De heilige Rita eBook

De heilige Rita
 
eBook

Samenvatting

Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische...Meer De heilige Rita Lees meer

Product Informatie

Auteur

Tommy Wieringa

Taal

Nederlands

Uitgever

De Bezige Bij

ISBN

9789023464471

Bindwijze

eBook

Productsoort

eBook

Digital format

EPUB versie 2 met digitaal watermerk

Categorie

Nederlandse literatuur , eBooks

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

oktober 2017

Pagina's

304

Formaat

EPUB versie 2 met digitaal watermerk

File size

1,07

Samenvatting

Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische...Meer De heilige Rita Lees meer

eBook
304 pagina's
€ 14 99
Paperback € 19,99
Gebonden € 25,00

Bekijk alles van Tommy Wieringa
  Je aankoop is direct te downloaden

  Recent bekeken producten


   

  Samenvatting


  Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Met hen kwam ook de onzekerheid. Het verzet bestaat uit het beschimpen van de Chinezen en de aanschaf van meer bewakingscamera's. Voor de betaalde liefde steekt Paul Krüzen de grens over. In het bordeel raakt hij verzeild in een conflict dat hem dwingt de verscholen positie te verlaten die hij in het leven heeft gekozen. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige.


  Product Informatie

  Auteur

  Tommy Wieringa

  Taal

  Nederlands

  Uitgever

  De Bezige Bij

  ISBN

  9789023464471

  Bindwijze

  eBook

  Productsoort

  eBook

  Digital format

  EPUB versie 2 met digitaal watermerk

  Categorie

  Nederlandse literatuur , eBooks

  Leeftijd

  Volwassenen

  Verschenen

  oktober 2017

  Pagina's

  304

  Formaat

  EPUB versie 2 met digitaal watermerk

  File size

  1,07

  Beoordelingen

  ‘De heilige Rita’- Tommy Wieringa  3 / 5

  Beklemmend leven in een dorp

  Tommy Wieringa situeert dit boek in de streek van zijn jeugd. Het draait om Paul Krüzen, die zijn leven lang in het “kleine” milieu blijft steken.
  Zijn vader vindt op een dag in een maïsveld een neergestorte Russische piloot. Hij redt de man en neemt hem mee naar huis, waardoor een aantal levens volledig overhoop wordt gegooid.
  Paul weet zich nooit aan de streek te ontworstelen, ondanks zijn succesvolle internationale handel in militaria, zijn bezoeken aan een Duits bordeel en zijn sextrips naar Thailand, samen met zijn levenslange jeugdvriend -en net als hij eeuwige vrijgezel- Hedwiges Bakker. Wanneer deze laatste zich laat ontvallen dat hij miljonair is, roept hij het noodlot over zich af, wat ook sterk zijn weerslag heeft op Paul, die tenslotte overal zijn vijanden ziet.
  De beschrijvingen van het bekrompen dorpsleven zijn sterk en beklemmend. Langzaam maar zeker ziet men de dorpswereld afbrokkelen, totdat zelfs de Chinees het dorp verlaat.
  De liefhebbers van Wieringa komen volledig aan hun trekken, ook door zijn sterke taalgebruik.


  4 / 5

  Het leven in Twente

  Paul is een vijftiger, die zijn hele leven op een boerderij in Twente heeft gewoond. Hij heeft zijn geboortestreek nooit verlaten. Paul neemt de verzorging op zicht van zijn oude vader, met wie hij de boerderij deelt. Hij is een echte Tukker, iemand die graag alles bij het oude wil laten en niet houdt van veranderingen. Zijn moeder Alice is er in zijn kindertijd vandoor gegaan.
  De heilige Rita is een roman over het wel en wee van de bewoners van het dorp Mariënveen. De bewoners willen leven zoals ze dat altijd hebben gedaan: rustig en ‘gemoedelijk’. Echter de hele wereld verandert, zo ook het dorp. Er komen Chinezen, Russen, Roemenen en Polen in het dorp worden.
  Toch duurt het nog wel even voordat er écht iets gebeurt in deze roman van Tommy Wieringa. En dan nog laat de auteur de lezer gissen over de waarheid van de gebeurtenissen.
  Tommy Wieringa groeide zelf ook op in Twente. Hij vertrok naar elders op zijn zestiende.
  In deze roman beschrijft hij – als ervaringsdeskundige - de troosteloosheid en de leegte van de grensstreek. De streek waarin nooit iets spannends gebeurt. De auteur gebruikt prachtig taalgebruik en mooie zinnen. Een prachtige roman.


  4 / 5

  Eenvoudig leven, overrompeld door de boze buitenwereld

  De vijftigjarige Paul Krüzen woont samen met zijn vijfenzeventigjarige vader in een grote oude boerderij aan de Duitse grens. De Tukkers die er wonen zijn kort van stof. Als zij elkaar spreken blijft dat vaak tot een enkele zin beperkt. Zo ook bij Krüzen thuis. Aloïs Krüzen is getrouwd met Alice Klein Haarhuis. Eén kind heeft hij bij zijn vrouw verwekt, Paul. Het is een huwelijk waarin de passie ontbreekt. Nuchter staan zij in het leven en ondergaan de dag die komen gaat. Dan landt er ineens een oude Russische kist in het maïsveld achter de boerderij. Een dappere piloot is met zijn sproeivliegtuigje gevlucht uit de USSR. Krüzen brengt hem naar het ziekenhuis. Na daar enkele maanden te zijn behandeld, wordt de Rus weer bij de Krüzens afgeleverd. Ten slotte hadden zij hem gebracht. Ondanks de protesten van Alice biedt Aloïs de man onderdak. Pas een half jaar later beseft hij dat hij het Paard van Troje heeft binnengehaald.

  Paul groeit op bij zijn vader. Hij heeft nooit reden gezien de boerderij te verlaten. En nu kan het niet meer. Hij moet zijn vader verzorgen die een wond heeft aan zijn been, een malheur dat maar niet wil genezen. Verder houdt Paul zich bezig met de handel in militaria of, zoals een bord bij de ingang van de boerderij vermeldt: “Krüzen – Curosia en Militaria”. Zijn vriend Hedwiges heeft dat bord voor hem geschilderd, omdat hij zo mooi schrijven kan. Spelling is echter niet zijn sterkste kant. Hedwiges is kruidenier of wat daarvoor moet doorgaan. Eén domme opmerking die hij in het café van mama Shu maakt zal hem de kop kosten.

  Het leven van Paul en Hedwiges is eenvoudig. Af en toe spreken ze af bij mama Shu, soms bezoeken zij het bordeel van oud-klasgenoot Steggink in Duitsland. Jaarlijks gaan ze samen een weekje op vakantie, altijd naar een warm oord. Die Steggink is een vreemde. Met zijn dikke Ferrari toont hij het hele dorp hoe goed hij het voor elkaar heeft. Vaak verkeert hij in gezelschap van duistere types. Als op zeker moment Hedwiges wat wordt aangedaan, is Paul er van overtuigd dat Steggink daarmee te maken heeft. Hij besluit zijn vriend te wreken.

  Eigenlijk kun je een nieuwe Wieringa kopen zonder iets van het boek te weten. Wieringa kan schrijven als geen ander. Ook De heilige Rita is weer een boek waarmee hij zijn vertelkunst onderschrijft. Gedetailleerd doet hij verslag van het kleine leven op het uitgestrekte platteland. Liefdevol beschrijft hij de mensen en hun eenvoudige wensen. Het is een boek waar je rustig van wordt, waarmee je kunt ontsnappen aan de hectiek van alledag.

  Recent bekeken producten


  checklist

  HiSchool de plek voor alle schoolspullen

  • Rekenmachine en bureau accessoires
  • Prisma woordenboeken
  • Etui
  • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
  • Etiketten
  • Schriften
  • Schooltas, rugzak en shopper
  • Ringbanden
  • Schoolspullen voor in je etui
  • 0 producten op checklist
  • - 0 online te bestellen
  • - 0 alleen in de winkel

  Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

  Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

  Promo HiSchool Alt Text
  De heilige Rita
  De heilige Rita
  Tommy Wieringa
  eBook  304 paginas
  1499