En we noemen hem Paperback

En we noemen hem

Samenvatting

Hoelang duurt een oorlog echt? Op 5 december 1946 wordt in Den Haag een bom bezorgd, verpakt als sinterklaassurprise. Drie 'foute Nederlanders' komen om het leven. Brein achter de aanslag is een verre oom van Marjolijn van...Meer En we noemen hem Lees meer

Product Informatie

Auteur

Marjolijn van Heemstra

Taal

Nederlands

Uitgever

Das Mag Uitgeverij B.V.

ISBN

9789492478375

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur , De 25 beste literatuur en romans , Bruna Top 100

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

mei 2017

Formaat

200 x 125 x 21 mm

Samenvatting

Hoelang duurt een oorlog echt? Op 5 december 1946 wordt in Den Haag een bom bezorgd, verpakt als sinterklaassurprise. Drie 'foute Nederlanders' komen om het leven. Brein achter de aanslag is een verre oom van Marjolijn van...Meer En we noemen hem Lees meer

Paperback
€ 19 95
eBook € 12,99

Bekijk alles van Marjolijn van Heemstra
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Hoelang duurt een oorlog echt? Op 5 december 1946 wordt in Den Haag een bom bezorgd, verpakt als sinterklaassurprise. Drie 'foute Nederlanders' komen om het leven. Brein achter de aanslag is een verre oom van Marjolijn van Heemstra. In de familie groeit de aanslag uit tot een heldendaad. Op haar achttiende krijgt Marjolijn een ring die van deze 'bommenneef' was - met het verzoek haar eerste zoon naar hem te vernoemen. Als ze jaren later in verwachting is, begint ze een zoektocht naar het ware verhaal achter de Sinterklaasmoorden. Met de buik groeit ook de twijfel: was bommenneef een held of een ordinaire misdadiger? En we noemen hem is een spannende pageturner over mythe en werkelijkheid, goed en fout en de vraag wat een pasgeboren baby met zijn voorouders te maken heeft. 'Een beeldschone roman over het belang van mythes en de noodzaak ze te ontrafelen.' - Tommy Wieringa


Product Informatie

Auteur

Marjolijn van Heemstra

Taal

Nederlands

Uitgever

Das Mag Uitgeverij B.V.

ISBN

9789492478375

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur , De 25 beste literatuur en romans , Bruna Top 100

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

mei 2017

Formaat

200 x 125 x 21 mm

Beoordelingen

‘En we noemen hem’- Marjolijn van Heemstra5 / 5

Race tegen de klok voor een zoektocht naar de naam voor je z

Race tegen de klok voor een zoektocht naar de naam voor je zoon.
Wie een prachtig Nederlands boek wil lezen met veel diepere lagen en grotendeels op waarheid berust moet zeker het boek van Marjolijn van Heemstra lezen, getiteld “En we noemen hem…” Een boek dat werkelijk 5 sterren waard is.
Marjolijn krijgt via een oude tante een ring van een verre oom. Met daarbij de opdracht dat ze hem moet dragen en haar eerste zoon naar die oom moet vernoemen. Oom Frans. Oom Frans is trouwens niet zomaar een familielid, nee, aan hem kleeft een spannend verhaal. Hij is de familieheld. Hij heeft de verrader van Engelandvaarders in de Tweede Wereldoorlog bijna persoonlijk ter dood veroordeeld en laten brengen door het leggen van een bom. Oom Frans, de bommenneef.
Op een gegeven moment is Marjolijn in verwachting en jawel van een zoon. Hij moet en zou dus naar die oom vernoemd moeten worden. De aanstaande vader vindt het maar niets. Wil samen met Marjolijn naar een mooie naam zoeken. Maar Marjolijn houdt vol. Toch wil ze wel wat meer weten van en over haar bommenneef. Want het blijkt dat de familie niet veel meer weet dan het oppervlakkige verhaal. Het blijkt een moeizame zoektocht en de klok richting geboorte tikt maar door. Zou het lukken? In de loop van de negen maanden blijkt dat bommenneef niet zo’n heel grote held is. Er komen vragen. Er zijn onschuldige slachtoffers gevallen. De zoektocht van Marjolijn wordt dicht tegen de geboorte bijna een obsessie. Als lezer ga je zelfs vragen stellen bij haar gedrag. Wordt je het verhaal ingezogen. En dan wordt de zoon geboren: En ze noemen hem….?


4 / 5

Race tegen de klok om zoon (en ons) goed verhaal te geven

Wat begon als een leuk verhaal voor op feestjes, werd ineens werkelijkheid. De ik-figuur heeft voor haar 18e verjaardag een bijzondere ring gekregen. Al in de eerste sterke zin, die de eerste hele bladzijde beslaat, blijkt het toeval waarop dit tot stand komt. De ik-figuur krijgt de ring van haar oma, maar moet daarbij beloven dat zij haar kind vernoemt naar een verre oom. Het verhaal rondom deze oom is een familieverhaal geworden, waarbij iedereen verhaalt over de manier waarop hij na de oorlog via een bomaanslag een heldendaad heeft verricht. Als de ik-figuur zwanger blijkt van een jongetje moet hij de naam Frans krijgen, maar heeft deze verre oom wel zo’n heldendaad verricht en kan zij haar kind naast de naam, wel een echt heldenverhaal meegeven? De twijfel slaat toe en de ik-figuur gaat op zoek naar het echte verhaal. Het boek geeft een indringendheid weer door het aftellen per hoofdstuk, waardoor je als lezer voelt dat de bevallingsdatum nadert en dat het dus dringender wordt om de waarheid te achterhalen. Ze gaat op zoek naar verre familieleden en kennissen van haar verre oom, verzamelt stukje informatie, maar ieder heeft zijn eigen verhaal en de waarheid wordt er niet duidelijker op. Haar gevecht met muggen, die door stilstaand water onder het huis elke nacht haar bloed drinken, haar verwijdering met haar partner D, die niet begrijpt dat een naam zo zwaar moet wegen en haar zoektocht naar het oorlogsverhaal door dossiers in het Nationaal Archief en zelfs hoog-zwanger in het buitenland, leiden tot een nieuw verhaal en tot de uiteindelijke naam van hun zoontje.

Met En we noemen hem, heeft Marjolijn van Heemstra een literair werk geschreven. Is het non-fictie of toch een roman? Als lezer doet het hele verhaal en de noodzaak tot een goed verhaal en het aftellen tot de bevalling als waar-gebeurd aan. Toch geeft de ik-figuur blijk van romantisering en ontstaat een prachtig en goed-leesbaar boek met meer symboliek dan op eerste gezicht zichtbaar is.


4 / 5

Wat is waarheid?

Marjolijn van Heemstra is theatermaker, dichter en schrijfster. Voor haar roman En we noemen hem is ze genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2018.

In En we noemen hem volgen we de zwangerschap van de ik-persoon en de zoektocht die zij houdt naar de waarheid omtrent een familielid. Op haar 18e verjaardag heeft ze een ring gekregen van haar oma. De ring behoorde toe aan een, inmiddels overleden, neef van haar opa, waarover in de familie het verhaal ging dat hij een oorlogsheld was. Oma laat haar beloven ooit haar eerste zoon naar dit familielid, bijgenaamd bommenneef, te vernoemen en de ring door te geven.

Nu zij zwanger is van een zoon, wil zij deze belofte inlossen, maar eerst wil zij achterhalen wat er nu werkelijk gebeurd is met bommenneef. Haar zoektocht in de familie en in archieven levert een steeds ingewikkelder verhaal op. Ze gaat steeds meer twijfelen of bommenneef wel echt een held was of dat hij misschien een misdadiger was. De tijd gaat steeds meer dringen, want de zwangerschap vordert en haar gezondheid verslechtert, en ze wil perse de waarheid boven tafel krijgen. En welke naam krijgt haar zoon?

In mooie zinnen en een prettige schrijfstijl ontvouwt het verhaal zich. Er zit vaart in het boek en de spanning wordt goed vastgehouden. Het boek is fictie, gebaseerd op de werkelijkheid. De vraag - wat is waarheid? - geldt zowel voor de mythe rondom bommenneef, als voor dit boek.

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
En we noemen hem
En we noemen hem
Marjolijn van Heemstra
Paperback
1995