Oorlogsbrieven Paperback

een familie in de hongerwinter

Oorlogsbrieven
 

Samenvatting

Hebben jullie nog brandstof? Hebben jullie nog aardappelen? Hoe is het in Voorschoten, allen nog thuis? Wat erg hè, van dat huis naast tante Janna? Uit de brieven van haar grootouders die Nieske Vergunst vond, blijkt: in het...Meer Oorlogsbrieven Lees meer

Product Informatie

Auteur

Nieske Vergunst, Lisanne Mathijssen

Taal

Nederlands

Uitgever

Atlas Contact

ISBN

9789045030272

Productsoort

Boek

Categorie

Geschiedenis Nederland

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2016

Pagina's

288

Formaat

211 x 135 x 21 mm

Samenvatting

Hebben jullie nog brandstof? Hebben jullie nog aardappelen? Hoe is het in Voorschoten, allen nog thuis? Wat erg hè, van dat huis naast tante Janna? Uit de brieven van haar grootouders die Nieske Vergunst vond, blijkt: in het...Meer Oorlogsbrieven Lees meer

Paperback
288 pagina's
€ 20 99
eBook € 9,99
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Hebben jullie nog brandstof? Hebben jullie nog aardappelen? Hoe is het in Voorschoten, allen nog thuis? Wat erg hè, van dat huis naast tante Janna? Uit de brieven van haar grootouders die Nieske Vergunst vond, blijkt: in het dagelijks leven in Nederland merk je niet veel van een geallieerde landing. Wel merk je dat gas en elektriciteit worden afgesloten en dat het voedsel opraakt. Dus wanneer het gezin Spaanderman in 1944 en 1945 brieven krijgt uit Den Haag, Friesland of Amsterdam, gaat het niet over politiek, maar over kou, honger, wanhoop. Oorlogsbrieven schetst een indringend portret van een Nederlandse familie tijdens de Hongerwinter op basis van ruim honderd brieven. Vergunst en Mathijssen kozen en verrijkten ze met historische context en anekdotes. Ze laten zien hoe gewone mensen leefden en overleefden in een uitzonderlijke episode in de Nederlandse geschiedenis.


Product Informatie

Auteur

Nieske Vergunst, Lisanne Mathijssen

Taal

Nederlands

Uitgever

Atlas Contact

ISBN

9789045030272

Productsoort

Boek

Categorie

Geschiedenis Nederland

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2016

Pagina's

288

Formaat

211 x 135 x 21 mm

Beoordelingen

‘Oorlogsbrieven’ - Nieske Vergunst, Lisanne Mathijssen4 / 5

'Oorlogsbrieven’: een verrijking van mijn beeldvorming

‘Oorlogsbrieven’ is gebaseerd op circa honderd brieven die een van de auteurs op de zolder van haar grootouders vindt en die geschreven zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uit deze brieven blijkt dat er, gedurende de Hongerwinter waarbinnen het grootste deel van de briefwisseling plaatsvindt, in het dagelijks leven in Nederland niet veel te merken is van een geallieerde landing. Wel over het afsluiten van gas en elektriciteit en het feit dat het voedsel opraakt. De briefwisseling binnen de familie Spaanderman in 1944 en 1945 gaan derhalve niet over politiek, maar over kou, honger en wanhoop.

Auteurs Vergunst en Mathijssen selecteren en verrijken deze briefwisseling met historische context en anekdotes, waarmee zij laten zien hoe gewone mensen leefden en overleefden in een uitzonderlijke episode in de Nederlandse geschiedenis.

Mijn visie
‘Oorlogsbrieven’ is een verrijking van mijn beeldvorming over het dagelijks leven van de gewone burger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk is er een grote hoeveelheid informatie beschikbaar over deze periode. Er is veel over geschreven en er zijn massa’s films. Dit boek is daarop echter een waardevolle aanvulling.

Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat het boek is gebaseerd op een briefwisseling die daadwerkelijk plaatshad in de periode van september ‘44 tot en met juni ’45. Het betreft voornamelijk de briefwisseling binnen de familie Spaanderman.

“Met de voedselpositie is ’t hier zeer slecht gesteld en ik moet er geregeld met de fiets op uit, om dikwijls nog zonder thuis te komen.”

De welhaast triviale onderwerpen geven een uitstekend en waarheidsgetrouw beeld van het wel en vooral wee van een ‘doodgewoon’ gezin in de Hongerwinter.

“Laatste week weer wat rustiger, er werden tenminste geen menschen zoo op straat meer opgepakt, maar je weet niet wat ze nog van plan zijn.”

Samen plaatsten de twee auteurs deze unieke vondst aan brieven in historisch context en geven er een toelichting bij. Overigens is de, in het boek opgenomen stamboom, van grote toegevoegde waarde in verband met de uitgebreidheid van de familie Spaanderman.

“Wat een verblijdend bericht gisteren middag dat Maastrigt gevallen was, nu hopen we maar dat spoedig meer mag volgen.”

Kortom, een belangwekkend document en een waarheidsgetrouwe getuigenis van het leven van een doorsnee familie tijdens de Hongerwinter.

Over de auteurs
Nieske Vergunst (1983) studeert Cognitieve Kunstmatige Intelligentie en promoveert bij de Faculteit Informatica. Na haar promotie werkt ze als projectmanager op het gebied van ICT-innovaties bij Kennisnet en Schoolinfo en als beleidsmedewerker informatica bij NWO. Sinds 2015 is ze communicatieadviseur bij de Faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Lisanne Mathijssen (1987) is Acquirerend redacteur, Commissionair en editor bij HarperCollins Holland. Daarnaast heeft zij haar eigen bureau, Taal-correctie.nl. Taal-correctie richt zich op het redigeren van Nederlandse teksten op spel-, taal-, en stijlfouten en geeft zij taalcursussen aan bedrijven, waardoor medewerkers creatiever en correcter met taal leren omgaan.

Uitvoering
Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
Paperback, 288 pagina’s
ISBN10: 9045030276
ISBN13: 9789045030272

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), communicatiemanager, tekstschrijver, boekrecensent en blogger.
http://hanneketinorcenti.nl

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
,
Oorlogsbrieven
Oorlogsbrieven
Nieske Vergunst, Lisanne Mathijssen
Paperback  288 paginas
2099