Orewoet Paperback

september 2016 5 recensies
Orewoet
 

Samenvatting

Het is het voorjaar van 1971. Kunstenaar Lucas Brandmeester verovert het hart van de mooie May maar verdwijnt daarna uit het publieke leven. Zijn afwezigheid drijft May tot wanhoop. Zijn beste vriend ruikt echter de kans om...Meer Orewoet Lees meer

Product Informatie

Auteur

Emy Koopman

Taal

Nederlands

Uitgever

Prometheus

ISBN

9789044628630

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

september 2016

Pagina's

280

Formaat

201 x 126 x 22 mm

Samenvatting

Het is het voorjaar van 1971. Kunstenaar Lucas Brandmeester verovert het hart van de mooie May maar verdwijnt daarna uit het publieke leven. Zijn afwezigheid drijft May tot wanhoop. Zijn beste vriend ruikt echter de kans om...Meer Orewoet Lees meer

Paperback
280 pagina's
€ 12 99
eBook € 7,99

Bekijk alles van Emy Koopman
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Het is het voorjaar van 1971. Kunstenaar Lucas Brandmeester verovert het hart van de mooie May maar verdwijnt daarna uit het publieke leven. Zijn afwezigheid drijft May tot wanhoop. Zijn beste vriend ruikt echter de kans om eindelijk uit Lucas' schaduw te stappen. Het is het voorjaar van 2002. Op de begrafenis van Lucas Brandmeester ontdekt zijn zestienjarige zoon dat Lucas zijn vader was. In zijn pogingen meer te weten te komen moet hij droombeelden aan de kant schuiven en het gestuntel van ouders onder ogen zien. In Orewoet vertellen een alleenstaande moeder, een teruggetrokken puber en een rasopportunist over hun afwezige geliefde, vader, vriend. Ze proberen de wereld naar hun hand te zetten, maar controle en beheersing leggen het af tegen het soort verlangen dat je binnenstebuiten keert. Orewoet is een indrukwekkende roman over de vloeibare scheidslijn tussen begeerte en waanzin. Emy Koopman (1985) is schrijver, onderzoeksjournalist en gepromoveerd literatuurwetenschapper. Zij publiceerde onder andere in De Groene Amsterdammer, Het Liegend Konijn en op De Correspondent. Daarnaast is zij vaste redacteur bij Hard//hoofd. Orewoet is haar debuutroman.


Product Informatie

Auteur

Emy Koopman

Taal

Nederlands

Uitgever

Prometheus

ISBN

9789044628630

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

september 2016

Pagina's

280

Formaat

201 x 126 x 22 mm

Beoordelingen

‘Orewoet’- Emy Koopman4 / 5

Sterk debuut, tussen liefde heen en weer geslingerd

Orewoet is een sterk debuut, een roman die afwisselend de thema’s zelfontdekking, worsteling met waarheid en beeldvorming en liefde behandelt. Het speelt zich af in de jaren ‘70 en in 2002 waarbij de tijdsgeest goed tot uiting komt.
Als Alex 16 jaar is, gaat hij met zijn moeder mee naar een begrafenis van een kunstenaar, waar hij aan de hand van de foto van de overledene ontdekt dat dat zijn vader was. Alex trekt zich terug, zet zich af van zijn moeder en gaat op zoek naar antwoorden en naar zichzelf. Hij krijgt contact met Dirk, de vriend van zijn vader Lucas.
Het boek is geschreven vanuit drie personages. Bij Alex lees je wat hij denkt en meemaakt en hoor je de puber in hem. Bij Dirk lees je a.h.w. een lange brief aan May en gaat het om zijn motieven en rol in het geheel. Vanuit May is minder geschreven, wat zich afwisselt met oude dagboekstukjes waardoor je kennismaakt met haar liefde voor Lucas en de keuzes en zorg voor haar zoon. Bijzonder is dat alle personages denken en praten over Lucas. Het beeld van Lucas wordt hiermee gecreëerd zonder dat we hem echt leren kennen.

p. 68 “May, heb je al wel gehoord van “orewoet”?
Jij schudde je verrukkelijke hoofd.
Ik ging er eens goed voor zitten “Furor amoris! Extase, drift, vurigheid! Liefde die grenst aan waanzin, heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop……..”
De term Orewoet verklaart het gedrag van Dirk en van May, verklaart hun verregaande fascinatie voor resp. May en Lucas en verklaart van daaruit ook de keuzes die invloed hebben gehad op het leven van Alex nu. Stapje voor stapje komen de geheimen aan het licht en ontdekt Alex stukjes van zichzelf.

De schrijfster heeft een bijzondere schrijfstijl, waardoor je je goed kunt verplaatsen in de diverse vertellers en ze heeft een prachtig woordgebruik, waarbij je door woordkeuze zoveel meer leest dan dat ene woord. Zo luidt de startzin “Dus we zitten tegenover elkaar, ik en Agatha” waarna we het “dus” gaan ontdekken.


5 / 5

In een ruk uitgelezen

Ik vond dit echt een heel mooi boek, blijft je pakken tot het einde. En ook interessante schets van Amsterdam van jaren '70 en die gekke antipsychiatrie beweging van toen.


5 / 5

Heel bijzonder!

Ik heb dit boek niet meer weg kunnen leggen. Wat een vondst om drie mensen ( de ex-geliefde, de zoon en de vriend, tevens liefdesrivaal) aan het woord te laten in deze fascinerende liefdesgeschiedenis. Die tegelijkertijd zoveel meer is dan een liefdesgeschiedenis : het gaat ook over eenzaamheid, letterlijk gek worden van verlangen en verraad.
Een zeer verrassend en sterk debuut van deze jonge schrijfster.


5 / 5

Vijf sterren!

In mijn beoordeling ben ik vergeten de sterren aan te vinken. Dit boek is dus geen één, maar echt vijf sterren waard wat mij betreft.


1 / 5

Intrigerend boek

Orewoet boeit vanaf de eerste tot de laatste letter.
Emy Koopman heeft op een fascinerende en zeer invoelbare manier geschreven hoe een bepaald soort liefde je tot de rand van waanzin kan drijven.Ze doet dat bovendien met een prachtig taalgebruik.
Een aanrader!

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Orewoet
Orewoet
Emy Koopman
Paperback  280 paginas
1299