Winternacht Paperback

Karin en haar zoontje raken betrokken in een verdwijningszaak

Winternacht

Samenvatting

In 'Winternacht' reist een psychologe met haar zoontje naar Canada om haar biologische vader te ontmoeten. Maar eenmaal daar raakt ze betrokken bij een verdwijningszaak...Meer Winternacht Lees meer

Product Informatie

Auteur

Suzanne Vermeer

Taal

Nederlands

Uitgever

A.W. Bruna

ISBN

9789400508422

Productsoort

Boek

Categorie

Thriller

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

oktober 2017

Pagina's

312

Formaat

216 x 141 x 26 mm

Samenvatting

In 'Winternacht' reist een psychologe met haar zoontje naar Canada om haar biologische vader te ontmoeten. Maar eenmaal daar raakt ze betrokken bij een verdwijningszaak...Meer Winternacht Lees meer

Paperback (2017)
312 pagina's
€ 15 00
Paperback € 9,99
eBook € 7,99

Bekijk alles van Suzanne Vermeer
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Psychologe Karin ter Duin krijgt op haar vijfendertigste te horen dat ze is geadopteerd. Haar biologische vader ligt op sterven en wil haar nog eenmaal zien, en dus vertrekt Karin samen met haar dove zoontje Sam naar de Canadese stad Ottawa. Op de dag van aankomst heeft echter niemand tijd voor haar. Iedereen is in rep en roer omdat een meisje uit The Glebe, de wijk waar haar familie woont, wordt vermist. De vijfjarige Liv Tremblay was met haar ouders en broertje aan het wandelen in een nabijgelegen natuurpark toen ze in een moment van onoplettendheid verdween. Voordat ze het goed en wel in de gaten heeft, raakt Karin betrokken bij de zaak. En in de weken die volgen, verdwijnen er nog meer kinderen...


Product Informatie

Auteur

Suzanne Vermeer

Taal

Nederlands

Uitgever

A.W. Bruna

ISBN

9789400508422

Productsoort

Boek

Categorie

Thriller

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

oktober 2017

Pagina's

312

Formaat

216 x 141 x 26 mm

Beoordelingen

‘Winternacht’- Suzanne Vermeer4 / 5

blij verrast

Reeds vanaf de eerste pagina had het verhaal mij in zijn greep, en dit is voor een groot stuk te danken aan de bijpassende cover. Wanneer je de proloog leest, zie je dankzij de bijpassende cover alles voor je zoals in een film, dit zorgt ervoor dat je als lezer onmiddellijk in het verhaal zit.


Het verhaal wordt verteld vanuit de verschillende hoofdpersonages, op deze manier leert men hen wel heel goed kennen. Hierbij vond ik het personage van Karin er toch wel uitspringen, ze heeft een zeer sterke persoonlijkheid, wat door de auteur extra benadrukt wordt. Af en toe komt ook de ontvoerder aan het woord. Spannend, want hoe meer de ontvoerder aan het woord komt hoe geprikkelder de lezer wordt om te ontdekken wie het wel zou zijn.

Suzanne Vermeer heeft een eenvoudige, luchtige schrijfstijl die toch zeer beeldend is. ‘Winternacht’ bevat alle typische Vermeer-elementen: romantiek, spanning en vakantie. Maar hiernaast worden er ook verschillende sociale thema’s aangehaald zoals adoptie, handicap, erfelijke ziekte, … en dit op een realistische manier. Dit vond ik toch een leuke meerwaarde aan het verhaal waardoor ik dit boek meer apprecieerde dan de voorgaande Suzanne Vermeer boeken. Soms was het wat voorspelbaar, maar dit stoorde niet, het boek bleef even spannend. Het is vooral een ontspannend boek om op een koude winterdag op de sofa uit te lezen.

De inhoud van ‘Winternacht’ vond ik verrassend beter dan het vorige boek van Suzanne Vermeer, alsook de schrijfstijl beviel mij beter. Ik scoor het boek dan ook meer sterren dan haar vorige boek. Van mij krijgt dit boek een verdiende 4 sterren. Ik ben al benieuwd naar wat het zomerboek van 2018 zal worden en welke vakantiebestemming het thema zal zijn. Jullie ook?


3 / 5

Prima thriller

‘Winternacht’ is het eerste boek dat ik van Suzanne Vermeer heb gelezen. Suzanne Vermeer is een pseudoniem, tot 2011 schreef Paul Goeken de verhalen, hierna is het pseudoniem overgenomen door verschillende (onbekende) schrijvers. Ik heb wel veel over Suzanne Vermeer gehoord als ‘schrijfster’, maar eigenlijk nog nooit een boek van haar opgepakt. Tot ‘Winternacht’ dan.

Doordat ik veel over de boeken van Suzanne Vermeer had gehoord, waren mijn verwachtingen natuurlijk hooggespannen. Het verhaal achter ‘Winternacht’ zit prima in elkaar, maar met de hoofdpersonen had ik zelf af en toe best moeite. Soms deden ze dingen waar ik het niet helemaal mee eens was en dat zorgde voor mij voor veel fustratie tijdens het lezen. Op zich maakt frustratie het lezen wel boeiend, maar teveel frustratie is ook weer niet goed.

‘Winternacht’ zat wel degelijk vol met verrassingen en daardoor viel de frustratie uiteindelijk best mee. Ik zal de ontknoping niet aankomen en dat vond ik zeker wel een pluspunt. Ik vond het een fijn boek om te lezen op een regenachtige zondagmiddag (bij wijzen van spreken dan!) en zal zeker vaker boeken van Suzanne Vermeer gaan lezen.

Suzanne Vermeer schrijft met ‘Winternacht’ een prima tussendoor thriller, die soms wat frustreert, maar de verrassende ontknoping maakt een hoop goed. Aanrader voor je wintersportvakantie!


3 / 5

SUCCESVOL VERVOLG IN EVEN SUCCESVOLLE REEKS

De in 2011 overleden auteur Paul Goeken, drager van het pseudoniem Suzanne Vermeer, heeft bij leven altijd iets met water, duiken, warme stranden, besneeuwde bossen, schrijven en misdaad gehad. Na zijn overlijden besloten zijn familieleden en de uitgever dat onder dezelfde naam een andere auteur de verhaallijn voort zou zetten. Onlangs verscheen het eenentwintigste deel in de reeks, Winternacht.

De 34-jarige Karin ter Duin werkt als traumatherapeut en woont met haar dove zoontje Sam in Nederland. Onverwacht en zonder ook maar enig vermoeden krijgt ze van haar ouders te horen dat ze niet haar biologische ouders zijn. Aanleiding voor deze schokkende mededeling is een telefoontje uit Canada dat haar biologische vader niet lang meer te leven heeft en haar nog graag voor zijn overlijden wil zien en spreken.
Hevig ontstemd omdat dit nooit eerder tegen haar is gezegd, besluit ze uiteindelijk met haar zoontje naar Canada te gaan om daar kennis te maken met haar, tot dat moment verzwegen, broer Jonas en tevens haar vader te ontmoeten.
De kennismaking met haar broer verloopt hoopvol maar amper gearriveerd wordt de 5-jarige Liv vermist en start een grote publieke zoekactie in het besneeuwde park waar ze werd vermist. Dit onder leiding van Jonas Powell, de broer van Karin.

De verhaallijnen in Winternacht zijn redelijk divers. De zoektocht naar het verleden van Karin’s ouders en natuurlijk de reden waarom ze is afgestaan wordt als snel naar de achtergrond gedrongen door de vermissing van Liv en wat zich daarna gaat ontwikkelen. Interessant is het thema EMDR; een therapie die bekend staat als Eye Movement Desensitization and Reprocessing, een behandeling voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. Dit geldt ook als verderop in het verhaal de zeldzame stofwisselingsziekte X-ALD even onder de aandacht wordt gebracht. Het past allemaal naadloos in het verhaal dat, met een relatief klein aantal personages, toch bestaat uit meerdere naar elkaar kruipende verhaallijnen. Ook hoe een klein lijkende handeling belangrijk kan worden om iemand uit de zogenaamde ‘freeze-situatie’ te halen. Transparant en goedbegrijpend zijn deze drie thema’s in het verhaal verwerkt.
Zonder te weten wie, na het overlijden van Goeken, de ghostwriter is van deze serie, is het wel positief te kunnen concluderen dat het niveau van de serie met iedere nieuwe uitgave, een lichte kwaliteitsverbetering te zien geeft.

Als dan het moment dat de oplossingen gaan rollen, de voorspelbaarheid grote vormen aan gaat nemen, is er al een aantal uren plezier beleefd aan alle voorgaande verwikkelingen. Maar dat stukje had wel met meer zorgvuldigheid beschreven, de lezers langer in spanning kunnen houden.

Eindoordeel: 3,5 sterren

Spanning: 3 sterren
Plot: 3,5 sterren
Leesplezier: 4 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 3 sterren
Psychologie: 3 sterren


3 / 5

Winternacht: enigszins voorspelbaar, maar wel plezierig

Psychologe Karin ter Duin krijgt op haar vijfendertigste te horen dat ze is geadopteerd. Haar biologische vader ligt op sterven en heeft haar optieouders laten weten zijn dochter graag nog eenmaal te willen zien. Karin’s ‘ouders’ kunnen niet anders dan haar inlichten. Zij onthullen dat zij Karin als baby hebben geadopteerd en dat zij ook nog een broer heeft.

“De zon scheen zijn verblindende licht op de dikke laag sneeuw die het Canadese landschap bedekte. Indrukwekkende sparren bogen op sommige plekken diep onder hun witte last.”

Karin is behoorlijk ondersteboven van dit ‘nieuws’, maar besluit op het verzoek van haar biologische vader in te gaan en vertrekt, samen met haar dove zoontje Sam, naar de Canadese stad Ottawa. Op de dag van aankomst heeft niemand tijd voor haar. Iedereen is in rep en roer omdat een meisje uit The Glebe, de wijk waar haar familie woont, wordt vermist. De vijfjarige Liv Tremblay was met haar ouders en broertje aan het wandelen in een nabijgelegen natuurpark toen ze, in een moment van onoplettendheid, verdween. Voordat ze het goed en wel in de gaten heeft, raakt Karin betrokken bij de zaak. In de weken die volgen, verdwijnen er nog meer kinderen…

Vermeer weet opnieuw een fijne combinatie te creëren van spanning, emotie en romantiek. Wellicht niet haar allerbeste werk en wel wat voorspelbaar, maar zeker een uiterst prettig leesbaar boek voor tussendoor.

“Jona klikte zijn gordel los en opende de deur. Er trok een duizeling door zijn hoofd toen hij de auto uit stapte en hij greep zich vast aan het portier om niet te vallen. De agent pakte hem ruw bij zijn arm en trok hem weg bij de auto.”

Vermeer staat bekend om haar sfeerbeelden en ook in ‘Winternacht’ doet zij dat weer uitstekend. Je krijgt –bijna- koude voeten van de sneeuw. Bovendien schetst zij haar personages zeer beeldend en deze kwaliteiten maken de voorspelbaarheid van het verhaal ruimschoots goed.

“Karin staarde naar het zielige hoopje mens dat eens een statige man moest zijn geweest. Terwijl hij zichtbaar vocht voor elke ademteug vulden zijn ogen zich met tranen. Bloeddoorlopen ogen, maar ze hadden exact dezelfde blauwe kleur als de hare.”

Kortom, voor liefhebbers van het ‘luchtige’ genre én die lezers die toe zijn aan een niet te zwaar ‘tussendoortje’, is ‘Winternacht’ een aanrader.

Over de auteur
Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de in juni 2011 overleden auteur Paul Goeken. In 2002 debuteerde hij met zijn eerste thriller onder zijn eigen naam. Na vier titels ontstond het idee om daarnaast andere boeken onder pseudoniem uit te brengen.


Uitvoering
Uitgever: A.W. Bruna LeV.
ISBN 9789400508422
Paperback, 312 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
http://ht-c-communicatie.nl/

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Winternacht
Winternacht
Suzanne Vermeer
Paperback  312 paginas
1500