Ander licht op Withoos
Ander licht op Withoos
Ander licht op Withoos
Ander licht op Withoos
49.95

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Mathias Withoos (*Amersfoort ca. 1627-†Hoorn 1703) was in de Gouden Eeuw een vernieuwende kunstschilder met een geheel eigen variant op bos-, lusthof- en vanitasstillevens die hij situeerde in italianiserende landschappen.
Hij was daarmee ook een bron van inspiratie voor tijdgenoten en (latere) navolgers. Dit is de eerste, rijk geïllustreerde monografie met oeuvrecatalogus over Mathias Withoos en zijn familie.

Ander Licht op Withoos. Drie generaties Withoos laat zien hoe veelzijdig Mathias Withoos was als fijnschilder, leermeester en bestuurder. Hij wordt vooral gewaardeerd voor de speciale belichting in zijn schilderijen.

Wat waren de inspiratiebronnen van Mathias Withoos? Welke boodschap wilde hij meegeven aan zijn zeventiende-eeuwse tijdgenoten?
In zijn schilderijen toont Withoos veel kennis van flora en fauna, maar zeker ook van de vergankelijkheid­symboliek, met verwijzingen naar een goed en deugdzaam christelijk leven.

De familie Withoos behoort tot de vele kunstenaarsfamilies die de Nederlandse kunstgeschiedenis rijk is. De opkomst van het natuurvorsen en de botanie in de zeventiende eeuw spelen een belangrijke rol in het werk van Withoos en zijn kinderen. Maar liefst vier van de acht kinderen (Johannes, Pieter, Alida en Frans) zijn door hun vader opgeleid in het tekenen en schilderen. De fotowerken van de hedendaagse fotograaf en nazaat, Hans Withoos, gaan op hun beurt in dialoog met de schilderijen en gouaches van zijn voorouders.

De vele zeventiende-eeuwse verborgen boodschappen van Mathias worden uitgebreid beschreven in de speciale Withoos Wiki. Hiermee kan de lezer zelf de verpakte boodschappen duiden.

0 | 0