Je ziet mij nooit meer terug eBook

Je ziet mij nooit meer terug
 
eBook

Samenvatting

Sonja Barend was decennialang een van de meest vertrouwde gezichten op de Nederlandse televisie. Generaties groeiden op met haar programma's. Haar heldere en betrokken manier van interviewen was een voorbeeld en inspiratie voor...Meer Je ziet mij nooit meer terug Lees meer

Product Informatie

Auteur

Sonja Barend

Taal

Nederlands

Uitgever

Bezige Bij, De

ISBN

9789023454168

Bindwijze

eBook

Productsoort

eBook

Digital format

EPUB versie 2 met digitaal watermerk

Categorie

Literaire non-fictie , Grote titels nu in prijs verlaagd , De grootste titels nu in prijs verlaagd , eBooks

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2017

Pagina's

210

Formaat

EPUB versie 2 met digitaal watermerk

File size

0,99

Samenvatting

Sonja Barend was decennialang een van de meest vertrouwde gezichten op de Nederlandse televisie. Generaties groeiden op met haar programma's. Haar heldere en betrokken manier van interviewen was een voorbeeld en inspiratie voor...Meer Je ziet mij nooit meer terug Lees meer

eBook
210 pagina's
€ 12 99
Gebonden € 20,99
Paperback € 12,50

Bekijk alles van Sonja Barend
  Je aankoop is direct te downloaden

  Recent bekeken producten


   

  Samenvatting


  Sonja Barend was decennialang een van de meest vertrouwde gezichten op de Nederlandse televisie. Generaties groeiden op met haar programma's. Haar heldere en betrokken manier van interviewen was een voorbeeld en inspiratie voor velen. Achter haar elegante en intelligente verschijning gaat een aangrijpend oorlogsverleden schuil. Dit keer zoekt zij naar antwoorden op haar eigen vragen die te maken hebben met het lot van haar vader en moeder in oorlogstijd. Vragen die haar sinds haar kindertijd achtervolgen. In deze indringende memoires probeert ze inzicht te geven in hetgeen haar gedurende haar hele loopbaan heeft bewogen en de richting in haar televisiewerk heeft bepaald. Daarmee komt Sonja Barend, die voor velen al zo vertrouwd was in de huiskamer nog dichterbij. Je ziet mij nooit meer terug is een intiem en ontroerend document.


  Product Informatie

  Auteur

  Sonja Barend

  Taal

  Nederlands

  Uitgever

  Bezige Bij, De

  ISBN

  9789023454168

  Bindwijze

  eBook

  Productsoort

  eBook

  Digital format

  EPUB versie 2 met digitaal watermerk

  Categorie

  Literaire non-fictie , Grote titels nu in prijs verlaagd , De grootste titels nu in prijs verlaagd , eBooks

  Leeftijd

  Volwassenen

  Verschenen

  februari 2017

  Pagina's

  210

  Formaat

  EPUB versie 2 met digitaal watermerk

  File size

  0,99

  Beoordelingen

  ‘Je ziet mij nooit meer terug’- Sonja Barend  5 / 5

  Absolute aanrader

  Wat een prachtig verhaal. Ontroerend en nuchter, wat een vrouw !


  4 / 5

  Een duik in het verleden

  De grande dame van de Nederlandse Talkshow, Sonja Barend, stelt in deze memoires vooral vragen aan zichzelf en moet daarbij zelf met de antwoorden komen. Welk verhaal schuilt er achter haar vader en moeder tijdens de tweede wereldoorlog? Waarom was zij in die periode eigenlijk bij haar grootouders?
  De herinneringen aan de oorlog worden aangewakkerd als zij aan haar prille jeugd en onderduiktijd denkt. Beelden van haar jeugd in Alkmaar en de hereniging met haar moeder en gezin met (stief)vader en 2 nieuwe broertjes in Amsterdam. Schoolvakanties worden nog in Alkmaar doorgebracht. Pas dan, ontdekt zij dat haar eigenlijke vader joods was, in de oorlog is weggevoerd en nooit meer teruggekeerd is. Het wordt de rode draad in het boek. Herinneringen, soms vaag, borrelen op, maar ook vragen, waarop zij beperkt antwoord kan krijgen. Wat zij over haar vader te weten komt deelt Sonja Barend met de lezer. Herinneringen aan haar moeder zijn levendig en aanwezig, die aan haar vader slechts van horen zeggen.
  Opvallend dat een gesprek met haar moeder over haar vader in alle jaren niet gelukt is, waardoor informatie uit die belangrijke eerste hand ontbreekt. Voor iemand die gewend is iedereen te bevragen en antwoorden te krijgen nogal frustrerend.
  Het boek is verder een mix van herinneringen aan haar jeugd en het oorlogsverleden van haar partner A., de man van haar leven, die we hier leren kennen. We lezen over haar succesvolle TV carrière met bijzondere ontmoetingen; de jaren in Israël, haar Joods zijn, maar ook de katholieke opvoeding in haar jeugd. Zij verzwijgt niets over ziektes, huwelijkse perikelen en het vreemde moederschap zonder zelf moeder te zijn.
  Het is niet chronologisch, Sonja springt her en der van de hak op de tak, al naar gelang het haar waarschijnlijk voor de geest komt en zinvol vindt om het te delen.
  Fijngevoelige en lekker leesbare gedachten, herinneringen en overpeinzingen, zo leren we Sonja Barend van een andere, zeer persoonlijke kant kennen.


  5 / 5

  Als Sonja spreekt rollen zandkorrels heen en weer

  Recensie Je ziet mij nooit meer terug van Sonja Barend.

  Oorspronkelijke titel: Je ziet mij nooit terug
  ISBN: 9789023449782
  Uitgeverij: De Bezige Bij
  Aantal sterren: 5,0 sterren

  ‘Voor straks: lekker slapen en morgen gezond weer op’, zijn de gevleugelde woorden waarmee presentratrice Sonja Barend destijds haar talkshows mee beëindigde. Mensen die deze afsluitingswoorden herkennen waren in die tijd ook regelmatige kijker. De gasten die ze ontving wisten dat ze niet alleen voor de verstrooiïng waren uitgenodigd maar dat de gespreksleider op een kritische en sociaal bewogen wijze, hen het vuur na aan de schenen kon leggen. Daar oogstte ze alom respect mee en er waren zelfs bekende Nederlanders die het als een gemiste kans in hun carrière beschouwden als ze geen uitnodiging ontvingen. Ondanks dat ze in haar programma’s regelmatig veel van haar persoonlijkheid prijs gaf, schermde ze haar privéleven (on-)bewust af. Tot een paar jaar geleden het idee ontstond om hoogte- en dieptepunten van dat leven op papier te gaan zetten. En het resultaat mag er zijn, een interessante inkijk in een leven van een uitermate interessant persoon onder de titel: ‘Je ziet me nooit meer terug’.

  In ‘Je ziet mij nooit terug’ geeft Sonja een volledige opsomming van het wel en wee van verschillende fasen in haar leven. Met als rode draad de zoektocht naar haar roots waar een toevalligheid over haar biologische vader, haar rustige leventje danig in de war schopte. Maar ook de eerste kleine stapjes naar een maatschappelijke carrière zijn opgetekend en in het verlengde daarvan haar verblijf in Israël. Het is in dat land dat het schuchtere meisje zich ontwikkelt tot een vrouw met een sterke persoonlijkheid en een eigen mening die ze zeker niet onder stoelen of banken schuift. Met verve licht ze toe dat de vrouw ook in dat land eenzelfde behandeling verdient als de mannelijke landgenoten.
  Hetzelfde geldt voor het lang omstreden onderwerp euthanasie, waarover in haar programma’s menige pittige discussie is gevoerd. Dat haar programma’s zo succesvol waren blijkt meer aan de inhoud gelegen te hebben dan haar streven om kijkers tevreden te stellen. Op dat laatste was ze allerminst op uit.
  Onderdeel is ook haar persoonlijke gezondheid die een grote impact op haar heeft gehad.

  Sonja heeft het vaak over het verschuiven van zandkorrels als resultaat van een bepaalde actie. Met het op papier zetten van belangrijke fasen van haar leven heeft ze zelf ook nu weer menige zandkorrel in beweging gebracht. In een open, eerlijke monoloog vertrouwt ze haar levenservaringen via het papier aan Nederland toe en dat op een respectvolle wijze. Dit keer is het min of meer een interview met haarzelf dat is te kenmerken als open, eerlijk en met momenten zelfs aangrijpend. Bij de lezers van haar memoires zal het respect voor haar alleen maar gegroeid zijn. En dat verdient ze ook, deze sympathieke vrouw die altijd vrouw is gebleven maar wel een met ballen!


  5 / 5

  Diepe buiging voor Sonja Barend en haar ‘Je ziet mij nooit m

  Sonja Barend was decennialang een van de meest vertrouwde gezichten op de Nederlandse televisie. Haar heldere, objectieve en betrokken manier van interviewen was een voorbeeld en inspiratie voor velen. Achter haar elegante en intelligente verschijning gaat echter een aangrijpend oorlogsverleden schuil.

  In ‘Je ziet mij nooit meer terug’ gaat Barend op zoek naar de antwoorden op de vele vragen die haar al vanaf haar kindertijd achtervolgen. Vragen over het lot van haar vader en moeder gedurende de oorlog. Via haar indringende relaas probeert ze inzicht te geven in hetgeen haar gedurende haar hele loopbaan heeft bewogen en de richting in haar televisiewerk heeft bepaald.

  “Zonder dat de twee mannen het merkten heeft hij zijn portefeuille met zijn papieren en het beetje geld dat er nog in zat in de schaal van de lamp gegooid die boven de eettafel hing. ‘Je ziet mij nooit meer terug,’ zei hij. En zo is het ook gegaan, ik heb hem nooit teruggezien.”

  Door het lezen van ‘Je ziet mij nooit meer terug’, heb ik nog meer bewondering gekregen voor deze vakvrouw die met haar boek een intiem en ontroerend document heeft afgeleverd. Het is een onthullende kijk in haar privéleven en Barend ziet kans om de gebeurtenissen zonder valse emotie, maar juist uiterst puur en sober, weer te geven.

  Barend was als jong meisje een beetje een ‘praatjesmaker’, althans zo werd ze gekenschetst door haar eerste werkgever bij de Twentsche Bank. Ze was toen 16 jaar. Ze kwam daar terecht na het doorlopen van de mulo (‘goed genoeg voor een meisje’, aldus haar stiefvader). Na een ruzie met hem, loopt ze van huis weg, volgt ze de avond-hbs en komt bij de televisie terecht. Volgens haar stiefvader had ze niet dieper kunnen zinken. Dat hij haar biologische vader niet is, ontdekt ze op tienjarige leeftijd. Haar echte vader was de joodse David, die in 1942 werd afgevoerd en in Auschwitz vermoord.

  “Later heb ik mij wel eens afgevraagd wat er eigenlijk zo erg zou zijn geweest aan tranen op televisie als je ze niet meer tegen kunt houden? Moet een televisiegesprek voldoen aan strengere regels dan een gewoon gesprek, waarbij je wel kunt huilen? Nee, niet in de programma’s die ik maakte.”

  De op niets uitlopende zoektocht naar haar vader en de houding van haar moeder waren bepalend voor Barends leven. Haar eerste man, Ralph Inbar, vond net als haar stiefvader, zijn eigen carrière belangrijker dan die van haar. Wanneer ze de 40 is gepasseerd, ontmoet Barend haar grote liefde, de architect Abel Cahen. Met hem krijgt ze alsnog een gezin, Cahen heeft namelijk drie dochters.

  “De zwaarte van het onzekere lot delen wij met z’n tweeën. A. en ik hebben er in de loop van de jaren ervaring in gekregen om levensbedreigende mededelingen niet direct te zien als doodvonnis op korte termijn. Als de paniek toch de overhand dreigt te krijgen, zegt A: One step at a time.”

  In haar werk lukt het Barend om, door écht te luisteren en de juiste vragen te stellen, haar gasten open en eerlijk antwoord te laten geven. Iets wat haar bij haar eigen moeder niet lukt. Die geeft haar geheimen niet prijs, ondanks de goede band tussen moeder en dochter.
  Die band is bijzonder aangezien er redenen te over waren om de verhouding tussen moeder en dochter minder goed te laten zijn. Na de deportatie van haar vader werd Barend namelijk zonder meer bij haar grootouders ondergebracht en haar moeder stichtte een gezin met een nieuwe man.

  Het noodlot blijft Barend tarten. Nog tijdens haar werkzame leven wordt ze maar liefst vier keer geconfronteerd met de diagnose kanker. Ondanks alle tegenslagen die zij het hoofd heeft moeten bieden is Barend zeker niet zwaar op de hand geworden en alleen daarvoor zou je al diep respect moeten hebben voor deze prachtige en krachtige vrouw!

  Recensent Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent en boekrecensent.

  Recent bekeken producten


  checklist

  HiSchool de plek voor alle schoolspullen

  • Rekenmachine en bureau accessoires
  • Prisma woordenboeken
  • Etui
  • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
  • Etiketten
  • Schriften
  • Schooltas, rugzak en shopper
  • Ringbanden
  • Schoolspullen voor in je etui
  • 0 producten op checklist
  • - 0 online te bestellen
  • - 0 alleen in de winkel

  Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

  Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

  Promo HiSchool Alt Text
  Je ziet mij nooit meer terug
  Je ziet mij nooit meer terug
  Sonja Barend
  eBook  210 paginas
  1299