Gerard Reve

Gerard Reve

Gerard Reve (14 december 1923 � 8 april 2006) groeide op in de wijk Betondorp in de Watergraafsmeer. Na een niet voltooide opleiding aan het gymnasium bezocht hij tot 1943 de Grafische School in Amsterdam. In 1948 trouwde hij met Hanny Michaelis, een huwelijk dat tot 1956 zou duren. Hij volgde cursussen toneelschrijven en werkte als verpleger. In 1962 bezocht Reve een schrijversconferentie in Edinburgh die van groot belang zou zijn voor zijn ontwikkeling als schrijver. Na een korte periode in Veenendaal gewoond te hebben, vestigde Reve zich in 1974 in Frankrijk.

Gerard Reve publiceerde op 1 november 1947 de roman die nog steeds geldt als een van de grote klassiekers uit de Nederlandse literatuur: De Avonden (dat aanvankelijk als ondertitel �Een winterverhaal� meekreeg). Reve schreef het boek in een zakelijke, registrerende stijl waarin de kleinste details uitvoerig uit de doeken gedaan worden. Het plechtstatige taalgebruik van Frits van Egters zorgt daarbij voor komische effecten.

In 1963 verscheen het eerste van Reve�s vele brievenboeken: Op Weg Naar Het Einde, in 1966 gevolgd door Nader Tot U. Romans met een sterk autobiografisch karakter waarin Reve teruggrijpt op zijn verleden zijn Oud en Eenzaam uit 1978 (waarin zijn verblijf in Londen en de communistische jeugdkampen die hij als kind bezocht een belangrijke rol spelen) en Moeder en Zoon uit 1980. In 1996 verscheen de reeds zo lang in het vooruitzicht gestelde roman Het Boek Van Violet En Dood.

In 1974 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau waarna in 1993, op zijn zeventigste verjaardag, een bevordering volgde tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag werd tevens een tentoonstelling over zijn leven en werk samengesteld die gedurende drie jaar in Nederlandse bibliotheken te zien was. In 2001 werd zijn gehele oeuvre bekroond met de Grote Prijs der Nederlandse Letteren. Na een periode waarin zijn geestelijke gezondheid door de ziekte van Alzheimer langzaam achteruitging, overleed Gerard Reve op 8 april 2006. Zijn invloed op de Nederlandse literatuur is immens geweest.