Over het spoor Paperback

Over het spoor
 

Samenvatting

Op donderdag 21 augustus om 20.30 uur verschijnt de naam van Jordi de Wit op de politietelex. Het tienjarige jongetje is door zijn moeder als vermist opgegeven. Om 23.34 uur ziet agente Wilma de Rijk iets drijven in het riet van een...Meer Over het spoor Lees meer

Product Informatie

Auteur

Eva Keuris

Taal

Nederlands

Uitgever

Prometheus

ISBN

9789044629330

Productsoort

Boek

Categorie

Literaire thrillers

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

maart 2017

Pagina's

256

Formaat

213 x 26 x 26 mm

Samenvatting

Op donderdag 21 augustus om 20.30 uur verschijnt de naam van Jordi de Wit op de politietelex. Het tienjarige jongetje is door zijn moeder als vermist opgegeven. Om 23.34 uur ziet agente Wilma de Rijk iets drijven in het riet van een...Meer Over het spoor Lees meer

Paperback
256 pagina's
€ 20 99
eBook € 11,99

Bekijk alles van Eva Keuris
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Op donderdag 21 augustus om 20.30 uur verschijnt de naam van Jordi de Wit op de politietelex. Het tienjarige jongetje is door zijn moeder als vermist opgegeven. Om 23.34 uur ziet agente Wilma de Rijk iets drijven in het riet van een vijver in het natuurgebied tussen Hilversum en Bussum, ongeveer anderhalve kilometer van de speelplaats waar Jordi voor het laatst werd gezien. De staat waarin het lichaam wordt aangetroffen maakt al snel duidelijk dat het jongetje niet uit zichzelf in het water beland is. Jordi de Wit wordt op 30 augustus begraven. Zijn hele school is aanwezig, hij is nog nooit zo populair geweest. Kort na de moord worden drie puberjongens opgepakt. Wanneer zij na hun gevangenisstraf vrijkomen, besluit ghostwriter Stella uit fascinatie voor de zaak en de dubieuze schuldtoekenning een boek te schrijven over de meest charismatische, hoogopgeleide van het stel, de enige van 'de goede kant van het spoor' in Hilversum: Ingmar. Voor hem en zijn reputatiegerichte familie is het de kans om zijn onschuld te bewijzen en zijn imago te verbeteren, zodat zijn toekomst er zonniger uit komt te zien. Echter, naarmate Stella en Ingmar dichter bij elkaar komen, lijkt de waarheid steeds verder weg te raken. Maar íemand moet toch weten wat daar gebeurd is, die avond? Over het spoor is een geniale psychologische thriller. Eva Keuris zet de lezer met volle overtuiging voortdurend op een ander spoor, zij verwart en vervult tot aan de laatste pagina. Eva Keuris (1978) studeerde in 2005 af aan de opleiding Writing for Performance van de HKU. Tijdens haar studie werkte ze ruim vier jaar als dialoogschrijver en eindredacteur voor de soap Onderweg naar Morgen. Ze schrijft verschillende televisieseries en toneel. Met haar toneelstuk Addergebroed won ze in 2005 de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs. Op dit moment is zij eindredacteur bij SpangaS, geeft zij les aan de Schrijversacademie en werkt zij mee aan verschillende speelfilms. Over het spoor is haar debuut.


Product Informatie

Auteur

Eva Keuris

Taal

Nederlands

Uitgever

Prometheus

ISBN

9789044629330

Productsoort

Boek

Categorie

Literaire thrillers

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

maart 2017

Pagina's

256

Formaat

213 x 26 x 26 mm

Beoordelingen

‘Over het spoor’- Eva Keuris3 / 5

Verdienstelijk debuut

Al zolang ze het zich kan herinneren schrijft Eva Keuris, dus volgens haar is er geen specifieke reden waarom ze hiermee begonnen is. In 2005 rondde ze de opleiding Writing for Performance aan de HKU af en tijdens deze studie werkte ze als eindredacteur en dialoogschrijver voor de soap Onderweg naar Morgen. Momenteel schrijft ze voor een aantal andere televisieseries en toneel. De thriller Over het spoor is haar debuut als schrijfster. Aanvankelijk kreeg ze echter het idee om een true crime-boek over een fictieve moordzaak te schrijven, maar bedacht het personage Stella, waarna zich het verhaal begon te vormen.

Op een donderdag in augustus wordt de tienjarige Jordi de Wit door zijn moeder als vermist opgegeven. Zijn naam verschijnt op de politietelex en het is bijna middernacht als een agent een lichaam in een vijver in een natuurgebied ziet drijven. Dit is op zo’n anderhalve kilometer van de speelplaats waar Jordi voor het laatst is gezien. Al snel blijkt dat hij niet in het water is gevallen. Vlak na de moord worden drie jongens gearresteerd. Zij waren de laatsten die hem gezien hebben. Ghostwriter Stella wil op verzoek van Ingmar, een van de drie jongens, een boek schrijven waarin zijn onschuld bewezen wordt. Stella gaat echter steeds meer twijfelen en wil weten wat er werkelijk gebeurd is.

Over het spoor begint met een wat langdradige opsomming over een naam die je bij je geboorte meekrijgt. Wat daar het nut van is, wordt pas aan het eind van het verhaal duidelijk. Verder is het aanvankelijk ook alleen maar een opsomming van feiten, maar het komt er in wezen op neer dat het een inleiding van het eigenlijke verhaal is. Een verhaal waarin spanning niet de boventoon voert, maar wel intrigerend is. Het laat je nadenken over wat er werkelijk gebeurd kan zijn. Daar komt, ondanks dat het geen honderd procent verrassing is, in de ontknoping uitsluitsel over. Tot die ontknoping heeft het verhaal een enkele verrassende wending.

De opzet die Keuris bedacht heeft is zeker niet onaardig. Het komt er min of meer op neer dat het een verhaal (Stella die een boek schrijft) binnen een verhaal (het relaas van de drie jongens) is. Het is geschreven in een beeldende en vlotte schrijfstijl met realistische dialogen. Dat is niet zo vreemd voor iemand die ook voor televisieseries schrijft. Ze kent het klappen van de zweep en daar heeft ze, uiteraard terecht en vanzelfsprekend, handig gebruik van gemaakt.

Het verhaal heeft wel enkele minimale situaties die enigszins voorspelbaar zijn, maar toch zijn er ook situaties dat de lezer niet meer weet waar het verhaal naartoe gaat. Op die momenten weet de auteur je op het verkeerde been te zetten. Hoewel het verhaal je wel bezig kan blijven houden, heeft het boek meer weg van een spannende roman dan van een thriller. Dat neemt niet weg dat het vakkundig geschreven is en dat maakt Over het spoor een zeer verdienstelijk debuut.


4 / 5

Knap debuut

Over het Spoor verteld het verhaal over drie voor moord veroordeelde jongens, zijn ze terecht achter de tralies beland of was het toch een gerechtelijke dwaling. Eva Keuris, neemt je in Over het Spoor, mee door de ogen van ghostwriter Stella, die de opdracht gekregen heeft om een boek te schrijven over één van de drie jongen. Langzaam raakt Stella verstrikt in de levens van de drie nog steeds jonge mannen. Zijn ze echte onschuldig of is het toch allemaal niet wat het lijkt?
Meer ga ik niet over het plot verklappen, behalve dat het een een boek is dat uitnodigt om door te lezen. Een onverklaarbare onderhuidse spanning, die je grijpt als lezer, ook de vergelijkingen met bestaande strafzaken en de psychologische feiten maken het een interessant boek.


4 / 5

Vlot geschreven debuut

Al vijftien jaar lang schrijft Eva Keuris scenario's. Natuurlijk, een scenario schrijven is iets anders dan een psychologische thriller, maar hoe meer schrijfervaring, des te groter de kans dat er goed geschreven wordt. Over het spoor, bewijst deze stelling ook maar weer. Het is een vlot geschreven verhaal, met personages die werkelijk tot leven komen.

Hoofdpersoon is dertiger Stella, ghostwriter en gefascineerd door de moord op de elfjarige Jordi de Wit in 2008, zeven jaar geleden. De grote vraag die haar bezighoudt, is of de indertijd veroordeelde pubers Ingmar, Remi en Julian daadwerkelijk schuldig waren of dat er sprake is van een gerechtelijke dwaling. Wanneer Ingmar de wens uit een boek te willen laten schrijven over wat er werkelijk gebeurd is al die jaren geleden, grijpt ze haar kans.De zoektocht van Stella naar het verhaal dat ze wil vertellen, brengt haar naar Hilversum. Niet alleen de stad waar de inmiddels vrijgekomen jongens hun leven weer proberen op te pakken, maar ook waar Stella’s vader na de scheiding van haar moeder met zijn nieuwe gezin is gaan wonen. We lezen over Stella’s ontmoetingen met de jongens en hun familie en zijn deelgenoot van haar struggle zich in te passen in het gezin van haar vader, bij wie ze gedurende het schrijven van het boek intrekt.

Keuris kiest ervoor het ik-perspectief van Stella af te wisselen met verslagen vanuit de geïnterviewden, wat bijdraagt aan de vaart in het verhaal. In tegenstelling tot wat ik lees in de vele reviews vind ik de plotontwikkeling verre van verrassend en wordt het nergens nagelbijtend spannend. Dat is niet erg, het verhaal over Ingmar, Remi en Julian leest lekker weg. De persoonlijke ontwikkeling die Stella zelf doormaakt, komt wat minder goed uit de verf. Als lezer kom je veel over haar te weten, maar haar eigenaardigheden en onzekerheden zijn vooral beschouwend. Omdat ze nergens een barrière oproepen, lijken ze los te staan van de rest van het verhaal. Zo vraag ik me nog steeds af wat de relevantie is van haar angst om in gezelschap te eten en vind ik de houding van haar moeder aan het eind van het boek ronduit ongeloofwaardig.
Over het spoor moet het hebben van een sterke pen en aansprekende hoofdpersonages, waardoor je ondanks de weinig verrassende ontwikkelingen met plezier blijft doorlezen.

Conclusie: een prima debuut en zeker een aanrader voor in de vakantietas.


4 / 5

Over het spoor

Over het spoor van Eva Keuris is een goed geschreven verhaal over een moord op een jongetje. Er zijn 3 tieners voor veroordeeld, maar zij zijn altijd blijven volhouden onschuldig te zijn. Keuris neemt je als lezer mee in de wereld van één van hen. Ghostwriter Stella krijgt de opdracht het verhaal van Ingmar op te schrijven.
Maar in hoeverre zijn feiten en fictie uit elkaar te houden, in hoeverre spreken mensen de waarheid en in hoeverre kun je andere vertrouwen.
Het is een prettig en vlot leesbaar boek. Geen nagelbijtende spanning, maar erg realistisch geschreven. Het boek zou zomaar echt gebeurd kunnen zijn. Een aantal actuele gebeurtenissen zijn in het verhaal verweven en maken het wat mij betreft nog interessanter. De personages zijn goed uitgewerkt en alhoewel ik het einde iets te makkelijk vond geef ik dit boek een welverdiende 4 sterren!


4 / 5

Een perfecte literaire thriller met diepgang

Stella raakt raakt gemotiveerd om een boek te schrijven over de ware toedracht van de moord op het jongetje Jordi de Wit in Hilversum. Drie puber jongens, Ingmar, Julian en Remi, zijn voor deze moord veroordeeld en hebben hun celstraf uitgezeten. Stella is ervan overtuigd dat ze onterecht in de gevangenis zijn beland. Ze wil contact leggen met de drie jongens en de nabestaanden van het slachtoffer om zich een duidelijk beeld van de zaak te vormen om er vervolgens een boek over te gaan schrijven. Ze raakt verliefd op Ingmar en dit maakt het er niet makkelijk op om objectief te blijven. Stukje bij beetje komt ze de waarheid op het spoor.

Het verhaal is zeer realistisch geschreven. Zo nu en dan wordt terugverwezen naar recente verdwijningen en moorden die in het echt hebben plaatsgevonden. Of het verhaal in dit boek ook echt heeft plaatsgevonden is mij onbekend maar het zou heel goed kunnen. Dit is dus echt een perfect pluspunt van dit boek.
Een vlotte en soepele schrijfstijl maken dat het geheel makkelijk weg leest. Je beleeft het verhaal door de ogen van Stella. Mooi beschreven is wat haar motiveert en hoe ze research doet voor haar boek.
De personages zijn prima uitgewerkt. Het milieu waar ze vandaan komen, hun jeugd en het karakter geven een duidelijk beeld van de personen.
Een perfecte literaire thriller met diepgangRecent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Over het spoor
Over het spoor
Eva Keuris
Paperback  256 paginas
2099