Om wie je bent Paperback

Om wie je bent
 

Samenvatting

Aaltje van Zweden schreef met Om wie je bent een indringend boek over haar eigen geschiedenis en over die van haar zoon Benjamin, die autisme heeft. In november 2016 ontving Van Zweden de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs voor...Meer Om wie je bent Lees meer

Product Informatie

Auteur

Aaltje van Zweden, Wil Koning

Taal

Nederlands

Uitgever

AmboAnthos

ISBN

9789026338403

Productsoort

Boek

Categorie

Literaire non-fictie

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

september 2017

Formaat

215 x 136 x 25 mm

Samenvatting

Aaltje van Zweden schreef met Om wie je bent een indringend boek over haar eigen geschiedenis en over die van haar zoon Benjamin, die autisme heeft. In november 2016 ontving Van Zweden de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs voor...Meer Om wie je bent Lees meer

Paperback
€ 18 99
Paperback € 12,99
eBook € 9,99

Bekijk alles van Aaltje van Zweden , Wil Koning
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Aaltje van Zweden schreef met Om wie je bent een indringend boek over haar eigen geschiedenis en over die van haar zoon Benjamin, die autisme heeft. In november 2016 ontving Van Zweden de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs voor haar grote inzet voor autisten. Als achttienjarige student ontmoet Aaltje een jongen in een Amsterdamse discotheek. Hij nodigt haar samen met haar vriendin uit voor een avondje in het Concertgebouw. Tot haar verbazing ziet ze Jaap van Zweden als jongste concertmeester de trap af lopen, viool onder de arm. De vonk slaat over en nog geen jaar later treden ze in het huwelijk. De carrière van haar man neemt een grote vlucht, en samen met hun twee jonge kinderen genieten ze volop van een afwisselend leven. Bij haar derde zwangerschap vermoedt Aaltje echter dat er iets mis is, maar pas maanden na de geboorte van hun zoon Benjamin wordt autisme bij hem vastgesteld. Herinneringen over haar onveilige jeugd met een aan alcohol verslaafde vader komen weer naar boven. Door die confrontatie vindt ze de kracht om de problemen rond haar jongste zoon het hoofd te bieden. En juist Benjamin is degene die haar leert het leven te accepteren zoals het is. In haar boek vertelt Aaltje van Zweden op even ontroerende als inspirerende wijze hoe zij de verschillende werelden waarin zij leeft weet te combineren. Als vrouw van een van 's werelds bekendste dirigenten, moeder van vier kinderen en voorvechter voor de erkenning van autisme.


Product Informatie

Auteur

Aaltje van Zweden, Wil Koning

Taal

Nederlands

Uitgever

AmboAnthos

ISBN

9789026338403

Productsoort

Boek

Categorie

Literaire non-fictie

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

september 2017

Formaat

215 x 136 x 25 mm

Beoordelingen

‘Om wie je bent’ - Aaltje van Zweden, Wil Koning4 / 5

Zeer herkenbaar...

Aaltje van Zweden schrijft niet alleen over de struggle en zoektocht naar een diagnose en hulp voor haar zoon Benjamin maar laat ook zien welk verleden zij meedraagt en hoe dit haar heeft gevormd in haar verdere leven. Zij heeft hierdoor voor mij echt een gezicht gekregen. Door haar enorme drive als moeder in combinatie met de bekendheid van haar man en contacten over de hele wereld betekent zij enorm veel voor het autisme in Nederland. Wat blijft en wat duidelijk ook in dit boek naar voren komt is de universele onzekerheid van een moeder met een kind met autisme: wat heeft mijn kind, hoe kan ik mijn kind zo goed mogelijk helpen en hoe zal het mijn kind vergaan zonder mij? Voor mij is de laatste zin in het boek: “In mijn donkerste momenten had ik niet kunnen bevroeden dat Benjamin juist een schatkamer voor ons zou openen door ons te leren volledig te accepteren wat het leven ons brengt” heel herkenbaar ♥


5 / 5

Benjamin

Aaltje van Zweden Om wie je bent

Aaltje van Zweden-Buuren heeft een heel mooi en gevoelig boek geschreven waarin ze verteld over haar jeugd en over haar zoon Benjamin die autistisch is.
Een waar gebeurd verhaal wat ik met bewondering heb gelezen.
Wat hebben Aaltje en Jaap een moeilijke tijd gehad om erkenning te krijgen voor het feit dat er iets mis was met Benjamin. Als je al twee kinderen hebt dan weet je dat er iets niet klopt, vrouwen hebben wat dat betref een oer gevoel. Jarenlang zijn ze naar deskundigen geweest en ontelbare testen laten doen om uiteindelijk na jaren de diagnose autisme te horen.

In haar inleiding verteld ze je bent nooit voorbereid op de diagnose dat je kind autistisch is.
Je gaat door allerlei fases heen, die achteraf bezien nog het meest lijken op een rouwproces: schrik, zelfmedelijden, verdriet, woede, ontkenning, eenzaamheid en acceptatie.
Een levenslange aandoening maar Aaltje vocht voor haar zoon en ging op zoek naar goede zorg en therapie voor haar zoon. Met de hulp van deskundige, vrienden en vrijwilligers wist zij alles uit haar zoon te halen zodat hij eindelijk ging praten en naar school kon.
Maar ook de onverwachte reacties van haar zoon wist zij goed me om te gaan Benjamin hoorde helemaal bij het gezin.
En de gezinds vakantie op Aruba, Anna had haar broer een tijdje niet gezien toen ze hem zag was hij zo veranderd en ze maakte toen een opmerking het leek wel of hij ineens “aanstond”.
Wat een geweldig compliment.
Benjamin deed iets wat hij nog nooit had gedaan hij liet zijn zus en broertjes het hotel zien.

Dit alles wist Aaltje te bereiken met haar zoon wat naast de drukke baan van haar man Jaap een ontzettende moeilijke opgave moet zijn. Maar zij wist het thuis goed te regelen. En ondanks alles ging zij ook met Jaap mee naar het buitenland wat een energie moet zij wel niet hebben.

Maar er is in dit boek nog een andere verhaallijn over haar jeugd met vader die alcoholist was.
Ze was bang voor zijn onberekenbaar gedrag hij kon aardig zijn maar… Gelukkig was haar opa en oma een veilige haven waar ze altijd naar toe kon.
Dit heeft Aaltje heel goed beschreven ik heb zelf bij mij in de buurt toen ik kind was ook een alcoholist meegemaakt zijn kinderen waren stapel op hem maar als hij dronken thuiskwam.
De kinderen vluchten allemaal de deur uit, een van de dochters belde bij ons aan en mijn moeder liet haar binnen. Voor haar was bij ons een veilige haven.


4 / 5

Om wie je bent

Om wie je bent is het waargebeurde verhaal over Aaltje van Zweden. Ze is getrouwd met Jaap van Zweden en moeder van 4 kinderen. Ze vertelt over haar jeugd met een aan alcohol verslaafde vader, haar huwelijk met Jaap en dan vooral over zoon Benjamin die autistisch is. Haar zoektocht naar wat het beste voor Benjamin is leidt uiteindelijk tot het opzetten van een eigen stichting voor gezinnen met kinderen met autisme. Een mooi boek dat je aan het denken zet. Namens Bruna Raalte: Lidy Boksebeld.


4 / 5

Om wie je bent

‘Om wie je bent’ is het indringende autobiografische verhaal van Aaltje van Zweden. Van Zweden vertelt openhartig over haar leven, haar eigen moeizame jeugd, haar man Jaap, hun kinderen en met name over zoon Benjamin. Benjamin heeft autisme.

Als achttienjarige student ontmoet Van Zweden de liefde van haar leven.
Wanneer zij zijn uitnodiging aanvaardt voor een avondje in het Concertgebouw komt haar ‘date’ als jongste concertmeester de trap af lopen. De vonk slaat over en amper een jaar later is Van Zweden getrouwd met … inderdaad, Jaap van Zweden.

“Ik denk terug aan onze ontmoeting, ruim tien jaar eerder, in een Amsterdamse discotheek. Hij laat zijn oog direct op mij vallen. Veel later hoor ik dat hij die avond al tegen de portier had gezegd: Met haar ga ik trouwen. Dat is de moeder van mijn kinderen.”

De carrière van haar man verloopt voorspoedig en samen met hun twee jonge kinderen genieten ze volop van een afwisselend leven. Wanneer Van Zweden voor de derde keer zwanger raakt, voelt zij dat er iets mis is. Benjamin wordt geboren en enkele maanden later volgt de diagnose autisme. Het zijn de confronterende herinneringen uit haar jeugd die Van Zweden de kracht geven om de problemen rond haar jongste zoon het hoofd te bieden. Het is ook juist Benjamin die haar leert het leven te accepteren zoals het is.

“Het feit dat de meeste professionals met wie Ben te maken heeft constant herhalen wat hij allemaal nooit zal kunnen, ontmoedigt me. Ik ga op zoek naar inspirerende geesten die buiten de gebaande paden durven te treden.”

Van Zweden doet haar hele verhaal uit de doeken in ‘Om wie je bent’. De strijd, het verdriet, de angst, de geluksmomenten en de onzekerheden over de toekomst van Benjamin, niets laat zij weg. Die transparante eerlijkheid maakt dat dit boek zó aangrijpt, zó binnenkomt.. Maar het is meer, het zal ook heel veel mensen inzicht geven in wat autisme nu eigenlijk is, wat autisten wel en niet kunnen en hoe waardevol zij kunnen zijn.

“We vinden het belangrijk dat er ook een artiest met autisme optreedt. Dat wordt Pim Avondrood, winnaar van het Songfestival voor mensen met een verstandelijke handicap in 2000. Door hem kan het publiek zien en horen dat iemand met autisme, ondanks of misschien wel dankzij zijn autisme, zijn talent kan ontwikkelen.”

De fraaie schrijfstijl van Van Zweden doet de rest. ‘Om wie je bent’ laat zich lezen als een roman. Kortom, een uiterst waardevol en ontroerend boek!

Over de auteur
Aaltje van Zweden-van Buuren (1963) werd geboren op Haïti en groeide op in Nederland. Al jong trouwde ze met dirigent Jaap van Zweden. De geboorte van hun zoon Benjamin met ASS leidde in 1997 tot de oprichting van Stichting Papageno. Van Zweden is de stuwende kracht achter een groot aantal projecten, die deze stichting heeft ontwikkeld en aanbiedt.

Tijdens haar masteropleiding Kunsteducatie aan de Hogeschool voor Kunsten van Amsterdam specialiseerde zij zich in kunsteducatie voor het speciaal onderwijs, in het bijzonder voor leerlingen met ASS. Aaltje van Zweden is in 2012 benoemd tot Ridder in de Oranje Nassau. In november 2016 ontving Van Zweden de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs voor haar grote inzet voor autisten.

Uitvoering
Uitgever: Ambo|Anthos
ISBN 9789026338403
Paperback, 151 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
http://ht-c-communicatie.nl/

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
,
Om wie je bent
Om wie je bent
Aaltje van Zweden, Wil Koning
Paperback
1899