The hate u give Paperback

The hate u give
 

Samenvatting

Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was 'vermoedelijk' een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol...Meer The hate u give Lees meer

Product Informatie

Auteur

Angie Thomas

Taal

Nederlands

Uitgever

Moon

ISBN

9789048837175

Productsoort

Boek

Categorie

Young adult

Leeftijd

15+

Verschenen

mei 2017

Pagina's

368

Formaat

210 x 31 x 31 mm

Vertaler

Jasper Mutsaers

Samenvatting

Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was 'vermoedelijk' een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol...Meer The hate u give Lees meer

Paperback
368 pagina's
€ 19 99
Paperback € 15,00
eBook € 9,99

Bekijk alles van Angie Thomas
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was 'vermoedelijk' een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.


Product Informatie

Auteur

Angie Thomas

Taal

Nederlands

Uitgever

Moon

ISBN

9789048837175

Productsoort

Boek

Categorie

Young adult

Leeftijd

15+

Verschenen

mei 2017

Pagina's

368

Formaat

210 x 31 x 31 mm

Vertaler

Jasper Mutsaers

Beoordelingen

‘The hate u give’- Angie Thomas



5 / 5

Een must read

Met in mijn achterhoofd het boek ‘Een keukenmeidenroman’ begon ik aan The Hate U Give (THUG). Dacht ik dat ik ‘Een keukenmeidenroman’ het mooiste boek ooit vond, kan ik na het lezen van THUG niet anders zeggen dan dat dit boek op een gedeelde eerste plek is geëindigd.

Net als in ‘Een keukenmeidenroman’ gaat het in THUG over de problemen tussen blank en zwart. THUG vertelt het verhaal van de zestienjarige Starr Carter, een zwarte Amerikaanse tiener. Haar leven speelt zich af in twee werelden: de getto waarin ze woont, Garden Heigths, en de witte privéschool Williamson Prep, waar ze overdag naar toe gaat. Op school gedraagt ze zich zodanig dat zij ‘niemand reden geeft haar getto te noemen’. Dat houdt in dat ze benaderbaar is, haar mond houdt als ze kwaad is en niet de confrontatie opzoekt. Niets op aan te merken dus. In haar eigen wijk heeft Starr alleen Kenya als vriendin. Al haar andere vrienden kent ze van school en met hen gaat ze uit en viert ze feest.

Op een avond haalt Kenya Starr over om met haar naar een ‘feestje in de buurt’ te gaan. Daar is ook haar jeugdvriend , Khalil. Wanneer het die avond uit de hand loopt, gaat ze er samen met hem vandoor. Kort daarna is Starr er getuige van dat Khalil zonder pardon wordt doodgeschoten door een blanke agent.
Starr is verdrietig en weet niet goed wat ze moet doen. Voor haar vrienden op school houdt ze wat er is gebeurd geheim, ook al praat iedereen erover. De buurt is in rep en roer over wat Khalil is overkomen. Er breken rellen uit en Starr wordt opgeroepen om te getuigen over wat er die avond echt is gebeurd.

Er heerst in het boek een voortdurende sfeer van dreiging vanaf het moment dat Khalil is doodgeschoten en Starr moet getuigen. Durft Starr het aan om te vertellen wat er echt is gebeurd die avond? Schokkend vond ik om te lezen dat Starr en haar broers door hun vader geïnstrueerd worden wat ze moeten doen als ze door de politie worden aangehouden: “Hou je handen zo dat ze ze kunnen zien. Geen onverwachte bewegingen maken. Alleen praten als je iets gevraagd wordt.” Hier in Nederland kan je het je niet voorstellen dat je ouders je dit moeten leren.

De recensies over THUG zijn lovend en dat is naar mijn idee niet meer dan terecht. Alhoewel het een moeilijk onderwerp is wat Angie Thomas aansnijdt, leest THUG lekker weg. Naast het feit dat het boek spanning en onzekerheid oproept zit er ook veel humor in. Met name de oma van Starr zorgt er door haar rake opmerkingen voor dat er ook geregeld wat te lachen valt. Heerlijk!

THUG geeft de lezer een inkijkje in hoe het is om te leven in een getto waar bendes de macht hebben. Starr zelf komt ook niet uit een ‘perfect’ gezin. Haar ouders zijn weliswaar harde werkers, maar haar eerste levensjaren heeft Starr moeten doorbrengen zonder haar vader, omdat die in de gevangenis zat. Wat ik erg mooi vond aan THUG is de warme gezinsband die Starr met haar ouders, broers en oom Carlos heeft. Ze komen voor elkaar op, ze gaan letterlijk en figuurlijk voor elkaar door het vuur.

Ik heb THUG met veel plezier gelezen. Weliswaar is het geschreven voor jongeren, maar ook volwassenen kunnen zich prima verplaatsen in Starr en met haar meeleven. THUG is een verhaal wat je bij blijft en waar je nog lang over na blijft denken. Een must read!


4 / 5

Ja, dit boek moet u ook gelezen hebben!

Een ontroerend, vlot geschreven boek met een ijzersterke boodschap: The hate U give, geschreven door Angie Thomas, heeft alles in zich om de wereld te veroveren. Als dit boek nog niet op je To Be Reading - list staat, verdient hij zeker een plekje bovenaan, want eigenlijk moet iedereen dit boek een keer gelezen hebben!

The hate U give gaat over Starr Carter, een 16-jarig meisje dat opgroeit in een arme zwarte buurt, maar naar een luxe witte school gaat. Alles lijkt op rolletjes te lopen, totdat Starr na een feestje ooggetuige is van hoe haar beste vriend uit haar jeugd door een blanke politieman wordt neergeschoten. Hij overlijdt ter plaatse. Starr is de enige die de waarheid weet en precies kan vertellen wat er is gebeurt, maar alles wat ze zegt en vooral wat ze niet zegt, kan haar leven in gevaar brengen. Rechtvaardigheid krijgen voor haar beste vriend is nog lang niet zo makkelijk als het lijkt.

Ik moet zeggen dat ik wel heel erg in moest komen in dit boek. Ondanks dat het verhaal vrij snel begint en soepel verloopt, had ik in het begin niet altijd zin om het boek weer uit mijn boekenkast te trekken. Maar ik ben maar al te blij dat ik ben blijven lezen! Want zodra je in het verhaal belandt, kom je er niet meer uit. Zelfs na het uitlezen van de laatste bladzijde, blijft het verhaal in je hoofd hangen. Dit boek ontroert je, geeft je zelfs een andere kijk op de wereld. Daardoor is het de moeite ook zeker waard om dit boek te lezen!

Wat ik zo leuk vond aan de schrijfstijl, is dat het verhaal ondanks het heftige onderwerp, luchtig is beschreven. Vergelijkingen met Taylor Swift, Harry Potter en Beyoncé komen vaak genoeg voorbij, waardoor het boek nog humor krijgt ook! Dit boek pak je op en wil je nooit meer aan de kant leggen, ondanks dat je ook wil weten hoe het eindigt. De 356 bladzijdes had ik in drie dagen verslonden!

Het duidelijke plot over de schietpartij loopt als een rode draad door het boek, maar daar omheen gaat dit boek ook over liefde, racisme, jezelf en elkaar accepteren, over de verschillen tussen de witte en zwarte cultuur, en hoe deze mensen prima naast elkaar kunnen leven. The hate U give heeft geen afgeraffelde of onduidelijke verhaallijnen: het hele boek door wordt alles heel duidelijk uitgelegd (bijvoorbeeld de strijd tussen de drugsbendes bij Starr in de wijk, of hoe je de bendes onderscheidt), en richting de ontknoping worden alle vragen en nieuwsgierigheden rondom de verschillende verhaallijnen goed beantwoordt. Hierdoor leest het boek lekker zonder onduidelijkheden weg.

Je moet The hate U give lezen omdat het spannend is, ontroerend, grappig en vooral een prachtig boek. Angie Thomas heeft een fantastisch debuut neergezet, dat elk mens op deze wereld gelezen moet hebben.

Mijn advies? Ren nu zo snel mogelijk naar de boekhandel, want geloof me, dit boek wil je echt niet gemist hebben!


4 / 5

Aangrijpend & realistisch verhaal!

Als de 16 jarige Starr na een feestje een rit naar huis krijgt van haar jeugdvriend Khalil, worden ze aangehouden door een politieagent.
De avond eindigt in een drama als de onbewapende Khalil word neergeschoten door de agent.
De dood van Khalil en het vermoeden dat hij drugs dealde houd de gemoederen flink bezig in Garden Heights.
De bendes in haar buurt zorgen voor nog meer opschudding.
Starr bevindt zich in twee werelden.
De rijke school waar ze op zit en de arme buurt waar ze woont.
Starr zwijgt over de fatale avond.
Zal ze de moed vinden om voor Khalil op te komen en voor hem te spreken?


De gebeurtenissen in ''The Hate u Give'' zijn heel actueel in Amerika, en bereiken ons land d.m.v. het nieuws.
Themas als racisme en geweld komen naar voren in dit boek, maar ook de gevolgen hiervan.
Starr die geweld meerdere keren van zo dichtbij heeft gezien & op haar school ook te maken krijgt met racisme.
''The Hate U Give'' is het debuut van auteur Angie Thomas en dat merk je helemaal niet, qua schrijfstijl leest het alsof ze al meer boeken heeft geschreven!
Dit boek draagt zo'n belangrijke boodschap!
''The Hate u Give'' is aangrijpend en een boek dat je niet zo snel weer vergeet!


4 / 5

Thug Life

Thug Life - The Hate U Give Little Infants F*cks Everybody.
Betekenis: What you feed us as seeds, grows, and blows up in your face.
Maw: The life one must lead in order to rise through the everyday struggle.


Thug Life. Ik denk dat wel een goede samenvatting is van het hele boek.
Starr, een jonge, zwarte, meid van 16 is op een dag op een feestje in haar buurt, de ghetto. Als er een schietpartij plaatsvindt, vlucht ze met haar beste vriend weg van het feest. Onderweg worden ze aangehouden door een politie-agent, die hem doodschiet. The Hate U Give vertelt het verhaal van Starr; de worstelingen, het onbegrip, het leven in de ghetto en veel, veel meer.

Ik vond het verhaal zelf wat simpel, maar de constante stroom aan gedachtes waren echt supergoed neergezet. Je werd als het ware in het leven van een zwart gezin getrokken. Starr zit op een goede, blanke, school buiten de ghetto en heeft ook nog eens een blanke vriend.. Tegelijkertijd leeft ze met haar familie en vrienden ín de ghetto. Haar vader is een ex-gangbanger, haar stiefbroer leeft in een gezin waar zijn zus de dochter is van hét hoofd van de gang van nu. Werkelijkwaar, het is zeer goed uitgewerkt. Niet één simpele verhaallijn, maar meerdere verhaallijnen die eigenlijk allemaal even krachtig zijn.

Er worden toespelingen naar The Fresh Prince of Bell-Air gemaakt en deze vond ik geniaal. Nu heb ik wel een zwak voor deze serie, maar hoe deze serie zich in het verhaal mengt, is echt heel mooi gedaan.

Ook het verhaal van de jeugd van de vader is goed uitgewerkt, de betekenissen van de vreemde namen voor de kinderen, de wensen voor een beter leven, hoe zwart en wit zich uiteindelijk toch mengt, hoe afstamming effect heeft op een leven... Echt héél veel is goed uitgewerkt en goed neergezet.

Toch was er in dit boek iets wat me ontzettend tegenstond en wat er een aantal keer bijna het boek heeft doen neerleggen. Die irritante straattaal. Tuurlijk, het gaat over een donker gezin en straattaal hoort bij deze way of life, maar ik heb er zo'n hekel aan. Ik vraag me af of het verhaal minder was geworden als er gewoon normaal Engels was gebruikt. Ik denk zelf van niet. Dit punt zorgt ervoor dat ik een ster minder geef. Werd er gewoon niet goed van. Nu heb ik dit boek wel in het Engels gelezen, weet niet of de Nederlandse vertaling zich ook zo heeft neergezet..
Maar als je je hier overheen kunt zetten, raad ik toch wel aan om dit boek te lezen.

Mijn uiteindelijk score hou ik op 4*.


4 / 5

DIT BOEK MOET JE LEZEN!

The Hate U Give gaat natuurlijk over discriminatie en ongelijkheid, maar tegelijkertijd is het zoveel meer dan dat. Belangrijke onderwerpen worden aangekaart en tijdens het lezen wordt je meerdere malen met je neus op de feiten gedrukt. Angie Thomas gaat geen enkel onderwerp uit de weg en laat je vanaf de eerste rij zien hoe het leven er daadwerkelijk toegaat in een donkere buitenbuurt. Voor de meeste van ons is dit een ver van je bed show en weet je hier echt helemaal niets vanaf. Hoeveel je ook op het nieuws of online ziet, je weet nooit echt hoe het is om op te groeien in een getto waar je bijna elk moment voor je leven kan vrezen.

Thomas kaart dus zeker belangrijke punten aan, maar laat ook zien dat discriminatie er heel erg snel insluipt. Ik geef eerlijk toe - en daar schrok ik van - dat ik af en toe dacht dat het allemaal wel zou meevallen. Maar dat is dus niet zo. Als je het niet kent, kun je er ook zeker niet over oordelen. Tijdens het lezen realiseerde ik me dat we nooit zullen weten hoe het er echt aan toe gaat, maar THUG helpt wel een handje om het net iets beter te begrijpen.

Wat Thomas erg goed heeft gedaan is te laten zien dat het allemaal niet zwart-wit is. De zwarte gemeenschap is niet helemaal slecht en de politie is zeker niet altijd goed. Je leest vanuit het perspectief van een gekleurde tiener die ondanks alles wat ze mee heeft gemaakt ook niet zomaar oordeelt. Door Starr een oom te geven die politieagent is heeft hier zeker aan bijgedragen en zorgt voor een mooie balans.

THUG is zeker een boek dat iedereen gelezen moet hebben, mede om de belangrijke onderwerpen die worden aangekaart. Maar deze YA-roman is zoveel meer dan dat. Het is vooral een verhaal over familie en hoe belangrijk het is om mensen om je heen te hebben waar je op kunt leunen. Alle personages, van Starrs ouders en haar broertjes tot aan haar 'bleekscheet' vriendje en vriendinnen, zijn echt perfect uitgewerkt en hebben allemaal een eigen stem gekregen die zeker gehoord moet worden.

Eigenlijk kan ik deze recensie maar op één manier afsluiten: lees dit boek. THUG kaart onderwerpen aan waar wij zelden iets over lezen en geeft je een unieke kijk in hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat. Door de krachtige personages en omdat het niet enkel om ongelijkheid gaat is het gewoon een prachtige YA-roman. Aanrader!








Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
The hate u give
The hate u give
Angie Thomas
Paperback  368 paginas
1999