De levens van Jan Six Paperback

een familiegeschiedenis

De levens van Jan Six
 

Samenvatting

Geert Mak beschrijft in 'De vele levens van Jan Six' de familiegeschiedenis van Jan Six, zijn familie en zijn vele levens. Zijn portret geldt als het mooiste dat zijn vriend Rembrandt ooit maakte, het hangt - uniek - nog steeds in...Meer De levens van Jan Six Lees meer

Product Informatie

Auteur

Geert Mak

Taal

Nederlands

Uitgever

Atlas Contact

ISBN

9789045036199

Productsoort

Boek

Categorie

Literaire non-fictie

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

april 2018

Pagina's

448

Formaat

230 x 150 x 33 mm

Samenvatting

Geert Mak beschrijft in 'De vele levens van Jan Six' de familiegeschiedenis van Jan Six, zijn familie en zijn vele levens. Zijn portret geldt als het mooiste dat zijn vriend Rembrandt ooit maakte, het hangt - uniek - nog steeds in...Meer De levens van Jan Six Lees meer

Paperback
448 pagina's
€ 15 00
Gebonden € 34,99
eBook € 14,99
Cd € 25,99

Bekijk alles van Geert Mak
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Geert Mak beschrijft in 'De vele levens van Jan Six' de familiegeschiedenis van Jan Six, zijn familie en zijn vele levens. Zijn portret geldt als het mooiste dat zijn vriend Rembrandt ooit maakte, het hangt - uniek - nog steeds in het familiehuis aan de Amstel. Jan kende iedereen in het 17e-eeuwse Amsterdam, van Vondel tot Spinoza. Maar wat ging er werkelijk om in het hoofd van deze 17e-eeuwse patriciër en kunstverzamelaar? Zijn kladboek is bewaard gebleven in het rijke familiearchief: het bevat duizenden aantekeningen, variërend van recepten, anekdotes en godsdienstige beschouwingen tot zeldzaam schunnige grappen. Na hem kwamen nieuwe mannen: binnen de familie Six heet de oudste zoon van de oudste zoon meestal weer Jan Six, tot de dag van vandaag. Ze werden burgemeester en wetenschapper, ze verwierven grote rijkdom en strompelden soms ook weer gebocheld, arm en eenzaam door het leven. Het is allemaal verstopt in datzelfde familiehuis: in eindeloze correspondenties, over kleine en grote zaken - zelfs met George Washington -, in dagboeken en notities en in alles wat de Sixen verder bewaarden, tot hun balboekjes toe. De levens van Jan Six volgt een Amsterdamse elitefamilie door vier eeuwen heen.


Product Informatie

Auteur

Geert Mak

Taal

Nederlands

Uitgever

Atlas Contact

ISBN

9789045036199

Productsoort

Boek

Categorie

Literaire non-fictie

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

april 2018

Pagina's

448

Formaat

230 x 150 x 33 mm

Beoordelingen

‘De levens van Jan Six’- Geert Mak5 / 5

De levens van Jan Six: wat een formidabele auteur is Mak!

‘De levens van Jan Six’ vertelt het verhaal van Jan Six, zijn familie en zijn vele levens. Zijn portret geldt als het mooiste dat zijn vriend –Rembrandt- ooit maakte, het hangt nog steeds in het familiehuis aan de Amstel. Jan kende iedereen in het 17e-eeuwse Amsterdam, van Vondel tot Spinoza. Maar wat ging er werkelijk om in het hoofd van deze 17e-eeuwse patriciër en kunstverzamelaar?

“In de bovengang van het huis hangt zijn portret: hoog voorhoofd, dikkige kop, norse neus. Hij sprak wellicht een beetje slissend, het effect van een gouden kunstgebit dat hij zich, zo gaat het verhaal, had laten aanmeten.”

Het boek is grotendeels gebaseerd op de vele notities die Six maakte in zijn kladboek. De notities zijn bewaard gebleven in het rijke familiearchief en bevatten duizenden aantekeningen, variërend van recepten, anekdotes en godsdienstige beschouwingen tot zeldzaam schunnige grappen.

In de familie Six heet elke oudste zoon van de oudste zoon meestal weer Jan Six. Bewogen levens van mannen die het veelal schopten tot burgemeester of wetenschapper. Zij verwierven grote rijkdom, maar vielen ook vaak weer van hun voetstuk en gingen daarna berooid en eenzaam door het leven. ‘De levens van Jan Six’ volgt een Amsterdamse elitefamilie door vier eeuwen heen.

“Ook in de kleine wereld aan de Herengracht en, na 1915, aan de Amstel kwam in deze jaren een eind aan ‘de gouden eeuw van zekerheid’. Door de mobilisatie ontstond een tekort aan arbeidskracht. Voor 1900 was personeel goedkoop, goederen en andere materiele zaken waren relatief kostbaar. Tijdens de Eerste Wereldoorlog draaide dat om: arbeid werd beter betaald, personeel werd steeds duurder.”

Geert Mak schetst in zijn boek op ongeëvenaarde wijze het verhaal van de Sixen door vier eeuwen heen. De historie kent zijn aanvang in het feit dat aan het eind van de 16e eeuw de Sixen van Vlaanderen in Amsterdam terecht kwamen ten gevolge van de massale emigratiegolf die na de val van Antwerpen in 1585 op gang kwam.

Mak doet op uiterst pakkende wijze gewag van de interessante levens van de vele Sixen en hanteert daarbij de uitzonderlijk fraaie schrijfstijl die zijn lezers van hem gewend zijn en met een taalbeleving die de taal minnende lezer doet watertanden. Gedetailleerd maar nergens langdradig. Je moet het kunnen. Mak is daar meester in.

Daarnaast weet Mak de omgeving prachtig te schilderen. Je waant je in de bedrijvigheid van de lawaaiige en rommelige Amsterdamse grachten en de drukte op de Dam, zoals het destijds was.

“Door de nauwe straten perste zich dagelijks een ongekende mensenmassa. De Engelse reiziger Fynes Moryson zag ‘een veld of marktplaats’ bij de haven –hij bedoelde de huidige Dam- waar de burgers ‘hun uitzeilende bloedverwanten en vrienden’ uitzwaaiden.”

Kortom, Mak ziet kans de levens van de Six-mannen zeer fraai weer te geven aan de hand van een rijk archief aan bronmateriaal en heeft daar een meeslepende familiekroniek van weten te creëren.

Over de auteur
Geert Mak (Vlaardingen, 1946) is een Nederlandse jurist, journalist en auteur. Hij studeerde rechten en sociologie aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Later studeerde hij staatsrecht en vreemdelingenrecht aan de Universiteit van Utrecht. Vanaf 1985 was hij onder andere medewerker en stadsredacteur van NRC Handelsblad en buitenlandredacteur van de VPRO-radio.

Uitvoering
Atlas Contact, Uitgeverij
ISBN 9789045031842
Paperback, 448 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
http://ht-c-communicatie.nl/


5 / 5

Meeslepende tijdreis maakt geschiedenis tastbaar

'De levens van Jan Six', het laatste boek van Geert Mak, is een meeslepende reis door de tijd. Aan de hand van bronnenonderzoek in het omvangrijke familiearchief beschrijft Geert Mak het wel en wee van vele generaties van de familie Six, teruggaand tot de Gouden Eeuw. De familie Six is een invloedrijke familie van kooplieden, burgemeesters, kunstenaars en wetenschappers, die in de zeventiende eeuw vanuit Noord-Frankrijk om godsdienstredenen naar Amsterdam vluchtte. Daar verwierf de familie rijkdom met een lucratieve ververij en lakenhandel. Ze investeerde het geld voornamelijk in grond, landgoederen, huizen en kunst.

“Nu ik al zo lang door deze gangen en kamers loop, de portretten ken als oude vrienden, nu ik hun brieven doorlees, dozen vol, dag na dag, nu beginnen stemmen te klinken. Ik wist dat dit moment zou komen. Ik hoor ze vanaf de muren en vanuit de bibliotheek, fluisterend vaak, soms ook scherp, eentje slist, met zijn gouden kunstgebit uit zeventienhonderd zoveel. Ze kijken mee, ik voel hun blikken, en vanuit het archief op zolder hoor ik hun stemmen, in duizenden brieven en notities.”

Deze eerste zinnen verplaatsen de lezer meteen naar de zeventiende eeuw. Naar de familie Six, een Amsterdamse patriciërsfamilie die vanaf hun komst connecties heeft met vele groten in de Amsterdamse en Nederlandse geschiedenis, bijvoorbeeld Vondel, Descartes, Spinoza, Nicolaes Tulp.

Mak bezocht het statige herenhuis van de familie Six aan de Amstel 218. In het monumentale pand bevindt zich een waardevolle kunstcollectie: portretten van Rembrandt, kostbare familiesnuisterijen, een enorme bibliotheek, dat alles in meer dan veertig kamers. Het huis had voor Mak iets betoverends. Dit inspireerde hem om uitgebreid te onderzoeken hoe deze familieleden leefden, maar ook hoe zij dachten en voelden. Hij bezocht regelmatig het omvangrijke familiearchief en kreeg daartoe inzage in duizenden brieven, documenten, krabbels en kattenbelletjes. De portretten aan de muren waren stille getuigen van Maks onderzoek. Daaruit reconstrueerde hij het leven van de familie die tot op heden het monumentale pand bewoont. Het resultaat van Maks speurtocht is méér dan alleen een familiegeschiedenis, het is ook de ‘grote’ geschiedenis van Nederland vanaf de zeventiende eeuw tot heden, met de familie Six als ‘kapstok’. 'De levens van Jan Six' is in feite het verhaal van de aristocratie, van cultuur en politiek, van maatschappelijke ontwikkelingen, van het ongrijpbare begrip ‘tijdgeest’, van vele generaties.

Zaken waarover wij ons momenteel erg druk maken, zoals maatschappelijke ongelijkheid, elkaar baantjes toespelen, achterkamertjespolitiek, list en bedrog, waren ook in de zeventiende eeuw schering en inslag. Ook voor machthebbers uit het verleden geldt dat niets menselijks hen vreemd was. Geert Mak bezit de gave om de geschiedenis die soms ver weg lijkt, met zijn meeslepende schrijfstijl zeer dichtbij, zelfs tastbaar te maken. Hij verbindt heden en verleden op een heel natuurlijke manier met elkaar.


5 / 5

De levens van Jan Six

Het nieuwe boek van Geert Mak 'De levens van Jan Six', gaat over verschillende generaties van de familie Six.
De huidige nazaten bewonen nog steeds het monumentale familiehuis aan de Amstel.
Geert Mak wandelt naar binnen en vertelt wat er te zien is.
Onvoorstelbaar wat een particuliere rijkdom aan kunst, documenten en meer.

Het is een kleine stap naar de geschiedenis van de familie Six, komaf 'uit de Noord-Franse stad Saint Omer', ze waren in 'de handel in laken en kostbare kleuren'.
Het is begin 1500 en 'Saint Omer vormde een dynamisch voorportaal van Brugge en Gent, een essentieel onderdeel van de handelslijn van Venetië naar Antwerpen, de stedelijke ruggengraat van het toenmalige Europa'.
In deze 'ijzeren eeuw' in 'dat vervloekte Europa' onder Spaanse overheersing en geloofskwesties 'ergens in de zomer van 1586 maakte de familie de grote reis naar Amsterdam'.

Het is een rijke, historische en avontuurlijk reis door de laatste vier eeuwen in Amsterdam geworden waarbij wereldgebeurtenissen en passant werden meegenomen met af en toe opvallende feiten die nu nog altijd actueel zijn.
Het werd ook een reis van binnen kijken bij de welgestelde, de toonaangevende families, hoe hun rijkdom niet alleen door erfenissen maar ook door gearrangeerde huwelijken in stand werd gehouden of verder werd uitgebreid. Het is ook het verhaal over de teloorgang van diezelfde rijkdom door verkwisting, onvermogen of veranderde situaties.

Het is het verhaal over ‘de paupers’, ‘de tijd waarin 'De Hollanders Manhattan kochten van de indianen voor een handvol spullen ter waarde van zestig gulden’, over de 'Sprezzatura, de nonchalante, onthechte levenshouding’.
Het gaat over Nicolaes Tulp, hij werd in de 'Anatomische les' van Rembrandt geportretteerd, en natuurlijk kan 'De Nachtwacht' van Rembrandt 'het bekendste voorbeeld' van een schuttersstuk niet ontbreken maar het gaat ook over 'De beginnende pestepidemie waardoor er in totaal 16727 Amsterdammers aan de pest bezwijken'.
Er komen ook ‘weetjes’ voorbij ‘; 'Op 18 september 1692 is er zelfs sprake van een aardbeving..en wel de zwaarste die ooit in Nederland en België is beschreven'.
Geert Mak vertelt over ‘de verovering van Jayakarta in 1619 en het uitroeien van de bevolking van de Banda-eilanden’ en dat er na Waterloo 'Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden' ontstaat.
Mak schrijft over ‘de jaren van de plantenjagers, captain Cook en riskante expedities’ en dat er in ‘Amsterdam-Zuid een Olympisch stadion werd neergezet voor 31500 toeschouwers, daarbij kwam een roeibaan, een zwemstadion, plus twee gebouwen voor schermen en krachtsporten’ en zo vertelt hij verder naar de moderne tijd.

Het is een geweldig boek, nauwkeurig gedocumenteerd, kleine illustraties en geschreven in die typisch prettige schrijfwijze van Geert Mak.


5 / 5

Méér dan een familiegeschiedenis

De levens van Jan Six is méér dan een familiegeschiedenis, het is ook de geschiedenis van Nederland. De familie Six vormt de leidraad, maar het verhaal wordt in veel breder verband verteld. Het is het verhaal van de aristocratie, van cultuur en politiek, van vele generaties door de eeuwen heen.
Het begint bij de eerste Jan Six in de Gouden Eeuw. Zijn familie komt vanuit Noord-Frankrijk naar Amsterdam, waar zij een lucratieve ververij en lakenhandel start. Zij steekt het geld voornamelijk in grond, landgoederen, huizen en kunst. Jan Six is bevriend met o.a. Rembrandt en Vondel en zit in het bestuur van Amsterdam. Het boek volgt Jan en zijn nakomelingen, waarbij de oudste zoon altijd Jan wordt genoemd; deze moet het familiebezit bewaken en doorgeven aan de volgende generatie.
Aan de hand van kunstvoorwerpen en correspondentie uit het familiebezit vertelt Mak het verhaal. Hij heeft hiervoor toegang gekregen tot het huis en de archieven van de familie Six. Hij schakelt knap van kleine familiegebeurtenissen naar de geschiedenis van Nederland en ver daarbuiten. Er wordt zo een prachtig tijdsbeeld neergezet van vier eeuwen. Het verhaal boeit en blijft boeien, want Geert Mak is een rasverteller.


5 / 5

Een must voor geschiedenis en kunst liefhebbers

Het boek heet een familiegeschiedenis maar het is meer dan dat. Geert Mak is voor het verhaal een regelmatige bezoeker van het huis waar de familie woont. Hij begint zijn verhaal echter in Kamerijk ( Frankrijk ) waar de familie oorspronkelijk vandaan komt. In het boek vertelt hij hoe en waarom een tak van de familie tijdens de hervorming in Amsterdam terecht kwam. Ook vertelt hij daarna in verschillende hoofdstukken hoe het de familie vergaat. De nadruk ligt daarbij steeds op Jan Six waarvan de huidige bewoner al de tiende generatie is. In zijn verhaal neemt Mak steeds verschillende kunstwerken uit of andere zaken uit het archief van het huis onder de loep die te maken hebben met degen die hij op dat moment wil gaan beschrijven. Naast het leven van de Jan die hij op dat moment bespreekt komen er ook allerlei andere mensen uit de Nederlandse geschiedenis voorbij die op een of ander manier op dat moment met de familie te maken hebben gehad. Zo passeren in de Gouden Eeuw bijv. Rembrandt, Vondel , Johan van Oldebarneveldt en Nicolaes Tulp
de revue. Deels behoren deze mensen tot de vriendenkring van Jan Six. Ook beschrijft Mak steeds zonder af te dwalen wat er op dat moment in Amsterdam , in Nederland en soms ook in groter verband belangrijk is waarbij hij steeds de familie Six als leidraad voor zijn verhaal gebruikt. De familie maakt in de Gouden Eeuw uiteindelijk onderdeel uit van de aristocratie die de stad bestuurt. Uitvoerig komt ook aan bod hoe deze elite zichzelf de belangrijke banen toeschoof die er vrij kwamen en werd tot een oligarchie. Mak loopt zo de hele familiegeschiedenis door. De verschillende huizen ,de landgoederen en de kunst die men bezat komen uitgebreid aan bod. Latere Jannen maar ook andere Sixxen worden genoend en beschreven. Al wordt de actieve rol van de familie op bepaalde momenten kleiner, men gaat rentenieren , maar het zou Geer t Mak ook niet zijn die altijd wel weer ergens een leuk familie verhaal over weet te schrijven en die dan ook zo gemakkelijk van het heden , het archief, terug gaat naar het verleden. Ook is het knap hoe hij de enorme kunstcollectie van de familie heel vaak weet te gebruiken al s bron voor zijn verhalen. De kunstcollectie die voor de familie vaak heel belangrijk is geweest en waarvoor men ook zijn uiterste best heeft gedaan om zoveel mogelijk stukken bij elkaar te houden. Geert Mak weet door zijn vlotte manier van schrijven te boeien, hij is de geschiedenisleraar. Hij zorgt er voor dat je wilt weten hoe het verhaal dat je op dat moment leest afloopt. Ook is het knap hoe hij het familie verhaal toch steeds weer aan de geschiedenis van Amsterdam , Nederland , Europa of zelfs de wereld weet te koppelen. Hij haal t er als rasverteller veel bij maar het blijft aldoor boeien. Voor iemand die van geschiedenis houdt een must.
Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
De levens van Jan Six
De levens van Jan Six
Geert Mak
Paperback  448 paginas
1500