De avond is ongemak eBook

De avond is ongemak
 
eBook

Samenvatting

'De avond is ongemak' van Marieke Lucas Rijneveld is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen...Meer De avond is ongemak Lees meer

Product Informatie

Auteur

Marieke Lucas Rijneveld

Taal

Nederlands

Uitgever

Atlas Contact

ISBN

9789025451578

Bindwijze

eBook

Productsoort

eBook

Digital format

EPUB versie 2 met digitaal watermerk

Categorie

Nederlandse literatuur , eBooks

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

januari 2018

Pagina's

230

Formaat

EPUB versie 2 met digitaal watermerk

File size

1,57

Samenvatting

'De avond is ongemak' van Marieke Lucas Rijneveld is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen...Meer De avond is ongemak Lees meer

eBook
230 pagina's
€ 12 99
Paperback € 19,99
Gebonden € 19,99

Bekijk alles van Marieke Lucas Rijneveld
  Je aankoop is direct te downloaden

  Recent bekeken producten


   

  Samenvatting


  'De avond is ongemak' van Marieke Lucas Rijneveld is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen. Het is een verbluffend romandebuut dat is doortrokken van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan. Marieke Lucas Rijneveld geldt als een van de grootste nieuwe talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde ze met de meermaals herdrukte dichtbundel 'Kalfsvlies', die werd bekroond met de C. Buddingh'-prijs voor het beste poëziedebuut.


  Product Informatie

  Auteur

  Marieke Lucas Rijneveld

  Taal

  Nederlands

  Uitgever

  Atlas Contact

  ISBN

  9789025451578

  Bindwijze

  eBook

  Productsoort

  eBook

  Digital format

  EPUB versie 2 met digitaal watermerk

  Categorie

  Nederlandse literatuur , eBooks

  Leeftijd

  Volwassenen

  Verschenen

  januari 2018

  Pagina's

  230

  Formaat

  EPUB versie 2 met digitaal watermerk

  File size

  1,57

  Beoordelingen

  ‘De avond is ongemak’- Marieke Lucas Rijneveld  2 / 5

  Goed geschreven maar is vaak uit op effectbejag

  Het boek is niet mijn smaak. Maar dat gezegd hebbende: het is een goed geschreven, somber, haast adembenemend boek over een gedoemd leven, dat je laat inleven in Jas, ondanks de gruwelijke dingen die ze doet. Geen boek dat je ter ontspanning meeneemt naar een dagje op het strand.

  Marieke Lucas Rijneveld schrijft beeldend en associatief; je zit middenin het smerige bestaan op een grauwe boerderij, met zijn trieste productiedieren. Ze gebruikt verrassende metaforen; van sommige neem je direct aan dat een meisje van 10 tot 14 ze zo ervaart. Maar andere zijn onzinnig of gaan gewoon mank, zijn gekunsteld en gericht op effectbejag. En wat minder had ook wel gemogen, evenals wat minder wreedheid en minder nadruk op poepgaatjes, rijden op een speelgoedbeer en andere te vaak en te nadrukkelijk naar voren geschoven sekshandelingen en -gedachten van een puber.

  Ook kloppen er dingen niet: padden die zonder eten en drinken maanden bewaard worden, maar blijven leven? Ook haar moeder, die gestopt is met eten; ze wordt wel magerder maar blijft maar leven. Het bed van haar bijna-volwassen broer is te klein voor Jas, terwijl die jaren jonger is. En ze poept maandenlang niet – onmogelijk.


  4 / 5

  Beklemmend mooi

  In ‘De avond is ongemak’ maak je kennis met een gezin dat hun oudste zoon/broer verloor: Matthies gaat schaatsen, Jas mag niet mee, Matthies zakt tijdens het schaatsen door het ijs en daarmee ontvouwd zich langzaam aan het verhaal. Als dan ook nog MKZ uitbreekt op de boerderij is het einde zoek.

  Jas is 10 jaar oud als het boek begint en er wordt niet gesproken in huis over het verdriet dat er heerst sinds Matthies overleed. Het lijkt alsof het dagelijks leven de overhand weer krijgt, maar niets is minder waar, alle leden van dit gezin drijven een andere kant op; vader denkt aan vertrekken, moeder stopt met eten, Jas draagt dag en nacht haar rode jas, Hanna draagt een koffertje met zich mee en Obbe sleurt een ongekende seksuele (ont)lading achter zich aan; ongemak is aanwezig en wel in overvloed.

  Ik vind Rijneveld beeldend schrijven, ik zag de boerderij en zijn bewoners voor mij: Jas in haar eeuwig dragende rode jas, de padden in de emmer, konijn Dieuwertje, de Diakenen en vooral de overkant. Enerzijds geeft Rijneveld je veel details, anderzijds laat zij dingen onbenoemd, ik vind dit zelf prettig, ze geeft mij de ruimte. Ik voel tijdens het lezen dat de auteur mij behoorlijk stuurt in dit boek, tot aan de rand én er overheen, en ondanks dat ik dit niet altijd kan waarderen in een boek, begrijp ik waarom zij dit deed, wie nooit een familielid die zo nabij staat heeft verloren, heeft deze ‘over de rand’ ervaring nodig in dit boek om te beseffen wat zo een groot verlies met een gezin doet. Het verdriet en de ontredderdheid van Jas raakte mij enorm, soms moest ik het boek even wegleggen en op adem komen, het is zo goed omschreven!

  Jas is in mijn ogen een normaal onderzoekend kind, ze denkt heel veel en diep na, trekt conclusies die zij met niemand deelt en wat het meest opvalt is dat zij bang is, doodsbang. Op school hoort ze bij de “sukkels” omdat zij geen discman heeft maar zij spaart hier wel ijverig voor (de sukkels zijn als dropstaafjes in een zak Engelse drop, iedereen laat ze links liggen, zegt Jas hierover). In het gezin heeft zij geen duidelijke rol al zorgt zij zo goed mogelijk voor haar jongere zusje Hanna.

  Op school vertelt juf over de Tweede Wereldoorlog en Jas concludeert hierna dat er bij hen thuis ook Joden zitten ondergedoken in hun kelderkast. Moeder draagt immers wekelijks volle boodschappentassen de kelder in en daarbij heeft de juf gezegd dat je je wel moet inleven, dat doet Jas dus netjes. Een gesprek met haar moeder had dit simpelweg opgelost, maar ja, er wordt niet gesproken in dit gezin, er is geen ruimte voor samen zijn. Jas vraagt het uiteindelijk wel aan haar moeder hoe het in de kelder gaat en als moeder daar ontwijkend op antwoord concludeert Jas dat haar moeder natuurlijk haar uitvalsbasis niet prijs gaat geven. Hoe benauwend moet dit zijn voor een kind? Ze vraagt later nog eens iets aan haar vader en als beloning krijgt zij alles behalve een antwoord.

  Er zijn nogal wat dingen onaf in het boek: op de keukenlamp zit nog steeds geen lampekap, er hangt op zolder een touw met een lus (waar wacht het op vraag ik mij af?), het leven van Matthies was nog niet af, de padden niet en ga zo maar door. Ik kwam er niet echt achter welk geloof het gezin naleefde, ik dacht gereformeerd maar de kerstboom en de Diakenen bracht mij in verwarring (ik geef toe dat ik niet veel van religies af weet)? Enne die padden, die zijn duidelijk een metafoor voor…. ja, dat verklap ik niet, lees zelf maar en ontdek!
  Mijn eindconclusie over dit boek: in al zijn heftigheid vind ik het boek zo ontzettend mooi, ik kan haast niet geloven dat dit nog maar het roman debuut van Marieke Lucas Rijneveld is. Haar manier van schrijven intrigeert mij, ze zet mij -de lezer- aan het werk en ik onderzoek elk woord en pluis het boek uit totdat het bijna letterlijk uiteen valt. Ik las het boek twee keer* en bij de tweede keer haalde ik er nog meer uit, het heeft mij geboeid vanaf de eerste pagina en de dagen daarna liet het boek m


  4 / 5

  Intrigerend

  Beklemmend verhaal! Blijft in je hoofd rondspoken. Knap geschreven door een jonge vrouw! Lezen dit boek!


  5 / 5

  De avond is ongemak

  En ik vroeg aan God of hij niet alsjeblieft mijn konijn, maar mijn broer Matthies kon nemen. Amen.

  Kort na dit fragment zakt Matthies (oudste zoon uit een zwaar gereformeerd gezin) door het ijs en verdrinkt.
  Praten over dit enorme verlies is in dit gezin onmogelijk, want over de doden praten we niet, die gedenken we.
  De zekerheid valt weg voor een ieder. De dood is overal. We lopen altijd het risico hem te ontmoeten.

  Literatuur met grote klasse. Ontzettend mooi geschreven. Beklemmend. Alles in de naam van de Heere...

  Namens Bruna Ellenbroek: Evelien Veltien


  5 / 5

  dit hakte erin, wat en ongelooflijk goed debuut

  Het is en gewone dag bij een gewoon boerengezin. Het ik-figuur (Jas) is en meisje van 10 dat baalt dat ze te jong is om me te doen met het schaatsen. Haar grote broer Matthies wel. Matthies verongelukt echter tijdens het schaatsen en vanaf dat moment is alles anders. Zo treffend als Marieke dat schrijft in de eerste zin van het boek.

  “Ik was tien jaar en deed mijn jas niet meer uit.”

  Op dezelfde wijze kom je verder in het boek bijna dichterlijke of beeldende beschrijvingen tegen van alledaagse gebeurtenissen. Deze zijn beschreven door de ogen van en kind maar verwoord als en volwassene. Voor het hele gezin dat in shock is en eigenlijk stil wil blijven staan. Maar de wereld en het boerenwerk gaat door. De kinderen nemen ouders in bescherming, het voelt alsof ze op hun tenen lopen. De dood van hun broer gaat dagelijks met hun mee. Ze zijn ook bang om nu hun ouders te verliezen, “jas” ziet hoe moeder magerder wordt en vader stiller. Deze mensen halen kracht en structuur uit hun geloof, de mensen om hen heen kijken naar hun om. Toch geeft het geloof ook veel beperkingen en voelt het voor de hoofdpersonen als benauwend, heel dubbel. Alles waar ze voor staan wordt op de proef gesteld. En het blijft niet bij het gezin alleen. MKZ komt om de hoek kijken en de veestapel moet geruimd. Het verhaal wordt op een bijzondere manier afgesloten en diep onder de indruk van dit boek ben ik er lang na het lezen nog mee bezig, het heeft me geraakt.


  Recent bekeken producten


  checklist

  HiSchool de plek voor alle schoolspullen

  • Rekenmachine en bureau accessoires
  • Prisma woordenboeken
  • Etui
  • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
  • Etiketten
  • Schriften
  • Schooltas, rugzak en shopper
  • Ringbanden
  • Schoolspullen voor in je etui
  • 0 producten op checklist
  • - 0 online te bestellen
  • - 0 alleen in de winkel

  Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

  Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

  Promo HiSchool Alt Text
  De avond is ongemak
  De avond is ongemak
  Marieke Lucas Rijneveld
  eBook  230 paginas
  1299