De Odyssee van mijn bestaan Paperback

Verzameld werk (auto)biografisch

De Odyssee van mijn bestaan
 

Samenvatting

DE TRILOGIE Kindertijd, MIJN LEVEN ACHTER ONZICHTBARE TRALIES, het leidde naar MANJA EN KLINIEKEN, de zoektocht, die resulteerde in OVER DE SHOAH DIE NOOIT VOORBIJ GAAT, deels verwerkt, echter eenzaam nagenoeg SANS FAMILLE en...Meer De Odyssee van mijn bestaan Lees meer

Product Informatie

Auteur

Manja Croiset

Taal

Nederlands

Uitgever

Brave New Books

ISBN

9789402172560

Productsoort

Boek

Categorie

Historische biografieën

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2018

Pagina's

352

Formaat

260 x 193 x 19 mm

Samenvatting

DE TRILOGIE Kindertijd, MIJN LEVEN ACHTER ONZICHTBARE TRALIES, het leidde naar MANJA EN KLINIEKEN, de zoektocht, die resulteerde in OVER DE SHOAH DIE NOOIT VOORBIJ GAAT, deels verwerkt, echter eenzaam nagenoeg SANS FAMILLE en...Meer De Odyssee van mijn bestaan Lees meer

Paperback
352 pagina's
€ 45 95

Bekijk alles van Manja Croiset
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
2 dagen levertijd 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


DE TRILOGIE Kindertijd, MIJN LEVEN ACHTER ONZICHTBARE TRALIES, het leidde naar MANJA EN KLINIEKEN, de zoektocht, die resulteerde in OVER DE SHOAH DIE NOOIT VOORBIJ GAAT, deels verwerkt, echter eenzaam nagenoeg SANS FAMILLE en ziek achtergebleven door de niet aflatende Medische Missers. Heel warm en keihard. Niets en niemand ontziend. De ontwikkeling tot activist op velerlei gebied. KWETSBAAR en IJZERSTERK.


Product Informatie

Auteur

Manja Croiset

Taal

Nederlands

Uitgever

Brave New Books

ISBN

9789402172560

Productsoort

Boek

Categorie

Historische biografieën

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2018

Pagina's

352

Formaat

260 x 193 x 19 mm

Beoordelingen

‘De Odyssee van mijn bestaan’- Manja Croiset4 / 5

Huis Clos, het is beter jong te sterven, dan lang te lijden

Mijn Odyssee een (auto-)biografie en egodocument.
In het eerste deel beschrijft Croiset haar herinneringen uit haar vroegste jeugd. Ze is de jongste van drie dochters van de Joodse Paula Kool en Odo Croiset. Paula heeft in de Tweede Wereldoorlog haar hele familie verloren in de Shoah (Holocaust). Odo had Joods bloed en was in de oorlog illegaal drukker van, de destijds eveneens illegale krant, Het Parool. Tijdens de Duitse bezetting werd hij gevangen gezet en belande in het concentratiekamp Sachsenhausen. Paula en Odo gingen een gemengd huwelijk aan, doordat een zwangerschap zich aangekondigd had.
Paula is getraumatiseerd en depressief. Op een derde zwangerschap heeft ze niet gerekend en eigenlijk is de kleine Manja niet echt gewenst. De jongste dochter blijkt een pienter meisje, maar blijft altijd, zoveel mogelijk onopgemerkt, in de achterhoede. Dit vooral op school, waar haar angsten zich langzamerhand een weg naar buiten zoeken. Op balletles
blinkt ze uit en op school is ze een intelligente en gehoorzame leerling.
Thuis voelt Manja dat ze eigenlijk niet gewenst is. Schaamte, angst en onzekerheden komen om de hoek kijken en ze ontbeert de warmte van een liefhebbende moeder.
De ouders zijn voor die tijd heel progressief, maar weten niet om te gaan met hun jongste dochter. Paula heeft last van paniekaanvallen en ook Manja krijgt ermee te maken, maar die worden door de artsen niet goed ingeschat. Volgens hen zou het kopieergedrag zijn.
Dit leidt er uiteindelijk toe dat ze op zestienjarige leeftijd wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek. Een gevoel van onveiligheid wordt gevoed door het strenge regime.
In die jaren werd er in het geheel niet spaarzaam omgegaan met het verstrekken van medicatie. Ondanks dat Manja zich niet altijd goed begrepen of bejegend voelt, schemert er in de tekst toch door dat ze veel van haar ouders - beiden hebben een hoge leeftijd behaald - heeft gehouden. Haar vader is altijd haar beschermer geweest. Hij was als 'een onwrikbaar blok graniet', maar ook 'haar rots in de branding' en heeft veel met zijn jongste dochter gepraat. Toch heeft hij gezwegen over het oorlogsverleden van Paula en de Shoah die zijn stempel op haar moeder heeft gedrukt. Bij Manja rijst de vraag waarom zíj in een kliniek opgenomen moest worden en haar moeder niet.
Het derde gedeelte van het boek - over de Shoah die nooit voorbij gaat - vertelt op een zeer uitgebreide, maar confronterende wijze over de impact van de Holocaust op 'de tweedegeneratie oorlogsslachtoffers'.
De schrijfstijl is heel divers. Fragmentarisch, ook wel als flarden van gedachten, worden de herinneringen beschreven en afgewisseld met poëzie. De verhalende tekst is niet overal coherent, eerder chaotisch en in telegramstijl, maar de essentie is heel duidelijk.
De auteur toont zich een ware woordkunstenaar, zo verbastert ze bijvoorbeeld Traumata tot Traumamma enTraupappa. Kernachtige oneliners zijn in de tekst verweven. Cynisme en zelfspot doorspekt de tekst, maar de verdrietige lading blijft duidelijk voelbaar. Zeer gedetailleerd wordt een leven van zeventig jaar beschreven en dat niet alleen.....ook het leed van de jaren daarvoor.
Het boek is uitzonderlijk volledig gedocumenteerd, onderbouwd en voorzien van verduidelijkende afbeeldingen. De eenzaamheid, het zich onbegrepen voelen door familie, die haar verwijt haar psychisch ziek zijn te cultiveren, en de wanhoop spatten van de bladzijden af. Het is uitermate beklemmend en het grijpt je bij de strot om te lezen dat er ná de oorlog een nieuwe oorlog kan ontstaan in het hoofd van degene die het aan den lijve heeft meegemaakt, maar ook in het hoofd van de volgende generatie.
De Odyssee van Manja Croiset, alleen kwam Odyssee zelf, na zijn omzwervingen veilig weer thuis.


5 / 5

NOBELprijs

Dit boek gaat over de schrijfster al ruim 70 jaar, haar jeugd in Amsterdam.Ogenschijnlijk nog wat leuke momenten, door deze nieuwe cover is de thematiek meteen duidelijk.Het zou een levenslange lijdensweg worden.70 jaar verslaggeving met diverse stijlen in de drie boeken. Waaruit de onuitputtelijk kennis van de schrijfster blijkt,cultureel,politiek,medisch. Over haar gruwelijk jaren in de psychiatrie,is ze er ingeslaagd,niet alleen haar eigen mishandelingen te beschrijven,maar tevens de observator van wat ze zag bij anderen.Een dissertatie waardig. In het derde deel over de Shoah blijkt opnieuw haar immense kennis,een stuk geschiedschrijving,die veel verder gaat dan het lot van haar familie.Ook meer dan WOII, breder dan oorlog Shoa en verzet.In een handomdraai stelt de schrijfster via haar zo scherpe perceptie en empathisch vermogen 1001 wantoestanden aan de orde.Goed onderbouwd en zeer indrukwekkend.Maar het is meer dan de trilogie in een band.Een interlude over andere trieste familie aangelegenheden om te eindigen met de verloren strijd van de schrijfster.Geen tijd noch begrip voor verdomde Lowietje weer cultuur.En ik ben de sleutel tot mijn schatkist kwijt.Behalve een grote tragedie is het ongelooflijk knap hoe ze alles over weet te brengen, haar eigen nachtmerrie kan verslaan alsof het een ander betreft.De humor,cultuur, haar strijd tegen onrechtvaardigheid.Een ongelijke strijd,toch niet aflatend doorgaand in deze versie meenemend het recent bekend gemaakte antisemitisme van Lucebert,die ze van nu af aan alleen nog Swaanswijk wenst te noemen.Het gaat erbij haar niet in,dat juist nu het terugtrekken van Remco Campert toeval is.In haar totale ondergang in eenzaamheid existeren,is het voor mij zeker dat Manja Croiset geschiedenis zal schrijven en (voort)leven na haar dood. Deze vrouw heeft een lintje verdiend, dat ze graag zou ontvangen, maar bij een Koninklijk Onderscheiding zou weigeren vanwege haar afschuw van deze monarchie.Een literaire prijs, graag.Ik ben echter zo onder de indruk, dat ik wil eindigen met de Nobelprijs.Maar dan wel moeilijk in welke categorie.Haar strijd voor de Rechten van de Mens wereldwijd zou verdiend zijn,geen applaus,een al even imposante STILTE.Manja Croiset stijgt uit boven alles wat ik ooit eerder las.Vanzelfsprekend dat een vrouw van dit niveau,dodelijk eenzaam is en alles van haar wooneiland haar bed. Een vrouw in gevangenschap.Waarmee de noemer EEN LEVEN ACHTER ONZICHTBARE TRALIES bekrachtigd wordt.The hermit with Wifi.


5 / 5

NOBELprijs

Dit boek gaat over de schrijfster al ruim 70 jaar, haar jeugd in Amsterdam.Ogenschijnlijk nog wat leuke momenten, door deze nieuwe cover is de thematiek meteen duidelijk.Het zou een levenslange lijdensweg worden.70 jaar verslaggeving met diverse stijlen in de drie boeken. Waaruit de onuitputtelijk kennis van de schrijfster blijkt,cultureel,politiek,medisch. Over haar gruwelijk jaren in de psychiatrie,is ze er ingeslaagd,niet alleen haar eigen mishandelingen te beschrijven,maar tevens de observator van wat ze zag bij anderen.Een dissertatie waardig. In het derde deel over de Shoah blijkt opnieuw haar immense kennis,een stuk geschiedschrijving,die veel verder gaat dan het lot van haar familie.Ook meer dan WOII, breder dan oorlog Shoa en verzet.In een handomdraai stelt de schrijfster via haar zo scherpe perceptie en empathisch vermogen 1001 wantoestanden aan de orde.Goed onderbouwd en zeer indrukwekkend.Maar het is meer dan de trilogie in een band.Een interlude over andere trieste familie aangelegenheden om te eindigen met de verloren strijd van de schrijfster.Geen tijd noch begrip voor verdomde Lowietje weer cultuur.En ik ben de sleutel tot mijn schatkist kwijt.Behalve een grote tragedie is het ongelooflijk knap hoe ze alles over weet te brengen, haar eigen nachtmerrie kan verslaan alsof het een ander betreft.De humor,cultuur, haar strijd tegen onrechtvaardigheid.Een ongelijke strijd,toch niet aflatend doorgaand in deze versie meenemend het recent bekend gemaakte antisemitisme van Lucebert,die ze van nu af aan alleen nog Swaanswijk wenst te noemen.Het gaat erbij haar niet in,dat juist nu het terugtrekken van Remco Campert toeval is.In haar totale ondergang in eenzaamheid existeren,is het voor mij zeker dat Manja Croiset geschiedenis zal schrijven en (voort)leven na haar dood. Deze vrouw heeft een lintje verdiend, dat ze graag zou ontvangen, maar bij een Koninklijk Onderscheiding zou weigeren vanwege haar afschuw van deze monarchie.Een literaire prijs, graag.Ik ben echter zo onder de indruk, dat ik wil eindigen met de Nobelprijs.Maar dan wel moeilijk in welke categorie.Haar strijd voor de Rechten van de Mens wereldwijd zou verdiend zijn,geen applaus,een al even imposante STILTE.Manja Croiset stijgt uit boven alles wat ik ooit eerder las.Vanzelfsprekend dat een vrouw van dit niveau,dodelijk eenzaam is en alles van haar wooneiland haar bed. Een vrouw in gevangenschap.Waarmee de noemer EEN LEVEN ACHTER ONZICHTBARE TRALIES bekrachtigd wordt.The hermit with Wifi.


4 / 5

De Odysee van mijn bestaan.

ONTZETTEND (goed)
DE VERZAMELDE AUTOBIOGRAFIEËN. IMPOSANT.
Manja Croiset heeft het leed geleden van miljoenen mensen en zelf "dodelijk eenzaam " creperen.
Een 'grapje' van haarzelf.
Een soort van Hercules.
Haar Huilende Humor.
Een ongekend / miskend, moedige mooie vrouw. Ik gun haar zo van harte dat die erkenning/doorbraak er nog komt voor haar dood, in de landelijke media.
Zelfs de bizarre film door een beroemde cineast Willy Lindwer heeft het niet bewerkstelligd.
Noch de recensie van Hanneke Tinor-Centi.
Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
Zich een molensteen voelend, maar ook "pluk de (wrange)vruchten van mijn boom der wijsheid."
Een parel opgesloten in zijn oester.
Ik eindig met de slotzinnen uit Over de Shoah die nooit voorbij gaat HET LEVEN DAT NIET BEDOELD WAS EN DAT LEITMOTIV IS GEBLEVEN. Het einde van dit verzamelde werk.
Ik ben de sleutel tot mijn schatkist kwijt.
HET DOEK IS GEVALLEN.

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
De Odyssee van mijn bestaan
De Odyssee van mijn bestaan
Manja Croiset
Paperback  352 paginas
4595