The role of intergenerational transfers in gendered labour patterns
Engels
192
32.95

1 - 2 Weken

Gezien het feit dat de meerderheid van de Nederlandse vrouwen minder dan drie dagen werken per week terwijl de meeste Nederlandse mannen fulltime werken, is de kloof in het aantal arbeidsuren in Nederland is groter tussen man en vrouw dan waar dan ook in de westerse wereld. Aan de andere kant blijken Nederlandse mannen veel minder huishoudelijk werk en kinderzorg uit te voeren dan Nederlandse vrouwen. Dit ontstane patroon in betaalde en onbetaalde arbeid leidt tot een aanzienlijke ongelijkheid tussen de seksen qua inkomen, en institutionele, politieke en zakelijke vertegenwoordiging.

Deze studie onderzoekt of intergenerationele transmissie als een verklaring kan dienen voorde ontstane situatie, waarmee de klassieke focus op individu, het paar, en kenmerken van het huishouden wordt verruimd. Drie soorten van de intergenerationele transmissies worden onderzocht: rolmodellering, verdeling van middelen, en het geven of gebruikmaken van sociale steun.
Aan de hand van gegevens van het Netherlands Kinship Panel Study (NKPS) blijkt geconcludeerd te kunnen worden dat bepaalde intergenerationele transfers inderdaad bijdragen aan het verklaren van arbeidspatronen van vrouwen en mannen.

Het onderzoek besluit met een bespreking van haar onderzoeksbijdragen uit het verleden, gevolgen voor het beleid, en suggesties voor toekomstig onderzoek.

0 | 0