Seringenmeisjes Paperback

het lot van drie vrouwen verandert voorgoed wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt

Seringenmeisjes
 

Samenvatting

Martha Hall Kelly schreef met Seringenmeisjes een meeslepende en aangrijpende debuutroman over drie vrouwen en hun strijd voor vrijheid, gerechtigheid en tweede kansen. 1939. Het lot van drie vrouwen verandert voorgoed wanneer...Meer Seringenmeisjes Lees meer

Product Informatie

Auteur

Martha Hall Kelly

Taal

Nederlands

Uitgever

AmboAnthos

ISBN

9789026337673

Productsoort

Boek

Categorie

Vertaalde literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

mei 2017

Formaat

230 x 150 x 47 mm

Vertaler

Iris Bol / Marcel Rouwé

Samenvatting

Martha Hall Kelly schreef met Seringenmeisjes een meeslepende en aangrijpende debuutroman over drie vrouwen en hun strijd voor vrijheid, gerechtigheid en tweede kansen. 1939. Het lot van drie vrouwen verandert voorgoed wanneer...Meer Seringenmeisjes Lees meer

Paperback (2017)
€ 22 50
Paperback € 12,50
eBook € 4,99

Bekijk alles van Martha Hall Kelly
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Martha Hall Kelly schreef met Seringenmeisjes een meeslepende en aangrijpende debuutroman over drie vrouwen en hun strijd voor vrijheid, gerechtigheid en tweede kansen. 1939. Het lot van drie vrouwen verandert voorgoed wanneer Hitler Polen binnenvalt. Caroline Ferriday is een hardwerkende vrouw die haar handen vol heeft aan haar vrijwilligerswerk op het Franse consulaat in New York. Aan de andere kant van de oceaan sluit de Poolse tiener Kasia Kuzmerick zich aan bij het verzet. Eén verkeerde stap kan vreselijke gevolgen hebben, zoals Kasia snel ondervindt. De ambitieuze Herta Oberheuser heeft een nieuwe positie aangeboden gekregen als dokter in dienst van de overheid, en wordt onderdeel van het kampregime in Ravensbrück. De drie vrouwen raken onlosmakelijk met elkaar verbonden wanneer Kasia ook in Ravensbrück terechtkomt en na de oorlog samen met Caroline strijdt voor gerechtigheid.


Product Informatie

Auteur

Martha Hall Kelly

Taal

Nederlands

Uitgever

AmboAnthos

ISBN

9789026337673

Productsoort

Boek

Categorie

Vertaalde literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

mei 2017

Formaat

230 x 150 x 47 mm

Vertaler

Iris Bol / Marcel Rouwé

Beoordelingen

‘Seringenmeisjes’- Martha Hall Kelly4 / 5

Seringenmeisjes

'Seringenmeisjes' Martha Hart Kelly: 'over drie vrouwen en hun strijd voor vrijheid, gerechtigheid en tweede kansen'.

Het begint in 1939 in New York met het feit dat 'Adolf Hitler Polen is binnengevallen'.
Vervolgens verplaatst het verhaal zich naar 'Lublin' in Polen waar 'Adalbert Kuzmerick' - 'directeur van de communicatielijnen van het postkantoor' - door de SS wordt opgepakt. Zijn vrouw en dochters blijven achter.
Later in 1939 in Düsseldorf is het jonge meisje Herta 'die nooit chirurg zal worden zolang Hitler aan de macht is' getuige van de openbare verkoop op de 'Platz' van in beslag genomen goederen van Joden.
'Haar hart ging sneller kloppen' ze zegt: 'Kijk, Chanel.' Ze vraagt: 'Waar zijn de bezitters van al deze dingen gebleven?' Mutti zegt: 'in het KZ, denk ik. Ze werken niet dat is het probleem'.

Een levendig geschreven verhaal wat opvalt door de vele details die breed zijn opgenomen, of het nu gaat om 'een indigoblauw bouclé pakje van Schiaperelli', 'de dubbele matglazen deuren, ingelegd met filigraan' of de 'her en der oude, pastelkleurige gebouwen met rode daken', ze maken de geschiedenis meer compleet, ik houd ervan.
Het liefelijk beeld van het gala voor de Franse ontheemden, het onschuldig bekijken van de vluchtelingen in het dal in Polen, het verwende meisje wat in plaats van chirurg te worden werkt in de slagerij van haar oom veranderd snel.
Ik houd mijn hart vast als ik verder lees over de radeloze Franse burgers die hun land niet meer in en uit kunnen. Ik, de nog dappere maar o, zo gevaarlijke voetsporen volg van Kaisa en met afgrijzen de wrede toestand in Ravensbrück met alle gruwelijke details moet opnemen.
De geschiedenis krijgt een verontrustte en verbijsterend vervolg tot 1945 toen op '18 april de Amerikaanse tanks Düsseldorf', de geboorteplaats van Herta, waren binnengerold.
Zo komt er een einde aan De Tweede Wereldoorlog maar niet aan het verhaal van ‘De Seringenmeisjes’.

‘De Seringenmeisjes’ belicht een aangrijpende periode uit deze donkere geschiedenis, hoopvolle momenten wisselen af met tragedies: vrouwen die de kampen overleefde maar verminkt verder moesten leven, mensen die door het 'ijzeren gordijn' amper vrede hebben gekend, kampartsen die vervroegd werden vrijgelaten en ongehinderd werkzaamheden konden hervatten, het is onvoorstelbaar.
Er ontstaan stromen van vrijwilligerswerk om de ontheemden te helpen, maar ook zijn er winkels die weer producten kunnen verkopen, mode voor de vrouwen, pas heel langzaam is er echt aandacht, ruimte en hulp gekomen voor de vele oorlogsslachtoffers, het zou jaren duren voordat wat financiële uitkeringen konden zorgen voor enige rechtvaardigheid.

Schrijfster Martha Hart Kelly heeft door veel onderzoek een, op waarheid gebaseerde feiten, indrukwekkende roman geschreven.


5 / 5

Konijnen

Seringenmeisjes neemt de lezer mee naar de Tweede Wereldoorlog, meer bepaald naar Ravensbrück.

Caroline Ferriday woont in New York (Amerika) en houdt zich bezig met liefdadigheidswerk overzee, Frankrijk.
Kasia Kyzmerick woont in Lublin (Polen) en helpt mee met de ondergrondse.
Herta Oberheuser is een jambitieuze jonge. Rouwelijke arts uit Düsseldorf (Duitsland).

In Ravensbrück wordt het leven van Kasia en Herta verweven. Kasia houdt zich staande maar van de idealen van Herta blijft niet veel meer over.

Na de oorlog ontmoet Caroline, via haar liefdadigheidswerk, Kasia en neemt het op voor de slachtoffers, de konijnen, van de Duitsers.
Ze neemt zo veel mogelijk vrouwen mee naar Amerika om Bente helpen.

Caroline en Kasia worden dikke vriendinnen en Caroline vraagt haar om Herta Oberheuser op te sporen opdat zij alsnog haar verdiende lot zou krijgen.

Het boek roept een rollercoaster van gevoelens op en je kunt het niet wegleggen. Een echte must read.


5 / 5

Drie vrouwen, één oorlog

In het boek "Seringenmeisjes" neemt De auteur de lezer mee naar de jaren in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Op meeslepende wijze worden de afzonderlijke, indrukwekkende verhalen en de dramatische gebeurtenissen verteld van drie zeer verschillende vrouwen. Elk op haar eigen wijze. Elk ongelooflijk sterk.

Caroline Ferriday woont in New York en als vrijwilliger werkzaam als hoofd Familieondersteuning op het Franse consulaat.

"Vanaf de achterbank keek ik naar het in puin liggende Frankrijk. In de kranten lezen over de oorlog [.....] was één ding, maar de aanblik van een vernield Frankrijk was iets heel anders".

De zestienjarige, Poolse Kasia Kuzmerick wordt opgepakt, nadat ze in de gaten is gehouden wanneer ze voor het Poolse verzet een pakketje ophaalt. Samen met haar moeder en zus wordt ze op transport gesteld naar Fürstenberg, waar ze in een vrouwenkamp belanden.

"We ontdekten al snel dat het overleven in Ravensbrück draaide om je tinnen kom, beker en lepel, en om je vermogen om die te bewaken. Als je je ogen zelfs maar een tel afwendde konden ze verdwijnen om nooit meer terug te komen".

De ambitieuze Herta Oberheuser is vijfentwintig en woont in Duitsland. Ze heeft geneeskunde gestudeerd, maar het blijkt als vrouw moeilijk om werk te vinden. Om toch in haar onderhoud te kunnen voorzien, reageert ze op een annonce in de krant, waarin er een arts wordt gezocht in een heropvoedingskamp voor vrouwen........Ravensbrück. Wanneer ze ontdekt wat er van haar wordt verwacht, reageert ze vol ongeloof dat dit niet is wat ze wil, maar als snel stompt ze af en werkt ze gewoon mee met haar collega's.
Ze helpt mee bij chirurgische experimenten ten behoeve van haar landgenoten aan het front. De operaties worden verricht op de zogenoemde "Konijnen". De meisjes in het kamp die als proefkonijn fungeren.

Wanneer uiteindelijk de oorlog voorbij is komen Caroline en Kasia op wonderlijke wijze met elkaar in contact en slaan de handen ineen. Herta probeert te verdwijnen, maar of haar dat gaat lukken......?

Herta:
"Tegen april 1945 had Duitsland de oorlog verloren [.....] Op een middag verliet ik het kamp en sloop langs de oever van het meer [.....] Het meer was boos, er zwiepten schuimkoppen overheen. Werden die veroorzaakt door de wind of door degenen wier as daar was begraven e in het slib was gezonken? Hoe kon mij dat worden verweten? Ik had alleen uit noodzaak de betrekking van kamparts aangenomen. Het was nu te laat voor de gestorvenen om hun knokige vingers op te heffen en tegen mij te getuigen [.....] Het was moeilijk om te geloven dat alles voorbij was en dat ik op de vlucht was. De schande was bijna slopend".

Met dit indrukwekkende, mooi gelaagde verhaal weet de auteur een rake manier te vertellen over de gruwelen van de oorlog. De hoofdstukken eindigen vaak met een cliffhanger, zodat het bijna niet anders kan dan dat je wilt doorlezen. De plot is ijzersterk geschreven. Heel mooi weet ze de stukken waarin Kasia aan het woord is ook daadwerkelijk door een zeventienjarige te laten vertellen. De drie hoofdpersonages vertellen beurtelings hun verhaal vanuit het ik-perspectief.
Het is een boek waar de auteur veel research voor heeft gedaan. Een werkelijk prachtig geschreven boek dat beklijft!!!

Martha Hall Kelly woont in de VS en heeft dit boek geschreven nadat ze in 1999 een artikel onder ogen kreeg waarin over Caroline Ferriday werd geschreven en waardoor ze werd geïnspireerd om "Seringenmeisjes" te schrijven.


5 / 5

een sering bloeit alleen na een strenge winter

Seringenmeisjes

In bijna 500 pagina’s worden de levens van drie verschillende vrouwen uiteengezet. Voor een periode van 20 jaar (van september 1939 tot 1959) wordt de lezer deelgenoot van de Amerikaanse Caroline, de Poolse Kasia en de Duitse Herta. Drie totaal verschillende levens. Het raakvlak van deze levens is bijna te verschrikkelijk om in woorden uit te drukken. Toch lukt het Martha Hall Kelly om deze verschrikkingen te laten doordringen.

Afwisselend komen in 47 korte hoofdstukken de drie sterke vrouwen aan het woord. Voor WOII uitbreekt leven zij een alledaags leven. De onbarmhartige Caroline slijt haar dagen op het Franse consulaat in New York. Haar grootste zorg is haar verboden liefde voor Paul, een Franse acteur. Ver weg van Caroline, In Polen, heeft ook Kasia het, naast haar school, druk met haar verliefde gevoelens voor Pietrik. Herta is net afgestudeerd als chirurg. Haar leven bestaat uit het vinden van een baan om haar ouders tot hulp te zijn.

Dan breekt de oorlog uit. Deze verandert alles.

Caroline, ver verwijderd van het oorlogsgeweld stelt alles in het werk om een helpende hand te bieden in Frankrijk. De oorlog komt voor haar dichterbij als ook haar geliefde hier mee te maken krijgt. Zowel Kasia als Herta belanden in Ravensbrück. Een concentratiekamp waar alleen vrouwen gedetineerd zitten. Weliswaar op totaal andere plekken. En met totaal andere vooruitzichten.

Wat gebeurt er met de vrouwen als de oorlog ten einde is. Hoe gaan zij om met de verschrikkingen. Kunnen ze het leven weer zo goed en kwaad als mogelijk oppakken?

De personages van Caroline en Herta zijn gebaseerd op werkelijke vrouwen. Zij hebben bestaan. Ook de persoon van Kasia zou bestaan kunnen hebben. Zij staat model voor de slachtoffers van de medische experimenten die werden uitgevoerd in Ravensbrück, de zogenaamde (proef)konijnen.

Mede door deze waargebeurde feiten is Seringenmeisjes een boek dat boeit van begin tot eind. Het verhaal wordt verteld in soepele zinnen die betrokkenheid makkelijk maken. In ieder geval voor 2 van de 3 hoofdpersonen.


Dit boek mocht ik namens de uitgever (AmboAnthos) als vooruitleesexemplaar lezen.


5 / 5

Indrukwekkend verhaal

Dit is het indrukwekkende verhaal van drie sterke vrouwen. Drie verhalen van totaal verschillende levens die samenkomen in dit boek.
We leren de vrouwen kennen als de tweede wereldoorlog op het punt staat uit te breken.
De Amerikaanse Caroline Ferriday werk als vrijwilliger op het Franse consulaat en heeft tot haar levenswerk gemaakt om Franse burgers die zich in Amerika willen vestigen te helpen. In de oorlog stuurt zij goederen en voedsel naar weeskinderen in Frankrijk die door de oorlog hun ouders zijn verloren. Dit doet zij vol passie en onvermoeibaar zichzelf daarbij regelmatig vergetend. Haar moeder is daarbij een grote steun.
Herta Oberheuser woont in Duitsland. Haar ouders zijn arm en voor haar studie medicijnen moet zij bijbaantjes nemen om deze te bekostigen. Haar doel is om chirurg te worden maar door verschillende wetten en regels gaat dit niet lukken. Dan breekt de oorlog uit en gaat zij als kamparts werken in het vrouwenkamp Ravensbrück 80 km ten noorden van Berlijn. Met goede bedoelingen en trouw aan de führer ( Hitler ) gaat zij aan het werk.
Kasia is 16 jaar en woont met haar ouders en zus Zuzanna in Polen. Zij heeft een onbezorgde jeugd en is heimelijk verliefd op Pietrik.
Dan breekt de oorlog uit en is niets meer hetzelfde. De stad wordt gebombardeerd, mensen slaan op de vlucht, joden gevangen genomen en op transport gezet. Tijdens een actie voor het verzet worden Kasia ,haar zus en moeder gevangen genomen en naar Ravensbrück afgevoerd.
Daar worden door de kampartsen waaronder ook Herta verschrikkelijke experimenten uitgevoerd op gevangenen.
Deze vrouwen en meisjes worden de "konijnen "genoemd.
Via een ingenieus systeem met de post laat Kasia haar vader weten hoe het er in het kamp aan toe gaat.
Een groot aantal gevangenen overleefd dit niet maar Kasia en Zuzanna hebben dat geluk wel. Eenmaal thuis proberen zij de draad weer op te pakken wat heel moeizaan gaat. Erover praten gaat al helemaal niet .
Dan komt er een uitnodiging van Caroline Ferriday om bij een aantal "konijnen " hersteloperaties uit te laten voeren en deze vrouwen en meisjes eens heerlijk te verwennen. Kasia en Zuzanna gaan naar Amerika en hebben het fijn maar ook heel moeilijk, schuldgevoelens, wantrouwen en schaamte spelen nog steeds een grote rol in hun leven.
Na vele gesprekken en lieve mensen gaat het iets beter.
Het einde van dit boek is groots en ook hier blijkt de kracht van deze vrouwen .
Ik ben erg onder de indruk van dit boek. Het boek leest prettig en ik zat regelmatig met tranen in mijn ogen en was diep geraakt. Wat kunnen mensen elkaar vreselijke dingen aandoen, en wat zijn er ook veel geweldige mensen in de wereld die zich belangeloos inzetten voor anderen.
Het is een boek met twee uitersten. De goedheid van de mens maar ook de slechtheid van de mens worden hier prachtig weergegeven.
Al is veel in het boek fictie, een aantal personen en gebeurtenissen zijn gebaseerd op waargebeurde feiten.
Van de eerste tot de laatste bladzijde had dit boek mijn volledige aandacht.

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Seringenmeisjes
Seringenmeisjes
Martha Hall Kelly
Paperback
2250