Ronald Giphart

Ronald Giphart

Ronald Giphart (1965) studeerde Nederlands en was jarenlang nachtportier in een Utrechts ziekenhuis. Tijdens dit werk schreef hij zijn debuutroman Ik ook van jou, die werd bekroond met het Gouden Ezelsoor. Daarna volgden de romans Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen en Troost (genomineerd voor de NS Publieksprijs 2005). In het najaar van 2010 verscheen IJsland. Ook publiceerde Giphart het literaire fotoboek Heldinnen in samenwerking met fotograaf Eric van den Elsen. Zijn novelle Gala, Boekenweekgeschenk 2003, verscheen in een oplage van 780.000 exemplaren.

Voor zijn oeuvre ontving Giphart op 19 november 2004 de C.C.S. Croneprijs, de tweejaarlijkse literatuurprijs van de stad Utrecht. Gipharts boeken beleven herdruk op herdruk en staan met een miljoen exemplaren in boekenkasten over het hele land. Ik ook van jou, Phileine zegt sorry en Ik omhels je met duizend armen werden met veel succes verfilmd. Giphart en Chabot met Bril, de succesvolle literaire voorstelling van Giphart met Bart Chabot en Martin Bril was van 2006 tot 2007 in de Nederlandse theaters te zien. Sinds 2008 is Ronald Giphart columnist bij de Volkskrant.
In 2011 was Ronald Giphart het gehele jaar Schrijver op Locatie bij de VU (Vrije Universiteit) in Amsterdam. In november 2012 verscheen de verhalenbundel De wake waarmee Giphart bewijst niet alleen als romancier tot de cr�me de la cr�me van de Nederlandse literatuur te horen, maar ook als schrijver van kort proza.