De spion eBook

De spion
eBook

Samenvatting

De van oorsprong Friese Mata Hari (1876-1917) was de meest begeerde vrouw van haar tijd: een beroemde exotische danseres die omging met grootheden, in de grote Europese en Amerikaanse steden in de theaters stond en het publiek...Meer De spion Lees meer

Product Informatie

Auteur

Paulo Coelho

Taal

Nederlands

Uitgever

De Arbeiderspers

ISBN

9789029511353

Bindwijze

eBook

Productsoort

eBook

Digital format

EPUB versie 2 met digitaal watermerk

Categorie

eBooks Paulo Coelho voor 5,99 , eBooks Paulo Coelho voor 4,99 , eBooks , Vertaalde literatuur , Boekenweek eBook acties

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

september 2016

Pagina's

135

Formaat

EPUB versie 2 met digitaal watermerk

File size

1,37

Vertaler

Piet Janssen

Samenvatting

De van oorsprong Friese Mata Hari (1876-1917) was de meest begeerde vrouw van haar tijd: een beroemde exotische danseres die omging met grootheden, in de grote Europese en Amerikaanse steden in de theaters stond en het publiek...Meer De spion Lees meer

eBook
135 pagina's
€ 7 99
Gebonden € 12,50

Bekijk alles van Paulo Coelho
  Je aankoop is direct te downloaden

  Recent bekeken producten


   

  Samenvatting


  De van oorsprong Friese Mata Hari (1876-1917) was de meest begeerde vrouw van haar tijd: een beroemde exotische danseres die omging met grootheden, in de grote Europese en Amerikaanse steden in de theaters stond en het publiek schokte en vervoerde met haar erotisch geladen optredens. In De spion gebruikt Paulo Coelho zijn verbeeldingskracht om het even glamoureuze als tragische leven van Mata Hari te herscheppen. Haar moeilijke jeugd, haar ongelukkige huwelijk dat haar naar Nederlands-Indië voerde, de trieste lotgevallen van haar kinderen, haar komeetachtige opkomst als danseres, haar intieme omgang met hooggeplaatste militairen en politici die haar uiteindelijk op een beschuldiging van spionage en hoogverraad kwam te staan. Dit is het verhaal van een vrouw die de moed had zichzelf te bevrijden van het moralisme en het bekrompen burgerfatsoen van de vroege twintigste eeuw.


  Product Informatie

  Auteur

  Paulo Coelho

  Taal

  Nederlands

  Uitgever

  De Arbeiderspers

  ISBN

  9789029511353

  Bindwijze

  eBook

  Productsoort

  eBook

  Digital format

  EPUB versie 2 met digitaal watermerk

  Categorie

  eBooks Paulo Coelho voor 5,99 , eBooks Paulo Coelho voor 4,99 , eBooks , Vertaalde literatuur , Boekenweek eBook acties

  Leeftijd

  Volwassenen

  Verschenen

  september 2016

  Pagina's

  135

  Formaat

  EPUB versie 2 met digitaal watermerk

  File size

  1,37

  Vertaler

  Piet Janssen

  Beoordelingen

  ‘De spion’- Paulo Coelho  3 / 5

  Op zoek naar een mooi leven.

  In dit boek kom je achter het leven van Margaretha Zelle, beter bekend als Mata Hari.
  Zij schrijft een brief aan haar advocaat met daarin haar levensverhaal. Ze zit gevangen doordat ze beschuldigd is van spionage en is er van overtuigd dat ze, mede door haar goede contacten met heren in hoge functies, gratie zal krijgen. De brief is vooral voor haar dochter bedoeld om haar moeder, mocht het gratieverzoek niet ingewilligd worden, beter te leren kennen. Ook schrijft de advocaat een brief aan Mata Hari met zijn kant van het verhaal over de verdediging die hij gevoerd heeft in de rechtszaak tegen Mata Hari.

  Het verhaal gaat vooral over een vrouw die een mooi leven wil leiden en daar veel voor over heeft!

  Het boek bestaat uit drie delen. Deel één en twee worden gevormd door de brief van Mata Hari en het derde deel is de brief van de advocaat. Doordat het boek uit brieven bestaat en geschreven zijn vanuit de ik-persoon komt het verhaal heel persoonlijk over. Het lijkt net of het verhaal aan de lezer zelf wordt verteld. Dat geeft een intiem gevoel. Of iemand aan jou zijn of haar verhaal verteld.
  De brieven zijn duidelijk en in chronologische volgorde geschreven. Het boek is niet echt dik en dat is toch wel jammer. Je krijgt het idee dat er nog veel te vertellen valt over alle avonturen die Mata Hari beleefd heeft.
  Het boek geeft ook een mooi tijdsbeeld van de eind 19e en begin 20e eeuw weer. Zeker hoe het leven toen in Nederland, Nederlands-Indië en Parijs was.


  4 / 5

  ‘De spion’: portret van een dappere en inspirerende vrouw!

  Een groot aantal bronnen en zijn eigen rijke verbeeldingskracht heeft Paulo Coelho aangewend om het leven van Mata Hari te herscheppen. ‘De spion’ bestaat uit een lange brief van Mata Hari zelf en een brief van haar advocaat. De brieven zijn geschreven aan de vooravond van Mata Hari’s executie in Frankrijk waar ze, een jaar voor het einde van de Eerste Wereldoorlog, ter dood werd veroordeeld op beschuldiging van spionage voor de Duitsers. In een brief aan haar advocaat maar geschreven voor haar dochter, brengt ze verslag uit van haar even intrigerende als tragische leven.

  Mijn visie
  Mata Hari had de moed zichzelf te bevrijden van het moralisme en het bekrompen burgerfatsoen van de vroege twintigste eeuw. Over deze onafhankelijke vrouw, verhaalt Paulo Coelho in ‘De spion’.

  “Vrijwel alle mannen die ik heb gekend, hebben me blij gemaakt, hebben me sieraden gegeven, me een plek in de maatschappij bezorgd en nooit heb ik er spijt van gehad ze ontmoet te hebben –behalve de eerste, de directeur van de school, die me verkrachtte toen ik zestien was.”

  Coelho begint met het einde, namelijk met de executie van Mata Hari. Vanaf dat punt gaat hij terug in de tijd, waarin hij aparte delen van zijn boek wijdt aan haar jeugd, haar danscarrière en haar miserabele huwelijk.

  “Het theater werd omsingeld en de voorstelling onderbroken tijdens een moment van uiterste concentratie, toen ik het beste gaf dat ik te geven had na al die maanden zonder de noodzakelijke oefening. Soldaten kwamen het podium op en zeiden dat vanaf die dag alle optredens in alle schouwburgen en theaters tot nader order waren afgelast.”

  Dat de auteur gedegen research heeft gepleegd, is terug te zien in het gehele boek. De feiten zijn verdedig- en controleerbaar en zijn slechts hier en daar aangevuld met de verbeeldingskracht Coelho. Het gaat dan echter slechts over aspecten die de waarheid geen geweld aan doen. De delen uit verschillende briefwisselingen die Coelho in zijn boek opneemt, illustreren dit nog eens extra evenals de foto’s van Mata Hari als danseres.

  “En klaarblijkelijk is er vandaag de dag een ware revolutie gaande onder de vrouwen. Onlangs werd er nog een van hen gearresteerd, een ‘strijdster voor de rechten van de vrouw’ wordt ze genoemd, of erger nog ‘pacifiste’, ‘defaitiste’ en ‘onvaderlandslievend persoon’. De beschuldigingen gingen over Helene Brion, de gevangene aan wie ik refereer, lijken op die waarvan ze jou beschuldigen.”

  Coelho zou Coelho niet zijn wanneer hij de lezer niet zou trakteren op een aantal wijze lessen en religieuze teksten. Of je daar nu voor open staat of niet, hij kriebelt daarmee wel met regelmaat aan de logica en wezenlijkheid.

  ‘De spion’ laat een andere Mata Hari zien dan de vrouw die de meesten van ons voor ogen hebben. In zijn boek presenteert Coelho een vrouw die met haar verleden breekt en het risico neemt van een zelfstandig bestaan.

  Coelho zet Mata Hari neer als een dappere en inspirerende vrouw en na het lezen van de laatste pagina, durf ik te zeggen … terecht. Aanrader!

  Over de auteur
  Paulo Coelho (Rio de Janeiro, 24 augustus 1947) is een Braziliaanse schrijver met internationale bekendheid. Zij rechtenstudie breekt hij af om zijn droom schrijver te worden, te verwezenlijken.
  Coelho schrijft over religie, filosofie en spiritualiteit. Zelfverwerkelijking is het centrale thema in Coelho’s werk. In zijn romans laten de hoofdpersonages alles achter zich om op zoek te gaan naar hun ware lotsbestemming.

  Coelho schreef in totaal 29 boeken die in meer dan 80 talen zijn vertaald en in meer dan 168 landen worden uitgegeven.

  Uitvoering
  Singel Uitgeverijen
  Paperback, 180 pagina’s
  ISBN 978-90-295-1134-6
  EAN 9789029511346

  Over Hanneke Tinor-Centi
  Hanneke Tinor-Centi (1960), communicatiemanager, tekstschrijver, boekrecensent en boekmarketeer.
  http://hanneketinorcenti.nl


  3 / 5

  Mata Hari

  De spion door Paulo Coelho

  Op zijn kenmerkende wijze vertelt Coelho ons in De spion het waargebeurde verhaal van Mata Hari, aan de hand van brieven en foto’s. De spion is een dun maar boeiend boekje.
  Mata Hari werd als Margaretha Zelle geboren in Nederland en werd later wereldberoemd. Ze trad in alle grote Europese en Amerikaanse theaters op met haar befaamde erotisch geladen dansvoorstellingen. Ze ging om met allerlei belangrijke mannen van verschillende nationaliteiten, wat er voor gezorgd heeft dat ze uiteindelijk werd beschuldigd van spionage en hoogverraad. Hiervoor werd ze in 1917, met opgeheven hoofd, geëxecuteerd.

  In De spion krijgen we aan de hand van brieven van haar en haar advocaat (vanuit de gevangenis, de week voor haar dood) een beter zicht op het woelige leven van Mata Hari. Een leven dat leek als het leven van een sterke, moedige, onafhankelijke vrouw die zich niet wou aanpassen aan de bekrompen moraal van het leven in het begin van de vorige eeuw. Maar wat volgens mij bovenal bepaald werd door een wanhopige zoektocht naar liefde, hoewel ze daar zelf niet in geloofde. Ze wil niet gezien worden als een slachtoffer, enkel als een moedige vrouw die de prijs betaalde die ze moest betalen.

  Recent bekeken producten


  checklist

  HiSchool de plek voor alle schoolspullen

  • Rekenmachine en bureau accessoires
  • Prisma woordenboeken
  • Etui
  • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
  • Etiketten
  • Schriften
  • Schooltas, rugzak en shopper
  • Ringbanden
  • Schoolspullen voor in je etui
  • 0 producten op checklist
  • - 0 online te bestellen
  • - 0 alleen in de winkel

  Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

  Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

  Promo HiSchool Alt Text
  De spion
  De spion
  Paulo Coelho
  eBook  135 paginas
  799