Janneke Schotveld

Over Janneke Schotveld

Janneke Schotveld (1974) is de schrijfster van de populaire kinderboekenreeks Superjuffie. Superjuffie gaat over een superjuf en haar klas en ze maken veel avonturen mee. Jannekes boeken zitten vol met humor en fantasie, dat maakt lezen extra leuk! Ze won vele prijzen waaronder de Kinderboekwinkel Publieksprijs (2011) en twee keer de Pluim van de Nederlandse Kinderjury (2012 en 2016).

Speciaal voor de Kinderboekenweek (4 t/m 15 oktober) heeft Janneke Schotveld het Kinderboekenweekgeschenk ‘Kattensoep’ geschreven. Waar heeft Janneke hiervoor de inspiratie vandaan gehaald? Je leest het in onderstaand interview! 

Interview met Janneke Schotveld

Je bent van oorsprong juf. Lijkt Superjuffie op jou?
Ja, ze lijkt wel een beetje op mij, of ik op haar. We houden allebei erg van dieren, omzeilen autoriteit zonder het conflict aan te gaan, en net als juf Josje probeerde ik toen ik juf was ook de kinderen allemaal als individu met mogelijkheden te zien, hoe lastig ze soms ook zijn. En last but not least, we doen graag ons ding zonder al te veel in de belangstelling te hoeven staan. 

Las je zelf veel als kind en zo ja, wat waren jouw favoriete boeken?
Ik ben opgegroeid tussen de boeken. Elke zaterdag ging ik met mijn vader naar de bibliotheek en kwam ik met een tas vol boeken thuis. Kritisch was ik niet; ik las gewoon de hele bibliotheek uit. Maar de verhalen die zijn blijven hangen zijn wel de klassiekers uit die tijd: Ronja de Roversdochter, De kleine kapitein, Minoes. 

Je hebt het Kinderboekenweekgeschenk “Kattensoep” geschreven. Waar heb je hiervoor de inspiratie vandaan gehaald?
Ik haal mijn inspiratie overal vandaan: dingen die ik hoor, zie, lees, meemaak én ik verzin er een heleboel bij. Ongeveer tien procent in mijn boeken is ‘echt’ of kan ik herleiden, de rest is fantasie. Zo lijkt Boeli bijvoorbeeld wel een beetje op mijn zoon toen hij jonger was, maar hij ís het niet.

Herba lijkt een beetje op een mevrouw die vroeger bij ons in de straat woonde, die we heel spannend vonden, omdat ze zo eigen en anders was. Maar de Herba uit het boek is wel echt een heel nieuw personage geworden. En katten, tja, die wurmen zich er altijd weer tussen in mijn verhalen. 

Het thema van deze Kinderboekenweek is ‘griezelen’. Lees je zelf graag griezelboeken of kijk je griezelfilms? 
Nee, ik lees geen griezelboeken en ik kijk al helemaal geen griezelfilms, ik ben een watje. 

Er is net een nieuwe Superjuffie (op de zuidpool) verschenen. Kunnen we misschien in de toekomst ook weer een nieuw boek over Botje verwachten?
Misschien ;-)

Janneke Schotveld heeft het Kinderboekenweekgeschenk 'Kattensoep' geschreven.

Superjuffie op de zuidpool

Ijzingwekkend avontuur van superjuffie

Gratis geschenk Kattensoep

bij aankoop van een kinderboek van 4 t/m 15 oktober

checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text