Ontwikkelingsbiologie voor biowetenschappen
Ontwikkelingsbiologie voor biowetenschappen
Ontwikkelingsbiologie voor biowetenschappen
Ontwikkelingsbiologie voor biowetenschappen
Nederlands
318
49.95

3 - 5 Werkdagen

In dit handboek Ontwikkelingsbiologie worden in zestien hoofdstukken de modaliteiten van embryonale ontwikkeling van typedieren en modelorganismen doorheen het dierenrijk toegelicht. De uiteenzettingen beperken zich niet tot muis, rat en mens maar behandelen evengoed de ontwikkeling bij andere Deuterostomia modellen als kuiken, kikker, zebravis, lancetvisje en zee-egel. De nematode worm C.elegans en het holometabole fruitvliegje worden als representatieve Protostomia-Ecdysozoa modellen uitgebreid behandeld en aangevuld met info omtrent ontwikkeling bij heterometabole hemipteren als wants en sprinkhaan. Ook de evolutie van embryonale vliezen bij hexapoda komt aan bod.

Organogenese en differentiatie-finaliteiten vertrekkende van de kiembladen ecto-, endo- en mesoderm worden in extenso toegelicht voor vertebraten met focus op zoogdieren en mens.
Moleculaire aspecten die aan de basis liggen van patroonvorming tijdens embryonale ontwikkeling waaronder inductoren, maternale factoren en andere morfogenen, komen in een apart hoofdstuk aan bod zonder hun cellulaire en moleculaire pathways in al hun diepgang uit te werken. Doorheen het handboek komen herhaaldelijk aspecten van embryonale recapitulatie en EVO-DEVO uitgebreid aan bod. Ook worden belangrijke topics uit de ontwikkelingsbiologie uiteengezet waaronder seksualiteit, genderdeterminatie, genderdifferentiatie, partnerattractie, senescentie, regeneratie en stamceltechnologie.

Dit handboek is bedoeld voor lifescience opleidingen aan hogescholen en universiteiten die een onderdeel van hun basisopleiding als college ontwikkelingsbiologie aanbieden.

Roger Huybrechts is gewoon hoogleraar in de biologie aan de Katholieke Universiteit Leuven waar hij vakken als Ontwikkelings-biologie en Vergelijkende Ontwikkelingsbiologie doceert aan bachelorstudenten biologie en biochemie-biotechnologie en dit zowel aan Kulak als KU Leuven.

0 | 0