Seringenmeisjes Paperback

Seringenmeisjes
 

Martha Hall Kelly schreef met Seringenmeisjes een meeslepende en aangrijpende debuutroman over drie vrouwen en hun strijd voor vrijheid, gerechtigheid en tweede kansen. 1939. Het lot van drie vrouwen verandert voorgoed wanneer... Meer Seringenmeisjes

Paperback
€ 22 50
eBook € 4,99
9,99

Bekijk alles van Martha Hall Kelly

  Ontvang een e-mail wanneer het product weer beschikbaar is
   

  Samenvatting


  Martha Hall Kelly schreef met Seringenmeisjes een meeslepende en aangrijpende debuutroman over drie vrouwen en hun strijd voor vrijheid, gerechtigheid en tweede kansen. 1939. Het lot van drie vrouwen verandert voorgoed wanneer Hitler Polen binnenvalt. Caroline Ferriday is een hardwerkende vrouw die haar handen vol heeft aan haar vrijwilligerswerk op het Franse consulaat in New York. Aan de andere kant van de oceaan sluit de Poolse tiener Kasia Kuzmerick zich aan bij het verzet. Eén verkeerde stap kan vreselijke gevolgen hebben, zoals Kasia snel ondervindt. De ambitieuze Herta Oberheuser heeft een nieuwe positie aangeboden gekregen als dokter in dienst van de overheid, en wordt onderdeel van het kampregime in Ravensbrück. De drie vrouwen raken onlosmakelijk met elkaar verbonden wanneer Kasia ook in Ravensbrück terechtkomt en na de oorlog samen met Caroline strijdt voor gerechtigheid.

  Product Informatie

  Auteur

  Martha Hall Kelly

  Taal

  Nederlands

  Uitgever

  Ambo/Anthos Uitgevers

  ISBN

  9789026337673

  Productsoort

  Boek

  Categorie

  Zomerlezen Roman , Vertaalde literatuur

  Leeftijd

  Volwassenen

  Verschenen

  mei 2017

  Formaat

  230 x 150 x 45 mm

  Vertaler

  Iris Bol / Marcel Rouwé

  Beoordelingen

  ‘Seringenmeisjes’- Martha Hall Kelly  4 / 5

  Seringenmeisjes

  'Seringenmeisjes' Martha Hart Kelly: 'over drie vrouwen en hun strijd voor vrijheid, gerechtigheid en tweede kansen'.

  Het begint in 1939 in New York met het feit dat 'Adolf Hitler Polen is binnengevallen'.
  Vervolgens verplaatst het verhaal zich naar 'Lublin' in Polen waar 'Adalbert Kuzmerick' - 'directeur van de communicatielijnen van het postkantoor' - door de SS wordt opgepakt. Zijn vrouw en dochters blijven achter.
  Later in 1939 in Düsseldorf is het jonge meisje Herta 'die nooit chirurg zal worden zolang Hitler aan de macht is' getuige van de openbare verkoop op de 'Platz' van in beslag genomen goederen van Joden.
  'Haar hart ging sneller kloppen' ze zegt: 'Kijk, Chanel.' Ze vraagt: 'Waar zijn de bezitters van al deze dingen gebleven?' Mutti zegt: 'in het KZ, denk ik. Ze werken niet dat is het probleem'.

  Een levendig geschreven verhaal wat opvalt door de vele details die breed zijn opgenomen, of het nu gaat om 'een indigoblauw bouclé pakje van Schiaperelli', 'de dubbele matglazen deuren, ingelegd met filigraan' of de 'her en der oude, pastelkleurige gebouwen met rode daken', ze maken de geschiedenis meer compleet, ik houd ervan.
  Het liefelijk beeld van het gala voor de Franse ontheemden, het onschuldig bekijken van de vluchtelingen in het dal in Polen, het verwende meisje wat in plaats van chirurg te worden werkt in de slagerij van haar oom veranderd snel.
  Ik houd mijn hart vast als ik verder lees over de radeloze Franse burgers die hun land niet meer in en uit kunnen. Ik, de nog dappere maar o, zo gevaarlijke voetsporen volg van Kaisa en met afgrijzen de wrede toestand in Ravensbrück met alle gruwelijke details moet opnemen.
  De geschiedenis krijgt een verontrustte en verbijsterend vervolg tot 1945 toen op '18 april de Amerikaanse tanks Düsseldorf', de geboorteplaats van Herta, waren binnengerold.
  Zo komt er een einde aan De Tweede Wereldoorlog maar niet aan het verhaal van ‘De Seringenmeisjes’.

  ‘De Seringenmeisjes’ belicht een aangrijpende periode uit deze donkere geschiedenis, hoopvolle momenten wisselen af met tragedies: vrouwen die de kampen overleefde maar verminkt verder moesten leven, mensen die door het 'ijzeren gordijn' amper vrede hebben gekend, kampartsen die vervroegd werden vrijgelaten en ongehinderd werkzaamheden konden hervatten, het is onvoorstelbaar.
  Er ontstaan stromen van vrijwilligerswerk om de ontheemden te helpen, maar ook zijn er winkels die weer producten kunnen verkopen, mode voor de vrouwen, pas heel langzaam is er echt aandacht, ruimte en hulp gekomen voor de vele oorlogsslachtoffers, het zou jaren duren voordat wat financiële uitkeringen konden zorgen voor enige rechtvaardigheid.

  Schrijfster Martha Hart Kelly heeft door veel onderzoek een, op waarheid gebaseerde feiten, indrukwekkende roman geschreven.


  5 / 5

  Konijnen

  Seringenmeisjes neemt de lezer mee naar de Tweede Wereldoorlog, meer bepaald naar Ravensbrück.

  Caroline Ferriday woont in New York (Amerika) en houdt zich bezig met liefdadigheidswerk overzee, Frankrijk.
  Kasia Kyzmerick woont in Lublin (Polen) en helpt mee met de ondergrondse.
  Herta Oberheuser is een jambitieuze jonge. Rouwelijke arts uit Düsseldorf (Duitsland).

  In Ravensbrück wordt het leven van Kasia en Herta verweven. Kasia houdt zich staande maar van de idealen van Herta blijft niet veel meer over.

  Na de oorlog ontmoet Caroline, via haar liefdadigheidswerk, Kasia en neemt het op voor de slachtoffers, de konijnen, van de Duitsers.
  Ze neemt zo veel mogelijk vrouwen mee naar Amerika om Bente helpen.

  Caroline en Kasia worden dikke vriendinnen en Caroline vraagt haar om Herta Oberheuser op te sporen opdat zij alsnog haar verdiende lot zou krijgen.

  Het boek roept een rollercoaster van gevoelens op en je kunt het niet wegleggen. Een echte must read.


  5 / 5

  Indrukwekkend verhaal

  Dit is het indrukwekkende verhaal van drie sterke vrouwen. Drie verhalen van totaal verschillende levens die samenkomen in dit boek.
  We leren de vrouwen kennen als de tweede wereldoorlog op het punt staat uit te breken.
  De Amerikaanse Caroline Ferriday werk als vrijwilliger op het Franse consulaat en heeft tot haar levenswerk gemaakt om Franse burgers die zich in Amerika willen vestigen te helpen. In de oorlog stuurt zij goederen en voedsel naar weeskinderen in Frankrijk die door de oorlog hun ouders zijn verloren. Dit doet zij vol passie en onvermoeibaar zichzelf daarbij regelmatig vergetend. Haar moeder is daarbij een grote steun.
  Herta Oberheuser woont in Duitsland. Haar ouders zijn arm en voor haar studie medicijnen moet zij bijbaantjes nemen om deze te bekostigen. Haar doel is om chirurg te worden maar door verschillende wetten en regels gaat dit niet lukken. Dan breekt de oorlog uit en gaat zij als kamparts werken in het vrouwenkamp Ravensbrück 80 km ten noorden van Berlijn. Met goede bedoelingen en trouw aan de führer ( Hitler ) gaat zij aan het werk.
  Kasia is 16 jaar en woont met haar ouders en zus Zuzanna in Polen. Zij heeft een onbezorgde jeugd en is heimelijk verliefd op Pietrik.
  Dan breekt de oorlog uit en is niets meer hetzelfde. De stad wordt gebombardeerd, mensen slaan op de vlucht, joden gevangen genomen en op transport gezet. Tijdens een actie voor het verzet worden Kasia ,haar zus en moeder gevangen genomen en naar Ravensbrück afgevoerd.
  Daar worden door de kampartsen waaronder ook Herta verschrikkelijke experimenten uitgevoerd op gevangenen.
  Deze vrouwen en meisjes worden de "konijnen "genoemd.
  Via een ingenieus systeem met de post laat Kasia haar vader weten hoe het er in het kamp aan toe gaat.
  Een groot aantal gevangenen overleefd dit niet maar Kasia en Zuzanna hebben dat geluk wel. Eenmaal thuis proberen zij de draad weer op te pakken wat heel moeizaan gaat. Erover praten gaat al helemaal niet .
  Dan komt er een uitnodiging van Caroline Ferriday om bij een aantal "konijnen " hersteloperaties uit te laten voeren en deze vrouwen en meisjes eens heerlijk te verwennen. Kasia en Zuzanna gaan naar Amerika en hebben het fijn maar ook heel moeilijk, schuldgevoelens, wantrouwen en schaamte spelen nog steeds een grote rol in hun leven.
  Na vele gesprekken en lieve mensen gaat het iets beter.
  Het einde van dit boek is groots en ook hier blijkt de kracht van deze vrouwen .
  Ik ben erg onder de indruk van dit boek. Het boek leest prettig en ik zat regelmatig met tranen in mijn ogen en was diep geraakt. Wat kunnen mensen elkaar vreselijke dingen aandoen, en wat zijn er ook veel geweldige mensen in de wereld die zich belangeloos inzetten voor anderen.
  Het is een boek met twee uitersten. De goedheid van de mens maar ook de slechtheid van de mens worden hier prachtig weergegeven.
  Al is veel in het boek fictie, een aantal personen en gebeurtenissen zijn gebaseerd op waargebeurde feiten.
  Van de eerste tot de laatste bladzijde had dit boek mijn volledige aandacht.


  5 / 5

  indrukwekkend

  Wat een ongelooflijk indrukwekkend boek! In een woord: geweldig. Normaal gesproken heb ik het niet zo op “oorlogsboeken” maar dit boek heeft een onuitwisbare indruk achter gelaten. Ongelofelijk hoe de schrijfster de verhalen van 3 verschillende verhalen tot een verhaal heeft kunnen samenbrengen. De impact die de tweede wereldoorlog op de levens van deze drie vrouwen heeft gehad en de intensiteit waarmee het geschreven wordt, maakt dat je de pijn, verdriet en ellende van alle drie de vrouwen mee voelt. Ik werd mee gesleurd in het verhaal. Ik haatte Hertha, ik voelde de pijn en trauma’s van Kasia en ik leefde mee met de onmogelijke liefde en ambities van Caroline. De schrijfster weet je volledig mee te nemen in de gedachtengang van alle drie de vrouwen en de verwoesting van de oorlog.

  Ik ben onder de indruk en heb regelmatig tegen mensen, terwijl ik aan het lezen, vertelt wat ik aan het lezen was. De horror en de ellende maar ook de mooie momenten. Na alle ellende een ontzettend mooi einde waarin zowel Kasia en haar zus en Caroline beloond worden voor hun doorzettingsvermogen en kracht.

  Een must read voor de zomer van 2017!


  5 / 5

  Seringenmeisjes

  Heel mooie indrukwekkende roman over drie sterke vrouwen in de Tweede Wereldoorlog.
  Caroline, een Amerikaanse werkt vrijwillig op het Franse consulaat om weeskinderen in Frankrijk te helpen en Franse burgers die naar Amerika zijn gevlucht. Na de oorlog helpt ze ook vrouwen die in het concentratiekamp hebben gezeten en aan hun lot worden overgelaten.
  Herta, een Duitse arts gaat tegen en wil dank werken in het kamp Ravensbrück.
  Kasia, een Poolse verzetstijdster zit in Ravensbrück opgesloten met haar moeder en zus. Ze worden onderworpen aan medische experimenten en dragen daar de rest van hun leven de tekens van. Toch proberen ze na de oorlog hun leven weer op te pakken wat niet eenvoudig is. Na een ontmoeting met Caroline komen ze weer in eeen andere fase van hun leven.
  Een mooi indrukwekkend verhaal en een aanrader voor iedereen die van een mooi sterk verhaal houdt.


  Recent bekeken producten


  checklist

  HiSchool de plek voor alle schoolspullen

  • Rekenmachine en bureau accessoires
  • Prisma woordenboeken
  • Etui
  • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
  • Etiketten
  • Schriften
  • Schooltas, rugzak en shopper
  • Ringbanden
  • Schoolspullen voor in je etui
  • 0 producten op checklist
  • - 0 online te bestellen
  • - 0 alleen in de winkel

  Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

  Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

  Promo HiSchool Alt Text
  Seringenmeisjes
  Seringenmeisjes
  Martha Hall Kelly
  Paperback
  2250