Tsjaikovskistraat 40 Gebonden

Autobiografische vertelling over Rusland & Revolutie

Tsjaikovskistraat 40
 

Samenvatting

In Waterdrinkers nieuwste, sterk autobiografische roman Tsjaikovskistraat 40 neemt hij de lezer mee op een duizelingwekkende reis door de Russische geschiedenis en door zijn eigen leven.Meer Tsjaikovskistraat 40 Lees meer

Product Informatie

Auteur

Pieter Waterdrinker

Taal

Nederlands

Uitgever

Nijgh & Van Ditmar

ISBN

9789038804132

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur , AD Boekenweekmagazine actie

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

november 2017

Pagina's

432

Formaat

238 x 163 x 42 mm

Samenvatting

In Waterdrinkers nieuwste, sterk autobiografische roman Tsjaikovskistraat 40 neemt hij de lezer mee op een duizelingwekkende reis door de Russische geschiedenis en door zijn eigen leven.Meer Tsjaikovskistraat 40 Lees meer

Gebonden
432 pagina's
€ 24 99
eBook € 13,99
Paperback € 15,00

Bekijk alles van Pieter Waterdrinker
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


De vertrekpunt van Waterdrinkers reis is zijn huis in Sint-Petersburg, waar de auteur woont met zijn vrouw en drie poezen, midden in de buurt die honderd jaar geleden het epicentrum was van de Russische revolutie van 1917. 


Behalve een kroniek over deze periode, die de loop van de Europese geschiedenis van de twintigste eeuw ingrijpend zou bepalen, is de roman een verslag van het onwaarschijnlijk avontuurlijke leven van de auteur, die de afgelopen kwarteeuw in de Sovjet-Unie en Rusland doorbracht. In de handen van meesterverteller Waterdrinker wordt dit een rit op een literaire achtbaan. 

Een roman van een aangrijpende schoonheid, een ode aan de gespleten ziel van Rusland en de eeuwige interne strijd die dat oplevert. Groots ook in de wijze waarop Waterdrinker zijn eigen worsteling beschrijft met het leven, zijn schrijverschap, de liefde.


Product Informatie

Auteur

Pieter Waterdrinker

Taal

Nederlands

Uitgever

Nijgh & Van Ditmar

ISBN

9789038804132

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur , AD Boekenweekmagazine actie

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

november 2017

Pagina's

432

Formaat

238 x 163 x 42 mm

Beoordelingen

‘Tsjaikovskistraat 40’- Pieter Waterdrinker3 / 5

Het lastige leven in Rusland

De autobiografische roman van de voormalige Telegraafcorrespondent in Moskou vertelt het verhaal van een jongeman die zich al rommelend een plaats verovert in de Russische wereld en er zijn grote liefde vindt. Hij heeft er terecht voor gekozen om dit boek het stempel “roman” te geven, opdat wij niet vallen over eventuele onjuistheden of overdrijvingen, die er ongetwijfeld in zitten.
Sommige hoofdstukken zijn zonder meer hilarisch, en het boek verveelt nooit. Hier en daar krijg je de indruk dat hij bovenop historische ontwikkelingen heeft gezeten,en dat zal grotendeels ook waar zijn. Toch bekruipt je soms het gevoel dat hij de zaken (of zijn eigen rol daarin) een beetje aandikt, maar ja het is een roman en geen autobiografie, dus dat mág.
Tussen de bedrijven door heeft hij forse kritiek op het systeem dat het al ruim 100 jaar in Rusland voor het zeggen heeft (en de “helden van de revolutie”), en daar lijkt me geen woord van overdreven. Dit boek zou verstokte aanhangers van het communisme de ogen kunnen openen, maar deze “gelovigen” zullen dit niet zonder meer accepteren.
Wie dit boek leest, verveelt zich geen moment en leert tussen de bedrijven door veel over de Russische samenleving in de Sovjetperiode en later.


5 / 5

Een aanrader

Dat is al na 20 bladzijden duidelijk...


4 / 5

Tsjaikovskistraat 40

Sfeer Leningrad 1988:
'We reden langs Stalinpanden, voormalige tsaristische stadspaleizen en Sovjetwoonkazernes, in de raamkozijnen brandden dezelfde uniforme lampjes als in mijn hotel. Voetgangers schoten dicht langs puien gejaagd voorbij, door hun donkerbruine en grijze schutkleuren in het decor grotendeels kameleontisch wegvallend'.
En: 'Over de hele stad lag een waas van stof en verval. De wegen en straten waren vrijwel verlaten. Een enkele volgepakte tram gleed met een schurend gekerm langzaam voorbij. Personenauto's reden er amper. De heersers op de rijbaan waren monsterachtige vrachtwagens met rammelende lege laadbakken, waarvan de bestuurders, omdat de fabrieken rond de stad op apegapen lagen en er dus vrijwel geen goederen meer te vervoeren vielen, massaal als snorder bijklusten'.

De hoofdpersoon, de schrijver, is dan zesentwintig en spreekt als een van de weinige in Nederland Russisch. Hij wordt benaderd door 'een heerschap uit Leiden' met het verzoek 700 Russische Bijbels naar Leningrad te vervoeren. Bij aankomst blijkt de contactpersoon na drie dagen er niet te zijn en vertrekt hij dwars door de stad naar de haven waar de boot met de 700 Bijbels is aangemeerd. De sfeer in de haven is niet anders dan in de stad. Onze hoofdpersoon vindt er Pozorski, de contactpersoon.

In Leningrad zo ongeveer in 2016 besluit de schrijver in te gaan op het verzoek van zijn uitgever een boek te schrijven over de Russische revolutie(wat in 2017 exact honderd jaar geleden is), het verzoek van de uitgever is tevens het verhaal persoonlijk te houden. De schrijver accepteert het aanbod en ontvangt een voorschot van 10.000 euro wat hij weggeeft aan zijn noodlijdende zwager die er een zeilboot(De Nautilus) van elf jaar oud voor wil kopen om er een zeilschool aan de Finse golf mee te beginnen.
De schrijver verteld over de Russische revolutie en over Lenin, hij maakt gebruik van de aantekeningen die Zinaida Hippius(een dichteres en schrijfster) destijds maakte, zij woonde toen in het epicentrum.
Afwisselend in verschillende tijdzones verteld de schrijver zijn verhaal, boeiend om te lezen, totaal wat anders dan we gewend zijn. Een roman, autobiografisch, non fictie, fictie, het komt allemaal voorbij.
Een wervelend verhaal door de vorige eeuw in de voormalige Sovjet -Unie en het latere Rusland in de 21e-eeuw met veel smeuïge anekdotes, historische gebeurtenissen en met een gevarieerd gezelschap van mensen uit allerlei kringen.
Nauwgezette beschrijvingen van Moskou en Leningrad maar ook van het Nederlands landschap waar de schrijver al dan niet met zijn vrouw voor korte of langere tijd verbleef.
Een inkijk in de Russische samenleving over bijna een hele eeuw met persoonlijke toevoegingen over het leven van de schrijver zelf, een genot om te lezen.
Ik ben gaan houden van de zwierige schrijfwijze van schrijver Pieter Waterdrinker die met 'Tsjaikovskistraat 40' een rijk en levendig boek heeft geschreven.

Claar van Lieshout 12 juni 2018


4 / 5

Freelancer-freelooser

Juist als Pieter Waterdrinker besluit te stoppen met schrijven – ten slotte hebben zijn vorige negen boeken hem nog geen 300 euro per maand opgeleverd – krijgt hij het verzoek van zijn uitgever een boek te schrijven over de Russische revolutie. De deadline is strikt, 1 september 2017, aangezien het boek dient te verschijnen 100 jaar na de coup die Lenin en diens boevenbende hebben ontketend. Men wil een persoonlijk relaas, want dat verkoopt beter. In eerste instantie heeft Waterdrinker helemaal geen zin in de klus. Maar als zwager Aleksej in financiële problemen komt en acuut 10.000 euro nodig heeft, zwicht hij. Als lezer voel je direct aan dat het geld in handen van Aleksej in rook zal opgaan. Daarmee is de toon van het boek gezet: hier lezen we het relaas van een freelancer-freelooser (Waterdrinkers woorden).
Tsjaikovskistraat 40 is grotendeels geschreven in en om het adres in Sint-Petersburg waar Waterdrinker al jaren met zijn vrouw Julia woont. Ooit heeft zij hem nog gewaarschuwd: “Ga van me weg, hoor je me? Ik breng je ongeluk. Ga van me weg!” Inmiddels zijn de twee al meer dan vijfentwintig jaar samen, en ik meen uit dit boek op te maken dat Julia de schrijver wellicht heeft behoed voor een wisse dood, ten gevolge van alcoholmisbruik of roekeloos gedrag. Lang leve Julia!

Via een vreemde snoeshaan belandt Waterdrinker als jongvolwassene in Rusland. Hij dient er tachtigduizend bijbels illegaal te verspreiden, maar merkt al snel dat louche lieden daar een slaatje uit slaan en zichzelf verrijken. Vooral ene Pozorski speelt daarbij een cruciale rol. Deze man zal Pieter nog vele jaren later wederom ontmoeten. De stinkend rijke opportunist verbeeldt de graaiers van na het uiteenvallen van de Soviet-Unie. Waterdrinker lijkt foute personen aan te trekken als een magneet dat doet bij ijzervijlsel. Zo lacht het fortuin hem toe als hij in zee gaat met ene Fopmans. Met hun bedrijfje Intersoviet Consultancy organiseren zij rondreizen door de USSR voor welgestelde westerlingen. De focus verschuift na verloop van tijd echter naar handel. Of het nu om een bestelling van tachtig jonge Audi-occasions gaat of om gatenkaas, Fopmans weet er een slaatje uit te slaan. En Pieter? De dollartekens in zijn ogen groeien exponentieel, totdat – hoe kan het ook anders – de zeepbel uiteen spat. Zo gaat nagenoeg alles mis, maar Pieter krabbelt weer overeind, om even verderop opnieuw te struikelen.

De geschiedenis van de afgelopen honderd jaar in de USSR respectievelijk Rusland is ondertussen verweven door het gehele boek. We lezen over de streken van Lenin en kornuiten, over legendarische Russen als Zinaida Hippius, vrijheidsstrijdster avant-la-lettre, die al snel in de gaten had dat Lenin een schurk was. Over Nabokov en Trotski. Over de Nederlanders Henk Sneevliet en Jef Swart die een belangrijke rol vervulden in verspreiding van het communistische gedachtengoed na de Eerste Wereldoorlog, ook in Nederland. Wow, denk je, als je leest wat daar allemaal is gebeurd op de vierkante kilometer rond Tsjaikovskistraat 40. Waterdrinker sleurt je in een dystopie, daar is geen ontsnappen aan. En tussen de regels door steekt regelmatig verongelijktheid op. “Sowieso had ik nauwelijks nog lust tot werken aan dat pleurisboek over die revolutie…” En houdt hij zichzelf meer voor de gek dan dat hij de lezer voorliegt: “Nooit, nee nooit zou ik mijn romans besmeuren met actuele politiek.” Dat zullen we weten! Zoals in zijn grootse roman Poubelle is de politiek tot in de haarvaten aanwezig, zowel die uit het verleden als die in het heden. De arme sloebers die het tsaristisch regime in 1905 probeerden omver te werpen, worden vergeleken met de bootvluchtelingen die vergeefs de Europese kust proberen te bereiken. In een pagina’s lange zin houdt Waterdrinker ons hypocriete West-Europeanen een spiegel voor.
Wat kan er van zo’n ‘pleurisboek’ terechtkomen? Een heleboel, zoals Julia op blz. 274 al voorspelt!


5 / 5

Prachtig!

Pieter Waterdrinker , de auteur van Tsjaikovskistraat 40, is journalist en schrijver en woont al meer dan een halve eeuw in Rusland.
Afwisselend in St. Petersburg en in Moskou, waar hij een appartement heeft.
Hij is getrouwd met een Russische vrouw en spreekt de taal vloeiend.

Voor het schrijven van dit boek accepteerde hij E 10.000 voorschot van de uitgever, om in opdracht een persoonlijk verslag te schrijven over de Russische revolutie, die in 2017 100 jaar daarvoor plaats vond.
Door deze opdracht, aangenomen o.a. uit geldnood, zat hij eraan vast.
Tijdens het schrijven dwaalden zijn gedachten regelmatig af naar gebeurtenissen uit zijn eigen leven die plaats vonden gedurende de 25 jaar dat hij in Rusland woonde.
De roman is daardoor geschreven in een prettige afwisseling tussen zijn persoonlijke leven en de geschiedenis van het land.
Het boek is autobiografisch maar toch ook een roman en is grotendeels geschreven vanuit zijn eigen huis adres, Tsjaikovskistraat 40, waar de auteur woont samen met zijn vrouw en drie poezen.
De straat die honderd jaar eerder het epicentrum was van de Russische Revolutie, een tijd die zijn sporen nagelaten heeft in Rusland, maar niet alleen daar.
Een periode in de Russische geschiedenis die de loop van de geschiedenis in Rusland, maar ook die in Europa, ingrijpend zou bepalen.
Tsjaikovskistraat 40 is een – door meesterverteller Waterdrinker - uitstekend geschreven en boeiende roman , een prachtige weergave van de gespleten ziel van Rusland en de eeuwige interne strijd die dat oplevert.
In deze roman neemt Pieter Waterdrinker de lezer afwisselend mee door de Russische geschiedenis en door zijn persoonlijke leven en juist dat gegeven maakt het boek zo plezierig om te lezen.
Ook de worsteling van Pieter Waterdrinker met zijn eigen leven, de liefde en zijn werk zijn heel goed beschreven.
Tsjaikovskistraat 40 is een aanrader voor wie meer over dit beproefde land en zijn inwoners te weten wil komen.

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Tsjaikovskistraat 40
Tsjaikovskistraat 40
Pieter Waterdrinker
Gebonden  432 paginas
2499