De stem Paperback

De stem
 

Samenvatting

Maarten Brugman is een wat sullige, ingedutte en gescheiden man die op een bepaald ogenblik een stem gaat horen die hem de weg wijst richting een minder saai bestaan. Hij wil in eerste instantie niets weten van De Stem, maar wanneer...Meer De stem Lees meer

Product Informatie

Auteur

Suzanna Esther

Taal

Nederlands

Uitgever

Futuro Uitgevers

ISBN

9789492221940

Productsoort

Boek

Categorie

Vertaalde literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

maart 2018

Pagina's

176

Formaat

210 x 16 x 16 mm

Samenvatting

Maarten Brugman is een wat sullige, ingedutte en gescheiden man die op een bepaald ogenblik een stem gaat horen die hem de weg wijst richting een minder saai bestaan. Hij wil in eerste instantie niets weten van De Stem, maar wanneer...Meer De stem Lees meer

Paperback
176 pagina's
€ 18 95
eBook € 9,99

Bekijk alles van Suzanna Esther
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
2 dagen levertijd 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Maarten Brugman is een wat sullige, ingedutte en gescheiden man die op een bepaald ogenblik een stem gaat horen die hem de weg wijst richting een minder saai bestaan. Hij wil in eerste instantie niets weten van De Stem, maar wanneer hij merkt dat De Stem hem adviezen geeft waar hij daadwerkelijk iets aan heeft, accepteert hij De Stem en geeft haar zelfs een naam: Amelie. Amelie geeft hem op geestige wijze onder meer advies over hoe hij zijn aantrekkelijke leidinggevende Lisa mogelijk zou kunnen veroveren. Lisa krijgt van haar baas een voorstel voor een nieuw project; een project dat in de relationele sfeer grote veranderingen met zich meebrengt. 'De Stem' is een estafette van met elkaar verweven personages die het stokje van het verhaal vloeiend overnemen... "Een uiterst ingenieus verhaal over intriges, machtsmisbruik, fraude, verleiding en vriendschappen. Een fraai geschreven roman die neigt naar een psychologische thriller." - Recensent Hanneke Tinor-Centi Over de auteur Suzanna Esther, een gepassioneerd auteur en columniste, schrijft al vanaf haar tiende levensjaar dagelijks in dagboeken. Haar passie voor taal heeft zij omgezet in de studie Literatuurwetenschappen en later, door haar interesse in het analyseren van het leven en de mens, in een studie Psychologie. Momenteel volgt zij een opleiding Redactie. Sinds drie jaar schrijft zij columns en korte verhalen voor publiek - met name voor online magazines, fora en op sociale media. In 2016 besluit zij een kort verhaal uit te werken tot een boek, de novelle 'Wervelstof' die in 2017 is verschenen.


Product Informatie

Auteur

Suzanna Esther

Taal

Nederlands

Uitgever

Futuro Uitgevers

ISBN

9789492221940

Productsoort

Boek

Categorie

Vertaalde literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

maart 2018

Pagina's

176

Formaat

210 x 16 x 16 mm

Beoordelingen

‘De stem’- Suzanna Esther5 / 5

Boeiend psychologisch verhaal

De korte proloog geeft de lezer de indruk dat het verhaal een thriller betreft.
Kijk je naar de NUR-codes voor in het boek: 402 dan zou het een waargebeurd verhaal betreffen, de tweede NUR-code 300 geeft aan dat het boek valt onder Literaire fictie algemeen. Als lezer weet je na het lezen van het verhaal, dat het een ingenieuze spannende roman is met veel psychologie.

De zachtgele cover laat een afbeelding van een vrouwenmond zien, die iets probeert te doorbreken, haar ogen zien nog niet alles en haar mond snakt naar …
Is de vrouwenmond op de cover Lisa, Amélie of … ?

De auteur neemt de lezer mee in het leven van Maarten Brugman; een ingedutte dertiger die ooit werkte als freelance accountant; door zijn eerlijkheid vertrokken opdrachtgevers, kreeg hij een hekel aan zijn werk en stopte ermee.

Van zijn toenmalige vrouw Elizabeth kreeg hij verwijt op verwijt; een scheiding lag voor de hand. In die periode wordt Maarten zwaarmoedig, heeft geen zin en energie meer om zijn leven op te pakken. Hij gaat uiteindelijk werken bij Xeros als callcentermedewerker.

Maarten heeft geen sociale contacten, vindt amper aansluiting bij zijn collega’s en heeft sporadisch contact met zijn moeder; een overbezorgde vrouw die heem haar wil oplegt en waar hij geen weerwoord op heeft.
Hij probeert zichzelf te zien door de ogen van anderen en heeft hierdoor totaal geen zelfvertrouwen meer, vindt zichzelf niet de moeite waard en denkt dat hij een vrouw niets te bieden heeft.

Op zekere dag hoort Maarten een stem; een imaginair persoon in de vorm van een vrouw die hij Amélie noemt.
Ze probeert door middel van vragen waar hijzelf antwoord op moet geven, zijn gedachtegang te ordenen. Ze laat hem nadenken over zichzelf;
wat voelt hij, wie is hij en wat wil hij? Ze hoopt op deze manier zijn leven weer leuk te maken en zijn zelfvertrouwen te vergroten.

De auteur voert de verschillende personages langzaam op, zodat je als lezer rustig aan kennis kunt maken met de verschillende, soms duistere karakters.

De net afgestudeerde Lisa werkt als teamleider bij Xeros; Hans Schuurman als manager.

Het verhaal kent veel ontwikkelingen waarin de personages meer met elkaar te maken hebben dan dat ze zelf weten.
De auteur laat ze op vernuftige wijze samenvloeien.

In het verhaal zie je niet alleen Maarten, maar ook Lisa groeien.
De auteur weet je aandacht vast te houden en focussen op alle personages tot de laatste bladzijden. De proloog wordt hierdoor aan het eind pas duidelijk; dat is knap gedaan.

Hoewel al eerder duidelijk is ‘wie’ en ‘waarom’, is de afloop verrassend gruwelijk.
In de epiloog komt daar nog een schepje bovenop.

De auteur schrijft niet alleen beeldend en humoristisch, ook de gedachtegang van personages roept ze tot leven.
Met haar fijnzinnig vindingrijk taalgebruik weet ze een eenvoudige balie om te toveren tot een ‘niervormige balie’, een nietszeggend steegje tot een steegje dat je voor je ziet en ruikt.

Personages worden sterk neergezet; als lezer kun je deze bij wijze van spreken uittekenen.
Levendige dialogen, een goed opgebouwde verhaallijn en de vele bijvoeglijke naamwoorden geven het verhaal nog meer kleur.

Het is fijn om als lezer de ruimte te hebben om zelf te mogen nadenken en invulling te geven aan onbeantwoorde vragen;
in dit verhaal is het juist jammer, omdat er teveel onbeantwoord blijft. Misschien een vervolg schrijven?
Van de andere kant is dit boek gericht op het psychologische effect van mens op mens en daar is de auteur ruimschoots in geslaagd.

De auteur heeft een boeiend psychologisch verhaal geschreven waarin de eenzaamheid, letterlijk en figuurlijk, van de diverse personages onder de loep worden genomen.

Schrijfstijl 5*****
Taalkundig 5*****
Psychologie 5****
Spanning 4****


4 / 5

Een lekker vlot lezend boek

Het boek leest heel makkelijk weg. Gewone alledaagse schrijftaal dus makkelijk te begrijpen. De hoofdstukken zijn kort wat ook maakt dat je vlot door kunt lezen. Boven ieder hoofdstuk staat vermeld vanuit welk personage je in het verhaal zit. Je maakt deel uit van het leven van de personages. Je krijgt een goede inkijk in het dagelijkse leven. Het verhaal komt heel realistisch over. Het gaat over werk, gezin, liefde en vriendschap maar ook over de schaduwkanten van de personages. Enkele personages blijken niet te zijn hoe ze zich voordoen. Dit boek valt in het genre romans maar heeft naar het einde toe ook wat van een thriller. Hiermee zou je het boek ook in kunnen delen bij de psychologische thrillers. Hoewel het verhaal niet echt spannend is blijf je wel betrokken. Dit komt omdat het zeer geloofwaardig geschreven is en je nieuwsgierig bent hoe een en ander afloopt. Het boek heeft een open eind zodat je zelf nog wat verder kunt fantaseren over het vervolg. Dit open eind is mooi en passend bij het verhaal neergezet. Een vlot lezend boek dat je in een leessessie met gemak uit leest.


4 / 5

Verrassend en zit goed in elkaar.

De cover is echt een blikvanger en ook ik ben hier voor "gevallen". De titel heeft betrekking op de stem, die Maarten steeds hoort en hem ook helpt. Qua vertelperspectief is het verhaal van Maarten geschreven in de ik-vorm. En over Lisa en Hans wordt verteld in de 3e persoon. Per hoofdstuk lezen we over deze karakters, die heel verschillend zijn maar ook dingen met elkaar gemeen hebben. Of zelfs gemeen of gewiekst tegen elkaar zijn. In het begin maken we kennis met de 3 personages en naarmate het verhaal vordert, loopt er een spanning die telkens op klimt. Het sluimert zo naar het einde toe. De schrijfstijl van Suzanna Esther is prettig, de personages worden helder en voldoende toegelicht. De karakters ondergaan stuk voor stuk een verandering. Mede door de stem gaat Maarten zich beter voelen. Voor teamleider Lisa breken er onzekere tijden aan en Hans wil te veel, wat niet erg slim is. Wat wel slim en knap is, is deze spannende roman met plottwist. Om van te smullen!

Conclusie

De Stem is een mooie verstrengeling van personages. Een verrassende roman vol boeiende personages, fraude en verleidingen. Voor de liefhebbers van psychologische thrillers. Met een mooi plot.


3 / 5

Sterk Epiloog!

Je maakt in het boek vrij snel kennis met vrij veel personen. Dit is echter niet verwarrend. Elk hoofdstuk is geschreven over een ander personage, de hoofdstukken hebben dus ook steeds de naam van die persoon over wie het gaat. Elk hoofdstuk is in hij/zij-perspectief geschreven, behalve de hoofdstukken van hoofdpersoon Maarten. Deze zijn in het ik-perspectief geschreven. Hoewel ik haar novelle Wervelstof hier heb staan, heb ik nog nooit echt werk van Suzanna gelezen. Ze schrijft fijn en vlot. Haar talent voor het vertellen van verhalen sleept ons makkelijk door het boek. Het verhaal zelf was echter niet wat ik er helemaal van verwacht had. De stem waarop de titel duidt, heeft naar mijn idee een ‘te kleine rol’ in het hele boek. Het verhaal in zijn geheel -dat zeker ook plaats biedt aan bepaalde spanningen, heftigheden en emoties- draait naar mijn idee niet eens zozeer om de stem. Deze stem is volgens mij echter iets dat alleen voor 1 persoon bepaalde uitwerkingen tot gevolg heeft gehad. Daarnaast vond ik dat het verhaal zich een beetje aan de oppervlakte heeft gehouden. Het is een fijn boek, maar niet een waarmee je erg het diepe in duikt.
Het einde, de ontknoping, vond ik goed, maar erg opeens. de laatste tien bladzijden gaat het verhaal in een stroomversnelling, dat mij het gevoel geeft alsof de schrijver nog even snel wat informatie wilde delen. Dat vond ik jammer.
De Epiloog vond ik enorm sterk. Zonder te spoileren: dit perspectief van dit personage had van mij vaker door het boek heen naar voren mogen komen.
Ik geef ‘De Stem’ drie sterren.


4 / 5

Blij verrast!

Alhoewel De stem onder de categorie 'Literatuur & romans' valt, weet ik zeker dat liefhebbers van de (psychologische) thrillers hier ook hun hart bij op kunnen halen. Maarten, Lisa en Hans spelen de hoofdpersonen en werken allemaal bij hetzelfde bedrijf. Maarten is een onzekere, ietwat saaie man die een oogje heeft op Lisa. Lisa heeft haar baantje te danken aan haar vader en is niet bepaald populair op de werkvloer. Hans, de manager en wiens ontslag op de loer ligt, probeert via een omweg zijn zaakje te redden. Als Maarten plots op een dag een stem hoort, lijkt zijn geluk definitief gekeerd hoewel het soms voor gênante momenten zorgt. Het einde vond ik verrassend sterk en zorgde ervoor dat de cirkel weer rond was. Dat moment dat je je boek dichtslaat en eventjes in de verte staart om het verhaal te laten zakken. Korte hoofdstukken maakte het prettig om te lezen. Vier sterren van mij!


Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
De stem
De stem
Suzanna Esther
Paperback  176 paginas
1895