuwsgierigheid sterk geprikkeld. De auteur heeft een prettige schrijfstijl en het verhaal laat zich makkelijk lezen. Nachtschade begint met een lichte spanning, die naarmate het verhaal vordert steeds meer opgevoerd wordt. Naast een mooie spanningsboog is er veel ruimte voor de psychologie. Als je leest wat Irene allemaal heeft meegemaakt, is het wel begrijpelijk dat zij beschadigd is geraakt. Maar Irene is niet de enige.

Een verhaallijn die zich eerst afspeelt in Belgrado, in het verleden, verteld over Jalena. Een vrouw die op een gegeven moment uit Servië moet vluchten, samen met haar zoontje. Deze lijn moet een samenhang hebben met de andere, maar dit blijft vaag. Vermoedens genoeg, maar ook twijfels of deze vermoedens de goede kant op wijzen. Zo zijn er steeds onverwachte wendingen die je als lezer weer in de war brengen. Als we richting de plot geraken worden de verbanden langzaam duidelijk en begrijpelijk. De diverse personages hebben allemaal hun reden voor hun doen en laten en een aantal zijn door de omstandigheden in louche zaakjes terechtgekomen. Eenmaal begonnen is er ook geen weg terug. Bij Irene denk je op een gegeven moment: hoeveel kan een mens verdragen?

De personages in Nachtschade zijn met veel diepgang neergezet waardoor je je goed kunt inleven. Het verhaal houdt voortdurend de aandacht gevangen en tot aan de plot toe blijft er veel te raden. De plot is verrassend en dan komt ook pas alles op zijn plaats en is er duidelijkheid. Een schokkende waarheid komt aan het licht...
Een mooi debuut, spannend met een fraai stukje psychologie. Een aangename kennismaking met deze auteur...


5 / 5

Nachtschade

‘Nachtschade’ vertelt het verhaal van Carmen. Carmen is een jonge succesvolle journaliste die de band met haar zus Irene probeert te versterken. Op het eerste gezicht lijken Carmen en Irene weer dichter tot elkaar te komen, maar dat verandert rigoureus wanneer zakenman Ivan in hun leven opduikt.

“Irene had nog steeds niets gezegd. Ze trok in een fractie van een seconde haar hand terug. Het leek alsof ze zich van hem wilde distantiëren. Carmen bekeek het tafereel en een ongemakkelijk gevoel bekroop haar. ‘Kennen jullie elkaar?’ vroeg Carmen nog een keer op de man af.”

Als Ivan en haar zus plotseling spoorloos verdwijnen, gaat Carmen op onderzoek uit.
Ze raakt verstrikt in een crimineel netwerk dat ooit begon met de moord op een Servische politicus waarna diens vrouw en zoontje naar Nederland vluchtten. In haar zoektocht naar de waarheid ontdekt Carmen dat de psychologische strijd tussen haar en Irene een lange familiegeschiedenis met zich meedraagt.

“Uitgeput van de lange reis streek Jalena met haar zoon op een bankje neer. De temperatuur was rond de twintig graden en het had de laatste dagen veel geregend. Dit klimaat was veel beter dan de hitte in Sarajevo, al deerde Jalena het weer eigenlijk niet. Ze was opgelucht dat ze het tot zover hadden gehaald, maar de vreugde die ze gehoopt had te voelen was desondanks ver te zoeken. Ze voelde zich eerder leeg en hulpeloos.”

Een parel van een debuut van Van der Bijl! Werkelijk alles klopt aan dit ingenieuze verhaal. De opbouw is kundig, de tijdswisselingen tussen heden en verleden zijn boeiend en de spanningsboog is fijn.

“Met trillende hand deed ze deur verder open. Het zwarte gat van de kelder doemde voor haar op. Het was er net zo duister als in haar ziel. Ze zette een voet op de eerste trede. Even aarzelde ze om verder te gaan, maar ze voelde dat ze de confrontatie aan moest gaan om verder te kunnen met haar leven. Alleen zijzelf kon het duister verjagen en het daglicht tegemoet treden.”

Van der Bijl hanteert bovendien een vlotte schrijfstijl en haar toepassing van de Nederlandse taal is zeer verzorgd. De personages zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt. Vaak is het zo dat dat uitsluitend gezegd kan worden over de hoofdpersonages, maar Van der Bijl ziet kans om ook de bijrollen boeiend te karakteriseren.

Over de auteur
Angelique van der Bijl (1982) woont in Geertruidenberg en werkt als Business Analist. Haar thrillerdebuut ‘Nachtschade’ heeft zij geschreven tijdens de cursus Creatief Schrijven die zij volgt bij journaliste en schrijfster Esther Kreukniet. Na het insturen van een fragment wordt ze geselecteerd om de cursus ‘Literair Debuteren’ bij het agentschap Sebes & Bisseling Literary Agency te volgen waarna zij de laatste hand legt aan haar thrillerdebuut ‘Nachtschade’.

De uitvoering
Uitgeverij Ellessy
Paperback
ISBN10 9086603327
ISBN13 9789086603329

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en marketing, tekstschrijver, literair agent, boekrecensent en boekmarketeer.
http://ht-c-communicatie.nl

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Nachtschade
Nachtschade
Angelique van der Bijl
Paperback
1995