Hartschade Paperback

Hartschade
 

Samenvatting

In 'Hartschade' vindt Hella de Jonge zichzelf terug in een ziekenhuis aan de monitor: hartaanval. Als de goede bedoelingen van de specialisten haar tot een gevangene van een systeem dreigen te maken, komt ze in opstand. Ze gaat op...Meer Hartschade Lees meer

Product Informatie

Auteur

Hella de Jonge

Taal

Nederlands

Uitgever

Atlas Contact

ISBN

9789025452209

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

april 2018

Pagina's

272

Formaat

211 x 136 x 25 mm

Samenvatting

In 'Hartschade' vindt Hella de Jonge zichzelf terug in een ziekenhuis aan de monitor: hartaanval. Als de goede bedoelingen van de specialisten haar tot een gevangene van een systeem dreigen te maken, komt ze in opstand. Ze gaat op...Meer Hartschade Lees meer

Paperback
272 pagina's
€ 19 99
eBook € 12,99

Bekijk alles van Hella de Jonge
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


In 'Hartschade' vindt Hella de Jonge zichzelf terug in een ziekenhuis aan de monitor: hartaanval. Als de goede bedoelingen van de specialisten haar tot een gevangene van een systeem dreigen te maken, komt ze in opstand. Ze gaat op zoek naar de oorzaak van haar fysieke problemen en wat haar drijft. Dit leidt tot ontroerende gesprekken met haar dochter, beiden hebben een kind verloren, en soms confronterende, maar ook hilarische bezoeken aan haar vader. Dit boek getuigt van een gevecht om geen patiënt te worden maar mens te blijven.


Product Informatie

Auteur

Hella de Jonge

Taal

Nederlands

Uitgever

Atlas Contact

ISBN

9789025452209

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

april 2018

Pagina's

272

Formaat

211 x 136 x 25 mm

Beoordelingen

‘Hartschade’- Hella de Jonge4 / 5

Hartschade

Hella heeft al een tijd klachten en krijgt heel veel medicatie maar helpen doet het niet.Van het kastje naar de muur worden gestuurd met telkens een andere diagnose. Totdat tijdens een fietstest die haar dochter Roos heeft geregeld ,duidelijk wordt dat ze wel degelijk ernstige hartklachten heeft.Ze heeft een hartinfarct gehad.

Ze komt in het ziekenhuis terecht,aan de monitor en verbonden met slangetjes aan meters die haar lichaamsfuncties meten.

Door de juiste cardioloog te treffen is het vertrouwen in de medici weer iets toegenomen en heeft Hella op haar eigen wijze een manier gevonden om met haar ziekte om te gaan. De indringende gesprekken met haar vader en haar dochter Roos raken je diep in het boek

Haar eigen ervaringen met de medische wereld staan in het boek, maar ook allerlei andere aspecten uit haar heden en verleden spelen een rol in ‘Hartschade’. Diverse herinneringen uit haar jeugd komen in het boek voorbij. Zo kende De Jonge een harteloze opvoeding doordat haar ouders zwaar beschadigd werden door de oorlog . Ze verloor haar zoontje aan een onopgemerkte hartkwaal en haar 7-jarige kleindochtertje Maggie stierf tijdens een operatie

Hartschade’ is de autobiografische roman waarin zij aandacht vraagt voor het feit dat het nog altijd te vaak voorkomt dat bepaalde fysieke klachten bij vrouwen niet worden herkend als hartfalen. Hartproblemen dienen zich bij mannen anders aan dan bij vrouwen. Mannen krijgen meestal pijn op de borst; de klachten bij vrouwen zijn doorgaans veel vager, zoals pijn in de buik, nek, schouders of rug, vermoeidheid, kortademigheid en duizeligheid. Het gebeurt nog veel te vaak dat de huisarts vrouwen met dergelijke klachten ‘het bos in stuurt’ met een verhaal over de overgang. Toen Hella de Jonge zélf met deze misstand werd geconfronteerd, besloot ze er een boek over te schrijven.

Ik vond het een mooi boek om te lezen,en heel nuttig dat er meer aandacht wordt gevestigd op de symptomen van een hartaanval bij vrouwen.


5 / 5

hartschade

“hartschade”

Het boek begint als Hella een fietstest geregeld door haar dochter. Hella had klachten maar er werd niet goed geluisterd.

Nog even volhouden mevrouw! Hoort ze zeggen tijdens de fietsproef zeggen
Even later, ‘Direct aankleden!’ moet… blijkt ze een hartinfarct op de fiets te hebben gehad!

Ze word met enige spoed opgenomen. Ze mag niet eens haar man bellen. Ze heeft hartinfarct op de fiets te hebben gehad! Komt meteen bij de cardioloog voor een dottersessie terecht..?
Ze krijgt experimentele medicijnen, die geven ongekende bijwerkingen. Ze stopt er mee. “Kom maar terug als je weer wilt prikken en verder wilt gaan!” krijgt ze te horen na het vertellen van haar klachten en dat ze er mee wil stoppen.
Nog even volhouden … zegt ze tegen zichzelf. Het voelt niet goed, terwijl dat wel de bedoeling is.
‘nog even volhouden!’

Puur op wilskracht is ze in staat de toespraak tijdens de dodenherdenking op 4 mei in de Nieuwe Kerk te houden voor een groot aantal toehoorders.
Er word veel beschreven in het boek “Hartschade”, haar jeugd die toch wel harteloos was. Haar ouders hebben veel geleden in de oorlog en vooral haar moeder heeft een oorlogstrauma.
Vader altijd aan het werk Hella moest onzichtbaar blijven.
Er komt geen medeleven van haar ouders als haar zoontje van drie maanden door een niet geziene hartafwijking verliest.
Haar moeder heeft ook helemaal geen medeleven als Hella’s kleindochter op 7 jarige leeftijd overlijdt.
De relatie met haar vader is nog steeds gevoelig.
Nu in het heden moet Hella zich nog steeds bewijzen en troeft haar vader haar telkens af. Het is nog steeds een wedstrijd voor hem. Na talloze teleurstellingen blijft ze zoeken naar een evenwicht in de relatie met haar vader.
Ze vind heel veel steun en troost bij haar man Freek.
Hella gaat sprekken aan met haar dochter wat ze prachtig beschrijft. Ze hebben beide hetzelfde meegemaakt het verliezen van een kind.

Je word in dit boek meegenomen mee genomen in Hella’s zoekt tocht naar de juiste diagnose waar het verleden en het heden belangrijk zijn.
Ze stelt zich heel kwetsbaar op.
Dit boek is ook een boodschap van Hella aan artsen dat ze hun patiënten en klachten serieus moeten nemen, en zeker vrouwen met hartklachten omdat het vrouwenhart zich anders gedraagt dan een mannenhart.

“Hartschade” is daarmee een persoonlijk prachtig verhaal geworden.


4 / 5

hartaanval

Hella wordt wakker in een ziekenhuisbed. Ze heeft een hartaanval gehad. In dit boek gaat Hella op zoek naar de oorzaak van haar hartkwaal, een kwaal die pas na vele jaren wordt herkend. Zowel zijzelf als haar dochter hebben een kind verloren aan een hartkwaal. Ze komt erachter dat zich bij vrouwen een hartkwaal anders openbaart dan bij mannen. Wat kan de oorzaak zijn van haar kwaal. Ze gaat op onderzoek uit.
Regelmatig gaat ze op bezoek bij haar vader, Eli Asser, een door de Tweede Wereldoorlog getraumatiseerde man. Zijn de problemen allemaal te herleiden naar het verleden, naar de concentratiekampen, naar de Jodenvervolging?
De gebeurtenissen worden op een duidelijke en openhartige wijze beschreven. Het is een aaneenschakeling van trieste gebeurtenissen, maar het verhaal wordt hierdoor niet zwaar beladen. Mede door de humor in het boek en de prachtige schrijfstijl is het een heerlijk leesbaar boek! Een aanrader voor iedereen!


4 / 5

Hartschade

‘Hartschade’ is een autobiografische roman van Hella de Jonge, echtgenote van Freek de Jonge en dochter van Eli Asser. Na een lange zoektocht krijgt ze te horen dat ze problemen heeft met haar hart. In dit boek verwerkt Hella haar ervaringen met de medische wereld. Ook allerlei ervaringen uit haar jeugd worden in dit boek beschreven. Waaronder haar opvoeding, die te lijden heeft gehad van het oorlogsverleden van haar ouders. Het verlies van haar zoon en kleindochter en haar omgang met haar oude eigenwijze vader worden beschreven in het boek.
“Hartschade” is een emotioneel en openhartig boek, waarin veel herkenbare en trieste gebeurtenissen van Hella en haar gezin/familie worden beschreven. De schrijfstijl is prachtig en dit verhaal zal zeker een steun zijn voor hen, die ook worstelen met de medische wereld.
Maar ook voor de neutrale lezer is dit een openhartig en boeiend boek. De boodschap is om vooral geen patiënt te worden, maar mens te blijven.


4 / 5

Hartschade

Hella de Jonge vindt zichzelf op enig moment terug aan de monitor in een ziekenhuis. Ze heeft een hartaanval gehad. Als de goede bedoelingen van de specialisten haar tot een gevangene van een systeem dreigen te maken, komt ze in opstand. Ze gaat op zoek naar de oorzaak van haar fysieke problemen en wat haar drijft. Dit leidt tot ontroerende gesprekken met haar dochter, beiden hebben een kind verloren, en soms confronterende, maar ook hilarische bezoeken aan haar vader.

“Dat wist ik wel, maar ik had geleerd me niet uit de tent te laten lokken. Contact met hem onderhouden was uiterst complex. Soms ging het goed en leek er niets aan de hand. Maar als hij weer eens met mijn zus had gesproken, was er geen land met hem te bezeilen. Soms moest ik uit zelfbescherming afstand nemen.”

‘Hartschade’ is de autobiografische roman van auteur Hella de Jonge waarin zij een lans tracht te breken voor het feit dat het nog altijd te vaak voorkomt dat bepaalde fysieke klachten bij vrouwen niet worden herkend als hartfalen. Hartproblemen dienen zich bij mannen anders aan dan bij vrouwen. Mannen krijgen meestal pijn op de borst; de klachten bij vrouwen zijn doorgaans veel vager, zoals pijn in de buik, nek, schouders of rug, vermoeidheid, kortademigheid en duizeligheid. Het gebeurt nog veel te vaak dat de huisarts vrouwen met dergelijke klachten ‘het bos in stuurt’ met een verhaal over de overgang. Toen Hella de Jonge zélf met deze misstand werd geconfronteerd, besloot ze er een boek over te schrijven.

“Rechtstandig drijf ik, kopje-onder, in helder lichtblauw water. Het lukt me niet om boven te komen. Ik spartel met benen en armen en probeer zoveel mogelijk bellen te blazen om aandacht te krijgen. Ik hoor mensen praten. Ik stik. Ik moet omhoog. Ik kan niet schreeuwen. Iets houdt me onder water. Niemand doet wat.”

‘Hartschade’ is een autobiografische roman. Een indrukwekkend boek over medische ellende en missers, frustratie, ontroerende gesprekken en zelfreflectie. De Jonge verwerkte haar eigen ervaringen met de medische wereld in het boek, maar ook allerlei andere aspecten uit haar heden en verleden spelen een rol in ‘Hartschade’. Diverse herinneringen uit haar jeugd komen in het boek voorbij. Zo kende De Jonge een harteloze opvoeding doordat haar ouders zwaar beschadigd werden door wat het leven hen had gebracht. Ze verloor haar zoontje aan een onopgemerkte hartkwaal en haar 7-jarige kleindochtertje Maggie stierf tijdens een hartoperatie. Teveel voor één leven zou je zeggen en toch houdt deze vrouw zich staande, gesteund door haar man Freek.

‘Hartschade’ is een dieprakend relaas van een dappere, strijdbare maar ook kwetsbare vrouw die zich in haar boek openhartig blootgeeft. Prachtig geschreven en herkenbaar voor heel veel lotgenoten. Een aanrader voor hen die in een vergelijkbare situatie verkeren of verkeerd hebben, maar feitelijk zou iedereen dit boek moeten lezen.

Over de auteur
Hella de Jonge (1949) is kunstenares en auteur, getrouwd met Freek de Jonge en dochter van Eli Asser en Eva Croiset. De Jonge is beeldhouwster en schrijfster.
Hella de Jonge publiceerde in 2006 het autobiografische boek ‘Los van de Wereld’. In dit boek beschrijft zij het leven van een tweede generatie Joods kind en de daarmee gepaard gaande problemen op openhartige wijze. De tegenstelling tussen de uiterlijk zo vrolijke tekstschrijver en scenarist Eli Asser en de werkelijke gezinssituatie van twee ouders met een onderduikverleden is groot. In 2012 verscheen het vervolg, ‘Spring’.

Uitvoering
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN 9789025452209
Paperback, 272 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
http://ht-c-communicatie.nl/


Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Hartschade
Hartschade
Hella de Jonge
Paperback  272 paginas
1999