Wees onzichtbaar Paperback

Wees onzichtbaar
 

Samenvatting

Wees onzichtbaar van Murat Isik is een warm en ontroerend familieverhaal. Ideaal voor op vakantie! 'Boeiend en meeslepend.' - NRC 'Leest als een trein.' - Het Parool 'Met soepele pen geschreven.' - Trouw 'Aanstekelijk en...Meer Wees onzichtbaar Lees meer

Product Informatie

Auteur

Murat Isik

Taal

Nederlands

Uitgever

AmboAnthos

ISBN

9789041422903

Productsoort

Boek

Categorie

De 25 beste literatuur en romans , Onze toptitels van 2018 , Nederlandse literatuur , Literatuur en roman top 10 , Moederdag campagne 2018 , Bruna Top 100

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

mei 2017

Pagina's

597

Formaat

232 x 37 x 37 mm

Samenvatting

Wees onzichtbaar van Murat Isik is een warm en ontroerend familieverhaal. Ideaal voor op vakantie! 'Boeiend en meeslepend.' - NRC 'Leest als een trein.' - Het Parool 'Met soepele pen geschreven.' - Trouw 'Aanstekelijk en...Meer Wees onzichtbaar Lees meer

Paperback
597 pagina's
€ 24 99
eBook € 12,99
Dwarsligger € 17,50
Cd € 25,99

Bekijk alles van Murat Isik
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Wees onzichtbaar van Murat Isik is een warm en ontroerend familieverhaal. Ideaal voor op vakantie! 'Boeiend en meeslepend.' - NRC 'Leest als een trein.' - Het Parool 'Met soepele pen geschreven.' - Trouw 'Aanstekelijk en levendig.' - De Standaard 'Prestatie van formaat.' - De Volkskrant 'Een monument van een boek.' - Jeroen Pauw Wees onzichtbaar vertelt over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en is een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer. De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich 's avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam - als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert - groeit het verzet tegen de vader. Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin. Van Murat Isik verscheen eerder Verloren grond, waarmee hij de Bronzen Uil Publieksprijs won en genomineerd werd voor de Academica Literatuurprijs. De pers over Verloren grond: 'Een bedwelmend mooi familieverhaal.' - de Volkskrant **** 'Een nieuwe, welsprekende en meeslepende stem in deNederlandse literatuur.' - NRC Handelsblad 'Een echt getalenteerde verteller.' - De Standaard 'Een on-Nederlandse debuutroman. Goed geschreven, krachtig en meeslepend, en zo totaal anders dan het gemiddelde in zichzelf gekeerde debuut dat je vergeet dat je een eersteling hebt gelezen.' - Het Parool 'Isiks stijl is zo volstrekt natuurlijk dat je er na een tijdje niet meer op let en je laat meeslepen door het verhaal, de levensechte personages, de met veel gevoel voor timing opgebouwde scènes.' - De Standaard 'Een vlotte schrijfstijl die de lezer moeiteloos meetrekt en in warme kleuren een wereld schetst die totaal anders is dan de onze.' - Noordhollands Dagblad 'Een verdienstelijk debuut van een nieuwe schrijver, die bovenal een verhalenverteller is.' - Passionate Magazine 'Een ongewoon Nederlandstalig debuut' - vpro Gids 'Prachtig, kleurrijk en zo aangrijpend dat de tranen ineens over je wangen stromen.' - Flow


Product Informatie

Auteur

Murat Isik

Taal

Nederlands

Uitgever

AmboAnthos

ISBN

9789041422903

Productsoort

Boek

Categorie

De 25 beste literatuur en romans , Onze toptitels van 2018 , Nederlandse literatuur , Literatuur en roman top 10 , Moederdag campagne 2018 , Bruna Top 100

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

mei 2017

Pagina's

597

Formaat

232 x 37 x 37 mm

Beoordelingen

‘Wees onzichtbaar’- Murat Isik5 / 5

De bijlmer van binnenuit gezien

Prachtig boek; moeilijk om weg te leggen. Je wil maar door blijven lezen door de prettige schrijfstijl.en de dappere keuzes die de hoofdpersoon maakt in zijn ontwikkeling. Het geeft tevens een mooie kijk in het leven in de Bijlmer en in hoe de Bijlmer ooit anders bedacht is, dan dat het uiteindelijk in de praktijk als wijk geworden is. Mooi om het leven in de Bijlmer van binnenuit te horen. Indrukwekkend boek; ik hoop meer te kunnen lezen van deze talentvolle schrijver!


5 / 5

genomineerd voor de Libris prijs

De jury moet zich herbezinnen als dit boek niet gaat winnen.


5 / 5

Emotionele realistische roman

Zo blij ben ik dat ik nog op het laatste moment besloot mee te doen met de leesclub van Het Leesmagazine van Bol, en ‘Wees onzichtbaar’ aanschafte en las. In slechts drie dagen heb ik dit lijvige epos over Metin gelezen, ademloos, en alles werd onzichtbaar in mijn wereld, ik was in de Bijlmer, en voelde alle onmacht van mensen die opboksen tegen vele zaken, waaronder huiselijk geweld, pesten en aannames van andere mensen.

Isik beschrijft de rauwe realiteit en het leven van Metin in 102 hoofdstukken en 596 bladzijdes. Vanaf het begin tot het eind boeit deze roman. ‘Wees onzichtbaar’ geeft een indringend en ontroerend beeld van de Nederlandse samenleving en over Turkse Nederlanders die hier een bestaan proberen op te bouwen.

Metin heeft het niet gemakkelijk, maar hij probeert alles om zich staande te houden. Thuis heeft hij te maken met een overheersende vader die geweld niet schuwt en op school wordt hij gepest vanwege zijn Turkse afkomst. Machteloos moet ik toekijken hoe zelfs docenten opzij kijken en je voelt de pijn. Dat is ook wat ‘Wees onzichtbaar’ met je doet, je voelt de pijn die Metin heeft, maar ook de plaatsvervangende schaamte voor alles wat hem wordt aangedaan, zonder dat er in gegrepen wordt.


4 / 5

Indrukwekkend.

In Wees Onzichtbaar beschrijft Murat Isik de jeugd en ontwikkeling van een jonge Turkse jongen, Metin.
De jongen is op vijf jarige leeftijd vanuit Duitsland naar Nederland gekomen, om dat zijn vader in Duitsland werd afgewezen voor politiek asiel.
In Amsterdam vindt de vader woonruimte in de Bijlmer, waar later ook zijn vrouw en kinderen zich bij hem voegen.
De eerste kennismaking met de Bijlmer maakt grote indruk op het jongetje Metin, de verlichte flats ziet hij bijvoorbeeld als ruimteschepen en de flat vindt hij mooi en groot..
Op de lagere school heeft hij eerst wat moeite met de taal vanwege een taal achterstand maar later gaat dat een stuk beter, zeker na complimenten die hij van de meester krijgt.
Hij krijgt het advies naar de MAVO te gaan, maar daar neemt zijn vader geen genoegen mee, hij wil dat Metin naar het VWO gaat en dat gebeurt uiteindelijk ook.
Het VWO is een school die niet in de Bijlmer staat, daar is hij een buitenbeentje en wordt hij gepest en uitgescholden, onder andere voor schoonmaker.
Thuis heeft Metin het ook niet gemakkelijk, zijn vader is erg dominant en tiranniseert het hele gezin. Werken doet hij niet, hij heeft een uitkering geregeld , overdag leest hij boeken over het communisme en 's avonds zit hij in de kroeg en praat met vrienden over de politiek en drinkt daarbij erg veel, waardoor er van de uitkering niet veel overblijft en de moeder van Metin nauwelijks huishoudgeld krijgt.
Metin, zijn moeder en zijn zusje zijn bang voor de vader en gedragen zich zo, dat ze onzichtbaar zijn voor hem, in de hoop dat hij hen dan met rust zal laten.
Dat leren onzichtbaar te zijn past Metin ook toe op het VWO, in de hoop dat hij dan niet opvalt bij de pesters en ze hem met rust zullen laten.
Later op het VWO gaat het beter, wanneer Kaja zijn vriend wil zijn en voor hem op komt.

Wees Onzichtbaar is een echte ontwikkelingsroman, die in dit genre een eigen plaats inneemt. Het gaat hier om de ontwikkeling en integratie van een Turkse jongen, waardoor je de problemen die zich hierbij voor kunnen doen als het ware van binnenuit beleeft.
De moeder van Metin ontworstelt zich uiteindelijk aan de vader en gaat weg, samen met Metin en zijn zusje.
Mede daardoor ontwikkelen ze zich als persoon.

Murat Isik hanteert een mooie, duidelijke en aansprekende schrijfstijl.
Als lezer is het daardoor heel goed mogelijk de ontwikkeling van met name Metin te volgen en te begrijpen.
De niet te lange hoofdstukken nodigen elke keer weer uit tot verder lezen, waardoor de dikte van het boek geen enkel probleem vormt.
Het leven in de Bijlmer, ooit gebouwd als een voorbeeld wijk, met de verschillende nationaliteiten en uiteindelijk de verpaupering, wordt goed en uitgebreid beschreven.
Ook de tijdgeest van de tachtiger jaren komt goed naar voren, door middel van bijvoorbeeld het benoemen van de Commodore , de Nintendo Super Mario en de Bijlmerramp.
Wees Onzichtbaar verdient een duidelijke plaats binnen het genre ontwikkelingsroman.


5 / 5

Wees onzichtbaar

Wees onzichtbaar is voor mij een eerste kennismaking met het werk van de schrijver Murat Isik. Een aangename kennismaking die er voor gezorgd heeft dat ik zijn andere boeken ook wil gaan lezen.
In Wees onzichtbaar volg je Metin vanaf het moment dat hij als jong jongetje in de Bijlmer komt wonen tot het moment dat hij studeert. Het is geen gemakkelijk leven, een vader die behoorlijk agressief is, gepest worden op school, weinig geld. Onzichtbaar zijn is een oplossing die het leven makkelijker kan maken, de titel is perfect gekozen!
Door de zware onderwerpen had het boek ook ‘zwaar’ kunnen worden, maar doordat Isik een zeer vlotte en toegankelijke schrijfstijl heeft leest het boek wel heel makkelijk en prettig. De toon is luchtig en maakte ook dat ik wilde doorlezen. Met 597 bladzijden is het is zeker geen dun boek, maar wat mij betreft had het nog veel langer door mogen gaan. Ik had graag nog meer over Metin en zijn leven willen lezen. Laat de dikte van het boek je dus zeker niet afschrikken.
Murat Isik heeft een prachtige, vertellende schrijfstijl, waardoor je als het ware naast Metin op de bank zit als zijn vader weer een uitbarsting heeft, met hem wegvlucht voor pesters en samen met hem door de Bijlmer wandelt. Je kijkt echt door zijn ogen en voelt mee met de dingen die hij meemaakt. Het maakt het verhaal ontroerend, rauw en aangrijpend.Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Wees onzichtbaar
Wees onzichtbaar
Murat Isik
Paperback  597 paginas
2499