Ons Jodendom Paperback

Ons Jodendom

Samenvatting

Ons Jodendom is door de scherpzinnige, intelligente artikelen van negentien van naam bekende Nederlandse joden een indrukwekkend document geworden. Aan de bundel werken mee Hetty Berg, Annet Betsalel, Nathan Boosman, Eric Bremer,...Meer Ons Jodendom Lees meer

Product Informatie

Auteur

Dick Houwaart

Taal

Nederlands

Uitgever

Ipenburg, Uitgeverij

ISBN

9789070105280

Productsoort

Boek

Categorie

Overige religies

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

april 2017

Pagina's

300

Formaat

210 x 210 x 14 mm

Samenvatting

Ons Jodendom is door de scherpzinnige, intelligente artikelen van negentien van naam bekende Nederlandse joden een indrukwekkend document geworden. Aan de bundel werken mee Hetty Berg, Annet Betsalel, Nathan Boosman, Eric Bremer,...Meer Ons Jodendom Lees meer

Paperback
300 pagina's
€ 28 50

Bekijk alles van Dick Houwaart
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Ons Jodendom is door de scherpzinnige, intelligente artikelen van negentien van naam bekende Nederlandse joden een indrukwekkend document geworden. Aan de bundel werken mee Hetty Berg, Annet Betsalel, Nathan Boosman, Eric Bremer, Menno ten Brink, Jaap Cohen, Nathan de Haas, Simon Hammelburg, Dick Houwaart, Lody van de Kamp, Hanna Luden, Jessica Meijer, Leo Mock, Evelyn van Pinxteren, Marianne van Praag, Renée Sanders, Emile Schrijver, David Simon en Jehoeda Vorst. In de bundel is het hele spectrum van het Nederlandse jodendom vertegenwoordigd. Eindredacteur Houwaart, die december 2016 overleed, was gelukkig met het eindresultaat. " Het is verrassend goed, prima niveau, een prachtig beeld van het joodse leven in de eerste decennia van de 21e eeuw. Het is daardoor meer geworden dan een bundel, maar een document van grote betekenis." In 1980 stelde Dick Houwaart Mijn Jodendom samen, een bundel die toen in positieve zin veel losmaakte. Ons Jodendom doet daar zeker niet voor onder en zal wederom veel reacties teweeg brengen. Dat is ook de bedoeling van de scribenten, die allemaal vanuit hun optiek het joodse leven in Nederland beschrijven zoals zij het beleven. En zoals een van de auteurs schrijft: " Het doet je beseffen dat je een schakel bent in een lange keten. Joodse kleinkinderen, heel bijzonder. Het zal de eerste generatie zijn, sinds de oorlog, die weer normale familieverhoudingen heeft. Ik heb MIJN kinderen nog moeten uitleggen waarom hun opa en oma zo vroeg zijn gestorven of de oma die ze nog wel gekend hebben, zo getraumatiseerd was. De generaties gaan weer door, de ketting wordt langer, dat raakt me heel sterk omdat men met zo'n ongelooflijk geweld getracht heeft die ketting te doorbreken. Zoals we een van de Kwatsch-cabaretliedjes zingen`: We zijn er nog, we zijn er nog altijd!


Product Informatie

Auteur

Dick Houwaart

Taal

Nederlands

Uitgever

Ipenburg, Uitgeverij

ISBN

9789070105280

Productsoort

Boek

Categorie

Overige religies

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

april 2017

Pagina's

300

Formaat

210 x 210 x 14 mm

Beoordelingen

‘Ons Jodendom’- Dick Houwaart3 / 5

Een goed boek, slecht uitgegeven.

Ons Jodendom, is onder eindredactie van de in december 2016 overleden journalist/auteur Dick Houwaart een bundel essays van meest van naam bekende Joodse Nederlanders. Het is een vervolg op Mijn Jodendom, dat - berustend op hetzelfde principe - in 1980 veel positieve reacties losmaakte. Houwaart zelf en Simon Hammelburg zijn de enigen die aan beide boeken meewerkten. Dick Houwaart overleed in december 2016.
Het resultaat is een boeiende bundel die het lezen meer dan waard is, al had de selectie van auteurs wel iets selectiever mogen zijn. Niettemin verzorgde Dick Houwaart een integer, indringend document.

Natuurlijk zijn er verschillen van opvatting over het Jodendom tussen orthodoxe en liberale rabbijnen, al zijn ze veel minder star - en daarmee verrassend verstandiger - dan men zou verwachten. Een complicerende factor in een maatschappij waarin het vinden van een Joodse partner geen sinecure is. Een zaak die altijd heeft gespeeld maar steeds meer voorkomt. In Nederland is het ‘Jodenvrij maken’, op verzoek van de Duitse bezetter bedroevend goed gelukt. Dat is onherstelbaar. Houwaart is de enige auteur die de vervolging aan den lijve heeft ondervonden. Duidelijk wordt dat de trauma’s vele generaties voortduren.

De belevingen van de wat oudere auteurs verschillen nogal van de jeugd, die voornamelijk bezig is met het vraagstuk of het niet mogelijk zou zijn om het Jodendom ook via de vader erfelijk te maken. Logische gedachten waarop niet zondermeer een antwoord gegeven kan worden. De Joodse wet kan immers niet zomaar worden gewijzigd.
De ‘oudere garde’ gaat dieper in op de invloed doe het Jodendom op het dagelijks leven heeft. Daarbij speelt het godsgeloof niet steeds een toonaangevende rol. De traditie maar vooral de wetten, normen en waarden wel. Een generatie die zich er veel aan laat gelegen om zich dienstbaar te maken voor anderen, zoals dat in het Jodendom verwacht wordt. Medemenselijkheid en barmhartigheid. Bij de jongere garde staat het ‘ik’ meer centraal.
Lody van de Kamp, Houwaart en Hammelburg stellen zich stevig op, vooral waar het gaat om de plaats binnen de maatschappij en wat zijn vinden van kun bijdrage; niet zozeer van wat zij van de maatschappij verwachten.
Dat is overigens niet zo veel. De Shoah ligt voor de ouderen nog erg dichtbij, de moordpartijen, deportaties, de grote roof op Joden, de harteloze opvang na de bevrijding, de huidige verandering van de samenstelling van de bevolking waardoor het er niet beter op wordt.
Israël is voor vrijwel allen een onmisbare, verbindende factor. Dat wordt hen niet altijd in dank afgenomen. Is de scheidslijn tussen antizionisme en antisemitisme verdwenen? De best ingeburgerde minderheid in ons land krijgt het het hardst te verduren. Het wordt er niet beter op. Van Joodse gemeenschappen is niets meer over waardoor vrij veel assimilatie ontstaat. Het restantje Nederlandse Joden wordt bedreigd en beledigd, hun spullen vernield, hun tweede vaderland drie keer daags beschimpt, of nog erger. Het verleden van de Joden is vernietigd, het heden is balanceren over de afgrond, een glorieuze toekomst is er eigenlijk niet.
Een trieste constatering over een volk dat ons land zoveel goeds en voorspoed heeft gebracht. Of het nu gaat om cultuur, wetenschap of maatschappelijke emancipatie.

Ons Jodendom is een absolute aanrader die de lezer behoorlijk aan het denken zet en tot zelfreflectie aanzet.

Storend zijn de talrijke drukfouten in het boek. Klaarblijkelijk heeft Uitgever Ipenburg de laatste correcties van enige auteurs niet verwerkt. Dat doet behoorlijk afbreuk aan deze mooie uitgave. Ook het minuscule, schier onleesbare lettertype is een blunder. Jammer van een inhoudelijk goed boek dat hierdoor beoordelingssterren misloopt


5 / 5

Bijzondere bundel: Ons Jodendom

Op 6 april a.s. verschijnt er een bijzondere bundel onder de titel ‘Ons Jodendom’. Deze bundel is tot stand gekomen onder eindredactie van de, inmiddels overleden journalist c.q. schrijver, Dick Houwaart en bevat negentien scherpzinnige artikelen van van naam bekende Nederlandse joden. In 1980 verscheen reeds ‘Mijn Jodendom’, dat op een zelfde wijze tot stand kwam.

In de bundel is het hele spectrum van het Nederlandse jodendom vertegenwoordigd. Houwaart, vlak voor zijn overlijden: “Het is verrassend goed, prima niveau, een prachtig beeld van het joodse leven in de eerste decennia van de 21e eeuw. Het is daardoor meer geworden dan een bundel, maar een document van grote betekenis."

“Er zou plaats moeten zijn voor de Nederlandse Joden. Waarom niet voor hen en wel voor de notoire antisemiet die immer aanwezig is. Het bestelen en deporteren van de Joden gedurende de bezettingsjaren verliep vlekkeloos, dankzij de immer aanwezige antisemieten. Toen hadden zij een hekel aan ons. Nu nog steeds. Zij kunnen zich straffeloos manifesteren, aangenaam in de rug gesteund door dat ‘andere joodse geluid’ en uitbundig aangemoedigd door individuen die het slachtoffer werden van het mislukken van de multiculturele samenleving.”

‘Ons Jodendom’ is een indrukwekkende, integere bundel geworden, waarbij vanzelfsprekend, diverse standpunten worden belicht, maar dit alles op een respectvolle wijze. Zo houden orthodoxe en liberale rabbijnen er vanzelfsprekend verschillende opvattingen op na en ook de verschillende perspectieven waarmee oudere en meer jeugdige Joden het Jodendom beschouwen, verschilt.

Kortom, ‘Ons Jodendom’ is een document dat je, wanneer je geïnteresseerd bent in het gedachtengoed dan wel de ervaringen van Joden in Nederland, gelezen ‘moet’ hebben. Het doet je plotseling beseffen dat de kleinkinderen van de Joden die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd, de eersten zijn die in de gelukkige omstandigheid zijn om normale familieverhoudingen te mogen ervaren. De kinderen van de overlevenden gingen nog veel te veel gebukt onder de trauma’s van hun ouders.

“Mijn moeder Sonja had een duidelijke beslissing genomen: ik vertel nooit iets over de oorlog, ik laat het nummer weghalen en daarmee is alles weg. De herinneringen, de pijn, het onmetelijk verdriet, de schaamte. Weg.”

De bijdragen zijn stuk voor stuk recht uit het leven gegrepen en daardoor zo indrukwekkend. Geen opgeklopt sentiment, geen geromantiseerde vertellingen, geen (te) luid verkondigde meningen, maar gewoon….zoals het leven en het jodendom werd en wordt ervaren door de diverse schrijvers. Het heeft op mij grote indruk gemaakt, juist door de oprechtheid van de schrijvers die, middels deze bundel, hun gevoel en ervaringen delen.

“Thuis probeerde ik op mijn manier het Jodendom in praktijk te brengen en mijn partner stimuleerde dat en ging daar in mee. Na verschillende pogingen met joodse vriendjes was ik uiteindelijk met mijn schoolvriend, de domineeszoon, samen en kregen we twee kinderen. Onze zoon werd besneden en mijn vader was de gevatter. Het was de eerste en enige keer in zijn leven dat hij een talliet droeg. De Mohel noemde het een one woman show, omdat ik zowel mijn zoon binnenbracht als de berachot zei.”

‘Ons Jodendom’ is naar mijn mening bovendien bijzonder omdat er zoveel is gezwegen, zoveel onuitgesproken is gebleven. ‘Ons Jodendom’ doorbreekt dit grote zwijgen. Waardevol!!

De auteurs
Aan de bundel werken mee Hetty Berg, Annet Betsalel, Nathan Boosman, Eric Bremer, Menno ten Brink, Jaap Cohen, Nathan de Haas, Simon Hammelburg, Dick Houwaart, Lody van de Kamp, Hanna Luden, Jessica Meijer, Leo Mock, Evelyn van Pinxteren, Marianne van Praag, Renée Sanders, Emile Schrijver, David Simon en Jehoeda Vorst.

Uitvoering
Uitgeverij Ipenburg
Paperback, 300 pagina’s
IBAN: 9789070105280

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent en boekrecensent

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Ons Jodendom
Ons Jodendom
Dick Houwaart
Paperback  300 paginas
2850